Obsah filmu Rozpaky kuchaře Svatopluka
1. Kuřátko
V prvním díle s příznačným názvem Kuřátko přichází mladý adept kuchařského umění a hlavní hrdina seriálu Svatopluk Kuřátko do svého prvního zaměstnání - na místo kuchaře v malém horském hotýlku. Již od prvních kroků v novém prostředí však nezkušený Sváťa naráží na problémy, s nimiž si neví rady. Týkají se především toho, jak se v novém prostředí uvést, zda projevit již od počátku profesní hrdost a pracovní horlivost, či se spíše stáhnout, nechat vše být a pozorovat okolí z pohodlného povzdálí. Být principiální a sobě věrný, anebo jednat podle toho v čí prospěch se zrovna štěstí obrací? Začínajícímu kuchaři museli tehdy pomoc...
1. Kuřátko
V prvním díle s příznačným názvem Kuřátko přichází mladý adept kuchařského umění a hlavní hrdina seriálu Svatopluk Kuřátko do svého prvního zaměstnání - na místo kuchaře v malém horském hotýlku. Již od prvních kroků v novém prostředí však nezkušený Sváťa naráží na problémy, s nimiž si neví rady. Týkají se především toho, jak se v novém prostředí uvést, zda projevit již od počátku profesní hrdost a pracovní horlivost, či se spíše stáhnout, nechat vše být a pozorovat okolí z pohodlného povzdálí. Být principiální a sobě věrný, anebo jednat podle toho v čí prospěch se zrovna štěstí obrací? Začínajícímu kuchaři museli tehdy pomoc televizní diváci. Jak tenkrát rozhodovali, se můžete přesvědčit.
2. Omáčka
Druhý díl Rozpaků kuchaře Svatopluka nás zavede opět do malebného prostředí horského hotýlku v rozpuku sezony, kdy je, jak se říká, každá ruka dobrá. Právě v této situaci, kdy jídelna praská ve švech, pomocná síla paní Kolášková uklouzne a zlomí si nohu. Sváťovi hrozí, že zůstane v kuchyni sám. A protože se mohutný nápor strávníků absolutně nedá v jednom zvládnout, potřebuje sehnat ještě někoho k ruce. Tento fakt ovšem spustí celou lavinu prekérních situací. Jak tento nepopulární problém - vzhledem k tomu, že jde o práci, Svatopluk vyřeší bude záležet především na hlasování televizních diváků. Tím však dnešní porce rozpačitých a konfliktních situací zdaleka nekončí. Jídelnu navíc zaplaví skupina maďarských turistů, kteří prý mají snídani objednanou taky. Vrcholem tohoto dílu, jak sám jeho název napovídá, je epizoda s omáčkou: jeden kuchař jí špatně založil, druhý ji ještě ke všemu dorazil. Vinu však, jak si můžeme v životě často všimnout, každý rád svede na toho druhého.
3. Svíčková
V třetím díle Rozpaků kuchaře Svatopluka jednoznačně dominují ženy. Pozvali je sem tvůrci seriálu zcela záměrně, neboť se domnívali, že by trocha vlivu něžného pohlaví Svatoplukovi jen prospěla. A tak se zcela přirozeně a hned úvodem strhne diskuze kolem Sváťovy osobnosti: jaký je, jaký by měl být atd. V hotelu probíhají přípravy na zabijačkové hody. Mladí se vracejí zpět do hotelu, kde se vzápětí strhne bujarý mejdan na oslavu Hedvičiných narozenin. Na ten se dostaví i Svatopluk, kterému Hedvika již delší dobu není lhostejná. Ráno však zjistí, že ze zamčené kuchyně "záhadně" zmizela jedna ze tří svíčkových. Svatoplukovi nastane vážný problém jak situaci řešit ve vztahu ke svému nadřízenému. Ať už celá věc dopadne jakkoli, na Sváťu padne podezření, že někoho kryje. Pustí se tedy do vyšetřování na vlastní pěst.
4. Neděle
Neděle bývá pro většinu lidí dnem odpočinku. Pro některé je to den pracovní jako každý jiný. Pro někoho je to zas den osudových změn a rozhodnutí. To je také případ Svatopluka Kuřátka, jehož vztahy s Hedvikou pokročily natolik, že si na neděli naplánovali u jejích rodičů zásnuby. Štěstí se usmálo i na věčně zachmuřeného kuchaře Křikavu, kterého dlouhodobě trápí rodinné problémy. Znenadání přijíždí jeho žena a věci pokročí tak daleko, že ho pozve na neděli (zpátky) domů. Mezi zaměstnance "prosákne" zvěst o tom, že hotel se má z důvodů rekonstrukce na dlouhou dobu uzavřít. Každý si už nějaké nové místo shání, jenom kuchař Šechtl, který o ničem nevěděl, zůstal na holičkách. To je také důvod, proč odmítne zaskočit v neděli za Křikavu, pro něhož je znovusblížení s manželkou důležitější než cokoli jiného. Černý Petr nakonec zbyde opět na Svatopluka, který s Křikavou sympatizuje a chtěl by mu pomoci. Jak mu však pomoci je další z rébusů, na jehož řešení se podíleli i diváci.
5. Dieta
Svatoplukovy idylické začátky v malebné kuchyni horského hotýlku jsou nenávratně tytam. Nyní jej nacházíme před významným lázeňským hotelem Grand, v jehož kuchyni, připomínající spíše továrnu, dostal Sváťa příležitost uplatnit se coby zástupce šéfkuchaře. Jiný kraj, jiný mrav. A tak náš hrdina ihned od vrátnice narazí na nevraživý postoj personálu, který v něm vidí "koně" vedení. Svatopluk se dostal poprvé do podniku, kde se vaří dieta a toto téma, nebo lépe řečeno jeho hlavní představitel - nesnášenlivý a zhrzený kuchař Livora, se stane pro Svatopluka hlavním nositelem konfliktů a následných rozpaků.
6. Pivař
Svatoplukovy trable v kuchyni lázeňského hotelu Grand neberou konce. Po nesnášenlivém šéfovy diety Livorovy z předchozího dílu, se nyní rozhodl pozlobit šéfíka Sváťu kuchař Venca Macák. Láska k pivu ho naučila vychytralým způsobům, jak s nesmírně důvěryhodným a solidně vypadajícím výčepním směňovat potraviny z kuchyně za láhve svého oblíbeného nápoje. Ten pak neméně rafinovaně v kuchyni konzumuje. Důsledkem jsou zkažená jídla a rozhořčení návštěvníci restaurace. Když se však Svatopluk pokusí došlápnout si na něj, narazí. Venca je mnohem vychytralejší, než se čekalo, a personál uvítá jakoukoli půtku s Kuřátkem jako příjemné zpestření nudného pracovního procesu.
7. Přepadovka
Sedmé pokračování Rozpaků kuchaře Svatopluka je věnováno epizodě, která nehledě na časový odstup a společenské změny má většinou vždy stejně drtivý dopad. Do hotelu nečekaně přichází kontrola, která se již od počátku zaměří výlučně na kuchyň. Že šlo o udání a že to byl patrně v minulém díle propuštěný "pivař" Venca Macák, si lze snadno domyslet. Hned "z kraje" kontroly musí Sváťa řešit choulostivou a takticky náročnou situaci s nedostatkem masa, které zřejmě zašantročil skladník, i to, jak se ke kontrolorům zachovat. Zda něco "drobného" nabídnout či ne je problém dnes již zcela vyřešený - jde o to kolik. Epizoda vrcholí situací, která by se mohla poprávu stát žalozpěvem na lidskou vděčnost. Kontroloři objeví tzv. drobné nedostatky a naúčtují pokutu. Místo nevinného Edy vezme na sebe placení Sváťa. Šéfkuchař mu přislíbí, že mu peníze vrátí na odměnách. Leč, sliby - chyby...
8. Kočka
Do kuchyně nastoupí nová síla, mladá kuchařka Anděla Kouřimská. Asi stěží by se v podniku našel muž, který by se při pohledu na ní ubránil hříšným myšlenkám. Všichni ji nadbíhají, až to s těmi úsluhami pořádně přeženou, což se, samozřejmě, nelíbí Svatoplukovi. Nejvíc to ale přežene šéfkuchař Slíva, který se chová, jakoby pozbyl poslední zbytky zdravého rozumu, a Andělka toho ráda využívá. Výsledkem jsou mnohonásobně vysší prémie, které na rozdíl od ostatního personálu obdrží slečna Kouřimská. To vyvolá následně roztrpčení v kolektivu, konflikt se Svatoplukem, rozpad jednoho manželství atd. Zkrátka a dobře spoustu zapeklitých situací, které náš rozpačitý hrdina musí řešit. Tyto nikterak příjemné události však velmi výrazně ovlivní i Svatoplukův osud.
9. Sporák
Od našeho posledního setkání s hrdiny seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka uplynul nějaký čas a hlavní hrdina Sváťa Kuřátko díky svým schopnostem a radám diváků výrazně povýšil. Z místa šéfkuchaře lázeňského grandhotelu se dostal do pozice vedoucího výroby supermoderního hotelu v Praze. V úvodu devátého dílu ho zastihneme v civilu, jak se prodírá staveništěm, kde ve spěchu probíhají dokončovací práce. Jeho prvořadým úkolem je nyní vybrat lidi, zařídit, nakoupit a naplánovat vše tak, aby zajistil bezchybný provoz hned po otevření hotelu. Ještě dříve však musí posoudit a vyjádřit se k plánům a koncepci nové kuchyně. A že to není úkol snadný, zjistí Svatopluk záhy. Kolik dalších problémů z něj vyvstanou, však zatím ještě netuší.
10. Zatáčka
V desátém díle již nacházíme Svatopluka pevně zabydleného ve své nové šéfovské funkci. Jako součást vedení dojíždí do Budapešti, kde se v obdobném supermoderním hotelu nechává inspirovat zkušenostmi maďarských hoteliérů. Každému se zalíbí něco jiného, Svatopluka nadchne elektrický vysokozdvižný vozík, který by velmi usnadnil každodenní práci jeho podřízených s tunami materiálu. Cestou zpátky v letadle získává pro tento nápad náměstka, který ho zanedlouho po příletu překvapí - předá mu vozík k užívání. To ovšem Svatopluk stále ještě netuší, kolik a jakých problémů si na sebe tímto nápadem ušil. První rozpaky vyvolá hned z kraje problém - kdo s tím vozíkem bude jezdit? < Zobrazit méně
oficiální text distributora, zobrazit všechny obsahy (4)
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit
zde >>
Nejnovější komentáře k filmu
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.12.2017
A zase Jaroslav Dietl
Tento seriál vlastně způsobil, že jsem se rozhodl stát kuchařem. Tak na mě zapůsobil. Ještě, že na mě tak nezapůsobila Nemocnice na kraji města. To by bylo mrtvých...
Faktem je, že scénárista Jaroslav Dietl odvedl opět skvělou práci. Zřejmě dostal k ruce výborné odporné poradce, protože jednotlivé figurky, jako vypadly z mého profesního života. Ať už je to neschopný tlučhuba, lakomý číšník, alkoholik, pruďas, nebo třeba babky od nádobí. Všechno jsou to brilantně napsané postavy, kterým člověk jejich postoje uvěří. Stejně tak příhody a tzv. rozpaky, věrně kopírují realitu pohostinského byznysu. Samozřejmě, dnes už by rozpaky byly trochu jiného rázu, ale jako úsměvná vzpomínka seriál poslouží velmi dobře. Současní číšníci by si třeba mohli tréninkově spočítat s kolika talíři běžně odcházejí číšníci v karlovarském hotelu na zhruba dvousetmetrovou štreku. Je jich kolem dvaceti. Dnes má většina číšníků problém i se čtyřmi.
V seriálu byl použit systém tzv.kinoautomatu, kdy si diváci sami zvolí, pro jakou možnost se má hlavní hrdina rozhodnout. Většinou však nejde o fatální rozhodnutí, neboť po pár vteřinách se obě dvě možnosti opět spojí ve stejný děj. Dnes už tato část působí poněkud rušivě, ale bohužel, už je to tak natočeno. Nicméně skvěle natočeno.
Obzvlášť bych chtěl vyzdvihnout výkon hlavního představitele Josefa Dvořáka , který svou roli zvládl skvěle jako herec, i jako kuchař.
Speciálně ve druhém díle má běžný člověk možnost poznat, jak to vypadá v kuchyni, když na oběd, snídani, či večeři přijde třeba třicet, čtyřicet lidí najednou a v kuchyni stojí JEDINÝ !!! kuchař. To není filmařská nadsázka. To se opravdu děje. A i když někdy své povolání nenávidím, díky pánové Dietle a Filipe za tento náhled na něj.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.2.2017
Rozporuplný a dramaturgicky poměrně nevyvážený Dietlovský seriál. Prvních 8 dílů je vcelku koukatelných a v rámci prostředí, v němž se děj odehrává i zajímavých, titulní píseň je chytlavá. Ovšem díly 9 - 12 jsou neskutečná nuda, takřka nic se v nich neděje a s kuchařinou mají pramálo společného. Ono skoro hodinu sledovat úvahy o tom, jestli umístit sporák doprostřed místnosti nebo do rohu, jak jezdit s vozíkem do zatáčky a nebo kam se zašantročil špalek není zrovna dvakrát poutavé. A nezachrání to ani poslední díl, který se opět více věnuje kuchařskému řemeslu. Navíc považuji za velkou chybu, že Sváťa Kuřátko dost často střídal své působiště. Divák si pak musí co chvíli zvykat na jeho nové kolegy a za těch pár dílů si nedokáže k vedlejším postavám vybudovat nějaké sympatie či antipatie. V době, kdy měl seriál premiéru jsem ho nesledoval, tudíž atmosféru diváckého hlasování nemohu do hodnocení zahrnout. Celkově hodnotím jako slabý průměr, kdyby se i zbylá třetina seriálu nesla v podobném duchu jako prvních 8 dílů, dal bych 6 *, takhle je to pouze 5.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.5.2014
Ve své době věhlasný seriál a to jenom proto, že se diváci oblbovali údajným hlasováním pomocí blikání světla v domácnostech. Že je to totální nesmysl, však bylo každému šumafuk. Bylo i prozrazeno, že ať se vybralo pokračování jaké chtělo, v obou případech se děj během dvou tří minut zase sjednotil. Inu, proti gustu žádný dyšputát. Hlavně, že to mělo úspěch. Při dnešním pohledu se jednalo o příběhy typicky socialistické. Někdy se odehrávali tak pochyderné zápletky, že to spíše budilo úsměv. Nereálnost určutých dějství musí být dnes už víceméně jasná. Ale co. Jako estráda dobrý a z nostalgie se lze na to podívat i dnes.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.3.2014
Záčátky v hotelu v Krkonoších ... paráda, klídek, dovolená, idilka ... dál už je ten seriál moc pracovní a s odpočinkem nemá už nic moc společného. Takže od desíti k pěti ... dávám průměrnách osm.
Reklama
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.3.2014
Někdo mi může tvrdit ,že diváci hlasovali Možná ti ve studiu, ale podle měření spotřeby energie. Nic, je to blbost. I na tu dobu. Snad jen ti herci byli výborní a že si to užívali. Jinak to vyprávění je místy trapný. Ovšem na pobavení dobrý, ale jinak ztráta času.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.5.2013
Viděla jsem každý díl a vždy jsem je hltala. Rozhodování diváků, jak bude děj pokračovat, je originální a já jej vítám. Je to takové zpestření celého seriálu.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.3.2013
Někde jsem četl, že Jaroslav Dietl napsal šikovně scénář tak, ža ať diváci hlasovali ano nebo ne, po třech minutách pokračoval děj stejně. Když jsem si dával pozor na pokračování po hlasování je to zřejmé. Jinak před téměř třiceti lety jsem byl ze seriálu nadšen. Plejáda českých herců v akci a Josef Dvořák. Když nyní sleduji několikáté opakování, které bylo jen vynecháno v ČTV několik let po emigraci Waldemara Matušky, jsem zklamán. Ještě prvních šest dílů ano, to bych hodnotil za 8, další díly za dva, a vychází mi průměr, ke kterému přidám 2 body za Mistra Dvořáka.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.1.2013
Pohodový seriálek
Jedním souvětím - pohodový seriálek, ve kterém se nestřílí, nevraždí ani neřeší nic zásadního, ale přesto, nebo právě proto se dá na seriál dívat v klidu a pohodě - prostě situace z obyčejného života jednoho kuchaře.
V seriálu učinkuje plejáda výborných herců..., kteří nás zavedou do kuchyně - mňam - nejradší mam bramborový salát, řízek, okurku a vepřo knedlo zelo a tvarohový buchty a... mňam :-)
Reklama
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.10.2012
V době premiéry to muselo být pro televizní diváky přinejmenším zajímavé, když mohli sami rozhodovat o tom, jak bude seriál pokračovat.
To první vysílání si nepomatuju, byl jsem malý soplivec - bylo mi asi pět let.Ovšem ta repríza se mi hodně líbila.Ani ne tak kvůli tomu hlasování, jako spíš to prostředí té kuchyně, hlavně asi proto, že jsem už v té době měl s tím také jisté zkušenosti.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 3.4.2012
Příběhy Sváti Kuřátka mne osobně nijak zvlášť nezaujaly ani v době premiéry a vypínačem jsem tehdy rozhodně necvakala. Nedávné opakování seriálu jsem zhlédla jen tak letmo a ujistila se, že to opravdu byla ptákovina 1. řádu, kterou už vážně vidět nemusím.
10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film