Jeden svět
ohodnotit

Skalpel, prosím

Žánr:
Rok:
1985
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1986
„Život pětiletého chlapce může zachránit pouze riskantní operace.“

Obsah filmu Skalpel, prosím

 
Hlavní postavou příběhu je starý lékař stojící před náročnou a téměř beznadějnou operací malého pacienta Víti Uzla, jemuž však všichni říkají Uzlík. Přestože jeho mozkový nádor označili lékaři za příliš pokročilý pro úspěšnou operaci, on se rozhodl operovat. Během pár hodin, co do operace zbývá, můžeme nahlédnout do profesorových vzpomínek. seznámit se s jeho minulostí, soukromím, s jeho ženou Jitkou a synem Ondřejem, prací na klinice, jeho spolupracovníky i pacienty. Přes poměrně náročné střídání časových rovin, dialogů prolínajících se s vnitřními monology a poměrně složitou stylizaci, jde o snímek divácky velice atraktivní.

Autor: curil
 
Související odkaz
 
Skalpel, prosím

Skalpel, prosím je psychologický film z poloviny 80. let a patří k tomu nejlepšímu, co v daném žánru tuzemská kinematografie kdy vytvořila. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Skalpel, prosím >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Gunnar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.9.2020
Drama které jsem už několikrát viděl, ale na   které se znovu rád podívám. Děj nás zavádí   do prostředí lékařů-neurochirurgů, kteří   mají doslova a do písmene ve svých rukou   životy svých pacientů a během zákroků   balancují na té tenké nitce mezi jejich   životem a smrtí. Film ukazuje, že i přes   výjimečnost svého povolání, to jsou   normální lidé se svými životy, starostmi,   radostmi i láskami, ale to vše jde stranou když   z civilního života přecházejí ke své   profesi, kterou se snaží vykonávat s   maximální pečlivostí, profesionalitou ,   zodpovědností, zápalem a s láskou.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.9.2020
Hodně realistická a hodně stylizovaná   záležitost z lékařského prostředí.   Zajímavé vidět Josefa Abrháma bez   lékařského pláště a ze začátku na mne   působil profesor trochu drsně, ale jak se ty   slupky odlupovaly a hlavně jak jeho šedá   eminence (manželka) působila, byl profesor   schopen přijmout jiný názor i téměř i   kritiku.
Rozhodně hodně působivý snímek.
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.7.2020
Asi se zase budu opakovat, ale nemohu jinak.   Jiří Svoboda byl v osmdesátých létech na   vrcholu a každému filmu na kterém pracoval   vtiskl neotřelou fazónu. Skalpel, prosím je   precizně natočené drama z lékařského   prostředí s parádně vytříbenými charaktery   postav v čele s geniálním Miroslavem   Macháčkem v hlavní roli. Miluju jeho vnitřní   monology, které jsou zatraceně pravdivé a   nabité životními zkušenostmi. Tohle je první   liga, žádné kýčovité plácání, ale tvrdá   škola. Takové filmy s výraznou hloubkou už u   nás nemá kdo natočit. K profesionální   dokonalosti si režisér přizval svoje stálé   spolupracovníky, kameramana Vladimíra Smutného   a hudebního skladatele Jozefa Revalla, kteří   mají nemalou zásluhu na tom, jaké ve výsledku   film tvoří sourodé dílo. Jako bonus ve snímku   zúročili svoje umělecké schopnosti Jan   Švankmajer, který se postaral o výtvarnou   spolupráci a František Vláčil, jenž   dohlížel v roli asistenta vedoucího výroby.   Takhle se potom rodí FILM nejlepších kvalit.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.5.2020
Velmi dobré filmové drama z léksřského   prostředí natočené podle stejnojmenného   románu V. Stýblové. Režisér Jiří Svoboda   znovu osvědčil svůj smysl pro dramatičnost a   emočně silný příběh. Po technické stránce   je to bezchyné a herecky výborné. Miroslav   Macháček vystřihl náročnou hlavní roli   bravůrně se svojí známou osobitostí a zdatně   mu sekundovali i Radovan Lukavský, Štefan   Mišovič, Jana Brejchová, Radek Brzobohatý nebo   polská herečka Barbara Brylska. Jen mi bylo   líto malého Jakuba Zdeňka. Ten si jako dítě   ve filmu opravdu užil. Krátce po tomto filmu   natáčel film CENA MEDU kde hrál chlapečka   téměř k smrti pobodaného od včel a zase   prožil skoro celý film v nemocnici. Režisér   Svoboda vtiskl filmu kromě napětí i   autentičnost a přesvědčivost a dal tak   vzniknout hodně nadprůměrnému snímku, který   nic neztrácí s přibývajícími léty.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 26.5.2016
Bylo skutečně třeba neustále do děje   kyfrat??? Tím je celý film znehodnocený, mne to   rušilo a vadilo. Jinak kvalitní film je pro mne   takto bezcenný. Hodnotím jen několik silně   emotivních scén. Jinak to celé nestálo za nic.   Hudba taky nic moc.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.9.2009
Příběh nás zavádí do nemocničního   prostředí. Až realistickou formou vypráví   příběh týmu lékařů z jedné nemocnice. V   záběrech poznáváme Motol, ale o tuto nemocnici   se nejedná. Hlavní postavou je profesor   neurochirurgie, který je postaven pře   rozhodnutí, zda-li operovat malého chlapce,   kterému v mozku vyrůstá zhoubný nádor.   Příběh však vypráví a rozebírá více   životních situací. I situací, kdy se člověk   musí vyrovnávat se smrtí blízkého člověka.  
Režisér Svoboda natočil snímek s vysokou   profesionalitou, smyslem pro detail i realitu.   Plně zde byla využita spolupráce s odbornými   poradci. Při sledování snímku máte skutečně   pocit, že jste přímo v nemocnici.
Scénář   přichystal výtečné role pro hlavní dva   představitele Miroslava Macháčka a Radoslava   Brzobohatého.
Papaja73
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.8.2008
Je to smutný film.Příběh se odehrává na   jednom neurologickém oddělení v jedné   nejmenované nemocnici.Sledujeme osudy pacientů a   lékařů,kteří podstupují někdy úspěšný   jindy marný boj za záchranu lidského   života.Při sledování tohoto snímku si   člověk uvědomí,jak je lidský život cenný a   zároven křehký.At už se vám film líbí či   naopak nelíbí,lhostejní k němu určitě   nezůstanete.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.6.2008
Výborná hlavní myšlenka, ale zpracování slabší...
...měla bych ale hned na úvod zdůraznit, že   určitá lyrická nezáživnost, v jejímž duchu   je film laděn, vychází už přímo z románu   Valji Stýblové. Také románový příběh je v   některých momentech nezáživný a nečtivý.   Přitom vůbec nejde o obsah díla, ale o rukopis,   jakým je napsán a to pro čtenáře dělá   hodně. Takže v tomto případě nemohu dávat   vinu filmovým tvůrcům. Chci tedy spíše   vyzdvihnout to kladné na tomto filmu, určitě   výkon pana Macháčka, ač nebyl nikdy mým   oblíbeným hercem, v tomto případě stojí za   povšimnutí. Jeho ztvárnění postavy   obětavého a cílevědomého lékaře, jenž   udělá maximum pro záchranu malého chlapce, je   výborné. Rozhodně stojí za zmínku také   dětská role v podání malého Jakuba Zdeňka.   Ve filmu hrají dobří herci, jen ten scénář   je prostě poněkud slabší.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih22962minih22962Uvidíme všechno (1976) 
On Aura Tout Vu n
minih25712minih25712Jdi a dívej se (1985) 
Idi i smotri n
minih144844minih144844The Man Who Was Thursday (2016) 
The Man Who Was Thursday n
minih156103minih156103Telefon (1983) [TV film] 
Telefon n
minih36082minih36082Horem Pádem (2004) 
Horem Pádem n
minih156825minih156825Věčně tvá nevěrná (2018) 
Věčně tvá nevěrná n
minih20232minih20232Škola základ života (1938) 
Škola základ života n
minih159276minih159276Johnny English znovu zasahuje (2018) 
Johnny English Strikes Again n
minih45637minih45637V hlavní roli (2007) [TV film] 
V hlavní roli n
minih139218minih139218Svatojánský věneček (2015) [TV film] 
Svatojánský věneček n


Hodnocení:n12345678910
Skalpel, prosím (1985)Skalpel, prosím (1985)Skalpel, prosím (1985)Skalpel, prosím (1985)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10