Duben
ohodnotit

Skalpel, prosím

Žánr:
Rok:
1985
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1986
„Život pětiletého chlapce může zachránit pouze riskantní operace.“

Komentáře k filmu Skalpel, prosím

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 8
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.7.2020
Asi se zase budu opakovat, ale   nemohu jinak. Jiří Svoboda   byl v osmdesátých létech na   vrcholu a každému filmu na   kterém pracoval vtiskl   neotřelou fazónu. Skalpel,   prosím je precizně   natočené drama z   lékařského prostředí s   parádně vytříbenými   charaktery postav v čele s   geniálním Miroslavem   Macháčkem v hlavní roli.   Miluju jeho vnitřní   monology, které jsou   zatraceně pravdivé a nabité   životními zkušenostmi.   Tohle je první liga, žádné   kýčovité plácání, ale   tvrdá škola. Takové filmy s   výraznou hloubkou už u nás   nemá kdo natočit. K   profesionální dokonalosti si   režisér přizval svoje   stálé spolupracovníky,   kameramana Vladimíra   Smutného a hudebního   skladatele Jozefa Revalla,   kteří mají nemalou zásluhu   na tom, jaké ve výsledku   film tvoří sourodé dílo.   Jako bonus ve snímku   zúročili svoje umělecké   schopnosti Jan Švankmajer,   který se postaral o   výtvarnou spolupráci a   František Vláčil, jenž   dohlížel v roli asistenta   vedoucího výroby. Takhle se   potom rodí FILM nejlepších   kvalit.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.9.2009
Příběh nás zavádí do   nemocničního prostředí.   Až realistickou formou   vypráví příběh týmu   lékařů z jedné nemocnice.   V záběrech poznáváme   Motol, ale o tuto nemocnici se   nejedná. Hlavní postavou je   profesor neurochirurgie,   který je postaven pře   rozhodnutí, zda-li operovat   malého chlapce, kterému v   mozku vyrůstá zhoubný   nádor. Příběh však   vypráví a rozebírá více   životních situací. I   situací, kdy se člověk   musí vyrovnávat se smrtí   blízkého člověka.
Režisér Svoboda natočil   snímek s vysokou   profesionalitou, smyslem pro   detail i realitu. Plně zde   byla využita spolupráce s   odbornými poradci. Při   sledování snímku máte   skutečně pocit, že jste   přímo v nemocnici.
Scénář přichystal   výtečné role pro hlavní   dva představitele Miroslava   Macháčka a Radoslava   Brzobohatého.
Papaja73
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.8.2008
Je to smutný film.Příběh   se odehrává na jednom   neurologickém oddělení v   jedné nejmenované   nemocnici.Sledujeme osudy   pacientů a lékařů,kteří   podstupují někdy úspěšný   jindy marný boj za záchranu   lidského života.Při   sledování tohoto snímku si   člověk uvědomí,jak je   lidský život cenný a   zároven křehký.At už se   vám film líbí či naopak   nelíbí,lhostejní k němu   určitě nezůstanete.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.5.2020
Velmi dobré filmové drama z   léksřského prostředí   natočené podle   stejnojmenného románu V.   Stýblové. Režisér Jiří   Svoboda znovu osvědčil svůj   smysl pro dramatičnost a   emočně silný příběh. Po   technické stránce je to   bezchyné a herecky výborné.   Miroslav Macháček vystřihl   náročnou hlavní roli   bravůrně se svojí známou   osobitostí a zdatně mu   sekundovali i Radovan   Lukavský, Štefan Mišovič,   Jana Brejchová, Radek   Brzobohatý nebo polská   herečka Barbara Brylska. Jen   mi bylo líto malého Jakuba   Zdeňka. Ten si jako dítě ve   filmu opravdu užil. Krátce   po tomto filmu natáčel film   CENA MEDU kde hrál chlapečka   téměř k smrti pobodaného   od včel a zase prožil skoro   celý film v nemocnici.   Režisér Svoboda vtiskl filmu   kromě napětí i   autentičnost a   přesvědčivost a dal tak   vzniknout hodně   nadprůměrnému snímku,   který nic neztrácí s   přibývajícími léty.
Gunnar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.9.2020
Drama které jsem už   několikrát viděl, ale na   které se znovu rád   podívám. Děj nás zavádí   do prostředí   lékařů-neurochirurgů,   kteří mají doslova a do   písmene ve svých rukou   životy svých pacientů a   během zákroků balancují na   té tenké nitce mezi jejich   životem a smrtí. Film   ukazuje, že i přes   výjimečnost svého   povolání, to jsou normální   lidé se svými životy,   starostmi, radostmi i   láskami, ale to vše jde   stranou když z civilního   života přecházejí ke své   profesi, kterou se snaží   vykonávat s maximální   pečlivostí, profesionalitou   , zodpovědností, zápalem a   s láskou.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.9.2020
Hodně realistická a hodně   stylizovaná záležitost z   lékařského prostředí.   Zajímavé vidět Josefa   Abrháma bez lékařského   pláště a ze začátku na   mne působil profesor trochu   drsně, ale jak se ty slupky   odlupovaly a hlavně jak jeho   šedá eminence (manželka)   působila, byl profesor   schopen přijmout jiný názor   i téměř i kritiku.
Rozhodně hodně   působivý snímek.
Petra.Barbie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.6.2008
Výborná hlavní myšlenka, ale zpracování slabší...
...měla bych ale hned na   úvod zdůraznit, že určitá   lyrická nezáživnost, v   jejímž duchu je film laděn,   vychází už přímo z   románu Valji Stýblové.   Také románový příběh je   v některých momentech   nezáživný a nečtivý.   Přitom vůbec nejde o obsah   díla, ale o rukopis, jakým   je napsán a to pro čtenáře   dělá hodně. Takže v tomto   případě nemohu dávat vinu   filmovým tvůrcům. Chci tedy   spíše vyzdvihnout to kladné   na tomto filmu, určitě   výkon pana Macháčka, ač   nebyl nikdy mým oblíbeným   hercem, v tomto případě   stojí za povšimnutí. Jeho   ztvárnění postavy   obětavého a cílevědomého   lékaře, jenž udělá   maximum pro záchranu malého   chlapce, je výborné.   Rozhodně stojí za zmínku   také dětská role v podání   malého Jakuba Zdeňka. Ve   filmu hrají dobří herci,   jen ten scénář je prostě   poněkud slabší.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 26.5.2016
Bylo skutečně třeba   neustále do děje kyfrat???   Tím je celý film   znehodnocený, mne to rušilo   a vadilo. Jinak kvalitní film   je pro mne takto bezcenný.   Hodnotím jen několik silně   emotivních scén. Jinak to   celé nestálo za nic. Hudba   taky nic moc.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih52953minih52953Klíček (2009) 
n
minih49463minih49463Nelítostný souboj (1975) 
Adieu, poulet n
minih51541minih51541Cela 2 (2009) [Video] 
The Cell 2 n
minih42152minih42152Clerks 2: Muži za pultem (2006) 
Clerks II n
minih37153minih37153Den poté (2004) 
The Day After Tomorrow n
minih28537minih28537Zdivočelá země (1997) [TV seriál] 
n
minih20808minih20808Terminátor 2: Den zúčtování (1991) 
Terminator 2: Judgment Day n
minih24698minih24698Strach (1963) 
Strach n
minih132645minih132645Policie Modrava (2011) [TV seriál] 
Policie Modrava n
minih23550minih23550Záletník (1976) 
Un éléphant ca trompe énormément n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376382
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann