Duben
ohodnotit

Věc: Počátek

The Thing

Další název:
Vec: Počiatok (SK); Vec (SK)
Rok:
2011
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
8.12.2011
„Největší objev lidstva může být zároveň i jeho posledním“

Komentáře k filmu Věc: Počátek

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 24
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.10.2012
Mně se film hodně líbil.   Věc Johna Carpentera patří   mezi mé nejoblíbenější   filmy a tak ani jeho prequel   nezklamal. Cením si konec   filmu, zdejší kritici   zřejmě ani nezaznamenali,   který přesně navazuje na   začátek klasiky. Jinak   stejné téma, nic   překvapujícího, místo   zkoumání krve prohlížení   úst. Proč ne? Jako zábava   pro páteční noc na HBO   naprosto bezvadné. Chci se   alespoň o víkendu bavit a na   začátek je Věc: Počátek   nejlepší.
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.3.2017
Takto nějak by mělo vypadat   sci – fi. I když některé   pasáže se mi zdály   zbytečně dlouhé. Triky   nápad měly, i když ne   nejnovější, ale rozhodně   stály za vidění. Pro mne   lehce nadprůměrný film.
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.3.2012
Slabota. Příliš akční a   příliš zvláštnoefektivní   návrat k legendě. Už   původní film Věc byl   reakcí na slavný hororový   film Vetřelec. Vezl se na   vlně napínavých snímků   vyprávějících o setkání   člověka s mimozemským   organismem. A tento prequel?   Nepřináší nic nového, nic   převkvapujícího a   nepřináší ani napětí,   což by se od snímku   očekávalo.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.12.2011
The Thing
Do tohohle snímku se   většinou pouští fanoušci   původního snímku z roku   1982. Já jako fanoušek jsem   si The Thing nemohla nechat   ujít ačkoli se dá hodně   těžko soupěřit s   Carpeterovým dílem. Po   shlednutí jsem ani nebyla   příliš zklamaná, film si   drží určité tempo a co   jediného vlastně tenhle   snímek mohl nabídnout,   oproti původnímu jsou efekty   a jedna malá inovace. Hlavní   hrdinka, kterou hraje Mary   Elizabeth Winstead mne   příliš neoslovila, ostatně   jako ve většině filmů, kde   jsem ji mohla vidět. Jinak   pokud někdo chce vidět The   Thing, tak by si měl pustit   klasiku a tenhle snímek   klidně vynechat. Jinak   nemůžu říct, že bych se   nudila a když opomenu, že   existuje lepší verze tak se   film celkem drží.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.12.2012
Originál je velmi slušný! A   ačkoliv nemám rád remaky a   různé předělávky a   nastavování už jednou   viděného, zde se to celkem   povedlo. Mělo to spád,   napětí, dobré efekty,   slušná sci-fi horor! Napadá   mě ještě, že vlastně   tohle asi není úplně   remake, ale spíš prequel,   ten konec tomu napovídá a   kolega CURIL si toho správně   všiml. Ale je celkem jedno   zda remake či prequel:-))
pataamat
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.12.2011
Tento film nemá absolútne   zmysel pozerať, The Thing od   Carpentera nemal, nemá a ani   nebude mať konkurenciu. A   pár scén naviac nieje naviac   ale na škodu. A taktiež   nerozuniem tomu podtextu   Počiatok, to mohol dať aj   Sant- Psycho: Počiatok.
M.A.G.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.5.2012
Je to remake, takže vlastně   ani nejde nesrovnávat s   prvním filmem.Tak nějak jsem   tento čekal ještě o něco   lepší.Samozřejmě se tady   výtečně podařily triky a   efekty, které tomu filmu   dodaly na hrůznosti.Ale kdyby   v TV běželi zárověň oba   dva filmy a každý na jiném   programu, tak bych dal   přednost starší verzi.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.3.2013
VĚC – POČÁTEK

Děj filmu je postaven   před příběh filmu Věc.   Jak je v poslední době   zvykem, když nevíme jak   pokračovat dál v   úspěšném dějově   uzavřeném snímku, budeme   pokračovat tím, že   vymyslíme, co bylo před   tím. Většinou tyto prequely   nemají velký úspěch, ale v   tomto případě to přece jen   nebylo tak zlé.

Tyto filmy obecně mají   nevýhodu v tom, že všichni   vědí, kam děj směřuje,   neboť skoro všichni viděli   původní film. Proto dílo   musí být zfilmováno hodně   dobře, aby byl děj   dostatečně zajímavý i   přesto, že v podstatě   víte, co se stane. Na filmu   si cením toho, že se   nesnaží za každou cenu   rovnat originálu a jde si   vlastní cestou a nedělá   původní Věci v žádném   případě ostudu. I když je   poznat, že tvůrci jsou   možná až přespříliš   uctiví a málo sebevědomí.   To může vytvářet dojem,   že Počátek je v podstatě   sice dobrý film, ale to, že   vůbec vznikl, je vlastně   úplně zbytečné.

Téma a hlavní příběh   je pevně dán, což podle   mého názoru tvůrce hodně   svazuje a omezuje, neboť je   nutí k opakování   některých situací z   Carpenterova originálu.   Pevně rozdané karty svazují   scénáristovi ruce a   nedovolí mu použít   příliš mnoho originálních   situací. Přesto tvůrci   zkusili něco nového,   použili nové chytré detaily   jako plomby a náušnice.   Dále zaměnili hlavní   postavu. Zvolením ženy do   této role horor náhle   evokoval Vetřelce, který je   rovněž zasazen do   uzavřeného prostoru, ze   kterého není úniku. I když   se Vetřelec svým   realistickým pojetím   zásadně odlišuje od   Carpenterovy Věci zejména   zaměřením na kolektivní   psychologii a paranoickou   atmosféru. Děj Počátku je   více epický i mnohem   rychlejší na úkor komorní   atmosféry a osobních dramat   hlavních postav. Ale   některé momenty, třeba   zubní prohlídka, kdy naplno   propuknou paranoidní vztahy   mezi členy výzkumného   týmu, kdy už nikdo nikomu   nevěří, se docela povedly.   Tady se atmosféru plnou   napětí docela povedlo   vystihnout. Ostatní situace   jsou již ale hodně   předvídatelné.

O záchranu a o úspěch   filmu se ze všech sil snaží   několik povedených efektů   a velmi propracované a   úžasné masky. Zbytek je   velmi dobrá rutina. Nikdo nic   nepokazil, ale ani nic nového   nevytvořil. Ten   nejdůležitější prvek pro   horor – vytvoření temné a   tísnivé atmosféry, ten   hodně pokulhává za   původní Věcí. Pocit   bezmoci, nejistoty, paranoia z   uzavřeného prostoru, z   velké zimy tam venku za zdmi   a celková atmosféra tu   bohužel chybí.

Přesto jde o dobrou   podívanou. Navázání děje   bylo povedené. Celkově je to   důstojné   „pokračování“   původního snímku a já jsem   se u toho docela dobře   bavila.
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.2.2013
Opět výtečně povedený   remake hororu od   debitujícího   režiséra.Skupina vědců   najde na Antarktidě zmrzlého   mimizemšťana který po   rozmrazení může mít podobu   kohokoli z nich a proměnit se   ve vraždící bestii.Stejně   jako v původním filmu   skvěle napínavé scény a   ještě dokonalejší stvůry.
Langley
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.12.2011
Původní Věc z roku 1982   mám rád.Ikdyž mi pouze   stačí se na ni podívat po   velmi delším čase.Kombinuje   mnoho žánrů, které mi jsou   nejbližší.Poslední dobou   nemůžu narazit na nějaký   pořádný horor, který má   možnost zaujmout.Prequel se   drží zdatně navozené   mrazící atmosféry svého   staršího bratříčka a   podobně obsahuje i příběh,   jen s několika jinými   odbočkami.Zvědavě jsem na   tento titul čekal a musím   prohlásit, že jsem byl více   než spokojen.Nepostrádá to   spád, hrůzu (bohužel ne tak   hmatatelnou), krvavé scény   apod.Velice se mi líbí   myšlenka, že dotyčný   nemusí být ten, za kterého   se vydává a nedůvěra je   ihned na místě.Mary   Elizabeth Winstead předvedla,   že to není žádná křehká   dívka a umí se dokonce ohnat   i plamenometem.Když bych se   měl zmínit o maskách byl   jsem mírně zklamán,   poněvadž CGI efekty nebyly   vyloženě zlé, ale chyběla   mi tam pořádná syrovost   předchůdce.Hodnotím film   tedy šťastnou   sedmičkou.Tvůrci ctili   originál a napojili závěr   filmu na začátek   Carpenterova počinu.
T2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.7.2018
║Rozpočet   $38miliónov║Tržby USA   $16,928,670║Tržby   Celosvetovo $27,428,670▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA   $3,972,630 //počet predaných   kusov 111,789║ Tržby za   predaj DVD v USA $5,214,471   //počet predaných kusov   207,333║ Tak konečne jeden   z mála prequelov(či remakov)   čo majú čosi do seba,   úžasné masky, maskér Tom   Woodroff je génius je ho tu   cítiť, priamočiary dej   ktorý nenudí má troška   nevybrúsené hrany ale   ničím premršteným   nepokazí rozohranú krvavú   partiu s tajuplným votrelcom,   k tomu doprovodná hudba   pripomínajúca Votrelcov   sadne, prepojenie s pôvodným   filmom VEC vyšlo, slušný   nadpriemer. /70%/
vojtam
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.11.2011
Jaký počátek?
Nechápu, proč to má v   české názvu dodatek   počátek? Žádný počátek   to není, ale je to nová   verze ktérá obsahuje pár   scén navíc, které původní   film neobsahoval. Třeba, že   se dozvíme odkud se VĚC   vzala atd. I když původnímu   filmu se to nedá rovnat,   tohle taky nebylo špatný a   mě osobně se to líbilo.   Dávám 70%
Robinson
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.4.2012
Nemůžu se ubránit menšímu   zklamání. Bylo mi jasné,   že s originálem to nepůjde   srovnávat, ale i přesto mám   pár větších výtek.   Prequel? Ale kdepak, až na   poslední čtvrthodinku je to   čistý remake,   obšlehávající všechny   známější scény. Dále   digitální triky, tvůrci   mohli víc zapracovat na   maskách, tohle mi přišlo   téměř směšné. Vždyť i   šílené maskérské scény z   původního filmu jsou   důvodem, proč jej mám tak   rád. No a udělat z hlavního   tahouna ženskou roli taky   nepovažuju za nejlepší   nápad. Prostě příliš   mainstreamový film.   Nejlepší z toho všeho jsou   nakonec závěrečné titulky.
pigal
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.5.2019
Nie je Vec ako Vec...
Prequel ku kultovnemu hororu v   sebe skryva urcity   potencial,ale maly budget sa   na kvalite vyrazne   podpisal.The Thing vyzera   vyslovene smiesne.Scenar je   deravy ako emental a   veci,ktore sa dali odpustit v   roku 1982 uz odpustit   nemozem.
Film   doporucujem len fanusikom   originalu.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.11.2011
Tak jako obvykle to kvality   jedničky postrádá. Tím,   že se dnes používá   většina počítačových   triků skoro na všechno ve   filmovém průmyslu se rodí   dojem dokonalého obrazu ve   sterilní atmosféře.   Původní věc byla kromě   humusu střev a potoků krve o   atmosféře (hudba, mrazivé   počasí, paranoia a   buranství amerických   výzkumníků). Nicméně tu   jsou i jiné aspekty, které   jsou lepší než v jedničce   a to například konec, který   potěší leckterého fandu   Věci, pěkná hlavní   představitelka (Že by Mary   Elizabeth Winstead) by mohla   být novou Sigourney Weaver?)   a celkem dobré herecké   výkony. Rozhodně se nejedná   o propadák, ale ani o pouze   nadprůměrný film. Je to   velice dobrý film, ale   Carpenterovo jednička byla   lepší....
Deviant_Girl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.7.2022
Jak to vše začalo
Skvělý prequel k remakeu   Věci z roku 1982.   Vícejazyčný film   připomínající spíš   eveopské dílo než americký   trhák. Sci-fi horor se   skvělým obsazením,   výpravou a triky. Hudba   vzdává hold originálu. Na   dnešní dobu povedené   pokračování dnes už   kultovní klasiky. Chtělo by   to ještě trojku v podobném   duchu.
ponorka.bary
Hodnocení:
Přidáno: 29.11.2011
Ten,kdo dostal nápad   zfilmovat tuto kultovní   sci-fi,by měl být postaven   před filmový soud a jako   trest bych navrhoval   sledování alespoň tisíce   hodin béčkových sci-fi v   kuse...Do poslední klapky   okopírovaný originál/s   vyjímkou scén v kosmické   lodi/,dramatické dialogy   typu-"jsi to   Ty?",nebo "je to   on?",herecké výkony na   základě scénáře nelze   hodnotit,přesto jsem si   celkem přál,aby hlavní   hrdinka Kate/M.E.   Winstead/,byla sežrána/či   spíše rozložena,jako první   a ona přežila...No a   úroveň digi   triků?Závěrečná   scéna,kdy Kate hází granát   do tlamičky   "Věci",mi jaksi   připomínala scénu z   krmení Adély ve filmu Adéla   ještě nevečeřela.Závěrem   se omlouvám všem za   vyzrazení konce,ale věřte   mi-je to pro Vaše   dobro-ušetřil jsem Vám 93   minut,které můžete využít   jinak.
kockak1
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.9.2015
Obludárium
Bohužel je to o třídu   horší než jednička. Ta   totiž byla napínavá až k   prasknutí, atmosféra   mrazivá a Věc neviditelná.   Podle pravidla: Nejvíc se   bojíte toho, co nevidíte -   je jasné, že tím film   hodně ztratil. Je to stejné   jako když jsme uviděli   Vetřelce a rázem se   přestali bát. Na kvalitě   nepřidal ani jednoduchý   scénář kopírující   jedničku a neznámí herci.   Mě to tedy nebavilo.
TILL.87
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.11.2011
Jako fanoušek kultovního   carpenterova počinu musím   hodnotit známkou pouhýh 5 a   to jen za vizuální efekty a   za outro v titulkách k   návaznosti. Veškerá   atmosféra s původního   snímku zmizela. Vůbec   žádné napětí a co vůbec   žádná hra na to, já sem   člověk a ty věc na čem   hlavně zakládal carpenter.   hrdinové umírali moc rychle   v krátkých časových   intervalech a jediný, co mě   překvapilo byla první scéna   hlavní aktérky s věcí,   což sem po pravdě ani   nečekal, ale toť vše. Film   jako prequel neurazí, ale ani   skalní fanoušky moc   nepotěší. Škoda, snad   příště. P.S. Dobrej nápad   s plombama :o)
Hakamiah
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.11.2011
Tak musím říct, že tento   prequel k The Thing mě velmi   příjemně překvapil, ikdyž   je pravdou, že má   očekávání byla nízká.   Nicméně si myslím, že je   to vcelku důstojné   navázání na originální   film, technicky je to   zpracované kvalitně, hodně   chválím obsazení   neznámými herci a i jejich   herecké výkony. Jediné, co   mi vadilo, byl nový způsob   zjišťování, jestli je   dotyčný věc, nebo ne,   přišlo mi to naprosto   nelogické.
Wiikii
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.9.2018
Kdybych neviděl jako první   film "VĚC" (1982),   tak by tohle pokračování   bylo pro mě filmem   minimálně zajímavým, ale   první jsem viděl ten z roku   1982 a tak jsem v tomto   snímku viděl jen   okopírované části z   "jedničky" a   související věci, které   jsme mohli vidět právě i v   té jedničce jako dvou hlavou   "věc" nebo   pronásledování psa. Ve   filmu Věc:Počátek je toho   pro mě více zklamáním, ale   také jsem tomu dával velké   naděje a možná i kvůli   tomu mě to tak moc   zklamalo.... HODNOCENÍ: 55%
korbelludek
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.3.2012
Já osobně dávám přednost   verzi z roku 1982, i když   Počátek je svižnější s   vícero efekty, nějak mi   chybělo to napětí a   některé scény byly spíše   k pousmání, už si ani   nepamatuju, kdy jsem se u   hororu opravdu bál :-D
Svarcneger
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.5.2020
Neurazi ani nenadchne
No, co napsat. efekty jsou   super, ovsem atmosfera k   nicemu, zadny napeti jako v   puvodnim dile, navic dalsi   film, kterej resi emancipaci a   to uz cloveka rozciluje,   proste nezeru skutecnost, ze   buchta v klidu vezme   plamenomet, kerej vazi jako   krava, hodi si ho na zada a v   klidu usmazi tu nestvuru, jako   kdyby to byl Babis. Proste pro   milovniky starych klasik to   prijde moc povrchni. Hodnotim   kladne, ze se skvele drzeli   faktu, ze ma v podstate bejt   predfilm k originalu a to   vyslo dobre :)
Chaosteory
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.3.2013
Prequel
Předně bych rád řekl, že   Věc: Počátek není remake,   jak ho mnozí nazývají, ale   prequel a jako takový má   zaúkol jednu jedinou věc.   Přiblížit nám tu část   příběhu, kde Norská   polární základna objevila   nějakou "věc" v   ledu a na jejímž konci byl   vrtulník pronásledující   psa.

Film není   lepší než Carpenterova   Věc, o tom žádná, ale mám   pocit že o to ani nešlo.   Tvůrci dobře odhadli, jakým   směrem se ubrat, a i když   obsahově příběh moc   neobohatili, alespoň se   dokázali držet za patami   klasiky a na dnešní poměry   přivedli na plátno velmi   povedený kousek.

Plusy: dějová návaznost   ( vyčkejte při titulkách ),   vizuální stránka, snaha o   inovaci, dobrá atmosféra

Mínusy: hlavní   hrdinka po vzoru Ripleyové

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih3453minih3453Bad Taste - Vesmírní kanibalové (1987) 
Bad Taste n
minih160287minih160287Vězeňské právo (1977) 
Bai ma hei qi n
minih42271minih42271Prosté krutosti (1993) [TV film] 
n
minih18381minih18381Sahara (1995) [TV film] 
Sahara n
minih44956minih44956Elektronkova dobrodružství (1979) [TV seriál] 
Priklyucheniya Elektronika n
minih74015minih74015Po osmnácti letech (2010) 
18 anni dopo n
minih78335minih78335Iron Sky (2012) 
Iron Sky n
minih66040minih66040Rekvalifikace (2011) 
Rekvalifikace n
minih56291minih56291Zakázaná tajemství (2005) [TV film] 
Forbidden Secrets n
minih42252minih42252Zločin na poště (1980) [TV hra] 
Zločin na poště n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Věc (1982)

 Věc (1982)
Věc n
The Thing
Žánr: horor
Země: Spojené státy americké
Režie: John Carpenter

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

21:05 - 21:59

8 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodruh (1983)

20:00 - 21:50

73 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

53 minut již uběhlo
142 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

58 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763990
Plakátů: 376625
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10