Duben
ohodnotit

Město Ember

City of Ember

Další název:
Tajomné mesto Ember (SK)
Rok:
2008
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
19.2.2009
„Po dlouhé generace žili lidé z města Ember spokojeně v úžasném světě zářících světel - v podzemí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Město Ember
Nastává konec světa a dosud žijící vědci vypracují studii, ve které by k záchraně lidského druhu mělo stačit vybudovat podzemní město. Po 200 letech by se přeživší vrátili zpět na povrch a zajistili pokračování lidského rodu. Proto vědci dali do nerozbitné skříňky plán, jak se dostat z podzemí, a zapečetili ho mechanizmem, který skříňku otevře přesně za 200 let. Lidé žijící v podzemním městě Ember zůstávali pod povrchem a skříňka byla předávaná jedním starostou města druhému. Jenže v průběhu času se ztratila a nakonec zakotvila u malé Lin. Nyní, po více než dvou stoletích, začíná infrastruktura města selhávat. Generátor vyrábějící světlo, teplo a vzduch je silně poruchový. Lin otevírá schránku, nachází v ní vzkaz a také část skleněného klíče k východu z města, jehož druhou část má starosta. Potrubí praská stále více a více. Je nutné najít cestu na povrch, jinak všem hrozí zkáza. Ale starosta se stará víc o svůj prospěch než o blaho obyvatel...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Město Ember
Fantasy kde hlavní hrdina putuje odtud někam s nějakým doporvodem je teď dost. Avšak snímek režiséra Gila Kenana City of Ember možná nabídně o trochu více. Příhěm je zasazen do města které nezná tmu, protože ho stále osvětlují podivuhndé lampy. Jak tomu ale bývá, nic netrvá věčně a tyto lampy začínají zhasínat, protože genrátro který jim dodával enrgie, začíná vypovídat službu. Samozřejmě se objeví dva hrdinové kteří se pokusí celé věci přijít na kloub. Námět sice není až tak originální, ale přesto se jedná o malý odklon vůči nyním hraným fantasy jako Zlatý kompsas, nebo Letopisy narnie.


Autor: Justik66

Popis / Obsah / Info k filmu Město Ember
Synopse
Město Ember má téměř vše, co člověk může chtít od dobrodružného, rodinného, sci-fi filmu: sympatické postavy, atraktivní prostředí a rychlé tempo. Hlavně třetí bod výčtu je důležitý. Filmaři si uvědomovali, že děti mívají problém s udržením pozornosti, a tak se snažili, aby to ve filmu odsýpalo. Když je potřeba vysvětlení, je podáno okamžitě bez dalších zbytečných informací. Dialogy nevysvětlují, spíše podněcují zápletku. Téměř absolutní absence přechodných scén vede k někdy kostrbatému průběhu. Nicméně přese všechno Město Ember najde své diváky, především ve starších dětech a dospělých.
Film se odehrává v budoucnosti o 200 let později. Ember je podzemní město, které vzniklo jako útočiště posledních příslušníků lidské rasy, jež byla přírodní katastrofou smetena ze zemského povrchu. Nyní, po více než dvou stoletích, začíná infrastruktura města Ember selhávat. Generátor vyrábějící světlo, teplo a vzduch, začíná být silně poruchový. Vodní trubky kapou. Sklady jídla jsou téměř prázdné. A morálka je na bodu nula.
Dvě děti - Lina Mayfleet (Saoirse Ronan) a Doon Harrow (Harry Treadway) – se rozhodnou, že město zachrání. Lina je doručovatelka a Doon instalatér. Oba si uvědomili, že město je v ohrožení. Díky tajným klíčům jsou Lina a Doon přesvědčeni, že cesta k záchraně jejich města vede do venkovního světa. Ale otevřít tajné dveře není tak jednoduché. Tvůrci města nechtěli, aby ho obyvatelé opustili dříve, než přijde správný čas, proto cestu na povrch nechali kontrolovat strážci. Děti proto nejdřív musí rozluštit záhadu. Čím blíž jsou ale pravdě, tím nebezpečnějšími jsou – především pro zkorumpovaného starostu (Bill Murray), který trvá na jejich uvěznění pro případ, že by ohrozili jeho poklady a zásoby.
Město Ember připomíná futuristickou verzi Lovců pokladů, kde cenou je přežití lidské rasy. Podobnosti, díky kterým byl film s Nicolasem Cagem tak populární, jako hledání klíčů a luštění záhad, jsou zde evidentní, ačkoliv pobíhání kolem nevypadá tak nesmyslně a zdlouhavě. 15 vrcholných minut filmu zahrnuje hodně akčních scén, které chvílemi vypadají, jakoby ten, kdo je vymýšlel, měl v hlavě horskou dráhu v zábavním parku.
Představa režiséra Gila Kenana (V tom domě straší!) o městě Ember je velmi invenční. Je to tísnivé, klaustrofobické místo, které si nezadá s prostředím George Orwella nebo Terryho Gilliama. Město zdobí mix technologií z 50. a 60. let a velké množství aut. Barevná paleta filmu je laděna dohněda jako důkaz toho, jak chmurný může být život uprostřed něčeho, co dřív bylo považováno za technický zázrak. Občas město vypadá jako gigantický výmysl Rubeho Goldberga, kde je příliš zdlouhavé a složité dostat se k relativně jednoduché věci.
Hlavní postavy hrají méně známí herci, jejichž kariéra je na slibném začátku. Saoirse Ronan byla nominovaná na Oscara za hlavní herecký výkon v Pokání. Dodává své Lině nakažlivý optimismus a energii. Harry Treadway není v Americe známý vůbec, ale je na dobré cestě to změnit. Ve vedlejších rolích uvidíme známé tváře: Billa Murraye jako starostu města Ember, Tima Robbinse jako Doonova otce, Martina Landaua jako Doonova učitele a Mary Kay Place, jako ženu, která se Liny a její mladší sestry ujme, když zemře jejich babička.
Na rozdíl od většiny apokalyptických příběhů je tento příběh postaven na naději, ne na zoufalství. Ti, kteří od filmu hledají příběh k zamyšlení, budou zklamaní, ale pro ty, kteří chtějí vidět svižné sci-fi dobrodružství je Město Ember dobrý důvod proč jít do kina.


Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě.
Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy….
Dobrodružný fantasy film Město Ember byl natočen podle stejnojmenné úspěšné knihy americké spisovatelky Jaenne DuPrau. Producenty filmu jsou Tom Hanks a Gary Goetzman, kteří spolu založili společnost Playtone. Pro spolupráci získali ještě koproducenta: společnost Walden Media, která stojí za takovými hity jako jsou Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, Letopisy Narnie: Princ Kaspian a Zlatý kompas. Režii filmu svěřili Gilu Kenanovi (V tom domě straší!), scénář připravila Caroline Thompson (Střihoruký Edward, Addamsova rodina, Mrtvá nevěsta).
DL


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Město Ember
Úspěšný bestseller v žánru fantasy Město Ember, jenž je prvním dílem tetralogie americké spisovatelky Jeanne DuPrauové (nar. 1944), se stal předlohou ke stejnojmennému filmu. Ten jako svůj druhý celovečerní snímek režíroval Gil Kenan (nar. 1976), který debutoval animovaným titulem V tom domě straší! (FP 11/2006). - Lidstvo se po celosvětové katastrofě muselo schovat hluboko pod zem do umělého města Ember, kde jediným zdrojem energie a tím i života je Generátor. Dávní Stavitelé nepočítali s tím, že se instrukce k návratu na zemský povrch ztratí, že se sklady zásob vyprázdní, že město zchátrá a že poruchy dosluhujícího obřího stroje budou stále častější. A jen ti nejodvážnější sní o tom, že z města, obklopeného tmou, se lze dostat. Když je nejhůř, objeví ztracené pokyny teenageři Lina a Doon. Ti ovšem nejdříve musejí pochopit, co se jim vlastně dostalo do rukou. – Tvůrci vsadili na temné vykreslení postupného rozkladu kdysi moderního místa, které vzbuzuje v rovněž chátrajících obyvatelích vesměs apatické či záporné emoce. Jen mladí mají ještě vůli něco změnit. Zatímco Doon touží opravit Generátor, starosta se přežírá v tajné místnosti lahůdkami a skupina důvěřivců doufá v záchranu shůry. Přímočarý příběh má napětí, ponurou atmosféru, podmanivou výpravu a sympaticky neohrožené a zvídavé mladé protagonisty.
-kat- , Filmový přehled 2009/4


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

05:20 - 05:40

12 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

37 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

57 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10