Zari
ohodnotit

Vůně ženy

Scent of a Woman

Další název:
Vôňa ženy (SK)
Žánr:
Rok:
1992
Délka:
156 minut
Premiéra v ČR:
18.3.1993
„Student vezme slepého bývalého důstojníka armády na cestu po New Yorku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vůně ženy
Americký film Vůně ženy není remakem v pravém slova smyslu, do značné míry je svébytným dílem, jež si ze stejnojmenné italské hořké komedie z roku 1974 vzalo jen základní zápletku, ve které si osleplý vojenský kapitán chce dosyta užít poslední týden života před chystanou sebevraždou. Martin Brest předkládá divákovi působivé a promyšleně gradující drama, v němž hrdinovi opatřuje silného protihráče a obě tyto postavy detailně a plasticky prokresluje. Jeho plukovník Slade je osamělý a traumatizovaný člověk a místo epizodní figurky mladého naivky z komedie Dina Risiho je tu jeho průvodcem charakterově ryzí student, který právě řeší zásadní morální dilema. Jak jinak, než že mu Slade pomůže úspěšně projít touto zkouškou a sám se při tom s mladíkovou pomocí vnitřně obrodí. Díky hereckému umění Al Pacina, oceněného Oscarem za hlavní roli, neztrácí ani Sladeův patetický proslov na univerzitním shromáždění na opravdovosti.

Zdena Škapová
MFF Karlovy Vary 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vůně ženy
V New Yorku probíhají oslavy Dne díkuvzdání a bývalý důstojník Frank Slade (Al Pacino) si chce ještě užít alespoň trochu ze života: krásné ženy, dobré jídlo, limuzíny se šoférem a pokoj v hotelu Waldorf-Astoria. A mladý student Charlie Simms (Chris O’Donnell) ho - ze začátku trochu neochotně -doprovází, aby tím získal velkou školu života. Slade je vskutku zajímavou osobností: bývalý poradce Lyndona Johnsona, nyní slepý, velmi zahořklý, avšak s duší básníka. Charlie je mladičký student řešící své životní kotrmelce. Jejich společné hořce veselé dobrodružství je má oba navždy změnit.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 25.04.2008 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vůně ženy
Slepota změnila plukovníka Franka Sladea v zatrpknutého, osamělého a cynického člověka, kterému se už nechce žít. Než se rozhodne definitivně skončit se svým životem, chce se ještě jednou pořádně pobavit. Spolu se studentem Charliem, kterého mu Sladeova rodina najala jako opatrovníka, odchází do New Yorku a jeho poslední výlet nekončí plánovanou sebevraždou. Slade si s Chrisovou pomocí začne znovu uvědomovat krásy života a pomalu se změní na energického muže, jakým kdysi býval. Mezi slepcem a Chrisem postupně vzniká sympatie a důvěra. Slade pomůže chlapcovi vyřešit i jeho školní problémy. Vůně ženy je jednoznačně hereckým a mistrovským sólem Al Pacina. Za svůj výkon slepého důstojníka získal svého prvního Oscara /1993/ a Zlatý glóbus /1993/ za nejlepší mužský herecký výkon.


Autor: rudab

Popis / Obsah / Info k filmu Vůně ženy
Představte si, že jste na prestižní škole a máte jen sociální stipendium. Co uděláte? Musíte si o víkendech přividělávat a vzít každou práci, která se namane...Charlie (Chris O´Donnell) si najde opatrování slepého důstojníka americké armády - plukovníka Franka Sladea (opět výtečný Al Pacino). Ovšem plukovník je velmi nepříjemný a kromě alkoholu nemá v životě už nic. Tedy nic do doby, než se rozhodne udělat si poslední výlet a Charlie mu bude muset pomáhat. Z urážlivého nepřátelství se postupně stává velice blízký vztah a slepý muž ukazuje zaraženému studentovi, jak žít. A ženy jsou to, pro co by měl žít. Charlie se také musí rozhodnout, jak se zachová ve škole a plukovník mu v tom řádně pomůže. Plukovník chce opustit svět živých a Charlie po sblížením s tím mu v tom chce zabránit. Ovšem celý příběh vede k tomu hlavnímu, k pocitu, že žít má ještě cenu...


Autor: bouncer

Popis / Obsah / Info k filmu Vůně ženy
Student Charlie Simms má o svátku díkůvzdání pečovat o slepého, bývalého důstojníka Sladea, který se od svého zranění stal zahořklým cynikem. To se ukáže jako velmi obtížný úkol, neboť Slade má své vlastní plány, jak strávit svátky.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Vůně ženy
Americké drama Vůně ženy bylo stejně jako stejnojmenný italský film Dina Risiho (1974) natočeno podle povídky Giovanniho Arpina Filmoví tvůrci si z ní v obou případech vybrali postavy zahořklého sle-pého důstojníka a jeho mladičkého průvodce. V italském milostném příběhu byla "vůně ženy" pro muže, který se nemůže smířit se svou nemohoucností a chce nalézt východisko v sebevraždě, metaforou vytou-žené láskyplné péče. V souladu s módními myšlenkovými trendy se tématem amerického snímku stal motiv postrádaného autoritativního otce, jenž se projevuje jak u mladého hrdiny Charlieho, tak v přeneseném smyslu u celé společnosti. Milostný motiv je v jejich filmu podružný a "vůně ženy" je spojována spíše s představou domova. Podstatnou roli v pří-běhu hraje sociální problematika (Charlieho chudoba), stejně jako minulost válečného hrdiny z Vietnamu plukovníka Sladea. - Charlie Sims studuje na prestižní střední škole. Ve vztahu ke svým bohatším, společensky dobře situovaným spolužákům je v nevýhodě. Musí řešit problém, zda má udat kolegy, kteří se dopustili přestupku proti kázni, a tím si vysloužit přízeň lstivého ředitele, rozhodujícího o jeho budoucí ka-riéře nebo solidárně zapírat, ale vystavit se možnému vyloučení ze školy. Během prodlouženého víkendu na Den díkůvzdání si Charlie chce přivydělat opatrováním slepého plukovníka Franka Sladea. Záhy se však ocitne ve vleku "bezmocného" slepce, který ho donutí odletět do New Yorku a dělat mu společnost při loučení se životem. V rozhovorech se zatrpklým slepým mužem a při řešení komplikovaných situací do nichž ho dostane Frankova vznětlivost, Charlie názorově dozrává a do-spívá k řešení svého problému. Navíc se mu podaří pIukovníka přesvědčit, že on sám i svět potřebuje jeho hořce nabytou životní zku-šenost. - Autoři snímku vsadili na dovedně rozehrané drama mezi dvěma postavami, procházejícími během několika dnů od averze k důvěře a lásce. Téma hledání otce je snad pro americké publikum dostatečně nos-né, ale ani kultivovaná režie a herecké výkony Ala Pacina a Chrise O'Donnella nemohou zakrýt vykalkulovanost myšlenkové konstrukce, mě-nící v závěru psychologické drama v deklamativní didaktické pouče-ní. Film zatím získal tři Zlaté glóby (nejlepší film-drama, scénář v dramatu, mužský herecký výkon v dramatu - Al Pacino).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama