Duben
ohodnotit

Město Ember

City of Ember

Další název:
Tajomné mesto Ember (SK)
Rok:
2008
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
19.2.2009
„Po dlouhé generace žili lidé z města Ember spokojeně v úžasném světě zářících světel - v podzemí.“

Komentáře k filmu Město Ember

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
klistatko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.10.2009
Filmeček,u kterého jsem   vydržela sedět celou   dobu.Byl dost napínavý a   těšila jsem se na   konec.Doporučuji :-)
MarekPrague
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.3.2011
Metafora
Podle mého názoru tento   výborný film by neměl být   řazen pouze jen jako   podívána pro děti nebo   mládež, ale dospělí v něm   musí vidět metaforu   "město-planeta".   Četl jsem všechny čtyři   díly a kniha se skutečně   zabývá pouze apokalyptickou   vizí, kdy na zemi dojde ke   katastrofě, a proto je nutné   zbytek lidstva ukrýt do   podzemí na 200let s tím, že   se pak musí vrátit. Film   toto téma výrazně   rozšiřuje a obávám se, že   vize tvůrců zůstala dost   nepochopena. Ukrytí na 200   let očividně znamená +-   2000let - pak je potřeba   hledat cestu, jak objevovat   nové planety k osídlení;   kamerové záběry na   městečko z ptačí   perspektivy ve tmě = naše   planeta ve vesmíru,   ubývající zásoby potravin   ve skladech = neuvážlivé   plýtvání surovin na   světě, lodě k přepravě   lidí zpět na povrch =   pyramidy (významná je věta:   ten návod přece musel být   snadný, aby se lidé mohli   dostat zpět). A pak   příšerné zjištění, že   i když jsou   "zachráněni", tak   o okolním světě nevědí   absolutně nic. A spousta   satiry na náboženství =   zpívání a čekání na   spásu, že za nás někdo   něco vyřeší; politiku =   starosta a jeho nakradené   zásoby. Domnívám se, že   dospělé publikum si tento   film vychutná lépe, ale je   třeba Město Ember vnímat   jako naši planetu....
Worech
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.9.2013
Bez zastavení (téměř)
Vynikající námět,   vynikající scénář,   parádní až skvělá kamera.   Vřelé doporučení na   shlédnutí, neb stojí za to.   Námět? Vysoce originální,   zpracování a vizuální   podívaná za 1. Kdyby   režíroval Gilliam,   režíroval by stejně.   Hnidopiši koukejte na něco   jiného, tohle je vskutku   poměrně originální kousek.   Enjoy.
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.2.2009
Výborný rodinný film,   který se opírá o kvalitní   předlohu. V hlavní roli   Saoirse Ronan přesvědčuje,   že má jako herečka co   nabídnout. Ovšem   nejdůležitější je zde   příběh a jeho ztvárnění   a to, jak už je zvykem, je   velmi kvalitní. Přestože   bych byla občas raději, aby   byla atmosféra trochu   tajemnější/napínavější/   nebo děj trochu   zamotanější, musím uznat,   že zpracování opravdu na   úrovni. Oceňuji také trochu   méně citů..lepší, než   kdyby stříkaly odevšad.
Celkově velmi dobrý   rodinný film s atmosférou,   napětím i dobrým koncem.
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.12.2018
Film lze bez skrupulí   zařadit do kategorie   „rodinné filmy na sobotní   odpoledne“, možná ještě   pro mladší „teen…“   Nicméně je hezky   zpracovaný, zápletka i její   rozuzlení dávají smysl.   Protože se jedná o   zpracování literární   předlohy, nemá cenu   diskutovat nad reálností.  
Film se mi docela   líbil a charaktery byli   uvěřitelné. Billa Murraye   mám rád, bohužel ho sežral   krtek …
Neben
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.6.2009
Příjemná změna
Po všech těch Eragonech,   Narniích a dalších   "dětských" fantasy   je tu konečně něco   kvalitnějšího. Město Ember   má tedy blíže k žánru   sci-fi (nemohl jsem se zbavit   pocitu, že koukám na   alternativní svět Falloutu   :)), příběh je   propracovaný a hezky   odsýpá.
Velmi   povedený rodinný film, na   který se znovu rád   podívám.
Nenkyta
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.3.2009
Rodinný film, dobrodružný,   který šťastně   skončí.Začátek   táhlejší,hodně   nahuštěný konec.Herecké   výkony obou hrdinů spíše   podprůměrné.Bill Murray   coby starosta je super. Líbí   se mi jak je vykresleno   město.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.5.2014
Tento film patrně ocení   především ti, o kterých   pojednává: čili   -náctiletí puboši, ovšem   obávat se jej nemusejí ani   ti dříve narození.   Přestože nejde o nikterak   silný, ani originální   příběh, temné kulisy   podzemního, z posledních   zásob i sil meloucího   města, kde všechno pomalu,   ale jistě přestává   fungovat, udělají své. A   divák chtě-nechtě musí   ústřední dvojici teenagerů   držet palce, aby jejich   dobrodružná cesta z toho   pekla skončila úspěchem.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.1.2011
Příjemná rodinná sci-fi,   která si nehraje na   bůhvíjaký blockbuster,   dobře se na to dívá, rychle   to odsýpá, herci si své   odehrají, S. Ronan skoro   celý snímek táhne sama.
Velmi se mi líbila scéna   s výběrem budoucího   povolání - originální   myšlenka. Potěší T.   Robbins a B. Murray, i když   světoborný výkon   nepředvádějí, odehrajou si   své v rámci role. Nic víc,   nic míň a tak je to u tohoto   snímku ve všem.
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.4.2009
Caka nas pekna buducnost...
Pekny sci-fi film so   zaujimavym napadom a   spracovanim ako aj vybornym   hereckym obsadenim.Je vhodny   pre rodinne sledovanie a svoje   si tam najdu vsetky   generacie.Film doporucujem.
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.3.2013
Tenhle film rozhodně není ve   výsledku žádná bomba a asi   bych měl správně jít s   hodnocením níž. Hlavně   finále bych si představoval   výraznější. Ale nemůžu   si pomoct, film si hned od   začátku získal moje   sympatie. Jednak příjemně   civilními hereckými výkony   obou hlavních   představitelů, ale hlavně   výborným zpracováním   města s jeho tísnivou   atmosférou rozpadajícího se   provizoria. Je škoda, že   tenhle námět nedostala do   rukou větší režisérská   osobnost. Kdyby se ho ujal   takový Terry Gilliam, bylo by   to určitě méně   "rodinné", ale   možná by vzniklo něco tak   nezapomenutelného jako   Brasil. Ale i tak mám víc   chuti ke shovívavosti než k   hnidopišství.
LiborF
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.4.2010
Fantasy film pro děti. Film   jsem viděl vzápětí po   přečtení prvního dílu   knihy a celkem se mi líbil.   Je na něm poznat, že je   natočen především pro   děti, ale je pravdou, že   atmosféra ve filmu je na   děstký film dost   depresivní. Do filmu je   přidáno pár drobností (ve   srovnání s knihou) tak, že   je na co se koukat. Kulisy   jsou nápadité, i když se   natáčelo v průmyslových   halách v Belfastu. Zajímavé   jsou stroječky u Doonova   tatínka (např. ztvárnění   krabičky). Do filmu byl   přidán obří krtek, který   v knize vůbec není, mi ve   filmu i skoro „zavází“.   Takže – hezké kulisy,   občas napínavý děj,   pěkná podívaná, která   příjemně doplní   přečtenou knihu.

Jde o filmové   zpracování první knihy   spisovatelky Jeanne DuPrau   „City of Ember“ (2003)   česky – „Město Ember“.   Existují další 3 knižní   pokračování: „The People   of Sparks“ (2004) –   „Vesnice Sparks“, „The   Prophet of Yonwood“ (2006)   zatím je ohlášeno jen   slovenské vydání   „Veštkyňa z Yonwoodu“ a   „The Diamond of Darkhold“   (2008). Případné   zfilmování druhého dílu   tetralogie ale zatím nikde   není avizováno.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.5.2014
Jak se říká, i když je   Město Ember spíše pro   dětské diváky, tak na mne   to působilo jako slabší, ne   zase tak slabá kopie Lovců   pokladů. Oceňuji, že   hlavní roli sehráli   dětští představitelé, ale   kopie je přes veškerou snahu   jen kopie.
goranchorvat
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.9.2010
City of Ember je zvláštní   dětský film.Po cca prvních   20 min jsem měl našlápnuto   na vypnutí, pak se ale   hlavně díky dětským   představitelům hereckých   rolí začlo blýskat na   lepší časy.Předností   filmu je zajímavá   vizualizace podzemního   města, které je sice   poměrně depresivní ale   slušně   zpracované.Scénarista se   tady příliš nevyřádil,   přesto film má mírně   stoupající tempo a napětí   do předvídatelného   konce.Nejslabším hereckým   článkem byl nejlepší herec   všech dob (:::)))-Zombieland)   Bill Murray.55%
ras84
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.10.2012
Mesto Ember (2008)
tuctová rodinný   sci-fi/fantasy rozprávočka,   ktorú pustíte deťom a vy sa   pri nej pohodlne vyspíte,   alebo aspoň prečítate   časopis. príbeh je fajn, dej   svižne odsýpa, herci sú   príjemní a k postavám sedia   (rozumej, sú uveriteľní).   vyzdvyhnúť sa oplatí model   samotného mesta, ktoré (i   keď trpí očividne nižším   rozpočtom) je dosť   pôsobivé a ani ja sa   nevyhnem prirovnaniu k fallout   a steampunku vôbec. trošku   zamrzia horšie efekty (ale to   zas nevadí, deti si to   nevšimnú, starším je to   fuk, tí majú avatara) a   slabší hudobný doprovod. no   slabší, skôr ho vo filme   nie je dosť cítiť. to je   ale vynahradené   všadeprítomným vrg, bum,   prásk, škríp a podobnými   zvukmi umierajúceho mesta.   čo je u mňa osobne veľké   +.
v celkovom sumári   je ember príjemným   osviežením žánru, ktorý   je preplnený narniami,   eragonmi, pottrami a vseobecne   len krvou a zlom.
Chrustyn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.1.2011
Slušná a v rámci fantasy   žánru celkem originální   podívaná. Hlavní   originalita příběhu oproti   všem Narniím apod. je v jeho   umístění do podzemí,   jehož design jako by vypadl z   filmů Terryho Gilliama. Je   škoda, že má film hodně   pomalý rozjezd a celkový   spád by také mohl být   větší. "Akce" by   rozhodně mohlo být více a   určitě by mi nevadilo, kdyby   bylo ve filmu více podobných   scén jako ta (takřka   hororová) se zmutovaným   krtkem. Přesto film zabavý   ale netroufám si tvrdit, že   dětské publikum.
miraindian
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.1.2009
MĚSTO EMBER 2008
DĚJ TÉTO SCIFI POHADKY NAS   ZAVEDE DO MĚSTA V PODZEMÍ DO   DALEKÉ BUDOUCNOSTI,KDE NEJSOU   MOBILY PC AUTA AJ. JEN SVĚTLO   VYRABĚNÉ S GENERATORU.JAK TO   BÝVÁ TEN VYPOVÍ SLUŽBU A   TAK SE   2MLADÍ<LINA+DOON>   HRDINOVÉ VYDAJÍ NA CESTU DO   NEZNAMA DLE MAPY KTEROU NAŠLI   V PLECHOVÉ   KRABIČCE.PŘÍBĚH TÉTO   SCIFI VAS ALE NIČÍM NOVÝM   NENADCHNE.90MINUT JE   DLOUHYCH.NAKONEC CESTU Z   PODZEMÍ NAJDOU A UVIDÍ NAŠI   KRASNOU ZEM V PLNÉ   KRASE.ŠKODA ŽE VYKONY HERCU   JSOU SKLAMANÍM A SCÉNÁŘ   RADŠI NEZUSTAL V ŠUPLÍKU   PRO DALŠÍ FANDY.
beneva
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 17.9.2020
Taková Sexmise pro děcka,   bez sexu... trochu pohádky,   trochu dobrodružství, trochu   sci-fi... a hlavně dva   mladí, zapálení dorostenci.   Nejsympatičtější je asi   Poppy.
rankinfitch
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.8.2009
Tak teda na rodinnej   sci-fi/fantasy dobrodružnej   film, nebo jak to prezentuje   distribuce, je to rozhodně   film DIVNEJ a příšerně   NUDNEJ. Od 30.minuty jsem to   vzal rychloposuvem, těch   prvních 30 minut je za 3   body.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih9814minih9814Jurský park (1993) 
Jurassic Park n
minih60980minih60980Solomon Kane (2009) 
Solomon Kane n
minih162079minih162079Řbitov zvířátek (2019) 
Pet Sematary n
minih57291minih57291Zdrojový kód (2011) 
Source Code n
minih42278minih42278Miluji tě k sežrání (2005) 
Just Friends n
minih126615minih126615John Wick (2014) [2k digital] 
John Wick n
minih47300minih47300Mamma Mia! (2008) 
Mamma Mia! n
minih54767minih54767V hlavní roli Já (2008) 
A Film With Me in It n
minih48223minih48223Andělé a démoni (2009) 
Angels & Demons n
minih45821minih45821Mlha (2007) 
The Mist n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

14:10 - 14:35

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

13:35 - 14:30

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:45 - 14:35

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

50 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10