Duben
ohodnotit

Hodinu nevíš...

Hodinu nevíš

Další název:
Hodinu nevieš; Unknown Hour
Rok:
2008
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
27.8.2009
„Případ nemocničního vraha“

Komentáře k filmu Hodinu nevíš...

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
curil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.10.2010
Trochu mrazivý pocit ve mně   zůstává, je to jiný pohled   na nemocnici než v těch   popletených ordinací z Novy.   Tam se sice konečně objevila   většina doktorů jako   pěkní hajzlové: děvkaři,   ochlastové, gambleři,   nezdolní kariéristi. A ano   to tak ve skutečnosti je. Ale   zpět k Zelenkovi. Docela   dobrý, někdy až moc   patetický. Nejlépe to popsal   respodent MARIO, tam je   všechno. Ale možná, že   bych byl jednou rád, až budu   ležet v nemocnici, aby se   kolem mě motal nějaký Venca   Jiráček s injekcí v ruce.
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.8.2009
DĚSIVÉ A MRAZÍCÍ
S napětím a očekáváním   jsem se v den premiéry   vypravila na tento snímek,   jehož hlavním tématem se   stal skutečný příběh   "heparinového"   vraha, tedy událost, která   silně rozčeřila vody   veřejnosti. Není   pochopitelně divu -   vraždění nemocných a   bezbranných starých lidí je   něco, co nelze ani slušným   slovem. Vyvstává sice   otázka eutanázie, která by   mohla skutečně některým   hodně těžce nemocným   pomoci, ale o tom tento   případ opravdu není. Pod   vlivem stále ještě   čerstvých pocitů ze   zhlédnutí filmu si dovolím   v první řadě vyslovit   názor, že je dobře, že   tento film vznikl. Skutečné   oběti skutečného vraha   umíraly za příšerných   okolností. Film je jakýmsi   vyslovením piety těm   nevinným, kteří doplatili   na nelidskost konkrétního   jedince. Václav Jiráček dal   do své role maximum. Ono   není jistě snadné ztvárnit   neblaze proslulou postavu   nemocničního vraha. Tento   herec, který mně ve svých   předchozích rolích (Na   vlastní nebezpečí a   Hlídač č. 47) až tolik v   hlavě neutkvěl, mne nyní   oslovil naplno. Hraje   výborně, roli mu bezesporu   věříte, pocity k jeho   postavě Hynka se od   prvotního soucitu mění v   nenávist a odpor, kdy naplno   rozjede sérii svých činů.   Ano...ten soucit se dostaví,   na velmi krátkou dobu, kdy   dochází k prvnímu úmrtí a   Vy máte tendenci na tu   chvíli uvěřit, že   tentokrát to "opravdu   myslel dobře" a chtěl   nemocnému člověku ulehčit   jeho utrpení...ale opravdu   jen na velmi krátký   okamžik. Později se   příběh vyvíjí ve směru   pachatelovy chladnokrevnosti,   touhy po pomstě, vybíjení   vlastních komplexů...nechci   příliš prozrazovat, neboť   film je nový. Dovolím si jen   naznačit, že samotný   závěr je - dle mého názoru   - jakousi možností či   variantou, jak by to vše   mělo dopadnout, kdyby   zvítězila spravedlnost...jde   o můj subjektivní pohled,   který se nemusí   ztotožňovat s názorem   druhých. V globálu řečeno   - jde o velmi kvalitní film,   s výborně (byť trošku   netypicky) snímanou kamerou a   zabarvením obrazu, což má   přispět k pochmurnosti a   vážnosti celého příběhu.   Výkon Václava Jiráčka je   skutečně strhující, v   rolích pacientů oceňuji   přítomnost našich   hereckých legend - Zita   Kabátová, Jaroslava   Adamová, Stanislav Zindulka,   Stanislav Fišer, Libuše   Švormová a další. Snímek   považuji za veskrze kvalitní   a jeden z nejlepších   českých filmů posledních   let vůbec, proto dávám i   plný počet bodů.
řepešínský
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.4.2011
velice silný s hustou   atmosférou, také tíživý   až naléhavě tísnivý a   zároveň hluboce   přesvědčivý s mrazivým   poselstvím je v celkovém   součtu film hodinu nevíš.   skvělým nápadem s dobovou   neukotveností se tvůrcům   filmu hodinu nevíš podařilo   nastínit příběh, jenž by   se mohl odehrát kdykoliv, a s   výslednou výtvarnou složkou   i kdekoliv, což jeho   nadčasovost se záměrem   silně podporuje. klobouk   smeknout patří i před   hereckými výkony v.   jiráčka v ústřední roli   stejně tak jako před j.   adamovou; m. kantorkovou; z.   kabátovou; s. fišerem či s.   zindulkou v postavách   umírajících pacientů.   nezvyklým koncem s úmrtím   samotného hlavního hrdiny se   tvůrčímu týmu podařilo   vystavět příběh z velmi   reálného prostředí až k   ještě reálnějšímu   nečekanému vyústění, což   dokládá svátkův talent   zobrazovat osudy nechvalně   proslulých hrdinů současné   doby v nenásilné   (ne)mystifikaci dějin faktů   i s vyzdvihnutím   psychologické kresby   zúčastněných figur. v   případě hodiny nevíš se   autorům jistě podařil   filmařský mistrovský   kousek; škoda jen několika   dějových nelogičností či   místy až příliš   rozvleklého a nedynamického   rytmu ve stavbě příběhu,   které z výsledných   hvězdných výšin dějin   světové kinematografie   snímek nakonec sesuly o   několik příček v   inkriminovaném nejvyšším   patře níž.
MARi0
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.7.2010
Hodinu nevíš...
Po asi hodinové debatě s   tvůrci a herci filmu jsem pln   pocitů, které se pokusím   aspoň zčásti vyjádřit.   Hynek se velmi podobá   heparinovému vrahovi Petru   Zelenkovi, avšak režisér   Dan Svátek říká, že se   pokoušeli co nejvíce   oddálit pravému zločinci.   Proto také vybrali tu   nečasovost, to znamená ty   stará auta, nemocnice alá   šedesátá léta, moderní   mobily, počítače, ...   Prostě páté přes deváté,   prý aby divák nebyl   rozptylován dobou (což mě   paradoxně rozptylovalo daleko   více, než kdyby určili   nějakou konkrétní dobu).   Jediné, čím se prý   snažili nejvíce přiblížit   skutečnosti je nemocnice,   spíše tedy dění v ní.   Podle pana Svátka měli   speciální poradce, aby   dodržovali opravdu potřebné   množství heparinu, aby   operace nevyzněli   směšně... Prý dokonce   Hodinu nevíš viděl i jeden   doktor, který souhlasil s   bezchybností.
Václav   Jiráček jako Hynek, co k   tomu dodat. Nejvíce dotazů   na něj bylo ve smyslu, jak   těžké pro něj bylo hrát   takovouto roli. On sám   tvrdí, že ho podobní   psychopaté přitahují, že   se jim vždy snaží   porozumnět, a že má k   podobnému typu člověka   velice blízko - teď tedy   nevím, co si o Jiráčkovi   myslet:)
Petra   Nesvačilová jako Markéta,   opravdu to krásná dívka,   navíc zde odhalená,   spolupráci s režisérem a   celým štábem si velmi   chválila a osobně si   myslím, že předvedla   pěkný výkon.
Pro   Jarka Hylebranta, Petra, to   byla první filmová role   vůbec. Říkal, že mu   režisér dal den na to, aby   se naučil mluvit jako   hluchoněmý, jinak že má   smůlu, ať si to třeba najde   na YouTube. Vzorem pro něj   nakonec byl hluchoněmý   chlapec z Pupenda.
A   teď k zajímavé kameře. Je   zde vidět hra barev, zelené   a modré, vše je takové   pochmurné. Kameraman říkal,   že prý zakomponovali   červenou, čehož já osobně   jsem si nevšiml. Tak až se   budete dívat, sledujte   pozorně. Pokaždé, když má   někdlo umřít, objeví se u   něj nějaký červený   předmět.
Velké   ohlasy Svátkův film získal   i u zahraničních diváků,   tedy aspoň u těch v sále.   Ty nepřestávali děkavot za   skvělé představení.   Chvílemi to vypadalo, že   jsem snad jediný, komu se to   až tak extra nezdálo.   Prostě přechod z   obyčejného outsidera na   zákeřného vraha byl až moc   rychlý, navíc srovnání s   původní story (i když to je   prý jen novinářský   výmysl, který se ujal) mi   také nesedělo. Buď točím   a držím se předlohy, nebo   naopak vše, ale úplně vše   změním. Nechávat jenom   kousky se mi opravdu   nelíbí...
A ještě   na závěr reakce   pozůstalých na film.   Režisérovi volali celkem   dvakrát. Ty první velice   chválili celý nápad, na   takové věci se prostě   zapomínat nesmí. Ti druzí   označili Svátka a celý jeho   štáb za hyeny   přiživujícími se na   lidském neštěstí. Ozval se   dokonce i havlíčkobrodský   starosta (tam se hrůzný   případ odehrál), moc   nadšený také nebyl. Asi už   doufal, že kauzu bude mít z   krku. Jinak teď už opravdu   na závěr, režisérem byla   doporučena kniha Vraždy ze   závisti, napsané   psychiatrem, který Zelenku   vyšetřoval, a níž byl   snímek inspirován.
rankinfitch
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.1.2010
Václav Jiráček má   zásadní problém - je   výborný herec, ale bohužel   ho obsazují do filmů ne až   tak světoborných. Z   posledních jmenujme   například Jánošíka,   kterej byl divnej a teď   třeba Hodinu nevíš, což je   zas nejen divný, ale i nuda.   V minulosti na tom taky s   výběrem filmů nebyl   dvakrát dobře - nudná Krev   zmizelého a naprostá   krávovina Filipa Renče Na   vlastní nebezpečí.   Příběh "Hodinu   nevíš" je inspirovaný   heparinovými vraždami a   Jiráček v podstatě   představuje Zelenku v době   své "slávy". Jak   ale říkám, zahrál to   výborně, ale bohužel film   je celkově divnej, bez   většího napětí či   čehokoliv jiného. Prostě   jedna injekce za druhou z   důvodu jisté pomsty jednomu   doktorovi. Nic víc, nic   míň.
Mlapiska
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.8.2009
Ano rozumím. Taky mi tam   nesedlo několik podobných   věcí. Nechápu: v záběru   evidentně staré auta,   přitom v následující   scéně se objeví doktor,   který telefonuje   nejmodernějším ultratenkým   "véčkem" (???).
Zelená kamera se mi ale   líbila, na efekt fakt dobrý.   A myslím, že to bylo dobře   zvládnuto i režisérsky a   psychologicky – rozhodně   vzhledem k hlavní postavě.   Jinak ale film až tak   nevyčnívá z průměru.
dobes.pavel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.4.2011
Hodinu nevíš...
Dobré drama, které je z   části založeno na   pravdivém případu   takzvaného heparinového   vraha. Film nabídne místy   perfektně zmáknutou ponurou   a mrazivou atmosféru, jež   diváka dokáže upoutat.   Nicméně bych si zde   představoval více napětí.   Děj s psychologickými prvky   byl docela slušný. No ale   konec filmu byl podle mě   propadákem, myslím si, že   se tvůrci měli spíše   držet skutečného   příběhu.
red.mann
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.1.2019
Temně natočené psycho drama   s kriminálním námětem   heparinového vraha. Opravdu   ponurá nemocnice, kde   neúspěšný student   nemocnice pracuje jako   sanitář a likviduje   postupně pacienty.   Pravděpodobně z toho mohl   Dan Svátek vymáčknout víc.
Ostrovan
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 13.11.2011
Jestli bylo účelem filmu,   aby se mi udělalo zle,   povedlo se. Ale zle mi bylo z   filmu. časová neurčitost   mě rušila v každém   obrázku, stejně jako barva a   faktické nesmysly mě vedou k   označení mého největšího   zklamání za poslední roky.
bobo336
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.7.2014
Hodinu nevíš
Pomalšie tempo dodalo tejto   dráme istý šmrnc.Psycho   prvkom je tu nemálo občas   som sa dokonca cítil ako na   psychiatrii.Pozriet sa dá.
Papaja73
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.10.2010
Asi jsem od tohoto snímku   čekala více.Možná je to   představitelem hlavní   postavy,který mně už od   Jánošíka nudí svým   toporným herectvím( i když   zde se to vzhledem k   vyšinutosti hlavní postavy   víc hodí),nebo je to snad   zvláštním zpracováním   filmu,možná chabým   scénářem....Těžko   říct.Každopádně   zklamání.
aurora45
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.8.2010
Zklamání. Mělká sonda do   duše zakomplexovaného   jedince, černobílé postavy,   hlavní nepřítel působí   již od pohledu odpudivě.   Kulisa nemocnice až příliš   pochmurná, téměř   zbytečně podtrženo   zelenkavou kamerou.   Příšerný zvuk,   nesrozumitelné dialogy zejm.   u slovenčiny (i když možná   jen u mého Film+). Škoda,   že námět nebyl využit   daleko více. Ani herecké   výkony včetně hlavního   představitele nemohly být   plně rozvinuty.
dlapi
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 31.8.2009
snaha tvůrců
vyzněla naprázdno. Že   vraždy se mohou odehrávat   pouze v děsivém prostředí   staré rozpadající se   nemocnice, za použití   nazelenalého nádechu kamery,   no dejme tomu. Nelíbily se mi   také rozpory mezi moderní   technikou (počítače,   mobily)a používáním   skleněných stříkaček,   které se používaly tak   před 20ti lety. Flirtování   sestřiček a doktorů,   ukázka ožralého,   potetovaného patologa s   umaštěnými vlasy, který   navíc slíbil pitvu načerno,   tak to už vůbec. Dalo by se   to brát jako horor, který   neodpovídá skutečnosti.
WrongDawe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.3.2009
Desive...nejak si az dost   pamatuju ten pripad   este-hlavne to jak   prohlasil,ze zabijel protoze   potreboval "nejakou   akci"..bo tak neco

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih82373minih82373Which Way to the Front? (1970) 
Which Way to the Front? n
minih44334minih44334Kavaleristé (1959) 
The Horse Soldiers n
minih46387minih46387Diamantoví psi (2007) 
Diamond Dogs n
minih164399minih164399Nelegální obchod (2018) 
General Commander n
minih127748minih127748Můj šálek kávy (2014) 
Coffee Shop n
minih151444minih151444Občan (2016) 
Az állampolgár n
minih152017minih152017Kuchař srdcem (2009) 
Today's Special n
minih34970minih34970Muž v cylindru (1983) 
Max Linder (L'Homme au chapeau de soie) n
minih39936minih39936Čarodějné pohádky (2002) [TV seriál] 
n
minih51661minih51661Bad Biology (2008) 
n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10