Duben
ohodnotit

Přátelé zeleného údolí [TV seriál]

Rok:
1980
Délka:
338 minut, 12 dílů cca 28 min.
„Legendární seriál o městském chlapci Pavlovi, lesníku Horynovi, psu Halušce a jejich společných dobrodružstvích“

Obsah filmu Přátelé zeleného údolí

 
Vše začne, když si chlapec Pavel pořídí do akvária rybičku a potřebuje pro ni čistou vodu. Bydlí ve městě na sídlišti a spolu s kamarádem se rozhodnou, že si vodu do akvárka naberou z lesní studánky. Pavel pak jede na kole ke studánce, nahne se nad ni a uvidí velkého raka - snaží se ho chytit do ruky a vtom se za ním ozve hromový hlas: "...proč chytáš toho raka..." - Pavel se otočí a uvidí chlapa jak horu. Je to hajný a skutečně má jméno, které se k němu hodí, jmenuje se Horyna. Dají se spolu do řeči a hajný pozve Pavla do hájovny. Tak začíná přátelství mezi Pavlem a Horynou. Pavel pak, kdy jen může, chodí do hájenky a v lese poznává...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Oficiální stránka:
www.ceskatelevize.cz/p...
 
 
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Typ:
[TV seriál]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Přátelé zeleného údolí >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

snekousek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.6.2018
Výchovně ekologický seriál v podstatě o   ničem a přesto na něj kouká pořád spousta   diváků i staršího data narození. Takže moje   hodnocení je akorát. Jen ta hudba kdyby nebyla   tak vtíravá a nevydržela v hlavě i celý den.   ????????????
Krikri
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 25.12.2017
Tento seriál patří mezi ty, u nichž nevím,   kam je zařadit a jaké k nim mám zaujmout   stanovisko. Nepatří totiž mezi ty, o nichž   bych mohl říct, že se mi líbí ani mezi ty, co   se mi vyloženě nelíbí nebo mě něčím   pohoršují. Nakonec z toho vyjde dost dobře   neidentifikovatelná kombinace obojího. Na   straně jedné nemám rád přírodopisné   seriály a tento navíc působí až příliš   výchovně ekologicky, často skoro až s   fanaticky grínpísáckým pojetím. Jednotlivé   díly mi přišly nudné a nezajímavé. Na druhou   stranu si uvědomuji, že ten problém je spíš u   mě, neboť seriály se zvířaty mě nikdy moc   nebraly a že tento určité kvality má.   Zvlášť v porovnání s těmi sračkami, co se   posledních 20 let točí a kde se   pravdoláskařští tvůrci snaží mermomocí   zavděčit zápaďákům a trumfnout je v jejich   zdegenerované pseudoultuře. Ve výsledku tedy   Zelenému údolí uděluji slabý průměr 4 * a   45%.
paskaa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.5.2014
S tím kvérem to snad nemyslíš vážně?!
Charizma Vlada Müllera. To je to čo drží tento   výtvor ako-tak pokope. Inak je to detský seriál   reznutý eko-agitkou a dokumentárnym filmom, v   ktorom sa vyskytujú neherci a ochotníci. Jediný   kto herecky sekunduje Müllerovi je zákerný   pytliak Karel Vochoč a práve pästný súboj   medzi týmito dvomi, zavŕšený lesným   požiarom, bol jeden z akčných vrcholov môjho   detstva. Ovšem s 30 ročným odstupom už to   taká sláva nie je, vlastne sa tam po sebe len   mierne sápu a na päste ani nedôjde. Čo ma ale   vrcholne iritovalo bol ten hrdzavý krpec, ktorý   nevie hrať, nevie spievať a v niektorých   momentoch by si zaslúžil pár výchovných   prepleskov. Profesionálne odvedená je hudba   Vadima Petrova, hlavne tá v napínavých   momentoch. Znelka je kapitola sama o sebe,   miestami znie ako keď sa naťahovala páska   (poznámka pre mp3 generáciu: Z toho sme   počúvali hudbu) a červenovlasý mlaďas   pochováva veškerú snahu orchestra aj Vlada. Aj   napriek všetkým výtkam mám tento seriál rád   nielen z nostalgie, ale ďalšie pozretie si asi   doprajem až o nejaké to desaťročie neskôr.
mikee007
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.8.2013
Právě...
...jsem dokoukal nejakčnější díl seriálu   Přátelé Zeleného údolí,kde hajný Horyna   holýma rukama zneškodní dva ozbrojené pytláky   a vzápětí je ještě šikovným psychologickým   nátlakem přinutí,aby mu pomohli hasit požár   lesa. A najednou mi došlo,že malý Pavlík   nedocházel do hájenky jen kvůli   sexu...
Statný myslivec,jakýsi Batman Zeleného   údolí, se stal v očích malého chlapce   protipólem svého slabošského otce. Otce,který   díky svému diletanství nedokáže vymyslet   jiný způsob stavby silnice,než totální   likvidací Zeleného údolí a navíc nedokáže   uspokojit svou manželku... (režisér do této   role podprůměrého nýmanda chytře obsadil   jednoho z nejhorších českých herců   posledních padesáti let Svatopluka   Matyáše).
V posledním dílu seriálu jsme pak   svědky toho,jak se malý Pavlík se svou matkou   stěhuje k Horynovi do hájenky,zatímco otec s   hysterickým smíchem vjíždí do lesa za   řidítky prvního z buldozerů srovnávajících   Zelené údolí se zemí.
V té samé chvíli se   však ukáže pravá Horynova tvář. Uvědomí   si,že přichází o zdroj své obživy a ve snaze   odvrátit katastrofu vhazuje pod pásy těžkého   stroje svého voříška Halušku. Zmatený   chlapec s vlasy barvy hořící Aljašky se vrhá   ke svému otci,kterého právě v tuto chvíli   napadne,jak silnici dostavět bez nutnosti   likvidace lesa a ještě ušetřit   socialistickému státu nějakou tu korunu.  
Pavlík s maminkou se vrací domů a hajný   Horyna opět zůstává ve své hájence   osamocen...
Navzdory předchozím řádkům   nevzpomínám na jeden ze seriálů svého   dětství ve zlém.
Vlastně patřil spíš k   tomu lepšímu. Nenásilnou formou učil děti   vážit si přírody a "přihodil" k   tomu občas i trochu toho dobrodružství.
Za   největší slabinu seriálu považuji herecké   obsazení. Vedle skvělého Vlada Mullera v   hlavní roli již v ostatních rolích máme   možnost vidět jen herce,jejichž výkony lze   přinejlepším označit jako   ochotnické.
Nicméně kdybych tak náhodou měl   pocit,že jsem sám ,tou cestou mechovou se   stejně nevydám a pustím si v telce něco   úplně jiného,ale ve zlém na tohle dílko   vzpomínat nebudu...
Pce
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.8.2013
Johny,
Seriál z roku 1980, přátelství samotářského   hajného a malého chlapce Pavla, který jeho   prostřednictvím poznává přírodu, zvířata   atd. Oba, hajný i chlapec bojují se spoustou   problémů, jen část dálnice a přemostění   údolí bylo poněkud idealizováno, ve   skutečnosti by to zřejmě dopadlo jinak. Hezký   seriál pro celou rodinu, na který se lze stále   podívat a jeho prostřednictvím se na chvíli   vrátit do let, která se nevrací.
Feferonek
Hodnocení:
Přidáno: 12.7.2013
Vzpomínky
Hajný Horyna byl pro mně dlouho vzorem   správného a citlivého chlapa. Vždyť fůru   přátel máš v Zeleném údolí …
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.4.2012
Vlado Müller jako lesník Horyna a zrzavý   klučina Pavlík, objevující pod jeho vedením   krásy volné přírody. Hm, proč by ne? Jen to   nemuselo být tak okatě naivní. A co se mi už   vůbec nelíbilo, byla úvodní písnička!
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.7.2010
Seriál o přátelství mezi chlapcem a lesníkem...
Který kluk by nechtěl mít za přítele   lesníka? Chodit na výpravy do lesa. Jeden z   nejlepších seriálů o lese a o tom jaká   dobrodružství je v něm možné prožít.

/   Les je lék - lesní ticho, zeleň, zurčení   potoka, zpěv ptáků, šumění větru v   korunách stromů... Doporučuji klukům a holkám   (bez rozdílu věku) chození do lesa -   obvzlášť v téhle uspěchané době, ve které   je všude plno zbytečného shonu a stresu,   působí les jako balzám na nervy. "Kdybys   tak náhodou měl pocit, že jsi sám, tou cestou   mechovou přiď rychle rovnou k nám, vždyť   fůru přátel máš v zeleném údolí, no tak si   jich jen važ, ať už jsi kdokoli" :-)
jarecha1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.4.2010
Tak jsem si pročetl vaše komentáře a   nestačím se divit. Tohle je seriál pro děti a   ty v tom propagandu nevidí a je nezvratnou   pravdou, že městské dítě je v lůně   přírody u vytržení. Doma většinou rodiče   nedovolí ani křečka. Celé je to velmi   koukatelné a děti jej milují. Opravdu   povedené. Znovu podotýkám, že je nutno to   hodnotit pohledem dítěte.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2009
Jeeeee.........tak toto byl krasny serialek o   mestskem chlapci,ktery se jednou potka z hajnym   Horynou a ten mu potom ukazuje vsechny krasy   prirody.
Kdyz jsem byl jeste kluk tak jsem na to   hodne rad koukal.
A pan Vlado Muller me svou roli   hajneho Horyny velmi mile potesil.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih85607minih85607Nespoutaný Django (2012) 
Django Unchained n
minih20404minih20404Tah jezdcem (1992) 
Knight Moves n
minih66580minih66580Nemrtví (2009) 
Mutants n
minih17543minih17543Ptáci II (1993) 
The Birds II: Land's End n
minih32624minih32624Červený drak (2002) 
Red Dragon n
minih21599minih21599Úder Holanďana (1992) 
Hit the Dutchman n
minih16609minih16609Poslední růže od Casanovy (1966) 
n
minih165651minih165651Strážci majáku (2018) 
Keepers n
minih36072minih36072Legenda o pekelném domu (1973) 
The Legend of Hell House n
minih20232minih20232Škola základ života (1938) 
Škola základ života n


Hodnocení:n12345678910
Přátelé zeleného údolí (1980) [TV seriál]Přátelé zeleného údolí (1980) [TV seriál]Přátelé zeleného údolí (1980) [TV seriál]Přátelé zeleného údolí (1980) [TV seriál]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10