Jeden svět
ohodnotit

Krajina přílivu

Tideland

Rok:
2005
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
13.7.2006
„Temně psychedelická Alenka v říši divů, aneb co v Carrollovi nebylo.“

Obsah filmu Krajina přílivu

 
Desetiletá Jeliza-Rose žije se svými rodiči. Je zvyklá tu se poprat o čokoládu s pološílenou matkou, tu podat stříkačku s heroinem nervnímu otci. Je to zvláštní dětství, podle všeho však šťastné. Potom jednoho dne matka zemře a Jeliza-Rose se s tatínkem Noahem vydává na venkov, do osamělého farmářského domku kdesi na americkém Středozápadě, ve kterém Noah strávil dětství. Otec tu záhy upadne do dalšího, tentokrát věčného drogového spánku a Jeliza-Rose zůstává sama. Dívenka ovšem už dávno obývá vlastní, temně bezpečný svět, v němž promlouvají hlavičky jejích panenek Barbie a do kterého ochotně přibere kohokoli, kdo je dostatečně podivný....
 
Související odkaz
 
Krajina přílivu: Nenápadný revolucionář

Terry Gilliam patří mezi nejvýznamnější režiséry současnosti, jako nikdo jiný zvládá skloubit uměleckou hodnotu a společenskou kritiku s komerčním úspěchem. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Terry GilliamTerry Gilliam  
hraje:
Jodelle FerlandJodelle Ferland.....Jeliza-Rose [10]   
Jeff BridgesJeff Bridges.....Noah [55]   
Jennifer TillyJennifer Tilly.....královna Gunhilda [46]   
Alden AdairAlden Adair.....Luke   
Wendy AndersonWendy Anderson.....žena/hlas panenek   
Sally CrooksSally Crooks.....Dellina matka [77]   
Brendan FletcherBrendan Fletcher.....Dickens [23]   
Harry GilliamHarry Gilliam.....Jerry   
Janet McTeerJanet McTeer.....Dell [43]   
Dylan TaylorDylan Taylor.....Patrick [23]   
Kent WolkowskiKent Wolkowski.....chlapec [15]   
Mitch CullinMitch Cullin.....cestující v autobusu [36]   
scénář:
Terry GilliamTerry Gilliam  
Tony GrisoniTony Grisoni  
námět:
Mitch CullinMitch Cullin.....kniha [36]   
hudba:
Jeff DannaJeff Danna  
Mychael DannaMychael Danna  
John GoodwinJohn Goodwin  
Dave HowmanDave Howman.....píseň Wash Me in the Blood   
André JacqueminAndré Jacquemin.....píseň Wash Me in the Blood [53]   
James MathersJames Mathers.....supervize [49]   
kamera:
Nicola PecoriniNicola Pecorini  
střih:
Lesley WalkerLesley Walker  
trailer
Oficiální stránka:
www.tidelandthemovie.c...
 
 
Distributor v ČR:
Falcon, HCE
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Krajina přílivu >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.12.2012
Co to jako mělo být!? Nějaká zvrácená   nechutnost s Jeffem Bridgesem v životní roli?   Neoddiskutovatelný psychologický přesah zjevně   přesahoval mé chápání, přesto jsem dospěla   až k závěrečným titulkům, snad v   očekávání smysluplného rozuzlení. Ocenění,   jako vždy u T. Gilliama, zasluhuje kamera,   výprava a masky, také dětská herečka byla   skvělá, většina fantazijních vizí však   urážela můj jemnocit a kromě vyvolání   dávicího reflexu nechápu jejich hlubší   význam.
Omnibus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.12.2012
Únik jinam.
Tak mi zase jednou nějaký film (ne)pěkně   nakopal do koulí... A to si pište, že to   bolelo !
„ Sedím už nějakou dobu v křesle,   led na obkladku už dávno roztál, i loužička   pode mnou dávno uschnula. Sedím, v hlavě mi   šumí větrem proháněná tráva Krajiny   přílivu spolu s dokouřenou trávou,   rozpíchané ruce začínají fialovět a čas   klidně, bez zbytečného kraválu, ubíhá. Moje   milovaná dcerka se o mě moc hezky stará, to   zase jo, na to, že je vlastně ještě dítě.   Ale to víte, už má svůj vlastní únikový   svět a vlastní neštěstíčka – tuhle jí   jedna její morbilní panenka náprsťačka   zahučela do králičí nory. To bylo slziček!
  Měl bych se přinutit vstát a jít se seznámit   se sousedy, určitě jsou to zajímaví lidé,   nebo se aspoň projít ke trati a pozorovat   projíždějící vlaky, ale nějak se mi už   nechce vůbec nic... Tak si tu jenom   odpočívám v křesle, film už dávno dohrál,   kolem mne se šíří nasládlé ticho, a já mám   takový divný pocit. Jako bych se už pomalu   začínal kazit...“
Nádherný, podmanivý,   mrtvolně zahnívající film, který bych ovšem   nerad doporučoval svým kamarádům, a myslím,   že dokonce ani nepřátelům, se v závěru zcela   nečekaně zvedne z křesla, zanechávajíc po   sobě fleky od rozkládajících se tělních   tekutin a vydá se k vlakové trati s jedním   akčním výbuchem a katastrofou jak řemen, a   závěrem, který snad může být něčím jako   jiskřičkou katarze. Jiskřička, která v   budoucnosti zažehne nový požár? Pokud by Terry   Gilliam někdy (nedejbože!) natočil   pokračování příběhu, rozhodně to chci   vidět! Jen bych si před tím pro jistotu asi   šlehnul zlatou dávku...

P.S. Fiškusům,   kteří zařadili tento film do žánru černá   komedi/scifi a v textu distributora uvádí   „optimistický i neskutečný, humorný...“   závidím jejich šťastné dětství, plynulé   zásobování kvalitní trávou a smysl pro   černý humor (sic!). Ale to nic, nebudu z toho   dělat drama... ;-)
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.11.2010
Problém Grimmů byl v tom, že se blázen pokusil   natočit film pro lidi. Lidi nenadchnul a kolegy   blázny zklamal. V případě Krajiny přílivu   zůstal blázen bláznem, lidi mu to většinou   zase moc nežerou, ale blázni jsou spokojení.   Jsem spokojený, takže nechci domyslet co z toho   podle mojí teorie plyne. V Gilliamových filmech   je nějaký ten "spodní výr" vždycky   přítomný, ale Tideland mi připadá zatím snad   nejzlověstnější. Kdeže je Terryho tradiční   oslava snílkovství. Haluconogenní   dobrodružství Jelizy-Rose (nebo spíš Alenky?)   mají hodně morbidní, šílenou pachuť, skoro   nepříjemné erotické pnutí a nekonkrétní   nebezpečí číhá na každém kroku. Zdá se mi,   že Gilliam v Alence vyhmátnul podobné fazety   jako svého času Švankmajer, ale dal jim   samozřejmě svůj originální kabát. Chápat   tuhle temnou taškařici si zatím netroufám,   důležité ale je, že jsem jí určitě neviděl   naposled. A to znamená, že mě Gilliam zase   dostal.
davidek
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.7.2008
Tak nějak jsem ze začátku nechápal co se   vůbec děje. Hodně ulítlé. Potom jsem si na to   asi zvykl a mám vcelku dobrý pocit. Hlavně mi   připadalo, že už tenhle(podobný) námět už   někdo použil, ale líp.
Snura
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.4.2008
Typicky Gilliamovský příběh, lehce morbidní a   hodně fantaskní. Jen je potřeba být správně   naladěn a chápat právě tu fantazii, která je   vlastní Terry Gilliamovi. Přiznávám, že já   do této kategorie nepatřím. Svým způsobem to   je příběh jistě zajímavý, ale podávaný tak   trochu nudným způsobem.
Myshitchka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.5.2007
To je tak divnej film, kouzelně divnej, řekla   bych jeden z nejdivnějších filmů co sem kdy   viděla, ten film je úžasným příkladem toho,   že lidská fantazie je bezedná studna, že se   tam dá najít opravdu kde co a poskládat z toho   příběh co má hlavu a patu, kterej vás   nepustí až do samýho konce. Řekla bych, že to   chce víc takovejch filmů! Gilliam mě opět   nezklamal (teda až na ty Grimmy...:).
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.12.2006
Zajímavej pohled do mozku mladé holčičky, film   je natočen jakobyste byly celou dobu na LSD, jak   taky může vnímat svět holčička která byla   vychována otcem, který každý den chodí na   ´´heroinovou´´ dovolenou... Dobrý,   zajímavý, celkem depresivní a hlavně   Gulliamovský tak, jak jsem na to u něj zvyklý.   I když s blížícím se koncem filmu mu   docházel dech, čekal jsem nějaké rozuzlení a   ne něco co jsem předvídal od poloviny   příběhu, tím filmu docela ublížil, mohl   sahat mnohem výš! Jo, ješte musím podoktnout   že herci a kulisy byly vinikající.
xebece
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2006
Když jsem šla na tenhle film do kina, měla jsem   přečtených několik hodně negativních kritik,   přesto jsem si nového Gilliama nechtěla nechat   ujít. Takže jsem nic nečekala a už vůbec ne,   že mě Krajina přílivu takhle nadchne. Jestli   se něčemu dá říkat úlet, tak tohle je úlet   od začátku do konce. Samozřejmě chápu, že ne   každý ho zkousne, ale záleží na úhlu, z   jakého se na film díváte. Jakmile vám uniká   Gilliamův pohled, těžko se s ním sžijete. Ale   když pochopíte, že jste se ocitli ve světě   fantazie desetileté holky z hodně nestandardní   rodiny, která nedovolí realitě, aby jí jakkoli   ublížila, máte z Krajiny přílivu hrozně   pozitivní pocit a všem těm bizarnostem se s   chutí zasmějete.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28688minih28688Král zlodějů (2004) 
König der Diebe n
minih41327minih41327Květy jasmínu (2004) 
Mo li hua kai n
minih54691minih54691Vinyan (2008) 
Vinyan n
minih48688minih48688Všechny polohy lásky (2006) 
Azuloscurocasinegro n
minih39495minih3949524. den (2004) 
The 24th Day n
minih111981minih111981Coffee Town (2013) 
Coffee Town n
minih66972minih6697230 dní dlouhá noc: Doba temna (2010) [Video] 
30 Days of Night: Dark Days n
minih48040minih48040Baader Meinhof Komplex (2008) 
Der Baader Meinhof Komplex n
minih109818minih10981812 let v řetězech (2013) [2k digital] 
12 Years a Slave n
minih69488minih69488Tři metry nad nebem (2010) 
Tres metros sobre el cielo n


Hodnocení:n12345678910
Krajina přílivu (2005)Krajina přílivu (2005)Krajina přílivu (2005)Krajina přílivu (2005)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10