Jeden svět
ohodnotit

Dubček

Další název:
Dubček - krátké jaro, dlouhá zima; Dubček - Krátka jar, dlhá zima
Žánr:
Rok:
2018
Délka:
92 minut

Obsah filmu Dubček

 
Přesně před padesáti lety se v tehdejším Československu odehrávaly společenské změny, které výrazně formovaly naše dějiny, tzv. Pražské jaro bylo v plném proudu. V jejich čele stál Alexander Dubček, první tajemník ÚV KSČ , oblíbený politik, který začal uvádět v život ideu „socialismu s lidskou tváří“. Veškeré naděje na změny ukončila invaze vojsk Varšavské smlouvy a také důrazná intervence tehdejšího generálního tajemníka UV KSSS Leonida Brežněva.

Historické drama DUBČEK se věnuje klíčovým momentům roku 68, které zásadním způsobem ovlivnily nejen život tehdy velmi oblíbeného politika, ale i život v celé zemi. Celý příběh je pojatý jako...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Film Dubček připomíná chudší epizodu Českého století

Adrian Jastraban v roli Alexandra Dubčeka? Proč ne. Ba právě naopak: jedině herec známý jako Oskar z Účastníků zájezdu drží politikův první hraný životopis nad vodou. Snímek, jejž v Česku uvádělo pouze pražské kino Lucerna, snad vyzní o chlup lépe v dnešní televizní premiéře na ČT1. Z obrazovky by totiž neměla tolik trčet jeho chudoba: jak produkční, tak tvůrčí. číst dál

Hodnocení: 40 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.8.2020
Žádný strhující velkofilm, ale solidně   natočená rekonstrukce důležitých dnů v roce   1968 z pohledu tehdejšího generálního   tajemníka a zachycení těžkého rozhodování,   jehož správnost/nesprávnost ukázalo až   následujících 20 let.
Imo
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 21.8.2019
Co je to lidská tvář?
Hned na začátku mého komentáře musím   zdůraznit že vstup spojeneckých vojsk do ČSSR   v roce 1968 nebyla okupace. To je nesmysl. Šlo o   internacionální pomoc pro záchranu výdobytků   porážky fašismu. To je neoodiskutovateľný   fakt, ať si říká kdo chce, co chce. Že   situaci nezvládlo tehdejší vrcholové vedení   ÚV KSČ v čele s A. Dubčekem, to je druhá   věc. Je ale pravdou, že vedení ÚV KSČ bylo   názorově rozdělené. Dnes je výročí vstupu   spojeneckých vojsk do ČSSR, proto jsem se   podíval na tento nový film, abych ho zhodnotil s   hlediska historických skutečností této doby.   Musím přiznat, že pointa filmu jako celku se   velmi přibližuje k reálnému průběhu   jednání se sovětskou stranou, zvláště v   osobě Leonida Brežněva je to dobře vidět.   Celý film ale pokazil špatný výběr herce pro   hlavní postavu Alexandra Dubčeka. Tento herecký   výkon se ani jen nepribižuje k povahovým rysům   a verbálnímu projevu osoby Alexandra Dubčeka.   Proto jsem ubral dvě hvězdičky. Co mě ale   nejvíce zaujalo v rozhovoru mezi Dubčekem a   Brežněvem bylo, jak Dubček chtěl, aby   socialismus měl lidskou tvář. Leonid Brežněv   mu velmi správně odpověděl otázkou. To, že   sovětská armáda rozhodujícím podílem   porazila fašismus a osvobodila i ČSSR,   přičemž jen sovětských lidí přitom muselo   zemřít přes 20 milionů, v tom nebyla lidská   tvář?
hvezdyn
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 1.10.2018
Alexandr Dubček si jistě zaslouží, aby něm   byl natočen životopisný film. Film Dubček by   tu úlohu mohl plnit. Ale toto dílo se   nepodařilo. Vzniklá spíše rozvláčná nudná   agitka než zajímavý hraný životopisný film.
martin.stusak.9
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.9.2018
Myšlenka snímku je dobrá, ale celé je to   bohužel nějak nedotažené. I když se jedná o   ryze televizní projekt, celý film působí   spíše jako hraný dokument. Docela vadilo už na   začátku Dubčekovo vnitřní filozofování,   neboť to jakoby předpovídalo značnou   televizní nudu. Co se týče událostí a osudů   politiků včetně Dubčeka, kteří byli uneseni   do Sovětského svazu se zodpovídat a být   přinuceni podepsat tzv. ´Moskevský protokol´,   je z historického hlediska velice přínosné,   neboť o tomto se nijak zvlášť nemluví ani   nepíše a tak současná veřejnost neví co si   prožili a myslí si o nich ve své naivitě své.   Jenomže nejenže není zohledněno vše, ale   mnohé scény nic neosvětlují a tak neznalý   divák neví, jednoduše řečeno, co, kde, jak a   proč. Jako příklad lze uvést scénu z   letiště, kde byl odmítnut start k návratu do   Československa, dokud nebude přiveden František   Kriegel. Kde byl a proč byl zadržován se ze   snímku prostě nedozvíme. Osud Františka   Kriegela je sice kapitolou samo o sobě a taktéž   by si zasloužil svůj film, neboť jako jediný   odmítl ´Moskevský protokol´ podepsat, což   byla na tu dobu neskutečná odvaha a následky   samozřejmě nenechaly na sebe dlouho čekat, ale   když už je o něm, zmínka, tak tedy se vším   všudy. Nic naplat, za komunismu se také točily   takovéto politické snímky o politických   jednáních a je neoddiskutovatelné, že byly   daleko napínavější. Jejich ideologii   protentokrát ponechme stranou. Jde jen o to, jak   byly natočené. Ale zpět k Dubčekovi. Scénář   se věrně drží historie a jak je psáno výše,   mnohým osvětlí, co se s těmito představiteli   vlády po únosu do Moskvy vlastně dělo a čím   si museli projít. Ale je to hodně málo. Místo   toho vnitřního filozofování, které spíše   zdržovalo a nudilo, se měl dát větší důraz   na okolnosti všeho dění a hlavně patřičnému   vysvětlení pro lepší orientaci.
MildaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.9.2018
Je to něco mezi televizním filmem a hraným   dokumentem a z toho pohledu to hodnotím kladně.   Rozpor je pak v tom, že u filmu dostane přednost   příběh, před historickou přesností a u   hraného dokumentu jsou důležitější fakta.   Adrian Jastraban se role Dubčeka zhostil velmi   dobře.
legenda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.8.2018
History Channel by sa za takýto film nehanbil
K vlastne produkcii sú Česi a Slováci v   hodnotení prísnejší, než u zahraničnej. Film   je natočený ako televízny projekt, ktorý   reflektuje históriu. Nemá ambíciu vyhrať   Oskara alebo trhať rekordy sledovanosti. Nejedná   sa o o komerčný projekt. Film solídne   odzrkadľuje vtedajšiu dobu a herecké výkony   sú prijateľné. Film ma vtiahol do deja a   dokázal som sa vcítiť do pocitov jednotlivých   aktérov, ktorí konali na vtedajšiu dobu   hrdinsky. Určite to nebola strata času.
Stan.K.
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 22.8.2018
na rozdíl...
od NEpamětníků musím   /bohužel/konstatovat:slabota,prázdnota.Onu dobu   jsem zažil trochu jinak-jako obyčejný řadový   občan
New
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.8.2018
Potřetí ...
Byla to třetí verze roku 1968, kterou jsem   viděl ... No, docela zamotaná verze, Brežněv   si nebyl moc podobnej, Svoboda vůbec (příliš   mladej), Bilak taky nic moc, Husák byl parodie na   Gustíka, rychlý prolínání dobovejch   dokumentů s dotočenými bylo spíš na škodu.   Naproti tomu jsme se ale dozvěděli něco víc z   Dubčekova soukromí. Přesto ze všech tří   verzí to u mě vyhrává Sedláčkovo   "Musíme se dohodnout".

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih150425minih150425Yi Sheng Yi Shi (2014) 
Yi Sheng Yi Shi n
minih114545minih114545Osudy dobrého vojáka Švejka (1930) 
Osudy dobrého vojáka Švejka n
minih16626minih16626Poslední ostří hoši (1976) 
The Last Hard Men n
minih51422minih51422Tři muži v Bretani (2001) 
15 août n
minih61057minih61057Jako malé děti (1974) [TV inscenace] 
Jako malé děti n
minih38661minih38661Úsvit mrtvých (1978) 
Dawn of the Dead n
minih49001minih49001Jezero smrti (2008) 
Eden Lake n
minih45969minih45969Pistolník (1950) 
The Gunfighter n
minih15514minih15514Pasťák (1968) 
Pasťák n
minih6342minih6342Taxikář (1983) 
Il tassinaro n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Musíme se dohodnout (1968) (2014) [TV epizoda]

 Musíme se dohodnout (1968) (2014) [TV epizoda]
Musíme se dohodnout (1968) n
 
Žánr: historický / drama
Země: Česká republika
Režie: Robert Sedláček

(remake)

Pražské jaro (2008) [TV film]

 Pražské jaro (2008) [TV film]
Pražské jaro n
Der Prager Frühling
Žánr: historický
Země: Rakousko
Režie: Michael Kreihsl, Manfred Christ

(remake)

Invaze (1980) [TV film]

 Invaze (1980) [TV film]
Invaze n
Invasion
Žánr: historický / drama
Země: Velká Británie
Režie: Leslie Woodhead

(remake)

Dubček (2018)Dubček (2018)Dubček (2018)Dubček (2018)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190270
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177911

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10