Duben
ohodnotit

Obchod na korze

Další název:
Shop on Main Street
Žánr:
Rok:
1965
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
8.10.1965
„Filmová tragikomedie oceněná Oscarem a Zvláštním čestným uznáním na MFF v Cannes“

Komentáře k filmu Obchod na korze

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 17
Akana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.12.2010
Bezchybný film. Jozef Króner   tady podává ohromující   výkon. Jeho hrdina-nehrdina,   slušný, trochu   předposraný, bojující na   jedné straně se svým   strachem a normálním   lidským sobectvím, na druhé   straně se svým svědomím,   je naprosto realistický a   důvěryhodný. Druhá hvězda   filmu Ida Kamińska nechť   promine, je samozřejmě taky   skvělá, ale pro mě je   Krónerův vklad zásadní.   Obchod na korze je stylově   čistý, vyvážený, v celku   i jednotlivostech strhující   film.
Papaja73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.12.2008
Skvěle natočený   snímek,vynikající herecké   výkony,poutavý   příběh.Dojem z filmu ve   vás přetrvá dlouho,z   některých scén skutečně   mrazí.Obrovskou zásluhu na   tom mají i herci.Je to   skutečně požitek sledovat   herecký koncert pana Kronera   a paní Kaminské.Obchod na   korze,to je klenot   československé   kinematografie.
dandysek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.5.2007
geniální film režisérské   dvojice kadára a klose!
viděla jsem ho sice jen   jednou (i když ho mám ve   své filmotéce, asi se už na   něj nebudu umět znovu   podívat), ale pořád ho mám   plně v hlavě.
je to   film, který vás zasáhne   hrozně hluboko.
je to   tragický příběh z doby   druhé sv. války, skvěle   vystavěný na jednom   nedorozumění, z něhož   vzniká spousta komických   situací, ovšem na pozadí   blížící se tragédie,   která vrcholí naprostým   zoufalstvím. smějete se u   jemného humoru, ale pořád   máte zlou předtuchu,   pociťujete lítost, která   přeroste v bezmoc.
doporučuji zhlédnout (i   když možná taky jen   jednou...)
huron
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.4.2006
Naprosto fascinující výkony   Kronera a Kaminske (věděli   jste, že to je Polka?).
alfonzcepicka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.6.2007
je to skutocna tagedia,   vynikajuci vnutorny konflikt   postavy. prosty dobrak tono   brtko ziska moznost arizovat.   zhosti sa tej ulohy ale nie je   s nou vnutorne stotozneny.   vynikajuca je scena ked pride   luffmanke oznamit ze arizuje   jej podnik, najprv sa snazi   posobit rozhodne, ale ona ho   nepocuje (je nahluchla) a ako   sa jej to stale snazi   opakovat, vidno (zasluhou   bravurneho vykonu kronera)   vnutorny konflikt postavy, az   napokon rezignuje. pred   ostatnymi sa tvari ze arizuje,   no ona si mysli ze si ho   najala ako sluhu. snazi sa ju   udrzat mimo bliziacich sa   temnych udalosti, pretoze sa   blizi vyhostovanie... tono tak   vedie dvojaky zivot, a   lauffmanka netusi, co sa blizi
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.12.2008
Vyžaduje maximální koncentraci...
...toto je film, který   musíte skutečně sledovat,   rozhodně tedy nelze v jeho   případě praktikovat schéma   tzv. zvukové kulisy, jako to   někdy dělám já...je třeba   se na něj maximálně   soustředit. Děj je   náročný, zpočátku se   zdá, že skoro až   váznoucí, místy téměř   nudný, ale...je nutno   vydržet a ponořit se do   příběhu. Sama jsem byla   překvapena, jak moc na mě   toto dílo zapůsobilo svou   tématikou. Po zhlédnutí   máte silný emotivní   zážitek a jste nuceni   přemýšlet nad krutým   osudem Židů za války.   Nedávno jsem se setkala s   názorem, že: "...už je   to přece víc než 60   let..." - Ano, to sice   je, ale tématika rasismu,   genocidy a dalších hrůz by   měla být připomínána,   protože v té době zahynuly   milióny nevinných lidí   jenom proto, že byli ve své   víře "jiní"!   Nezlehčujme jejich osud a   dobu, která se - jak tedy   pevně doufám - snad nikdy   už nevrátí. Neprošla jsem   válkou, ale o to víc by se   naše mladá generace měla   zaměřit na literární či   filmové výpovědi, které   nějakým způsobem   přinášejí obraz tehdejší   velmi kruté doby. Nejde o to,   že příběh je smyšlený.   Byly jiné dramatické osudy a   zahynuli nevinní lidé.   Obchod na korze je zcela   jistě velmi přínosným   dílem v kinematografii i po   stránce historické.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.3.2021
O jednom nenápadnom obchode
Tento film je postavený skôr   na hereckých výkonov (hlavne   rodáka z našej dediny),   pretože samotný príbeh   nejako originálny nie je, ale   pozor! Tento film práve nie   je o príbehu, ten tu až   taký veľký, zamotaný a   šokujúci nie je. Je to o   dobe kontroverzného   Slovenského štátu, o   charakteroch jednotlivých   ľudí, o tom, že režimy sa   síce menia, ale ľudia   ostávajú rovnakí. Inými   slovami nechcel by som vidieť   počet, respektíve percento   straníkov po 48om roku, čo   mali na povale ešte   gardistické uniformy, veď   dejiny nás učia, ešte   nevieš, či ju nebudeš   potrebovať. A tak je to   dodnes. Takzvaný slovenskí   "holubičí" národ   je špeciálny endemit v   strednej Európe schovaný   medzi kopcami, okrem juhu, tam   je zas hlboký Dunaj. 1 % je   odvážnych ako Kuchár, 1 %   je prospechárov a   prevracačov kabátov ako   Kolkotský, ktorý sa   nestratí v žiadnom režime.   A zbytok? To sú Tónovia   Bŕtkovia, nič nevidím, nič   nepočujem, chcem pokoj a   utekaj preč pred babou. Čo   sa týka percent u žien tam   je to trocha iné, výrazne   väčšie percento bude   diktatóriek ako Evelina   Brtková. Smutnou škvrnou v   dejinách je to, o čom je   film a to o odsunu   židovského obyvateľstva.   Ale aj tu sa odvážim   tvrdiť, že aj keď   obyčajný plebs možno niečo   tušil, tak klasika,   ospravedlňoval si to, určite   idú na lepšie miesto, budú   tam mať prácu a vlastné   dediny, zatvoria oči, nič   nevidím a nič nepočujem,   ťažko niečo vyčítať,   dnes je hrdina každý.   Zvláštnou črtou Slovákov   ešte je, že sa pozná   každý s každým. Keď sa   logicky spýtate, kto mal byť   odsúdený ako prvý po vojne,   tak logicky Alexander Mach,   napriek očakávanému trestu   smrti dostal 30 rokov a po   23och bol amnestovaný. No   lebo sa poznal a kamarátil s   Lacom Novomeským. V bežnom   realistickom a logickom   vesmíre by mali byť   nepriatelia na život a na   smrť, keďže on bol   ministrom vnútra a zástanca   radikálneho krídla HSĽS a   Novomeský bol komunista a   účastník Slovenského   národného povstania. Navyše   Mach ich varoval pred raziami   gestapa, až utekajú do hôr   kade ľahšie. A tak sme si tu   žili. Filme je o živote v   tej dobe, o všade prítomnom   strachu, o arizácii, o   bežnom živote bežných   ľudí, o bocianoch. Jediné,   čo by som vytkol je asi tak   posledných 20 minút, ktoré   mi boli jasné, ale dali sa   riešiť aj chladnejšou   hlavou a hlavne hlavou   triezvou, ale triezvosť u   Slováka, no... niekedy   ťažký problém a ťažko   dosiahnuteľný stav. Inak   výborný obraz doby, ako sa   ako obyčajný človek   dostanete k niečomu, čo   neviete ani na čo je a čo s   tým
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Opravdu skvělý   československý snímek ze   kterého chvílemi až mrazí.   Skvělí herci, perfektní   scénář. Jen ten konec se   těžce rozdýchává.
Pardal
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.12.2008
Nejlepší slovenský film   jaký jsem kdy viděl a   herecký koncert všech   zůčastněných, navíc   slováci mají tak trochu   jinou historii takže je to   docela zajímavý pro mě z   moravy... Pozvolný rozjezd se   plynule přeměňuje a na   závěr graduje strhujícím   rozuzlením... Jojo klobou   dolů.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.5.2008
Psychologicka tragikomedie, to   by byl presnejsi zanr. Zvlast   ta psychologie, v podstate   utvarena kamerou je neobycejne   silna a pusobiva. Ceska   klasika...
hlavsa5
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.10.2011
Nádherný film z celou   plejádou tehdejší   slovenské filmové éry.   Kroner tady přímo září -   zvláště když opilý   předvádí Hitlera. Je to   jeho herecký koncert.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2011
U toho filmu jsem nevěděl   jestli se mám smát nebo   hrůzou mlčet. Solidní   výkon Josefa Krónera a Idy   Kamiňské, která mě po   celý film vytáčela do   nepříčetnosti.
Bape
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.11.2005
Zpocatku zvolna se   rozjizdejici dej je korunovan   strhujicim koncem. Hlavou se   pak honi myslenky o krehkem   vztahu mezi hrdinstvim,   zbabelosti a pocitem viny. Na   divaka dychne duch tehdejsi   doby.
BinLADIN
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.7.2009
tak to je sic starý film    
ale pořád dobrý   ale chce ho opravdu v klidu   sledovat možná je škoda že   se nenatočil v barvě
beneva
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.1.2021
Tak nevím, filmových škol   nemám, ale moc se mi to   nelíbilo. Možná tehdy, v   šedesátých letech měl   tento film něco mezi řádky.   Ale já to prostě   nenacházím... Nezpochybňuji   Krónerův herecký výkon,   stejně jako všech   ostatních, přesto nějak   nemohu jásat. Ani gloriola   "trezorovosti" moc   nepomáhá. Nicméně asi je   dobré film alespoň jednou   vidět.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 26.2.2018
Být to jiné téma, asi by tu   tak vysoké hodnocení nebylo   což? No, dobrý film, ale to   je vše. Hodnotím výkon pana   Krónera, jinak však   skutečně nemám důvod   přidávat kdovíkolik bodů.   To, co dávám k panu   Krónerovi je za to, že jsem   nepřejížděl.
polgardi
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.11.2015
Króner to skvěle zahrál
To je ale vše, co k filmu   dodat. Ukazuje zkresleně   tehdejší poměry na   Slovensku, které po boku   německé armády připadlo   Polsko a Ukrajinu. Chápu ale,   že se tehdy nemohlo toto ve   filmu projevit. Celkově jsem   zklamaný.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih40707minih40707Doba ledová 2: Obleva (2006) 
Ice Age 2 n
minih29460minih29460Ďábel přichází (2000) 
Lost Souls n
minih4067minih4067Billy Lhář (1963) 
Billy Liar n
minih3067minih3067Angel Heart (1987) 
Angel Heart n
minih32833minih32833Profesionálové (1977) [TV seriál] 
The Profesionals n
minih9837minih9837Kabinet dr. Caligariho (1920) 
Das Cabinet des Dr. Caligari n
minih44819minih44819Temný rytíř (2008) 
The Dark Knight n
minih39377minih39377Pýcha a předsudek (2005) 
Pride & Prejudice n
minih18075minih18075Rozmarné léto (1967) 
Rozmarné léto n
minih45000minih45000Děti noci (2008) 
Děti noci n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10