Duben
ohodnotit

Tygr a drak

Wo hu zang long

Další název:
Tiger a drak; Crouching Tiger, Hidden Dragon; 臥虎藏龍
Rok:
2000
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
1.3.2001
„Neporazitelný bojovník. Nenaplněná láska. Nesmrtelná legenda.“

Obsah filmu Tygr a drak

 
Legendární bojovník Li Mu-paj už nechce dále prolévat krev a požádá svou přítelkyni a tajnou lásku Šu Lien, aby v Pekingu předala jeho meč Zelený osud panu Tche. Dřív než odejde do ústraní, musí ještě pomstít smrt svého učitele, kterého zákeřně zabila tajuplná bojovnice Nefritová liška. V Pekingu pan Tche seznámí Šu Lien s mladičkou Žen, dcerou správce Jüa, kterou chtějí rodiče výhodně provdat. Dívka obdivuje Mu-paje a tvrdí, že sama prodělala výcvik v bojovém umění. V noci maskovaná lupička ukradne Zelený osud a na útěku se utká s Šu Lien. V poslední chvíli lupičce pomůže k útěku tajemný komplic. V Pekingu se objeví Mu-paj pátrající po...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Ang LeeAng Lee  
hraje:
Chow Yun-FatChow Yun-Fat.....Čchou Jun-fat (Li Mu-paj) [44]   
Michelle YeohMichelle Yeoh.....Ju Šu Lien [37]   
Čang C’-iČang C’-i.....Čang C'-i (slečna Žen) [20]   
Čchen ČchangČchen Čchang.....Luo [23]   
Cheng Pei-PeiCheng Pei-Pei.....Nefritová liška [53]   
Li Fa-ZengLi Fa-Zeng.....správce Jü   
Gao XianGao Xian.....Po   
Hai YanHai Yan.....paní Jü   
Wang De-MingWang De-Ming.....Caj   
Li LiLi Li.....dívka Mai   
Huang Su-YingHuang Su-Ying.....hospodyně Wu   
Zhang Jin-TingZhang Jin-Ting.....Te Lü   
Yang RuiYang Rui.....služebná   
Sihung LungSihung Lung.....pán Tche [69]   
Li KaiLi Kai  
Feng Jian-HuaFeng Jian-Hua  
scénář:
James SchamusJames Schamus  
Hui-Ling WangHui-Ling Wang  
Tsai Kuo-LungTsai Kuo-Lung  
námět:
Wang Tu-luWang Tu-lu.....román   
hudba:
Yo-Yo MaYo-Yo Ma....."A Love Before Time" [44]   
Tan DunTan Dun  
kamera:
Peter PauPeter Pau  
střih:
Tim SquyresTim Squyres  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
mandarínská
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Tygr a drak >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.11.2018
Ač natočeno v ohromujícím stylu, připadá mi,   že navenek film vypadá trochu víc, než ve   skutečnosti je. Nebo mě míjí ty asijské   způsoby, které se tváří bůhvíjak   vznešeně, ale v pozadí se vyskytují tytéž   špatné lidské vlastnosti, co v našich   krajích. Nejvíc mě oslovila linie nenaplněné   lásky - rozpor mezi touhou být s milovaným   člověkem a vlastní nespoutaností.
POMOthy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.9.2018
"Žiaden rast nie je bez pomoci, žiaden čin   nie je bez odozvy a žiadna túžba nie je bez   obmedzenia. Svet je plný tigrov a drakov."   Prvé zhliadnutie bolo aklimatizačné, plné   údivu a miernej neistoty. Druhé bolo prijatím   pravidiel, na ktorých stál dovtedy nevidený   filmový svet. A tretie až piate boli   najduchovnejším a najdojímavejśím   emocionálnym zážitkom, aké som kedy prežil   pred filmovým plátnom. Ale skôr než filmom, je   TIGER A DRAK epickou filmovou básňou, ktorú   môžem pozerať stále dokola a dokola a ktorá,   podobne ako dobrá hudba, nikdy nestratí nič zo   svojej pôsobivosti. Ang Lee zobral klasické   témy nenaplnenej lásky, zrady a zodpovednosti a   zasadil ich do sociálne neutrálneho, duchovne   čistého prostredia, v ktorom im mohol dodať   dovtedy nevídaných rozmerov. Scéna   "Premárnil som celý svoj život..." vo   mne bude rezonovať naveky.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.3.2018
Výpravná záležitost, v podstatě taková   tragická telenovela. On Ang Lee měl vždycky   tendence na ty společenské filmy, kde vztahy   jsou svázány určitými konvencemi a tak si   prostě vyměnil anglický venkov za asijský.   Efektně se u toho létá po střechách a v   bambusovém lese, zhrzená ženská zničí   několik životů, ale minimálně se u toho   dokáže slušně poprat a mladá krev bojuje o   své místo na slunci. Trochu zdlouhavější,   hodně hrané na efekt, přitom příběh   jednoduchý, vyzobány tehdejší největší   asijské hvězdy, dnes už trošku nudnější a   pomalu se stává Tygr a drak klasikou.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.5.2017
Hluboké, komplexní a podnětné drama ve   spojení s love story v mystické době staré   Číny. Snímek sice svojí kvalitou dosahuje   vysoké úrovně, ale v čínské kinematografii   není ojedinělý. Takových počinů opírající   se o staré čínské legendy a báje (mezi něž   patří i létání) i s milostným motivem je   daleko více a neméně kvalitních, takže   vzniká otázka, co na tomto filmu tak utkvělo,   že se dočkal tak honosného ocenění. Poutavý   příběh o lásce, zradě, morálce, volby a   následků uchvátí hlavně svým citovým   projevem s kapkou nějakého toho filozofování   doprovázené akčními scénami v podobě   soubojů, na kterých si dal choreograf viditelně   záležet. Co postava, to osobitý charakter a   příběh vyprávěn pomalu a srozumitelně.   Pomalejší tempo sice dává pocit natahovanosti,   ale některým scénám to dodává větší   sílu. Z technického hlediska je film natočen   velice dobře.
kocir
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.4.2015
Kravina
Ach boze, co to je za kravinu? Nindzove letaji   vzduchem po lese, behaji po vode a jeste se od ni   odrazi. To vse jeste umocneno totalne trapnym   pohybem hercu, kdy "vubec neni poznat",   jak jsou tahani lanem. Toto musel natocit nekdo   kdo bud ma zaporne IQ nebo se domnívá, ze takove   IQ ma divak.
enejčel
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.6.2014
Tohleto v Americe ocenili? Okaté triky, jak   Číňané lezou po zdech a střechách, kde je   vidět, jak herce jistí neviditelné lano?   Režisér Ang Lee vsadil do špatné technologie,   ale i tu v Americe ocenili. Film ale už od   začátku trpí zdlouhavými a nesmyslnými   dialogy, hroznou kamerou, příšernou   atmosférou, výpravou, nudou, nic   neříkajícími dialogy, průměrné výkony a   vlastně máte problém se do hlavních postav   vžít. Film není natočený tak, abyste   postavám fandili, což je přece na filmu to   hlavní.
Nejvíce jsem se těšil na bojové   scény, když se o tomto snímku říká, že je   to nejlepší bojovka, ale pravdou je, že v 36.   komnat šaolinů jsou ty triky mnohem lepší,   stejně je na tom samotný film.
Očekával jsem   tedy, že to bude pěkná bojová podívaná,   které mám rád, ale nedočkal jsem se, proto   film beru jako zklamání.
Naki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Asijské bojové umění nikdy nepřestane být   zajímavým. Doslova exhibiční podívanou nám   přinesl film Tygr a drak a stal se tak kultovním   filmem, který doporučuji každému co   zbožňují a potrpí si na precizní boje.
MARi0
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.3.2012
Tygr a drak
Patří mezi 501 filmů, které musíte   vidět.
Nominace na Oscara (2001): Nejlepší   kostými, Nejlepší režie, Nejlepší střih,   Nejlepší píseň k filmu (A Love Before Time),   Nejlepší film, Nejlepší scénář podle   předlohy.
Oscar (2001): Nejlepší neanglicky   mluvený film, Nejlepší kamera, Nejlepší   hudba, Nejlepší výprava a dekorace.
Shrňme si   to, film v čínské mandarínštině a takové   světové uznání. To je až neuvěřitelné. Mě   osobně se to tedy nijak extra nedotklo,   jakékoliv bojové snímky jdou vždycky mimo mě,   ať už se jedná o kung fu či o souboje v   korunách stromů, jako je tomu v Tygrovi a   drakovi. Ale jedno se musí nechat. I přes svojí   pohádkovost dokáže Crouching Tiger, Hidden   Dragon zaujmout i starší publikum a dokáže mu   vštípit, že by tento svět mohl opravdu   existovat. Ne dnes, ale kdysi to třeba tak   opravdu mohlo být :) Já osobně jsem dokázal   tuto myšlenku akceptovat a o to víc jsem si vše   ještě užil. Příběh byl tedy místy dojemný   až hanba, ale ty létací scény, kdy se bojovalo   na zemi i ve vzduchu, ty vše vyvážili...
Misantrop
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.3.2011
Létající nadlidští hrdinové jsou součástí   mnoha starých asijských a potažmo i evropských   mýtů (gandharvové, géniové, andělé). Film   je také takovým moderním mýtem, takže   nejčastější "problém" tohoto po   všech stránkách vynikajícího filmu by ani pro   nás, Evropany, neměl představovat žádný   problém. Vždyť opravdu skutečné nejsou ani   reality show.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2010
Poletující bojovníci, proč ne?
Ačkoliv se film musí brát s nadsázkou, tak je   rozhodně postačující, že všechny triky se   dělali ručně a herci se museli naučit všechna   použitá bojová umění. Už jenom to stojí za   shlednutí.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih163863minih163863Duna (2021) 
Dune n
minih43389minih43389Grindhouse: Auto zabiják (2007) 
Death Proof n
minih177534minih177534Ztracená minulost (2019) 
The Poison Rose n
minih25704minih25704Vyjednavač (1998) 
The Negotiator n
minih30160minih30160Oklamaný (1971) 
The Beguiled n
minih41497minih41497Alias (2001) [TV seriál] 
Alias n
minih135787minih135787Avengers: Endgame (2019) 
n
minih35400minih35400Benjamins (2002) 
All About The Benjamins n
minih57317minih57317John Carter: Mezi dvěma světy (2012) 
John Carter n
minih53635minih53635Irma Vep (1996) 
Irma Vep n


Hodnocení:n12345678910
Tygr a drak (2000)Tygr a drak (2000)Tygr a drak (2000)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10