Jeden svět
ohodnotit

Dopisy z Iwo Jimy

Letters From Iwo Jima

Další název:
Red Sun, Black Sand; Dopisy z Iwodžimy
Rok:
2006
Délka:
140 minut
Premiéra v ČR:
1.3.2007
„Příběh bitvy o Iwo Jimu očima japonských vojáků.“

Komentáře k filmu Dopisy z Iwo Jimy

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.2.2012
Film zachycuje fanatismu   uctívání božstva císaře   Hirohita a rozpory kultury   jedné civilizace. Zneužití   člověka jako jedince, který   se buď přidá anebo   přestane existovat. Tohle se   Eastwoodovi zdařilo ukázat.   V tom je tento film velmi   cenný. Konec s hodnými   americkými hochy se mi zdál   hodně hollywoodský.
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.11.2011
Druhý díl který měl být   uveden jako první. Tak   nějak, ale to je jedno. Tento   film je velmi dobře natočen   a pohled z Japonské strany na   tutéž bitvu neotřelý, ale   mě to nechalo chladným.   Japonci byly za 2. světové   války bestie a bylo mě   šumák kolik jich   "chcíplo" na Iwo   Jimě či jinde. Je to asi   můj problém né filmu, ale   nevytvořil jsem si k tomu   vztah, přestože takhle se to   asi posuzovat nedá. Vlajky   jsou výborný film, Dopisy   jen průměrný, toť můj   názor.
Hugin
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.5.2008
Jelikož patřím k   příznivcům všeho   východoasijského a Clint   Eastwood patří mezi moje   favority, tak jsem se na tento   film dost těšil. Po   shlédnutí však přišlo   rozčarování a   zklamání.
Pohled na   válku očima Japonců. Tento   pohled je však zřejmě   značně ovlivněn   představami a pohledem   amerického režiséra..   Naturel a povaha japonců je   zde zobrazena spíše podle   americké šablony, dle mého   názoru je skutečnost   poněkud odlišná. Filmy o   Japonsku a japoncích by měli   točit domácí tvůrci. I   přes mé zklamání   uznávám, že snímek patří   mezi kvalitnější válečné   filmy pocházející z   americké produkce. Kladem je,   že nebyl film natočen v   angličtině, jinak bych musel   napsat protestní nótu a   Clinta přeřadit do   nižších pater mého   žebříčku.
M.A.G.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.9.2012
Clint Eastwood je zřejmě   geniální režisér, protože   on když se pustí do   natáčení téměř   jakékoliv žánru, tak to   stojí za to.
Tady bylo   zaměření na válku z   japonské strany, což bylo   přinejmenším zajímavé.
Dost emotivně tam   zapůsobila scéna, když v   tom rádiu zpívají ty   japonské děti vzkaz pro   generála a ostatní vojáky.
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.1.2021
O trochu lepší než Vlajky   ,sice první třetina je pro   mě trochu nudnější na   děj, ale jen co se objeví   generál se dá děj do   pohybu,nejsilnější moment   filmu poprava zajatých dvou   japonců,šílenej poručík   obloženej minama a nadšenej   skočit pod tank docela   pobavil,povedlo se ti to   Clinte klobouk dolů.
enejčel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.2.2012
"Vlajky našich otců VS Dopisy z Iwo Jimy"
Musím říct, že pro mě je   to nerozhodné. Bitva o Iwo   Jimu je pro mě hodně   zajímavá záležitost,   stejně tak vidět bitvu z   obou pohledů, jak z   Amerického, tak z   Japonského. "Dopisy z   Iwo Jimy" není tak   smutný jako jeho bratrský   film z opačné strany, ale   každopádně Japonští   vojáci trpěli mnohem   víc.
Rozdíl mezi   Americkou a Japonskou armádou   je hodně veliký. Zatímco   Američan si váží života a   nechce padnout v boji, v   Japonsku se najde spousta   takových, kteří se klidně   odpálí granátem, nebo se   zaminují a lehnou si pod   tank.
Vždycky   říkám, že v každém   vojsku se najdou dobří, ale   i hrozně debilní   generálové a zde, v tomhle   filmu byl zprváný generál,   který si ochraňoval své   vojáky a který nebyl   žádný hlupák.
Snímek obsahuje i   záběry použity z prvního   filmu, válečnou akci,   smutek, ale který není tak   veliký, jako u vlajek.
Dávám mu také   sedmičku, tyto dva filmy jsou   na stejné úrovni, jenom se   liší svými vlastnostmi a   příběhy. Brečel jsem u   vlajek, zde mě jen smutek   zachvátil, každopádně u   obou filmů jsem si řekl:
"Bože, je to   strašné."
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.1.2008
Určitě lepší než Vlajky   našich otců ale i tak velice   zdlouhavý válečný film.   Rozhodně jsem čekal více.
Cash89
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.2.2008
Eastwooda nemám rád, ale   film jsem zhlédl a je to   rozhodně kvalitní snímek a   myslím, že vykresluje   reálnou stránku věci   přesvědčivě. Nemám   výhrady a navíc japonština   je pěkný jazyk. Nějak mě   už nic nenapadá. Prostě ti,   co neviděli, nechť si najdou   vážnější chvilku a mrknou   na to, stojí to za to ...
killy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.10.2007
Film se líbil mnohem více   než vlajky našich otců.   Narozdíl od tohoto filmu je   děj více spjat s bitvou na   ostrově Iwo Jima.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2014
Je to tak úžasně   natočené, že jsem měl   dojem, že sleduji japonský   film od výborného   japonského režiséra, až   tak se to Clintu Eastwoodovi   povedlo. Dle mě značně   lepší než jeho   související dílo Vlajky   našich otců (2006), které   je pohledem na stejnou bitvu o   ostrov Iwo Jima z americké   strany. To porozumnění a cit   pro japonskou kulturu jsou   obdivuhodné a postavy jsou   opravdoví lidé z masa a   kostí, žádné povrchní   figurky dobroty a nebo naopak   zla. Skvěle zachycení lidé   uprostřed šílené doby,   místa a excesů lidské   společnosti, jež nutí lidi   jít až na svou vlastní   dřeň. Jedinečný filmový   zážitek, kopat ty jeskyně   muselo být něco šíleného   a ještě snad víc pak v nich   být v těch podmínkách.
Sanchez
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.9.2007
Jednoznačně perfektní   válečný film a to v mnoha   ohledech. Ať už se jedná o   vykreslení válečného   konfliktu o ostrov Iwo Jima   pohledem japonských vojáků   nebo kvalitní vizuální   stránku filmu. Celé tohle   dílo má na starosti   zkušený C. Eastwood a   opravdu skládám poklonu,   protože z filmu jsou cítít   opravdu silné emoce téměř   celou dobu. Celkový   harmonogram je poskládán   výtečně, divák zde nalezne   přípravu, samotný boj a po   sléze smiřování z   prohrané bitvy. Některé   záběry jsou brutální a o   to víc jsem bral Dopisy z Iwo   Jimy vážně. Osobně si   myslím, že tento film   nenechá nikoho chladným.
Jiika
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2007
deset z deseti
Tento film, mimochodem pod   perfektní režií Clinta   Eastwooda a perfektních   hereckých výkonů Kena   Watanabe ( generál   Kuribayashi ) a Kozunariho   Ninomiya ( vojín Saigó)
mě zaujal zejména pro   pohled z druhé strany. Na   rozdíl od filmů s hodnými   Američany ukazuje v plné   nahotě válku takovou, jaká   je. Ne uhlazené gentlemanské   chování , ale syrovou a   surovou realitu. A to na obou   stranách.
Po delší   době jeden z   nezapomenutelných   válečných filmů. Proto si   plně zaslouží moje   hodnocení desítkou. Kdo   máte nebo budete mít   možnost se k tomuto filmu   dostat, podívejte se na něj.   Stojí opravdu za to.
Ondrus21
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.1.2016
Na Dopisy z Iwo Jimy jsem se   docela těšil, i když po   zkušenostech s Vlajkami   našich otců jsem od toho moc   nečekal. Musím ale říct,   že jsem docela mile   překvapen. Už jsem viděl   pár filmů z pohledu Němců   (tedy z pohledu těch   "zlých"), ale   Japonci byli i pro mě trošku   neznámá. Kromě pár   fanatiků (asi jako v každé   jiné armádě) se tam našli   občas i docela rozumní lidé   a jedním z nich byl i   generál Kuribaishi, který   Američany bral spíše jako   protivníky než jako   ideologické nepřátelé.   Bylo to dáno i tím, že v   Americe měl řadu přátel a   nějakou dobu před válkou   tam pobýval. Mimochodem, po   scéně se psem jsem dostal   obrovskou chuť na suši z   důstojníka Kempeitai.
AcidBurn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.6.2008
Dopisy z Iwo Jimy jsem viděl   až po Vlajkách našich otců   (částečně za to může   horší propagace snímku,   který šel do kin dříve),   nicméně natočit dvojfilm o   stejné události z pohledu   opačných stran od stejného   režiséra je vynikající   nápad.
Pohled Japonců   na bitvu je od toho   amerického v něčem jiný a   v něčem stejný, zejména co   se obyčejných vojáků   týče. Film může být   vnímán i jako hraný   dokument.
Za celou   sérii (tedy za oba dva filmy)   rozhodně 10 z 10.

Jiná volba: dvojfilm   nemá konkurenci, nicméně   Saving private Ryan,   případně Kód Navajo.
biscutstar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.3.2010
Dobře udělaný film o   statečnosti Japonských   vojáků pro někoho sice moc   ukecaný ale ne ve všech   válečných filmech se musí   nutně celou dobu střílet
TarabasCz
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Tady budu stručnej -   jednoznačně nej. film z   války mezi Japonskem a   Amerikou.
Ve filmu   máme konečně možnost se   podívat na válku v Japonsku   pravě z té druhé strany   než jen z pohledu amiků.
Nechci opakovat komentář   od jiných užívatelů ale   tenhle film je opravdu daleko   víc spjat z bitvou na   ostrově než vlajky naších   otců proto by jste si ho   neměli nechat ujít.
Je to silně emocialný   film který určitě zahraje   na Vaše city.
Vašulda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.6.2007
Unikátní film popisující   známou bitvu mezi američany   a japonci.Film je brán z   pohledu japonců,popisuje   jejich strategii,přípravu na   bitvu a potom také   smířlivost s tím,že je   bitva prohraná,následné   sebevraždy.Film se mi líbil   také v tom,že je zde pohled   na američany,kteří nebyli   takoví beránci jak popisuje   většina amerických   válečných filmů.Prostě   superní film od superního   C.Eastwooda
rstetka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.1.2008
V poslední době,nejlepší   válečný film.Clint Eastwood   se zdržel dojemných scén a   vytvořil drsné boje o   strategický ostrov Iwo   jima.Vůbec mi nevadila   japonština.
Joaha
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.10.2007
Velice silný film, který   vyjímečně ukazuje pohled z   opačné strany fronty, než   je nám denně mediálně   předkládáno. Vidíme   japonské vojáky jako   normální lidské bytosti, ne   jako fanatická vraždící   monstra.
Moody
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.11.2007
Krasnej film.Zajímavý je ze   film nikdy nemuze byt uzasnej   bez krasne hlavni melodie a   tady ta hlavni melodie krasna   je.Ale to by byla jen jedna   vec,styl dopisu psanych domu   je taky uzasne dojemna vec a   tech povedenych scen no proste   uzasny.Tenhle film ve me cosi   nechal.....

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih12104minih12104Opičí maska (2000) 
The Monkey's Mask n
minih18088minih18088Rozrušená země (1959) 
Podnjataja celina n
minih25503minih25503Vrtěti psem (1997) 
Wag the Dog n
minih17428minih17428Příliš vzdálený most (1977) 
A Bridge Too Far n
minih124499minih124499iNumber (2013) 
iNumber Number n
minih72535minih72535Filutové (1959) 
Fripouillard et Cie n
minih12922minih12922Moucha (1986) 
The Fly n
minih32865minih32865Kill Bill (2003) 
Kill Bill n
minih27571minih27571Kikudžiro (1999) 
Kikujiro no natsu n
minih31233minih31233Vražda na úrovni (1979) 
Murder by Decree n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Vlajky našich otců (2006)

 Vlajky našich otců (2006)
Vlajky našich otců n
Flags of Our Fathers
Žánr: válečný / drama / historický
Země: Spojené státy americké
Režie: Clint Eastwood

(spin-off)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10