Duben
ohodnotit

Spáči

Sleepers

Žánr:
Rok:
1996
Délka:
147 minut
Premiéra v ČR:
13.3.1997
„O zločinu na dětské nevinnosti a pomstě, která možná nenapraví minulost, ale umožní žít dál.“

Komentáře k filmu Spáči

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 6.3.2014
Netuším, co tím chtěli   autoři říci. Fakani po   spuštění vozíku stojí a   čumí, ne že by utekli... Je   to asi film o morálce, braní   zákona do vlastních rukou, o   smůle a o tom, že člověk   dokáže být prase. Bohužel   se mi stopáž jeví   zbytečně dlouhá, takže je   to také místy dost nuda.   Sláva rychloposunu.   Ustřižená scéna   posledního dne v   "ústavu" byla   proč?? Další mínus tohoto   filmu. No a další mínus   jsou zbytečné scény, které   se vlastně netýkají přímo   děje. Je třeba vyzdvihnout   herce, ale to je tak zhruba   vše a podruhé tuto věcičku   nemusím. 20121005 13652/14049
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.3.2018
Mimořádně vkusné,   emocionální a napínavé   soudní drama, které diváka   doslova umí vtáhnout do   děje. Označování násilí,   nelehké konfrontace a   typické soudní intriky   vyvolá každému soudnému   člověku hořkost v ústech.   Stopáž přes dvě hodiny   může vyvolat diváckou   nudnost, ale silný příběh   to snad dokáže překonat.   Tady se v tvorbě filmoví   tvůrci hodně vyznamenali.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.7.2009
skvělé krimi drama tento   film je sen snad každého  
diváka skvělé   obsazení vám zaručí   skvělou podívanou zde se to   povedlo je to fantazie
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.1.2013
Něco takového jsem nečekal.   Vynikající herecké   obsazení, příběh, pointa,   zvraty a filmový štáb.   Herci jako Brad Pitt si umí   vybírat své role ve filmech   a tento je opravdu skvělý.   Pořád musím zastávat ten   můj názor, že v   devadesátých letech se   točili nejlepší filmy   světa. Film mě velice bavil   a za nedlouho si ho pustím   znovu.Fakt brilantní práce!
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.11.2007
Film je skvěle natočen a   herci jsou naprosto   vynikající ale bohužel je   film dost zdlouhavý a nemá v   sobě nic co by stálo za to   vidět ho vícekrát.
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.4.2014
Nečekal jsem od toho filmu   mimořádný zážitek, ale   kromě vynikajícího   hereckého obsazení (R.de   Niro. D.Hofmann, B.Pitt) je   dějově srovnatelný se   špičkou filmů, které jsem   viděl (Vykoupení z věznice   Shawshank, Zelená míle a   další). Čtveřice chlapců   je umístěna do polepšovny,   kde zažívají peklo. Když   jsou dva z nich po letech   obviněni z vraždy jednoho z   těch, kteří je týrali a   znásilňovali, ostatní dva   zorganizují pomstu na všech   jim podobných. Opravdu film s   minimem krve, který ve mně   zanechal mimořádný   zážitek.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.9.2018
Minnie Driver pěkně zapadla   a zjemnila film plný   skvělých hereckých kolegů,   film, který je jedním slovem   výborný.Myslím si, že se   na tento snímek vyplatí   podívat opětovaně, protože   příběh čtyř kluků z   Mannhatanu k sobě připoutá   každého a nepustí.
red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.12.2017
Trochu opomíjený film,   který je doslova nadupaný   výborným hereckým   obsazením. Dobrý příběh,   dobré herecké výkony, to   vše v rukách oskarového   Barry Levinsona a je tu   skvělý film, který stojí   za shlédnutí. Film o vině,   trestu a pomstě. Děj se   odehrává ve dvou rovinách.   Nejprve mladiství chlapci,   kteří se dopustí porušení   zákona, za které následuje   trest a nástup do zařízení   pro mladistvé. Poté se   posunujme o několik let v   čase, nastupuje Pitt a jeho   čas na odplatu.
karlosphonic
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.11.2012
Pěkné drama napěchované   filmovými   hvězdami.Škoda,že film   sráží otřepané klišé   (extrémně sadištičtí   dozorci proti mírumilovným   chovancům).Druhé mínus je   za to,že závěrečná pomsta   nebyla nijak   napínavá,strhující,když   jeden se stal právníkem a v   zádech měli kluci podporu   váženého mafiánského   bosse,slečnu ze sociálních   služeb a další důležité   osoby pro vyřešení své   pomsty.Nabízí se   přirovnání ďábelské   pomsty třeba ve filmu   Vykoupení z věznice   Shawshank.Nebo nerovný   právní boj s větrnými   mlýny v jihokorejském   snímku Dogani,kde se také   řešilo bezpráví a sadismus   na dětech.
Jinak   snímek Spáči mě   bavil,ikdyž pro mě   neznamenají megahvězdy   automaticky výborný   film.Velmi se povedl dobový   soundtrack.
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.3.2008
Udivuje mě že na tak   skvělí film, je   překvapivěje málo   názorů...Příběh 4   chlapců v časovém rozpětí   20 let...kteří si dětství   pokazili ukradeným pojízným   stánkem na párky v   rohlíku...a byli posláni do   pasŤáku mezi bandu   pedofilů, kterým šéfuje   hlídač Kevin Bacon...Po 20   letech chlapci narozí na   bachaře, se kterým měli   potíže a vymyslí důkladný   plán jak se všem   pomstít...nemusim psát že   herecké výkony Bacona a De   Nira by si zasloužili Oscara,   kdo viděl bude   souhlasit...Tento citlivý   příběh nemůže nechat a   nesmí nechat chladného snad   nikoho kdo má aspoň kousek   citu v těle...Na Sleepers se   celkem dost zapomnělo...ale   to by němelo ani trochu   snižovat jejich kvality...
mildaaxe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.9.2009
Film zaujme už jenom   hvězdnym obsazenim, což   samozřejmě ještě dobrej   film nedělá, ale všechny   hvězdy předvádí   přesvjedčivý výkony v   tomhle silnym příběhem   prostoupenym, ale překvapivě   docela opomíjenym filmu.Proto   sem se k němu dostal úplnou   náhodou, v životě předtim   sem o ňom ani nezaslech, což   je docela škoda.Dva z   hlavních hrdinů sou dokonce   i vrazi, přesto bych se   vsadil, že jim budete držet   palce do samýho konce.Pokud   je nějaká situace, kde   dokážu pochopit vraždu, tak   je ztvárněná právě v   tomhle(dokonce prý   autobiografickym) filmu.Opět   mě příjemně překvapil De   Niro, tentokrát jako kněz.On   zahraje snad vůplně cokoliv.   a na výbornou.
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.8.2008
Dobrá detektivka lehce   "šmrnclá"   gangsterkou alá Scorsese,   plejádou herců jejich   kvalitních výkonů, osobně   mám hodně rád De Nira a   tady ztvárnil hodně   zajímavou roli...
Faye
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.5.2007
... „ Toto je pravdivý   příběh o přátelství,   silnějším než krev. Je to   můj příběh o jediných   třech přátelích na   kterých mi v životě   záleželo. Dva z nich byli   vrazi, kteří se nedožili 30   let. Další je praxi   neprovozující advokát   žijící s bolestí z   minulosti. Přříliš se s   ní bojí skoncovat, nikdy ji   nedokáže čelit. Jsem   jediný, kdo za ně může   mluvit. O dětech, jakými   jsme byly.“ Takhle začíná   hvězdně obsazený a skvěle   zahraný film o jedné hloupé   klukovině s tragickými   následky ... „trvalo to jen   minutu, ale v té minutě se   všechno změnilo“ a   pochopitelném trestu. Jenže   pasťák v podobě   Wilkinsonova domova pro   chlapce je místo, kde mají   dozorci (vychovatelé)   neomezenou moc, kterou víc   než zneužívají, včetně   zneužívání sexuálního.   Teprve po letech mají navždy   poznamenaní muži možnost se   pomstít, pomstou hodnou   hraběte Monte Christa, ale   ani ta nedokáže šrámy na   duši zahojit...
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.7.2008
Silný filmový zážitek,   kvalitní příběh který   vytvářejí filmové hvězdy   současnosti. Film je   zajímavý a napínavý.
Papaja73
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.9.2008
Skvělý film o jednom   klukovském   přátelství,které muselo   projít zkouškou   pekla.Příběh je   srhující,dramatický,dojemn?   ?.Pokud je člověk alespon   trochu vnímavý,rozhodně mu   tento film nemůže být   lhostejný.Vynikající   herecké výkony řady   hollywoodských hvězd jsou   také lákadlem   snímku.Škoda,že je toto   filmové dílko trochu   opomíjeno.Pozornost si totiž   určitě zaslouží.
legenda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.7.2005
Výborné, skvelé, báječné...
Asi najlepší film, aký som   v živote videl. Odkrýva nám   ľudské charaktery v   zložitých amerických   pomeroch v 60. rokoch   minulého storočia v jednej   mafiánskej štvrti, hovorí   verejne o ponižovaní   ľudskej (detskej)   dôstojnosti v nápravných   centrách, ale i o pomste a   jej dôsledkoch. Môžeme tu   vidieť, aké malé detaily   môžu ovplyvniť náš   život, aký je ten život   vrtkavý. Skvelé herecké   výkony dnes už slávnych   hercov. Vo filme nechýbajú   aj konflikty svedomia a   vyhrotených a konfliktných   situácií je tam viac ako   dosť.
Film by si mal   pozrieť každý milovník   dobrých filmov, vrelo ho   odporúčam, no nedivte sa, ak   sa aj najväčším tvrďasom   vyhŕknu slzy do očí...
Film nenechá nikoho   chladným...
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.11.2008
Nejen díky hvězdnému obsazení,
ale i tak film, na který se   nedá hned tak zapomenout.   Mezi takové filmy patří i   Tajemná řeka či 21 gramů.   Filmy drsné, ale takový   život přeci je. Pomsta v   tomto filmu je drsná, ale co   přát takovým lidských   zrůdám jiného? Až to   rozdýchám, pustím si film   určitě znovu. Vřele   doporučuji všem, kdož mají   rádi kvalitní film.
Luky
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.7.2005
Vynikající strhující   snímek, který byl výborně   zpracován podle úspěšné   knihy, na který asi   nezapomenu. Herecké obsazení   mě k tomuto filmu upoutalo   hned a já nevím, o tomuto   filmu vytknout. Zřejmě nic.
callaghan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.3.2008
Na tomto bezpochyby velmi   dobrém snímku mi trochu   vadilo jen to, že se mi   místy zdál celkem zbytečně   natažený a zdlouhavý. Jinak   je ale poutavý jak příběh,   tak obsazení hlavních rolí.   Rozhodně všem doporučuji.
Sparta33
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2009
Luke
Výborné drama!!! Tento film   je o tom jak se vám může   během pá vteřin změnit   celý život,velice   povedené!!! Perfektní   herecké výkony!!!!!! Podle   mě výbornej film!
Imo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2019
Spáči
Je to silný příběh od   začátku až do konce.   Divákovi klade otázku, co je   vlastně právo a   spravedlnost. Porovnává   delikty chlapecké   nerozvážnosti proti trestné   činnosti páchané na   chlapcích ze strany dozorců   nápravního ústavu, která v   jejich psychice zanechává   trvalé stopy a nikoliv   nápravu. Takové právo a   spravedlnost se nedá popsat v   paragrafech. Výborné   herecké obsazení a   dramaturgie.
wolvie95
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.7.2014
Prvá polovica je   nadpriemernou drámou,   začínajúcou nevinne zo   života skupiny chalanou,   ktorým mladícka hlúposťou   zmenila radikálne životy na   celý život. Následne je to   skvelá, atmosférou   stiesňujúca a drsná dráma   z prostredia nápravného   ústavu, v ktorej si postavy   chlapcov prežijú do slova a   do písmena peklo. Kevin Becon   v roli odporného a   sadistického dozorcu je tak   presvedčivý, že som takmer   tohoto herca začal   nenávidieť aj ja. Prechodom   do súčasnosti film stráca   na svojej sile a druhá   polovica snímku, z ktorej sa   stal takpovediac advokátsky   thriller o pomste ma začal   miestami nudiť. Ale aj tak   dobrý snímok, pre mňa   práve prvá polovica   vyzdvihuje film na mierny   nadpriemer. A musím ešte   spomenúť Roberta De Nira,   ten bol vynikajúci. 3* (65%)
zeus12xy
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.4.2014
knížka asi bude skvělá, je   to zajímavý námět.   Příběh je silný, jenže   jak se scénář snažil   vecpat jeho děj do filmu,   nejspíš mu to uškodilo. Je   to jen můj názor, ale já   jsem si nestihla k postavám   vytvořit žádný vztah. Jo,   bylo mi kluků líto,to je   jasný, ale že by mě jejich   příběh nějak zdrtil..   Pomsta byl tak nějak dokument   ze soudu. Žádné emoce,   žádné napětí.. Někdo v   komentech srovnával se   Zelenou mílí. Ta mě   rozsekala. Ale Spáči teda   ne, já to nějak nevěřila   ani tomu Robertovi dN.
Nalimex
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.9.2007
pekný príbeh......také   klasické spracovanie ktoré   sa dnes už veľmi nevída. Je   dosť realisticky   stvárnený.....ale skvele tu   zahral hlavne Kevin   Bacon.....zloduchovia mu idú   skvele:((
Miluska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.10.2007
Film ma absolutne dostal,   vynikajúce herecké výkony.   Akurát, že určite viac   krát si ho pozrieť neviem,   už len s toho dôvodu, že   sú tam deti zneužívané.
Icarro
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.12.2007
DIE HARD REALITY
Tvrdej film, kterej vás jako   jeden z těch mála opravdu   zaková do sedadel. Také je   zvláštní v tom, že ve vás   vlastně vyvolá pocit toho,   že souhlasité se zločinem,   konkrétně s vraždou. Aspon   umě výborný film který   stojí za zhlédnutí.
Baca8
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.12.2007
V tomto snímku Levinson   nepochybně projevil své   kvality a předložil nám   film, který mě osobně   doslova ovládnul...do každé   vteřiny snímku jako bych se   mohl vžít... prostě   skvělé. Těžko lze asi   dodat více, snad kromě toho,   že jsem ke konci filmu   upřímně dojat.
DANDEEJAY
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.9.2009
Spáči nikdy neusnou!
Nejen film a hudba, ale i   četba knih patří k mým   koníčkům. A pamatuji si,   že koncem roku 1996 jsem v   jednom knihkupectví zahlédl   román "Spáči"   Lorenza Carcaterry. Za 159,-   Kč jsem si jej tehdy koupil a   neprohloupil jsem. Jde o jeden   z nejcitlivějších a   nejsilnějších příběhů,   jaké jsem kdy přečetl (a   že jsem přečetl hodně   knih!). Proto jsem nezaváhal,   když stejnojmenný film   Barryho Levinsona přišel v   březnu následujícího roku   do českých kin. Nehodlám tu   popisovat děj, to už   udělali jiní. Chci připojit   své pocity z tohoto snímku.   Dlouho jsem si kladl otázku,   proč ten film (i román) na   mě i na mé známé tak   silně působí. A myslím,   že jsem na to přišel. Z   celého příběhu je až do   morku kostí cítit to pevné   a dlouholeté přátelství   čtyř kluků a jedné   dívenky. Bylo to   přátelství až za hrob a to   doslova. Dva kluci již   nežijí (Tommy Marcano a John   Reilly), třetí (Michael   Sullivan) se usadil na   anglickém venkově, čtvrtý   (Lorenzo Carcaterra alias   "Shakes"), dříve   novinář, je dnes známý   spisovatel a ona dívka, dnes   žena Carol Martinez pracuje   dodnes v New Yorku na   sociálním úřade a pomáhá   mladým lidem. A právě o   takovémto opravdovém   přátelství, které   překoná roky, sní většina   lidí na této planetě. A že   se na konci románu i filmu   "Spáči"   příslušné americké   úřady distancují od tohoto   příběhu, že popírají,   že by se něco takového kdy   stalo, to vůbec neznamená,   že si to pan Carcaterra celé   jen vymyslel. Americké   úřady totiž nemohou něco   takového přiznat, to by si   jinak přilily benzín do   vlastního "rodinného -   úředního" krbu.   Možná se mi někdy podaří   vypátrat Michaela Sullivana.   Ne proto, abych ho zbytečně   obtěžoval. Jen bych se s   ním rád setkal, pohlédl mu   do očí a řekl mu, že pro   své kamarády udělal   mnoho...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih9714minih9714Jo (1971) 
Jo n
minih122867minih122867V bolestech (2013) 
Afflicted n
minih152763minih152763Bulhandang (2017) 
Bulhandang n
minih24948minih24948Země policajtů (1997) 
Cop Land n
minih43090minih43090Motel smrti (2007) 
Vacancy n
minih34913minih34913Nesnesitelná krutost (2003) 
Intolerable Cruelty n
minih66004minih66004Řezník (2006) 
The Tripper n
minih53663minih53663Kletba Halloweenu (1995) 
Jack-O n
minih77629minih77629Paní Zázračná (2009) [TV film] 
Mrs. Miracle n
minih23734minih23734Zděšení (1994) 
Blown Away n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10