Duben
ohodnotit

Králova přízeň

The Other Boleyn Girl

Další název:
Kráľova priazeň (SK); Die Schwester der Königin
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
30.10.2008
„Jediné, co se může postavit mezi dvě sestry, je království...“

Obsah filmu Králova přízeň

 
V tomto zfilmovaném historicko - romantickém dramatu o sestrách Boleynových, Mary (Scarlett Johansson), a Anne (Natalie Portman), se vychází z historických událostí Anglie 16. století, kdy vládl ještě mladý a přitažlivý Henry VIII.
Jindřich Tudor (Eric Bana) je mocný vladař – a současně nejslavnější král Evropy. Je pohledný, okouzlující, vysoký impozantní muž, a obě sestry - nejprve Mary, a posléze i Anne propadnou jeho kouzlu, a jsou ochotny pomocí všech dostupných ženských lstí získat jeho zájem i náklonnost na pozadí politické a náboženské anglické reformace.

Příběh vlastně začíná v okamžiku, kdy rodiče víc než jenom cynicky...
 
Související odkazy
 
RECENZE: Řízné duo blondýnka-brunetka zachraňuje mdlou historickou fresku

Věčná škoda, že Královu přízeň nedostal do ruky filmař. Režisér Justin Chadwick dosud točil seriály – a televizní popisnost "při zdi" čiší z každého metru jeho filmové prvotiny, paradoxně nabité hollywoodskými hvězdami. číst dál

Hodnocení: 60 %

 
 
Králova přízeň

Kdo by neznal Jindřicha VIII.? Rozhádal se s papežem, první manželku poslal do kláštera, další dvě popravil a ty zbývající tři by asi taky mohly yprávět. Opravdu vděčný materiál pro filmové zpracování. Připravte si něco křupavého k snědku, jinak si při této strhující podívané okoušete nehty až po loket. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Justin ChadwickJustin Chadwick  
hraje:
Natalie PortmanNatalie Portman.....Anne Boleyn [26]   
Scarlett JohanssonScarlett Johansson.....Mary Boleyn [23]   
Eric BanaEric Bana.....Jindřich VIII. [39]   
Jim SturgessJim Sturgess.....George Boleyn [29]   
Mark RylanceMark Rylance.....Sir Thomas Boleyn [48]   
Kristin Scott-ThomasKristin Scott-Thomas.....Lady Elizabeth Boleyn [47]   
David MorrisseyDavid Morrissey.....Thomas Howard - hrabě z Norfolku [43]   
Benedict CumberbatchBenedict Cumberbatch.....William Carey [31]   
Ana TorrentAna Torrent.....Kateřina Aragonská [41]   
Eddie RedmayneEddie Redmayne.....William Stafford [26]   
Michael SmileyMichael Smiley.....lékař [44]   
Juno TempleJuno Temple.....Jane Parker [18]   
Andrew GarfieldAndrew Garfield.....Francis Weston [24]   
Mark Lewis JonesMark Lewis Jones.....Brandon [43]   
Alfie AllenAlfie Allen.....králův kurýr [21]   
Joanna ScanlanJoanna Scanlan.....porodní bába [45]   
scénář:
Peter MorganPeter Morgan  
námět:
Philippa GregoryPhilippa Gregory.....stejnojmenný román (2001, česky Alpress, Frýdek-Místek 2006) [54]   
hudba:
Paul CantelonPaul Cantelon  
kamera:
Kieran McGuiganKieran McGuigan  
střih:
Paul KnightPaul Knight  
Carol LittletonCarol Littleton  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Blue Sky Film Distribution a.s.
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Králova přízeň >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Izzy8635
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.4.2018
Skvělý historický film. Kromě nádherných   kostýmů, které se mi líbily, ačkoli   tudorovskou módu moc nemusím, mě asi nejvíce   potěšilo zase jiné zpracování tak častého   tématu. Film dělá unikátním také množství   slavných herců, které hrají i v jinak   nepodstatných rolích. Velmi mě ale zklamal   český název filmu, překlad z angličtiny by   byl lepší.
lucymat
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.8.2013
Z počátku drobet těžký rozjezd, ale nakonec   se vyplatilo The Other Boleyn Girl dokoukat.   Scarlet i Natalie se totiž překonávají.   Snímek působí uvěřitelně a, byť si tvůrci   neodpustili spoustu klišé, při závěrečném   doslovu se dostavila i husina.
aurora45
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.11.2011
Splácanina, jakou u historických filmů umějí   hlavně eméričané a zajímal by mě   koprodukční podíl Angličanů. Sladkobolná   replika Popelky v dobových kostýmech. Mám sice   výhrady k seriálu Tudorovci, ale proti této   s...ce je to až dokumentární dílo. Btw, za   jeden z nejlepších filmů o Tudorovcích   pokládám Tisíc dnů s Anne a stařičký   černobílý seriál Šest žen Jindřicha VIII.   (ach jo, obě díla bych zas tak ráda jako fanda   království VB zase viděla...).
Charlie35
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2011
Kvalitní kostýmní podívaná, snažící se   dost dobře o historickou věrohodnost. Na rozdíl   od televizního blábolu Tudorovci se jedná o   velkou kvalitu. Jediný Eric Bana v roli Henryho   mi tam trochu nesedl. Naopak ségry Boleynovy   (Johansson a Portman) předvedly excelentní   ukázku vyspělého herectví. Film srovnatelný   kvalitou s peckami typu Královna Alžběta nebo   Královna Margot.
Peykka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2011
Nevím, proč se tady srovnává tento film se   seriálem Tudorovci. Ano, týká se to stejného   tématu, ale Tudorovci jsou slátanina od   začátku do konce. V seriálu se ukazuje hodně   málo historie, je to akorát přehlídka   okouzlujících herců. Nic víc. Film se nebude   líbit každému, takže koho nezajímá anglická   historie, ani na to nekoukejte. A samozřejmě kdo   zbožňuje "Tudorovce," nebude se mu   líbit tenhle film. To je prostě tak. Naopak pro   mě byl Eric Bana jako Jindřich VIII.   přesvědčivým a králem na úrovni. Natalie   Portman jako vždy velmi dobrá, Scarlett   nemusím, ale tady mě překvapila. Film se   zaměřuje hlavně na rod Boleynů, jak se chtěli   dostat do královské společnosti a udělali by   pro to cokoli, nejdřív obětovali jednu dceru,   potom druhou. Ve filmu také můžeme vidět   průběh rozvodu Jindřicha s Kateřinou, vztah   mezi Annou a Jindřichem nebo vznik anglikánské   církve.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2011
velmi, velmi dobrý film, pro mne v době, kdy   jsem jej viděla (a nevěděla, že Jindřich   takový život vedl), plný zvratů. Jako   nevzdělaná počínající sezónou Tudorovců,   jsem dříve než je, shlédla raději kratší   verzi tohohle filmu. To jsem však netušila, že   tohle (alespoň ve většině) není jen výmysl,   nýbrž takový měl Jindřich život, tak byl   temperamentní, vášnivý,chtěný a zavrhovaný,   mnohdy až bezcitný, i když pro některé   spíše chudák a smolař s ženami...v   pozdějším svém stádiu, co se   samovzdělávání týče, kdy jsem začla   vyhledávat strom života klanu Tudorovců a   poznávat Jindřicha s jeho šesti ženami, poté   shlédnutí všech 4 sezón, musím konstatovat,   že na seriál se tento film ani z poloviny   nehrabe už jen proto, že nějak zaměnili   herečky, co se zjevu týče(barvy vlasů), oproti   reality...musím ale pozdvihnout charismatickou,   sexy a přirozeně krásnou Scarlett, která se do   rolí milenek absolutně hodí, tak jako Natalie,   která mne překvapila už ve Formanově snímku.   Eric Bana mi tam nepasoval vůbec, pominu-li jeho   nepodobnost s Jindřichem (to bych musela hanit   také Jonathana Rhyse Meyerse), musím stejně   říct, že JRM byl daleko důveryhodnějším   Jindřichem, měl ten správný náboj, vztek a   chutě. Eric byl smutný král, pro mne spíše   panoš...
rankinfitch
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.12.2009
Film, zachycující v podstatě to, co nabídly   první dvě dezóny seriálu Tudorovci. Začíná   to snahou rodu Boleynů dostat se do přízně   krále Jindřicha VIII. a končí to stětím   hlavy Anny Boleynové, kterou nikdo nenazval jinak   než "Děvka". Ale zatímco v   Tudorovcích je tato část anglické historie   ukázána VÝBORNÝM způsobem ve 20 hodinových   epizodách, tenhle film trvá 110 minut. Nic   proti, herecké výkony byly moc fajn, hudba   luxusní...ale kdo Tudorovce neviděl, tak bude   celkem dost zmatenej. Já jsem alespoň díky   znalosti seriálu věděl, o co jde.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.11.2009
Super historický film s naprosto úžasným   obsazením (Scarlett Johanson, Natalia Portman,   Erin Bane)fajn příběh, u kterého se nebudete   rozhodně nudit
Hortensie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.11.2009
Není to špatný film, i když na opakované   podívání se mi také nepřišel. Každopádně   však mnohem lepší nežli seriál Tudorovci,   který považuji za zbytečně dlouhý a   rozvleklý. Příběh sester Boleynových podle   mě je chvílemi příliš patetický, i když   svým způsobem dosti lidský. Dvě ženy, dvě   sestry, které milovaly krále. Ta, která nakonec   vyhrála bitvu o jeho srdce a pozici královny,   skončí na popravišti. I přes vzájemnou   žárlivost a konkurenci o přízeň krále   dochází k odpuštění. U filmu je často   vyzdvihována kostýmní podívaná. Kostýmy   jistě byly výpravné, nicméně ty renesanční   nepatří k mým oblíbeným z historie, takže v   tomto směru by zřejmě mé hodnocení   objektivní nebylo. Výprava jako taková ovšem   rozhodně ošizená nebyla. Jsem ráda, že jsem   film mohla vidět s vynikajícím českým   dabingem, se dvěma hlasy výborných   profesionálek - Kateřina Lojdová (Ann) a Lucie   Vondráčková (Mary). Český dabing se rozhodně   povedl a bodík navíc za něj.
Steawi
Hodnocení:
Přidáno: 21.11.2009
Toto ?
Toto byla hrůza a s porovnáním   hereckých výkonů v seriálu Tudorovci..No,to se   snad ani nedá srovnávat.Tahle   "nesmyslnost" si nezaslouží ani jednu   hvězdu !
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih19705minih19705Stopa (1985) 
Clue n
minih42971minih42971Okamžik zlomu (2007) 
Fracture n
minih9284minih9284Jak se budí princezny (1977) 
Jak se budí princezny n
minih37517minih37517Růžový panter (2006) 
The Pink Panther n
minih43741minih43741Mrtví jako já (2003) [TV seriál] 
Dead Like Me n
minih51201minih51201Je to i můj život (2009) 
My Sister's Keeper n
minih75317minih75317Návrat do Silent Hill (2012) 
Silent Hill: Revelation n
minih54000minih54000Temné stíny (2012) 
Dark Shadows n
minih47455minih47455Čtvery Vánoce (2008) 
Four Christmases n
minih43186minih43186Černé Vánoce (2006) 
Black Christmas n


Hodnocení:n12345678910
Králova přízeň (2008)Králova přízeň (2008)Králova přízeň (2008)Králova přízeň (2008)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178298

Poslední komentáře

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10