Duben
ohodnotit

Králova přízeň

The Other Boleyn Girl

Další název:
Kráľova priazeň (SK); Die Schwester der Königin
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
30.10.2008
„Jediné, co se může postavit mezi dvě sestry, je království...“

Komentáře k filmu Králova přízeň

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 24
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.1.2009
To nejlepší z historické   tvorby za poslední dobu -   klasikou jsou krásné šaty,   kterých si nejen všímám,   ale naprosto na nich   ujíždím...to však film   úžasným nedělá. Udělaly   to hlavně dvě   představitelky hlavních   rolí, které hrají jemně,   komorně a přeci jako o   život.
Oceňuji   hlavně to, že každá část   filmu byla jiná. Před   králem, Mary jako milenka,   Anna jako královna...každá   z těch částí má úplně   jinou atmosféru a herečky ji   skvěle vystihly,   ztvárnily...Pravdou však je,   že ostatní herci jsou oproti   nim jen takoví   "přicmrndávači".   Avšak - vždyť už název (v   originále) napovídá, že se   bude jednat o Boleynovy.
Hortensie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.11.2009
Není to špatný film, i   když na opakované   podívání se mi také   nepřišel. Každopádně   však mnohem lepší nežli   seriál Tudorovci, který   považuji za zbytečně   dlouhý a rozvleklý.   Příběh sester Boleynových   podle mě je chvílemi   příliš patetický, i když   svým způsobem dosti lidský.   Dvě ženy, dvě sestry,   které milovaly krále. Ta,   která nakonec vyhrála bitvu   o jeho srdce a pozici   královny, skončí na   popravišti. I přes   vzájemnou žárlivost a   konkurenci o přízeň krále   dochází k odpuštění. U   filmu je často vyzdvihována   kostýmní podívaná.   Kostýmy jistě byly   výpravné, nicméně ty   renesanční nepatří k mým   oblíbeným z historie, takže   v tomto směru by zřejmě mé   hodnocení objektivní nebylo.   Výprava jako taková ovšem   rozhodně ošizená nebyla.   Jsem ráda, že jsem film   mohla vidět s vynikajícím   českým dabingem, se dvěma   hlasy výborných   profesionálek - Kateřina   Lojdová (Ann) a Lucie   Vondráčková (Mary). Český   dabing se rozhodně povedl a   bodík navíc za něj.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.11.2009
Super historický film s   naprosto úžasným obsazením   (Scarlett Johanson, Natalia   Portman, Erin Bane)fajn   příběh, u kterého se   nebudete rozhodně nudit
M.A.G.
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.11.2009
Vůbec mě ten film   nenadchl.Moc politikaření a   pletichářství.Tom byl   jistě záměr filmu,ale   nějak mě zrovna tady   nechytil.Měl jsem co   dělat,abych se dodíval do   konce.A jenom kvůli Ericu   Banovi dávám za 2.
rankinfitch
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.12.2009
Film, zachycující v   podstatě to, co nabídly   první dvě dezóny seriálu   Tudorovci. Začíná to snahou   rodu Boleynů dostat se do   přízně krále Jindřicha   VIII. a končí to stětím   hlavy Anny Boleynové, kterou   nikdo nenazval jinak než   "Děvka". Ale   zatímco v Tudorovcích je   tato část anglické historie   ukázána VÝBORNÝM způsobem   ve 20 hodinových epizodách,   tenhle film trvá 110 minut.   Nic proti, herecké výkony   byly moc fajn, hudba   luxusní...ale kdo Tudorovce   neviděl, tak bude celkem dost   zmatenej. Já jsem alespoň   díky znalosti seriálu   věděl, o co jde.
lucymat
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.8.2013
Z počátku drobet těžký   rozjezd, ale nakonec se   vyplatilo The Other Boleyn   Girl dokoukat. Scarlet i   Natalie se totiž   překonávají. Snímek   působí uvěřitelně a, byť   si tvůrci neodpustili spoustu   klišé, při závěrečném   doslovu se dostavila i husina.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2011
velmi, velmi dobrý film, pro   mne v době, kdy jsem jej   viděla (a nevěděla, že   Jindřich takový život   vedl), plný zvratů. Jako   nevzdělaná počínající   sezónou Tudorovců, jsem   dříve než je, shlédla   raději kratší verzi tohohle   filmu. To jsem však   netušila, že tohle (alespoň   ve většině) není jen   výmysl, nýbrž takový měl   Jindřich život, tak byl   temperamentní,   vášnivý,chtěný a   zavrhovaný, mnohdy až   bezcitný, i když pro   některé spíše chudák a   smolař s ženami...v   pozdějším svém stádiu, co   se samovzdělávání týče,   kdy jsem začla vyhledávat   strom života klanu Tudorovců   a poznávat Jindřicha s jeho   šesti ženami, poté   shlédnutí všech 4 sezón,   musím konstatovat, že na   seriál se tento film ani z   poloviny nehrabe už jen   proto, že nějak zaměnili   herečky, co se zjevu   týče(barvy vlasů), oproti   reality...musím ale   pozdvihnout charismatickou,   sexy a přirozeně krásnou   Scarlett, která se do rolí   milenek absolutně hodí, tak   jako Natalie, která mne   překvapila už ve Formanově   snímku. Eric Bana mi tam   nepasoval vůbec, pominu-li   jeho nepodobnost s Jindřichem   (to bych musela hanit také   Jonathana Rhyse Meyerse),   musím stejně říct, že JRM   byl daleko důveryhodnějším   Jindřichem, měl ten   správný náboj, vztek a   chutě. Eric byl smutný   král, pro mne spíše   panoš...
Charlie35
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2011
Kvalitní kostýmní   podívaná, snažící se dost   dobře o historickou   věrohodnost. Na rozdíl od   televizního blábolu   Tudorovci se jedná o velkou   kvalitu. Jediný Eric Bana v   roli Henryho mi tam trochu   nesedl. Naopak ségry   Boleynovy (Johansson a   Portman) předvedly   excelentní ukázku   vyspělého herectví. Film   srovnatelný kvalitou s   peckami typu Královna   Alžběta nebo Královna   Margot.
Peykka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2011
Nevím, proč se tady   srovnává tento film se   seriálem Tudorovci. Ano,   týká se to stejného   tématu, ale Tudorovci jsou   slátanina od začátku do   konce. V seriálu se ukazuje   hodně málo historie, je to   akorát přehlídka   okouzlujících herců. Nic   víc. Film se nebude líbit   každému, takže koho   nezajímá anglická historie,   ani na to nekoukejte. A   samozřejmě kdo zbožňuje   "Tudorovce," nebude   se mu líbit tenhle film. To   je prostě tak. Naopak pro mě   byl Eric Bana jako Jindřich   VIII. přesvědčivým a   králem na úrovni. Natalie   Portman jako vždy velmi   dobrá, Scarlett nemusím, ale   tady mě překvapila. Film se   zaměřuje hlavně na rod   Boleynů, jak se chtěli   dostat do královské   společnosti a udělali by pro   to cokoli, nejdřív   obětovali jednu dceru, potom   druhou. Ve filmu také   můžeme vidět průběh   rozvodu Jindřicha s   Kateřinou, vztah mezi Annou a   Jindřichem nebo vznik   anglikánské církve.
ValaMalDoran
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.9.2008
Jedním slovem: krása. Tento   film je podle skutečné   události. Tenkrát to tak   bylo. A výkony hereček   bezvadný. Je to hodně   romantický a hodně krutý.   Ale taková byla doba.
Snape
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.10.2008
Pro me letosni nejvetsi   zklamani. Nesmirne nudny film,   ktery zachranovaly pouze   slusne herecke vykony sester   Boleynovych. Ve srovnani s   Tudorovci opravdu bida.
Ela
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.12.2008
Vzhledem ke špatným   recenzím film příjemně   překvapil.Těžko říct,do   jaké míry je historicky   spolehlivý,každopádně ale   nenudí (minimálně kvůli   výpravě a poměrně dobrým   herckým výkonům).I   přesto,že se nám dnes   chování jednotlivých   aktérů může zdát   nepochopitelné,film nám   určitě alespoň zhruba   přiblíží spletité klubko   pomluv a intrik,které musel   motat každý,kdo chtěl u   dvora něčeho dosáhnout.
ZuzikD
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.3.2009
Příběh sester Boleynových,   mě až tak moc nezval za   srdce, nevím jestli je to   tím, že Eric Bana, tak   nějak neměl prostor k   hraní, byl na obrazovce jen   tak pomálu a vystihl   Jindřicha docela dobře, i   když už jsem viděla lepší   alternace, Scarlett Johansson,   tady jaksi dělala hezké   děvče, ale bohužel nic jsem   zní necitila, nějak se   nedokázala rozvít, možná   to taky bude tím, že ji   nemám tak ráda, tudíž by   musela odvést extra výkon,   ale to se nestalo, takže   všechno vlastně stálo na   hraní Natalie Portman, která   podala svoji roli naprosto   dokonale. Ale k dobrému filmu   mi tu stále něco chybí.
Izzy8635
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.4.2018
Skvělý historický film.   Kromě nádherných kostýmů,   které se mi líbily, ačkoli   tudorovskou módu moc   nemusím, mě asi nejvíce   potěšilo zase jiné   zpracování tak častého   tématu. Film dělá   unikátním také množství   slavných herců, které   hrají i v jinak   nepodstatných rolích. Velmi   mě ale zklamal český název   filmu, překlad z angličtiny   by byl lepší.
Steawi
Hodnocení:
Přidáno: 21.11.2009
Toto ?
Toto byla hrůza   a s porovnáním hereckých   výkonů v seriálu   Tudorovci..No,to se snad ani   nedá srovnávat.Tahle   "nesmyslnost" si   nezaslouží ani jednu hvězdu   !
Tink
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.8.2008
Miluji tudorskou dobu a tento   film se jí dokonale věnuje.   Navíc přibližuje příběh   Anniny sestry Mary, o které   se toho obecně moc neví:)   Navíc Scarlett Johansonn a   Natalie Portman působí jako   skutečné sestry. Báječná   atmosféra, skvělé výkony   (natalie portman mě dostala).   A ke všemu krásné   exteriéry.:)|Nemám co bych   vytkla.
aurora45
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.11.2011
Splácanina, jakou u   historických filmů umějí   hlavně eméričané a   zajímal by mě koprodukční   podíl Angličanů.   Sladkobolná replika Popelky v   dobových kostýmech. Mám   sice výhrady k seriálu   Tudorovci, ale proti této   s...ce je to až   dokumentární dílo. Btw, za   jeden z nejlepších filmů o   Tudorovcích pokládám Tisíc   dnů s Anne a stařičký   černobílý seriál Šest   žen Jindřicha VIII. (ach jo,   obě díla bych zas tak ráda   jako fanda království VB   zase viděla...).
usov
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.11.2009
usov
tenhle film kazdemu doporucuju   i tomu koho nejak extra   historie nezajima skvelej dej   i kdyz trochu zrychlenej ale   je fakt ze kdyby to mely hodne   rozvinout napriklad jako v   Tudorovcich tak by to bylo   fakt hrozne dlouhy tenhle film   byl pro me o to vetsim   zazitkem ze me historie hrozne   bavi akorat jsem zvykla z   Tudorovcu na jiny herce ale i   tihle byli skvely fakt   DOPORUCUJU
mischel251
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.3.2009
Tak toto je asi najlepší   historicko-romantický film.   Dej je veľmi napínavý a   zamotaný až do samého konca   filmu. Veľmi dobré herecké   obsadenie hlavne kráľ Eric   Bana to zahral veľmi dobre.   Pekné prostredie v ktorom sa   film natáčal a aj tie   dobové kostými.
Seducinka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.4.2009
Tak jako špatné to nebylo,   ale čekala jsem od toho něco   víc. Možná to bylo tím že   jsem koukala na seriál   Tudorovci a tam bylo vše víc   rozvedené, tohle na mě   prostě bylo až moc rychlé.   Sice nemám ráda nějaké   zdlouhavé filmy, ale tak   něco málo přes 2 hodinky   bych klidně snesla. Chyběli   mi některé postavy které se   v seriálu vyskytovaly.
Herecké obsazení bylo   povedené, ale nějak se   nemůžu zbavit dojmu že   Scarlett se na roli Mary   prostě nehodí.
Halleluja
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.5.2009
Tak to byla síla. Opravdu   jsem se nestačila divit.   Jestli se lidi k sobě   dokázali chovat takto   odporně, nebo - představím   - li si, že by se v   některých rodinách k sobě   takto chovali, je mi na   zvracení. Každopádně   překrásná výprava a   herecké osazenstvo!
kadodinka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.3.2009
palec 10x nahoru
Tento film je   vážně,vážně   povedený...Hrozně se mi to   líbilo...(Je to jodně   podobné Tudorovcím)Už jenom   ty kostýmy..Je to hodně   zajímavé,napínavé noa   samozřejmě ůromantické.Já   nemůžu dát nic jiného než   10 a k tomu se to dostane do   mých oblíbených   filmů.....Nemám slov prostě   mooooccc hezký
Nair.Irnan
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.12.2008
myslím si, vzhľadom na to   že čo to o Henrichovi a jeho   ženách viem že tento film   dosť odbočil od   historických faktov. ale ked   ho beriem ako film a   nepozerám na fakty bol celkom   dobrý. aj herecke vykony boli   celkom presvedčivé. mne tam   na tom vadili len tie chyby vo   faktoch a celkom zavažne.:)
janette
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.11.2008
Vzhledem k tomu, že jsem   opravdu vysazená na   historické filmy a Jindřich   patří k mým oblíbencům,   tak se mi film líbil.
Myslím, že nejlepší   herecký výkon odvedla   Natalie Portman, tak trochu   lituji Scarlett Johansson -   její postava Mary byla až   přílíš jednobarevná,   takže se nemohla více   herecky projevit.
Naopak Jindřich mě   trochu zklamal. Eric Bana má   určitě navíc, tady mi   přišlo, že Jindřichův   život je jen o jednom - o   touze po dědici trůnu... Ale   je to fešák - narozdíl od   jiných filmových   zpracování (kde je Jindřich   vykreslen jako obtloustlý   nazrzlý dědek - krom   seriálu HBO Tudorovců)
Začátek byl zdlouhavý a   ne zrovna příliš   napínavý.

Celkově tedy hodnotím   7/10.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih48082minih48082Karanténa (2008) 
Quarantine n
minih36786minih36786Vratné lahve (2007) 
Vratné lahve n
minih43638minih43638Odstřelovač (2007) 
Shooter n
minih32688minih32688Baba na zabití (2003) 
Duplex n
minih38408minih38408Samaritánka (2003) 
Samaria n
minih66293minih66293Cesty domů (2010) [TV seriál] 
Cesty domů n
minih15778minih15778Piano (1993) 
The Piano n
minih66209minih66209AZ-kvíz (1997) [TV pořad] 
AZ-kvíz n
minih34335minih34335Intacto (2001) 
Intacto n
minih19828minih19828Střihoruký Edward (1990) 
Edward Scissorhands n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10