Zari
ohodnotit

Mezi nepřáteli

L’ennemi intime

Další název:
Dôverní nepriatelia (SK)
Země:
Rok:
2007
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
22.11.2007
„Nemáme horšího nepřítele než sami sebe.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mezi nepřáteli
Děj snímku se odehrává na severu Alžírska v roce 1959, kdy francouzská vláda psala poslední krvavé kapitoly své koloniální politiky. Do odlehlého tábora přichází nový důstojník, mladý poručík s hlavou plnou ideálů, přesvědčený o tom, že jeho země jedná v nejlepším zájmu a v souladu se všemi mezinárodními dohodami. Na vlastní oči poznává krutost, s jakou obě strany válku vedou. Protesty proti chování francouzských vojáků nevedou nikam, neboť velení jednání mužstva zcela podporuje. Poručík se pod vlivem událostí začíná měnit. Jeho zhnusení se postupně mění v otupělost a už se ani nesnaží drsným praktikám vojáků zabránit. Posledním šokem je pro něj dovolená ve Francii, kdy v kině uvidí žurnál zabývající se nepokoji v Alžíru. Francouzská armáda je lidem prezentována jako dobročinná organizace, která pomáhá místním zemědělcům a ještě jim zabezpečuje ochranu. Po svém návratu do Alžíru si poručík uvědomuje, že má jenom dvě možnosti. Buď se přizpůsobit, nebo zemřít...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mezi nepřáteli
Válečné drama Florenta-Emilia Siriho Mezi nepřáteli velice otevřeně zachycuje v osudech francouzské vojenské posádky válku o nezávislost Alžírska (1954–1962), válku, kterou Francie dlouho nechtěla přiznat. Příběh průmyslového designéra Terriena není nijak neobvyklý. Mladý poručík přijíždí v roce 1959 jako dobrovolník do Alžírska a věří vládní propagandě, že francouzští vojáci jsou zde vítáni. Ovšem skutečnost je jiná a pochopitelně mnohem horší. Mladý muž rychle ztrácí ideály a opouští svoje krédo, že bojovat barbarstvím proti barbarství nelze. Děj se s výjimkou kratičké sekvence z Grenoblu odehrává ve vyprahlé, pusté a řídce osídlené hornaté krajině, kde se Francouzi ve vražedném vedru snaží zlikvidovat povstalce z Fronty národního osvobození (FLN). Protikladem nezkušeného Terriena je jeho nenápadný ochránce, ostřílený veterán z Indočíny seržant Dougnac. Ten vypadá a jedná jako chladnokrevný voják, ale i on má své černé chvíle, jež si léčí alkoholem a hraním na trubku. Díky Terrienově oběti nakonec pochopí absurditu této války a raději zvolí dezerci… V drsném, takřka dokumentárním snímku není čas na zbytečná slova. Násilí a zvěrstva, která si lidé dokáží způsobit, mluví sama za sebe.
-kat-, Filmový přehled 2008/1


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mezi nepřáteli
Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mario Mazza

Mazza Mario

Naposled navštívené:
Mario Mazza

Mazza Mario