Duben
ohodnotit

Svítání

Daybreakers

Další název:
Svitanie
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
11.3.2010
„Tvář lidskosti se navždy změnila.“

Komentáře k filmu Svítání

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 24
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.1.2010
dovolte mi jeden komentář,   ještě než přijde film do   kin - je opravdu nutné, aby   si distributoři vybírali   jednoduchou cestu? co znamená   ten název zase?
1.   podle mne chtějí odkazovat   ke Stmívání a pod., a   vydřít další prachy (tj.   natáhnout náctileté   divačky očekávající   podobnou podívanou)
2.   nechtějí se zabývat   překladatelským oříškem v   podobě slova Daybreakers

ostuda!


a konečně   kometář k filmu samotnému:   pro mě lepší Underworld a   Gattaca dohromady. Ethan Hawke   je prostě herec, který se na   tyto typy rolí hodí.   Dokáže vyjádřit své pociy   za použití naprosto   minimalistických   prostředků. Film mě celou   dobu bavil - udržuje   decentní napětí, je plný   akce, ale není jen o ní.   Příběh má vývoj. Také   výkony ostatních herců jsou   dobré. Vymakanosti jako auta   pro denní ježdění a pod   jsou jen třešničkou na   dortu.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.2.2011
Konečně upíři ve své   plné kráse, jak mají být,   kdy lidé jsou pro ně pouze   zdroj potravy a ne objekty k   citovým závazkům.
Kýble krve šplouchají,   na zakusování do krku taky   dojde. Zbytečná mi   připadala scéna s   holčičkou na začátku,   líbilo se mi fungování   měst v noci a herecké   výkony byly slušné,   přispělo k tomu i to, že po   přeměně z člověka na   upíra, zůstaly bytosti   povahové rysy a inteligence,   takže měli někteří   „lidé“ problém sát krev   bývalým spoluobčanům.
Na konci jsem měla trochu   strach, jak to dopadne,   dokonce jsem fyzicky   pociťovala nutnost happyendu,   což se mi běžně nestává,   naštěstí konec film   nepokazil a nelitovala jsem,   že jsem ho viděla, i když   upíry moc nemusím.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.4.2010
Daybreakers
Snímek s originální a   neotřelou zápletkou, filmy o   upírech jsou velmi   oblíbené, i když v   posledních letech to není   tak horké. Film odstartuje   vynikající úvodní scéna,   která je lehkou ochutnávkou   toho na co se můžeme   těšit, jenže jak se ukazuje   dobrá první půlhodina je   rozvláčněná a prakticky   nic se v ní neděje, jenže   zřejmě ona ta půlhodinka   má zřejmě sloužit k tomu,   aby jsme poznali hlavního   hrdinu, který je mimochodem   sympaťák a navíc jako bonus   v podání mého oblíbeného   Ethana Hawkea, nemůžu si   pomoct, ale jeho charakter mi   přišel nápadně podobný s   Louisem s velmi úspěšného   Interview s upírem, možná   to je tím, že se tak nějak   od těch klasických   krvežíznivců liší.
Jak říkám velmi   zajímavá myšlenka, která   chtěla malinko dotáhnout.   Našla jsem tam pár chybiček   co se logičnosti týče, ale   myslím, že v tomto   případě dokážu přivřít   oko. Když to vezmu kolem a   kolem tak Svítání je   nepochybně vydařeným   upírským filmem, který snad   neupadne v zapomnění,   protože by to byla škoda.   Trocha....no dobře tak trochu   víc krve nevadí, obzvlášť   pokud jde o upírský film,   že?! Spokojenost
MARi0
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.8.2010
Svítání
Blade, Twilight, Buffy,   Dracula, Van Helsing,   Underworld, Interview s   upírem... Jen zlomek toho, co   se dá ve filmu nalézt o   těchto stvoření. Přesto je   Svítání něčím odlišným   (zprvu jsem se domníval, že   půjde o parodii na   "Twilight ságu:   Stmívání", český   překlad tomu dost   nasvědčoval). Vampíři zde   nejsou něčím výjimečným,   to lidé jsou tou menšinou.   Dost zajímavý nápad a dost   zajímavě natočen.   Přiznávám, že místy to   vypadalo jako nějaké   lacinější béčko, ale suma   sumárum jsem byl spokojen a   skvěle se bavil. Herecké   obsazení slušné, žádní   noví vykukové, ale ani   žádné extra profláklé   xichty. Možná to trochu   chtělo dotáhnout konec, ale   tím si tvůrci nejspíše   otevřeli dvířka na další   pokračování (doufám že   jen jedno, nerad bych   začínal zase nějakou nikdy   nekončící sérii, poslední   dobou nevím, na kolikátý   díl čeho už vlastně   koukám).
Nechtěl bych   ale žít v takovém světě   jako nemrtvý. Musel bych se   přidat na stranu   uprchlichších lidí a při   mých fyzických vlastnostech   by mě čekala brzká a krutá   smrt...
martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.7.2013
Výborný originální námět   tohoto snímku bohužel nebyl   zcela využit. Byť je to   natočeno brilantně, je zde   spousta hluchých míst,   které brzdí tempo a   vyloženě nudí. Nedotažené   scény nezachrání ani   časté hláškování. Buď   to mělo být více   hororovější, anebo   akčnější. Použité   různé filtry nejsou na   škodu, neboť alespoň   zvýrazňují atmosféru.   Temnotu tu však divák bude   hledat marně. Oko potěší   vynikající kamera, ucho zase   použitá hudba. Škoda. Mohl   to být vcelku zajímavý   biják.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.3.2012
Mám rád filmy o upírech a   tento se u mně zařadil mezi   ty lepší.Film je hodně   zajímavý i tím, jak si   představují budoucnost a   řešení nedostatku   krve.Podobná myšlenka už   sice byla v Blade 3 - Trinity   ( chov lidí na krev ), ovšem   tady byla více rozvinutá.I   když ten film má pár   nelogických chyb, rád je   tady odpouštím.Líbilo se mi   to a skvělé herecké   obsazení tomu jenom přidalo.
Langley
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.3.2010
Zapomeňte na nudnou upírskou   romanci Stmívání.Tady   upíři hrají tvrdě, akčně   a hlavně napínavě!Willema   Dafoe je po delší době   radost vidět v kladné roli   člověka a Ethan Hawke je   upírský sympaťák.Námět   je mírně originální a   místy nechybí povedené   nápady.Snímek plyne zvolna,   někdy působí trošku   nudně, nikoli však při   akčních   sekvencích.Záporná role   Sama Neila mne moc nezaujala,   nicméně se v příběhu   neztratí.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.7.2014
Lidé se změni vlivem nákazy   v upíry a vzniká problém s   nedostatkem lidské krve.   Zajímavý námět, velmi   pěkná vizuální stránka,   až na to, že mi závislost   upírů na lidské krvi   připadala jako závislost na   alkoholu. Na to, jaký skýtal   film potenciál (třeba   neotřelost) jsem čekal   opravdovou pecku - kdyby jin   režisér - bylo by hodnocení   ještě vyšší.
goranchorvat
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.9.2010
Zajímavé
Daybreakers jsou co do   námětu velice zajímavým   snímkem. Poprvé to jsou   upíři kteří ovládají a   běžným způsobem života   obývají planetu   zemi.Bohužel jim dochází to   základní a to je krev.Lidé   jsou nedostatkovou potravou, a   tak se hledá alternativní   zdroj krve.Velice se na   snímku líbil způsob jakým   běžná upírská klišé   jsou vpravena do běžného   života.Celkově má film   pěkné choreo ale přesto se   nepovedlo úplně využít   potencionál který si sám   nastavil. To zásadní ovšem   zdůrazním bavil jsem se, a   bylo to příjemné přes   všechna ta klišé vidět   zase něco nového.
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.3.2021
Hawke-upírsky hematológ...
Kedysi populárna upírska   tématika vyvolala filmovú   tsunami s roznymi   výsledkami.V tomto prípade   musím povedať,že sa mi film   páčil.Hawke,Dafoe,Neill,nád   herná Lucas podali slušný   výkon.Napriek hlúpemu   scenáru som sa bavil.Každý   má guilty pleasure a tento   snímok je tou mojou.
Film doporučujem.
Zimmy871
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.6.2012
Napad se začátkem mě   neskutečně nadchnul,   bohužel jak film běžel dál   vyklubalo se z něj další   nezáživné a tisíckrát   omílané dílo. Hlášky ala   Schwanzenegger nebo Stallone   jsem od Dafoa nečekal....
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.8.2015
Nudění
Silně neoriginální. Je   vidět menší rozpočet,   občasná vizuální   béčkovitost a celkově   chybí silná atmosféra. Pár   krvavých záběrů a   zajímavá myšlenka to   nezachrání od silného   podprůměru, celek totiž   působí silně nevýrazně.   Snad jen několik zajimavých   režijních nápadů a   kamerových kejklí, které se   člověku vryjou do paměti a   tím to hasne. Trochu málo na   takové obsazení a podobně   velké ambice.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.5.2012
Víceméně slušně   natočený upírský film i   když pravda, příběh byl   takový neslaný nemastný.   Zkrátka tak nějak tomu   chyběla pořádná šťáva a   odpich.
Peykka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.8.2010
Budu souhlasit s kolegou   přede mnou. V dnešní době   máme spoustu seriálů,   filmů s upíří tématikou.   Jen málo které se povedou, a   to myslím, že Svítání   splnilo. Dává nám nový   pohled na upíry, nové   poznatky a objevy. Je trochu   nereálná myšlenka, že   svět za deset let pohltí   upíři, a že se normálně   na stáncích s "ledovou   tříští a zmrzlinou"   bude prodávat krev a vy jen   přijdete a řeknete si:   "Tak jakoupak si dneska   dáme skupinu, jestli AB nebo   dokonce 0". To mně   přišlo ujetý, ale celkový   dojem z filmu mám dobrý.   Upíří make-up je   jednoduchý, ale efektivní.   Je to povedený kousek.
kockak1
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.7.2011
Už jsem u něj dvakrát   usnula a to je znamení, že   to asi nebude nic moc. Není   to špatná variace na   upírskou tématiku, ale já   radši klasiku - upíři mají   děsit a sát krev lidem a ne   se jí nenapít, když jí   někdo nabízí! Mimo jiné   další depresivní vize   lidské budoucnosti, kdy Zemi   ovládnou nemrtví. Chtěla   jsem ho vidět hlavně kvůli   Ethanu Hawkeovi, který   nezklamal.
Clockwork
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.2.2010
Si myslim,ze tenhle film ma   potencial,jen ho tak trochu   dotahnout dokonce.Je videt ze   se opravdu setri.Stacilo by o   par milionu vic a mohla to   bejt 1 hvezda navic.Jinak   vcelku pusobi velice temne a   depresivne aspon na me.Kam se   hrabe vejtaha Snipes s   Bladem.Rekl bych ze   Daybreakers si zaslouzi druhe   pokracovani.
anetaaneta
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.1.2011
Zajímavý snímek, i když   nereálné, tak přesto   předvídatelné, co by se   mohlo dít, kdyby....Ethan   Hawke je skvělý
ergotoxin
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.5.2012
Dystopický snímek kloubí   prvky upířího a zombie   hororu. Film je vlastně   rozpracováním logické chyby   většiny upířích trháků   (Blade), ve kterých se   každý kousnutý stává   upírem. Výsledkem je   dystopická společnost, ve   které jsou lidé ohroženým   druhem, a hladoví upíři   postupně degradují k   situacím ne nepodobným ze   zombie filmů. Celkově se   jedná o dobré podobenství o   závislosti, konzumu a moci, a   upírská tématika je tak   dobře využitá.

Co se týče lidských   přeživších, z nějakého   důvodu mi strašně   připomínali lovce z   Carpenterových Upírů.   Možná ty auta a   samostříly?

Svítání bych rád dal   osmičku, bohužel mi jaksi   chybí nutkání podívat se   na něj znovu; některé   scény se zkrátka natahují   až příliš, a příběhová   linie není až tak   zajímavá, jako by být   mohla. I tak se ale jedná o   solidní snímek, který   upíří tématiku vrací tam,   kde je doma, přestože tak   činí naprostým   převrácením některých   klišé.
mss
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.3.2010
zajímavý film..nové a   dobré podání upírů..sice   bych si takto svět   nedokázala představit, ale   je to dobrý nápad..nevíte   někdo, jestli je nějaká   kniha na tento motiv: upíři   vládnou světu?......dobře   placebo a jejich running up   that hill v traileru, velké   plus:)
morycze
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.1.2010
6/10
Tak jsem zhlédl tento film a   pro mě tedy veliké   zklamání.. Film vlastně   skončí dřív než začne,   pořád čekáte, že se děj   rozjede, přijde nějaká   akce, ale nestane se tak a pak   jen tma a titulky.. Na konci   jsem měl z tohoto počinu   opravdu smíšené pocity..   myslím, že potenciál   scénáře nebyl využit...
mazator
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.1.2010
6/10 DAYBREAK (SVITANI)
Slusny film o upirech,po   nakaze zije na svete vic upiru   nez lidi,ti je lovi pro   krev,ktere je   nedostatek.Celkove filmu chybi   nedostatek krve,akce a   napeti,me take!!!Ale pro   milovniky upiru,vlkodlaku a   jine haveti bude stat za   shlednuti. Osobne se vice   tesim na letosniho   Vlkodlaka!!!
porrky146
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.5.2010
Je fakt, že název mohl být   trošku jiný, ale svítání,   jako slovo takové má   vystihovat naději(lepšího   zítřka)... Ale plno filmů   nemá doslovný překlad   názvu, ba naopak úplně   jiný než v orginále.   Rozhodně neposuziji film   podle názvu, ale název by   měl upoutat... Děj byl fakt   dobrý, menší rysy Orwela   jako třeba příděl a   absolutní moc atd... Fakt se   mi to líbilo a doporučuji...   Je to film u kterého může   člověk přemýšlet, dobré   propracování a hreceké   výkony, který jsou již   zmiňovány... Po dlouhý   době film, na který se dá   koukat od začátku do konce,   aniž by člověk usnul... =oD
above
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.3.2010
Konečně někdo natočil   film, o tom jak by to   vypadalo, kdyby skutečně   existovali upíři:)...akce i   napětí ve filmu nechybí,ale   určitě to šlo natočit   lépe..škoda,čekal jsem   trochu více!!
sincerity123
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.3.2010
Vcelku dobrý dojem, má to   děj a je to taková klasika.   Nic extra, ale rozhodně 100%   lepší jak LEGIE!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih37156minih37156Příběh žraloka (2004) 
Shark Tale n
minih48592minih48592Nenarození (2008) 
The Unborn n
minih11442minih11442Lidé na kře (1937) 
n
minih42818minih42818Ženský zákon (1967) [TV inscenace] 
n
minih34043minih34043Riddick: Kronika temna (2004) 
The Chronicles of Riddick n
minih17867minih17867Rob Roy (1995) 
Rob Roy n
minih62382minih62382Nebezpečné hry 4 (2010) [Video] 
Wild Things: Foursome n
minih68869minih68869Past (2010) 
Stone n
minih70321minih70321Jana Eyrová (2011) 
Jane Eyre n
minih41838minih41838Matador (2005) 
The Matador n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

17 minut již uběhlo
133 minut zbývá do konce

ČT2 - Ta naša kapela

02:15 - 02:40

17 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

01:45 - 03:05

47 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:55 - 02:55

37 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10