Zari
ohodnotit

Mezi nepřáteli

L’ennemi intime

Další název:
Dôverní nepriatelia (SK)
Země:
Rok:
2007
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
22.11.2007
„Nemáme horšího nepřítele než sami sebe.“

Komentáře k filmu Mezi nepřáteli

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 8
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.12.2016
Vkusně natočený snímek o   hrůzách partyzánské války   z pohledu francouzských vojsk   v Alžírsku. Francouzští   tvůrci tímto dokázali, že   i v Evropě se dá natočit   slušný válečný film.   Tématem jsou události z 50.   let minulého století, kdy   Francouzi bojovali o území   Alžírska, které bylo v té   době francouzskou kolonií.   Osvobozenecké frontě se to   samozřejmě nelíbilo a tak   se Francouzům tvrdě   postavili. Už od prvního   okamžiku je poznat   rozdílnost ztvárnění.   Zajímavé kamerové záběry   za použití nezvyklých   filtrů, či poněkud   neobvyklá hudba. Hrdinské   činy tu samozřejmě chybět   nemohou, takže na skutečné   reálnosti dějství se tu   uvažovat zase moc nedá. Jako   biják je však toto filmové   dílo přijatelné. A   konečně je možnost zase   sledovat na bojišti někoho   jiného, než neustále   americkou armádu. Pro   fanoušky válečných filmů   je to dobrá volba.
Cash89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.4.2008
Válečné drama, které   ukazuje válku v Alžírsku   jako zcela zbytečnou...Nevím   proč se o téhle válce   nemluví, byli tam podobná   zvěrstva jako ve Vietnamu jen   tam prostě nebojovali Amíci   ale Francouzi...Hodně se mi   tam líbila změna kterou   prochází mladý poručík   který přijede potlačit   vzpouru rebelů, byl to   člověk s pevnýmy zásadamy,   které se mu postupně   povolují stejně jako jeho   psychika...Krvavých scén je   tu minimum a vy máte čas   poznat charakter každého   vojáka, který Vás vždy   něčím překvapí...Asi v   polovině filmu jsem měl   menší krizovku, ale ta se   vytratila když jsem   nevěřícně sledoval   vyvražĎování jedné malé   vesničky Francouzskými   vojáky...Díky působivým   záběrům na zohavená těla   mrtvých rebelů spálené na   uhel napalmem ( záběr na   vybuchující napalm byl   opravdu úžasný ) a posléze   i Francouzské vojáky   připoutané k autu a   podřezaní jako králíci,   Vám bude běhat mráz po   zádech, to všechno doplňuje   temná hudba která mě   krásně vtáhla do   děje...Musím se přiznat že   jsem opravdu nečekal od   Francouzů že dokáží   natočit takovýto válečný   film, klobouk dolů!
Rumenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.2.2009
Máme filmovej klub a tak   nevíce na co jdu jsem jednou   absorbovala válečnej film.   Což o to film je natočenej   pěkně a kvalitně.   Zpracování a dojem výbornej   ale nic pro mě. Nezbývá   než přidat klasický hippie   přísloví: Válka je vůl!
argenson
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2015
Válka ve vší své hnusotě,   bestialitě a bezcitnosti.   Podobně jako Amerika s   Vietnamem, tak i Francie se   už přes půl století   vyrovnává s alžírským   traumatem a ve filmech se to   objevuje už od šedesátých   let. Mezi nepřáteli je   neskutečně působivý a   syrový film, který spolu s   těma vojákama nutí diváka   k zamyšlení o smysluplnosti   snahy udržet francouzskou   koloniální nadvládu v   severní Africe za tuhle cenu.   Notabene při tom skvostným   výběru exteriérů - když   vidíš tu bezútěšnou   pustinu, tak se ptáš, jestli   to stálo za to (... jenže   ono se to točilo v Maroku,   aha, tak nic). Výborný   Benoit Magimel, ten mě   začíná čím dál víc   bavit.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.8.2013
Peklo v Alžíru roku 1959....
Až na druhý pokus plně   doceňuji kvalitu tohodle   válečného dramatu.   Těžký, drsný, krutý   psychotrip, který ukazuje   zbytečnou krutost a   nesmyslnost války v Alžíru,   ale film má přesah, že se   to dá chápat na kterýkoliv   konflikt. Film nemá mnoho   akčních a válečných   scén, přesto nenudí a   ukazuje válku natvrdo bez   příkras a patosu...
Joker93
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.8.2010
Snímek pojednávající a   neokoukaném tématu. Už ze   začátku mě pořádně   chytil a až do konce   nepustil, při čemž jsem se   velmi dobře bavil. Vojáci   jednají takticky a chovají   se reálně, takže zde   nenajdeme žádné uhnuté   vtipy a nesmyslné řeči jak   tomu bývá u jíných   válečných filmů. Na   realitě si totiž dost   zakládám, z celého filmu   mám pak lepší dojem, než   když vidím přehnané   hrdinství vojáků, jak kosí   jednoho nepřítele za druhým   a u toho mají řeči plné   optimismu a   "drsného"   humoru...na druhou stranu mi   chyběla lepší atmosféra   ale i tak ode mě získává   vysoké hodnocení. Takže   film jednoznačně   doporučuji.
myllyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.11.2007
válečný film o málo známé válce v Alžírsku
Viděl jsem tento film minulý   týden v neděli na   speciální projekci ve   špalíčku a byl jsem vtažen   do víru událostí, které   Francie téměř čtyřicet   let popírala, že se vůbec   staly. Rozhodně stojí za to   tento film vidět.   Doporučuji.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.8.2008
Průměrný válečný   snímek, který se sice   snaží působit   "velkým" dojmem ale   nenajdete v něm žádné   silné scény, které by s   divákem zamávali. Nejde tu   ani tak o válečné scény,   kterých je zde mimochodem jen   pár a působí poměrně   "levným" dojmem ale   jde zde o to co s člověkem   dokáže udělat válka. Máme   zde mladého idealistického   nadporučíka z kterého se   postupem času stává troska   a v pozdějších fázích   dokonce bestie schopná   umučit vězně. Je to téma,   které je ve válečném   žánru docela populární   takže se rozhodně nejedná o   nic co by překvapilo a   bohužel zde to nezachrání   ani zpracování, které je   spolu s hereckými výkony na   průměrné úrovni.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih162140minih162140Hard Sun (2018) [TV seriál] 
Hard Sun n
minih158593minih158593Dubček (2018) 
Dubček n
minih4550minih4550Braindead - Živí mrtví (1992) 
Braindead n
minih41643minih41643Goyovy přízraky (2006) 
Goya’s Ghosts n
minih40638minih40638Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005) 
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch the Wardrobe n
minih76947minih76947Zabíjení je moje práce, lásko (2009) 
Mord ist mein Geschaft, Liebling n
minih126640minih126640Beze svědků (2004) 
No Witness n
minih10897minih10897Krycí jméno Donnie Brasco (1997) 
Donnie Brasco n
minih86638minih86638Tajná operace (2010) [TV film] 
Die Grenze n
minih57563minih57563Krotitelé duchů (2016) 
Ghostbusters n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Brian Scott Carleton

Scott Carleton Brian

Komplex strachu (Complex of Fear)

Komplex strachu
Complex of Fear

Eva Vondráčková

Vondráčková Eva

Naposled navštívené:
Brian Scott Carleton

Scott Carleton Brian

Komplex strachu (Complex of Fear)

Komplex strachu
Complex of Fear

Eva Vondráčková

Vondráčková Eva