Jeden svět
ohodnotit

Jako nikdy

Další název:
Ako nikdy / Like Never Before
Rok:
2013
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
19.9.2013
„Vladimír Holas, malíř, sochař a pedagog okresního významu umírá...“

Obsah filmu Jako nikdy

 
Pro tento komorní film jsou klíčové tři postavy, vedle hlavního hrdiny jsou tu dvě ženy. Karla, asi pětatřicetiletá, je svému životnímu partnerovi něčím podobná: malířka, bohémka, pro ostrá slova nejde daleko. Kontrastní k těm dvěma je Jaruna, vdaná asi pětapadesátiletá žena, zdravotní sestra. Kdysi byla milenkou pana malíře. Tato trojice vede marný boj se smrtí, bojují sami se sebou a současně mezi sebou – což přináší každému z nich určité očištění.

Na začátku vidíme malíře Holase, jak se ještě pokouší kreslit, tvořit, jak se vzteká, že už nemá sílu. Netuší, že jeho energie začne mizet jako voda v písku, že vše půjde tak rychle....
 
Související odkaz
 
RECENZE: Schmitzer, Špalková a Medvecká hrají Jako nikdy. O umírání

Do kin vstupuje film Zdeňka Tyce, v němž se sešli Petra Špalková, Taťjana Medvecká a Jiří Schmitzer. Jejich hereckou sílu oslabují přepjaté smyčce. číst dál

Hodnocení: 65 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Zdeněk TycZdeněk Tyc  
hraje:
Petra ŠpalkováPetra Špalková.....Karla [38]   
Jiří SchmitzerJiří Schmitzer.....Vladimír Holas [63]   
Taťjana MedveckáTaťjana Medvecká.....Jaruna [59]   
Marek NěmecMarek Němec.....Tomáš [31]   
Jana PidrmanováJana Pidrmanová.....Šárka [28]   
Zdeněk PalusgaZdeněk Palusga.....Václav [56]   
Marek TaclíkMarek Taclík.....Petr, syn Jaruny [39]   
Pavla BeretováPavla Beretová.....Petrova žena [29]   
Luboš P. VeselýLuboš P. Veselý.....Luboš [51]   
Arnošt FrauenbergArnošt Frauenberg.....hostinský   
Leoš NohaLeoš Noha.....kamarád v hospodě [44]   
Roman SlovákRoman Slovák.....kamarád v hospodě [42]   
Štefan CapkoŠtefan Capko.....farář [42]   
Tomáš PavelkaTomáš Pavelka.....doktor [42]   
Marie LudvíkováMarie Ludvíková.....ředitelka ZUŠ [55]   
Dušan KyselaDušan Kysela.....kamarád v hospodě   
scénář:
Markéta BidlasováMarkéta Bidlasová  
Zdeněk TycZdeněk Tyc.....spolupráce [56]   
námět:
Markéta BidlasováMarkéta Bidlasová  
hudba:
Leoš JanáčekLeoš Janáček.....kvarter Listy důvěrné   
Zdeněk KrálZdeněk Král  
 Kazety Kazety  
kamera:
Patrik HoznauerPatrik Hoznauer  
Mikuláš KřepelkaMikuláš Křepelka.....operátor kamery - videooperátor   
Jan RočňákJan Ročňák.....grip   
Tomáš GregořicaTomáš Gregořica.....grip   
střih:
Vladimír BarákVladimír Barák  
trailer
Oficiální stránka:
www.tha.cz/filmy/jako-...
 
 
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Jako nikdy >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.10.2021
Já tedy obecně filmy o stáří, chorobách a   podobných věcech moc v lásce nemám ačkoliv to   patří k životu a člověk se s tím setkává   ať chce či nechce a ať se mu to líbí nebo ne!   Tenhle film má, ale určitě svou kvalitu a   především věrohodnost. Je na něm poznat, že   literární předloha a scénář jsou dílem   téže ruky a má i několik výrazně   nadprůměrných hereckých výkonů (zejména   Holas v podání Jiřího Schmitzera je   excelentní). Na druhé straně právě necitlivě   obsazené některé role film trochu srážejí.   Ve výsledku jde podle mého názoru o lehce   nadprůměrný film, ale s tím, že tohle   určitě nebude podívaná pro každého.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 10.2.2016
Tak jestli mne to mělo dojmout, tak tedy   nedojalo. Spíše mne po hodině poslouchání   neustálého hádání začala bolet palice. A   také z té „hudby“. Pro mne byla bezdějová   nuda v plném slova smyslu. Takže u mne jsou v   plusových částkách jen herecké výkony. Jinak   je v tomto filmu všechno k   ničemu.201602108620/8927
MildaX
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.2.2015
Až si pro mě přijdou funebráci
Pro toho, kdo se bojí stáří a umírání tento   film není, bát se nepřestane, ba naopak.   Podivný trojúhelník mladé milenky, staré   milenky a nejstaršího umírajícího umělce,   který sice ztratil to proč ho milovaly, ale ze   života neodchází ani rychle a ani smířený se   vším a se všemi. Staré křivdy zůstanou a   povahu už člověk na smrtelné posteli moc   nemění.
Možná byl film moc psychologický,   moc zdlouhavý, anebo já moc nepozorný, když   při myšlenkách na smrt mých blízkých   zjišťuji, že tak nějak to opravdu bývá. Jen   bez těch milenek. :-)
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.1.2014
Dalo by se říci, že se vlastně jedná o zcela   životní příběh. Ponuré stáří,   nevyléčitelná nemoc, obviňování sebe i   všech ostatních, deprese, nenávist, úzkost.   Takový osud potkal i Vladimíra Holase, který   má rakovinu a již čeká jenom na osvobozující   smrt. Konfrontace všech přítomných je   neodvratná. Rozpory a zášť. Ano. Tato chvíle   je vždy ta jediná, kdy je možnost vylít si   srdce a říct si vše náležité na rovinu.   Snímek dost hraje na city a porozumění.   Vyznění příběhu je tedy zcela na místě. Ze   světového pohledu chybí snímku více citu a   artového vyznění. Na české podmínky se však   jedná o zcela výjimečný počin, jehož trefa   do černého nemůže být zpochybnitelná. Jiří   Schmitzer si za, u něj nezvyklý výkon   zaslouží ocenění. Jeho konečné stádium   doslova rve srdce. Neznamená to však, že   ostatní nějak zaostávají. Naopak. Všichni   podali zcela profesionální a uvěřitelný   výkon. Osoby pečující o umírajícího   člověka rozsévajícího kolem sebe jen zlobu a   trápení chce ohromnou trpělivost. Ne každý   má na to povahu. Tento film budiž příkladem   toho, že i taková situace má smysl. Všechny   nás to čeká a všichni chceme umřít   důstojně a s láskou.
hvezdyn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.10.2013
Tenhle film nepatří mezi ty pozitivně laděné.   Vypráví totiž o pomalu se blížící smrti.   Jednu z hlavních rolí, malíře Tomáše Holase,   vytvořil Jiří Schmitzer. Jeho postava   představuje umělce, výtvarníka. Celý život   se choval despoticky vůči svému okolí. Jako   cholerik a egoista se chová i na sklonku života.   Všechny uráží. Přesto se v jeho životě   objevují lidé, kteří je i přes jeho tyto   charakteristiky mají rádi. Po letech se opět   spolu před kamerou setkává Schmitzer s Tatjanou   Medveckou. Jistě si vzpomínáte, že spolu   hrají ve filmu Marečku, podejte mi pero (1976).   Tatjana Medvecká zde hraje malířovu bývalou   příležitostnou milenku a nyní jeho   ošetřovatelku. Druhou osudovou ženou, resp.   Třetí je Karla, kterou ztvárnila Petra   Špalková. Ta tu hraje malířovu současnou   životní partnerku.
Do děje zasáhnou i   další osoby. Tomáš, Holasův syn a jeho   družka Šárka (Jana Pidrmanová) nebo rodina   ošetřovatelky Jaruny a další. Můj názor se   na snímek různě měnil. Z počátku jsem si   myslel, že půjde o další dílko, na které   můžeme s úspěchem zapomenout. Téma filmu je   však příliš vážné, než abych jej úplně   sepsul. Rozhodně nebude patřit mezi ty, ke   kterým se budu vracet.
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.9.2013
Já nikdy neumřu...
Někdo nanáší štětcem barvu na plátno v   rámu, jiný maluje kamerou příběhy na plátno   filmové. Další lidé ten příběh prožívají   v kině a někteří z nich pak k tomu napíšou   své komentáře. A všichni společně plašíme   smrt. Je přece tak důležité otisknout do   světa svou stopu! (Vzpomínám si, jak můj syn   kdysi u moře udělal bosýma nožičkama stopy v   písku a potom zaraženě koukal, jak písek   spláchnula vlna a všechny jeho stopy smazala.   Dnes je mu pět let a nedávno se mě poprvé   zeptal, jestli mu někdy umřu. Někdy věřícím   lidem tu berličku náboženství šíleně   závidím...)

Jako nikdy je film k rozjímání   - ne pro zábavu. Nečekali jste doufám nějaké   veselé Klepání na nebeskou bránu? Já tedy   ne. Ovšem Jiří Schmitzer - to je pan herec. A   taky folkový zpěvák. Závěr jeho písničky   Kaluž: A je mi padesát a já už se do kaluže   skládám, kdy už mě pohltí, je mi těch   padesát a já jenom v duchu klidně hádám,   kolik mám do smrti... Teče voda, teče strání   a suchý list plave na ní, teče voda, teče   strání, sám sebe se ptám, jak ta voda strání   pádí, nezastaví ji sto kádí a ten list, co   plave na ní, nejsem-li já sám ...

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih76675minih76675Dead or Alive: Hanzaisha (1999) 
Dead or Alive: Hanzaisha n
minih41412minih41412Krev a písek (1941) 
Blood and Sand n
minih42252minih42252Zločin na poště (1980) [TV hra] 
Zločin na poště n
minih13663minih13663Návrat velkého blondýna (1974) 
Le Retour Du Grand Blond n
minih3090minih3090Anička jde do školy (1962) 
n
minih50907minih50907Princezny nejsou vždycky na vdávání (1985) [TV inscenace] 
Princezny nejsou vždycky na vdávání n
minih54724minih54724Ledová smrt (2006) 
Fritt vilt n
minih52966minih52966Tajemství vynálezce (1936) 
The Man Who Changed His Mind n
minih32847minih32847Černá díra (2001) 
The Void n
minih55085minih55085Talisman (1991) [TV inscenace] 
Talisman n


Hodnocení:n12345678910
Jako nikdy (2013)Jako nikdy (2013)Jako nikdy (2013)Jako nikdy (2013)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190271
Osobností: 697371
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177913

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10