Jeden svět
ohodnotit

Vůně ženy

Scent of a Woman

Další název:
Vôňa ženy (SK)
Žánr:
Rok:
1992
Délka:
156 minut
Premiéra v ČR:
18.3.1993
„Student vezme slepého bývalého důstojníka armády na cestu po New Yorku.“

Obsah filmu Vůně ženy

 
Americký film Vůně ženy není remakem v pravém slova smyslu, do značné míry je svébytným dílem, jež si ze stejnojmenné italské hořké komedie z roku 1974 vzalo jen základní zápletku, ve které si osleplý vojenský kapitán chce dosyta užít poslední týden života před chystanou sebevraždou. Martin Brest předkládá divákovi působivé a promyšleně gradující drama, v němž hrdinovi opatřuje silného protihráče a obě tyto postavy detailně a plasticky prokresluje. Jeho plukovník Slade je osamělý a traumatizovaný člověk a místo epizodní figurky mladého naivky z komedie Dina Risiho je tu jeho průvodcem charakterově ryzí student, který právě řeší zásadní...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Lucernafilm - Alfa
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Vůně ženy >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

rimmerova-motorka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.10.2018
Na italský originál tohle nemá ani náhodou.   Jenže amík nepůjde na film, kde hraje   neameričan. A tak mu to bylo třeba přežvýkat.   Ale ta atmosféra patří prostě do Itálie.   Jinde nevynikne.
petrusmev
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 23.9.2018
No co ti Američani udělali z italské předlohy,   to je nehoráznost. Al Pacino se snaží vytvořit   nějakou hloubku postavy, ale scénarista   zaměňuje skutečný život za umělé zápletky,   ze vzrušujícího tématu vyndává vše   zajímavé a nabízí jen trapné scény typu   projížďka ferrarim po New Yorku. Závěrečný   happyend je nejhloupější, jaký jsem kdy   viděl.
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.7.2017
Původně jsem chtěla dát jenom sedmičku za   některé zdlouhavé a nic neříkající dialogy,   ovšem Al Pacino tento film navýšil tak, že   bych neváhala s plným hodnocením.
enejčel
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 21.7.2015
84%? Mám pocit, že tento film je silně   nadhodnocován. Nevím, jestli je to jenom díky   výkonu Al Pacina - někteří tady mu tuto roli   připisují jako životní, já si dovoluji   nesouhlasit. Pro mě bude Al Pacino hlavně   Serpico, ale to je jedno, je to každého názor.   Zde ani jeho výkon se mi moc nezdál a už vůbec   mi nepadl do oka Chris O´Donnell. Přitom nápad   filmu je zajímavý. Je zde spousta nudných   dialogů o ničem, většina z nich jsou   nesestřihaná a protažená. Nevím, co tímhle   filmem chtěl režisér říct, ale rozhodně mě   nepobavil, spíš unudil. Na to, že se Al   Pacinovi dává za tento film koruna jsem čekal,   že to bude stát za to, ale je to nesmysl.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.8.2012
VŮNĚ ŽENY

Velmi působivý snímek s   nepopsatelnou atmosférou. Výborný scénář,   režie a herecké výkony jsou už jen   třešničkou na celkově výtečně silném a   propracovaném dramatu. Italský originál jsem   neviděla, ale popravdě mi to vůbec nevadí.   Děj filmu je sice možná až příliš   přímočarý, s jasným, předvídatelným a   svižným dějem, bohužel i poněkud   nevěrohodným koncem, což ale nijak neublížilo   kvalitám filmu. Je docela jedno, jestli je   příběh a zejména konec, obecně hodnocen jako   slabý. Pro mně není.

V podstatě jde o   střet dvou různých povah, životních postojů   i systémů. Charlieho svět je obyčejný,   známý a vůbec nijak zvlášť zajímavý. Zato   svět plukovníka Franka Sladea nás musí od   začátku ohromit svou rozlehlostí, obsahem i   hloubkou, neboť tento slepý veterán je vskutku   kultivovanou, šarmantní a značně tajemnou   osobou, která se však těžko vzdává toho,   čemu ráda navykla. Zavede vás do nezvyklých   prostředí, v jeho společnosti si báječně   zatančíte tango, zajezdíte ve Ferrari ulicemi   New Yorku a navštívíte pětihvězdičkové   hotely, navečeříte se v nejluxusnějších   restauracích. Charlie i Frank se postupně   sblíží a jejich odlišné světy jim pomohou se   pochopit. Obě osobnosti se nakonec navzájem   doplní a pomohou si vyřešit své   problémy.

Al Pacino je vždy skvělý herec,   ale tady opravdu exceluje a poskytuje mimořádný   umělecký zážitek. Ani slepý by nebyl tak   dobrý jako Al Pacino. Jeho pojetí slepého   důstojníka je natolik věrné, natolik hrdé a   hluboké, že mu divák nejen onu slepotu   skutečně uvěří. Al Pacino se na svou roli   připravoval ve škole pro slepce. Takhle   uvěřitelně zahrát slepého člověka… V   rozhovoru řekl, že předstíral slepecký pohled   tím, že se očima na nic nesoustředil a   nezaměřoval. Vytvářel si jen zastřený pohled   a těkal pohledem. Al Pacino skoro vůbec nenosil   černé brýle, takže během hraní normálně   viděl... Neuvěřitelné a uhrančivé, jeho   nepřítomný pohled, to tápání…
Rovněž   Chris O'Donnell stojí za vyzdvižení. I on ve   filmu předvádí životní výkon.

Martin   Brest natočil příjemný, citlivý, místy i   smutný snímek, který každého pohladí po   duši. Film zcela jistě stojí za to vidět.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.5.2012
Nejlepší herec všech dob!!
je to remake italského filmu se stejným názvem   z roku 74 . originál jsem neviděl. tento ano a   jen mě to přesvědčilo že Pacino je borec.   podle mě nejlepší herec všech dob
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.4.2011
Pacino vždy a pokaždé jinak. Tohle mu vyšlo a   zase je král. Lze mít za neměnitelné, že i   tento film má úžasnou atmosféru a ta   některým jinak skvělým filmům chybí. V tomto   filmovém díle je to jakási nostalgie a plynutí   času, střety s bolestí svou a druhých.
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.2.2009
Krásné, nenapadá mě jiné slovo než krásné,   jinak neumím svůj pocit popsat...Hned jak se mi   film rozjel v DVD a začala hrát hudba, věděl   jsem že to nebude jen tak obyčejný film,   věděl jsem že až film skončí budu jen zírat   s otevřenou pusou a budu mít blažený pocit v   srdci...Viděl jsem už hezkou řádku filmů s Al   Pacinem, od Kmotra počínaje přes Serpica až k   Vítěžům a poraženým konče, ale jedno musím   přiznat, vždy jsem byl tak trochu překvapen a   udiven, že nikdy za svou roli nedostal pořádné   ocenění, ale teď vím že kdyby dostal zlatou   sošku za Kmotra, vypadala by hloupě oproti   sošce za tuto roli, nedá se to vůbec   srovnávat...Výkon slepého plukovníka v záloze   je jedna z nejlépe zahraných rolí jaké jsem   kdy viděl, je skvěle napsaná Pacinovy na tělo,   a právě jeho vrozené charizma táhne celý   film...Samozřejmě je tu mnoho dalších faktorů   které nemoho opomenout, dokonalá melodie, jakoby   vybarvovala všechny různé emoce a pocity   hlavního hrdiny...Dále je tu značně kvalitní   sekundování Chrise O'Donnella, ten i přes svůj   mladý a nevyzrálý věk dokázal stát velmi   statečně po boku Pacina...Když si za pár let   vzpomenu na Vůni ženy vybavím si taneční   scénu v restauraci, to je pro mě jedna z   filmových scén na které se nezapomíná, já   bych ji zařadil klidně mezi rozhovor Al Pacina a   Marlona Branda v Kmotrovi protože svojí   dokonalastí mě opravdu zasáhla...Jsem z tohoto   filmu unešen!!!
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.11.2008
Gassman je Gassman. I ten námět mi pasuju víc   do Itálie. Když jsem se na film díval, stále   jsem před sebou viděl právě Božského   Vittoria, u nás nedoceněného. My koukali   hlavně na M.M,Uga Tognazziho, A.Sordiho, protože   některé jejich filmy byly se sociálními   náměty. Ale Gassman je šlechta.
Baty
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.11.2008
Concertino di Pacino. Všimli jste si někdy ve   svém okolí, že přimí lidé, osobnosti, lidé,   kteří nám mají co říct, jsou často drsoni,   kteří si neberou servítky? Jen si zvyknout. To   je někdy problém. Všichni lidé se díky   vzájemné komunikaci ovlivňují. Jedni ukazují   cestu druhým a druzí prvním. Takže hlavně se   nekamaraďte s blbcema, aby jste na své cestě   nebloudili.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28089minih28089Enigma (2001) 
Enigma n
minih84183minih84183Desperáti (1943) 
The Desperadoes n
minih65918minih65918Duhová hora (1994) [TV inscenace] 
Duhová hora n
minih8008minih8008Guy de Maupassant (1982) 
Guy de Maupassant n
minih14025minih14025Survival Quest (1993) 
Survival Quest n
minih20309minih20309Špióni jako my (1985) 
Spies Like Us n
minih157607minih157607Maminčin seznam (2016) 
Mum's List n
minih13479minih13479Náhrdelník (1992) [TV seriál] 
Náhrdelník n
minih49005minih49005Hanebný pancharti (2009) 
Inglourious Basterds n
minih66002minih66002Síla lásky (2009) 
Creation n


Hodnocení:n12345678910
Vůně ženy (1992)Vůně ženy (1992)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10