Zari
ohodnotit

Hon [DCP]

Jagten

Další název:
The Hunt
Rok:
2012
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
10.1.2013
„Stačí jedna malá lež a nic už nebude jako dřív.“

Komentáře k filmu Hon

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.9.2021
“Jakmile bude lež přijata   za pravdu, začne žít svým   vlastním životem, který   přetrvává i dlouho poté,   co byla skutečná pravda   odhalena.” Tak zní motto   tohoto velice   zneklidňujícího snímku o   falešném obvinění učitele   v mateřské škole ze   sexuálního zneužívání.   Snímek budící veškeré   aspekty dané problematiky   ukazující, kam až může   zajít nenávist k nevinnému   člověku. Daný příběh   vede diváky k zamyšlení a   to naprosto vyrovnanými   pohledy k dané věci. Děj si   sice všímá tragické změny   postoje okolí k člověku,   který byl do té chvíle v   širém okolí oblíbený jak   u dospělých, tak i u dětí,   ale úmyslně není projeven   jediný náznak, jestli k   činu skutečně došlo.   Ukazuje se tak zoufalství   muže, kterému se   přitěžuje ze dne na den a   postupující nenávist všech   kolem dosahující až k   lynčování. A na divákovi   už je jen posoudit, jak by se   v takové situaci zachoval on.   Jak by se kdo zachoval na   místě obviněného učitele   a jak na straně rodičů?    Děti nikdy nelžou? I tady   je řečeno, že některé   děti mají bujnou fantazii,   ale jinak se na to nebere   zřetel. To však samozřejmě   nemůže být důvodem, aby se   nad tím jen mávlo rukou.   Naopak. Opatrnost je zcela na   místě a obzvlášť u   oznámení o sexuálním   obtěžování musí být   každý vždy ve střehu.   Zažité předsudky jsou ale   něco, co škodí společnosti   víc, než by si kdo myslel.   Pravda jednou vyjde najevo,   ale neprávem poškozenému   člověku to už nijak   nepomůže. Získaný   škraloup už nikdy nesmyje a   jak názorně ukazuje   závěrečná scéna tohoto   snímku, na mušce zůstane i   nadále. Tento film   přináší hodně trýznivý   zážitek, při kterém se   emocionálně takřka až   zastavuje dech. Jinak se na to   samozřejmě budou dívat   diváci bez zkušeností,   jinak ti, kteří něco   takového zažili.   Fenomenální herecké výkony   předčí očekávání a to   obzvlášť u sedmileté   dívenky Anniky Wedderkopp   hrající onu údajně   poškozenou, která je tak   roztomilým andílkem, že to   až nutí jí skutečně   nepovažovat za lhářku. Snad   je v tom i úmysl k většímu   tahu na branku v dané   reálnosti přesvědčení   okolních lidí. Snímek   skutečně představuje   ohromnou sílu v prezentaci   šokujícího obrazu   nespravedlnosti a paranoie,   který, obzvlášť pro muže,   působí jako tvrdá rána   pěstí na solar plexus. A   stačí k tomu opravdu málo.
T2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.12.2018
║Rozpočet   $3,8milióna║Tržby USA   $687,185║Tržby Celosvetovo   $18,309,793▐ Tržby za   predaj Blu-ray v USA $395,735   ║ Tržby za predaj DVD v USA   $519,582 ║ teda Mads   Mikkelsen je pán herec,   veľmi pôsobivý a   intenzívny zážitok a hlavne   keď to zo začiatku vypadalo   na roztomilí školkársky   príbeh zo šantiacimi deťmi   a nakoniec peklo na zemi   /100%/
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.6.2015
Začít sledovat   "Hon" je jako, když   na vás někdo vystřelí,   prostě již nelze uhnout.   Trochu podobný pocit jsem   měl u filmu "Rodinná   oslava" a oba se mi vryli   hluboko do srdce. Je to až   neuvěřitelné jaká síla se   dá pouhými pohyblivými   obrázky a zvukem vytvořit -   kdo tyhle dva filmy neviděl   ten zkrátka neuvěří. Stal   se ze mě milovník dánského   filmu.
jajsempravabobika
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.4.2013
Další perla ze severu.   Výborný zážitek.   Neotřepané téma,   nepředvídatelný děj. Film   se tváří jakože nic, ale   pak vás najednou překvapí,   párkrát jsem doslova   nadskočila ze židle
Ondrus21
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.1.2015
Pomsta malého smrada
Vida, jak málo stačí ke   zničení života slušného a   bezúhonného člověka.   Stačí ničím nepodložené   tvrzení malého smrada, že   támhleten strejda mu ukazoval   svoje "nářadí" a   hon může začít. Děti si   přece nevymýšlí, že?   Důkazní břemeno leží v   těchto případech   samozřejmě vždy na   podezřelém, a i když se mu   podaří očistit se před   soudem, už se nejspíš nikdy   neočistí před svým   okolím. Od té doby už se na   člověka prostě pohlíží   jako na toho "gaunera,   kterýmu to tentokrát   prošlo". Přiznám se,   že během sledování filmu   jsem měl neustále tendence   čekat, kdy Mikkelsen toho   skrčka konečně zabije. Já   bych to na jeho místě asi   udělal. Když ne kvůli své   pověsti, tak minimálně   kvůli psovi. Jediný, kdo   měl překvapivě docela   nadhled a k tvrzení   mstícího se smrada se   stavěl lehce skepticky   (alespoň mi to tak přišlo),   byl překvapivě jeho otec.   Kdybych měl shrnout film, je   to snad po všech stránkách   perfektně natočené drama, u   kterého jsem se ani chvilku   nenudil. Nechybí mu   napínavost, zápletka a   parádní herecké výkony pro   mě dosud neznámých herců.   Seveřané prostě umí točit   filmy o vážných věcech.   Kdo viděl např. estonské   drama Zkažená mládež, dá   mi jistě za pravdu. Jen je   škoda, že takových filmů   se k českému divákovi   dostane jen poměrně málo.   Při tom si mnohdy v ničem   nezadají se současnou   tvorbou Hollywoodu, ba naopak   v lecčems ji předčí.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.1.2017
Od začátku jsem věděla,   že je jen malá   pravděpodobnost, že bych si   tento film sama od sebe a   navíc osamotě pustila... no   náhoda tomu chtěla, že jsem   zrovna neseděla před   televizí sama, když ho   dávali - a jsem ráda. Mads   Mikkelsen je naprosto   skvělý. Příběh, který se   může velmi lehce komukoliv   stát...jedno blbé   obvinění, a nikdy už   nebudete v očích ostatních   zpátky tou   "plnohodnotnou"   osobou. Nikdy. A i když se   můžete snažit, dělat co   chcete, nebo nedělat nic,   život do starých kolejí   prostě nezapadne.
Jako   obvykle - film ze Severu - tj.   velmi civilní pojetí,   skvělé herecké výkony   každého ve filmu a navíc ta   jejich nálada. A nakonec se   samozřejmě happyend nekoná   - kdybych chtěla být   melodramatická, tak bych   řekla, že mi to trhalo   srdce.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.2.2013
Podobné příběhy byly   zfilmovány již mnohokrát.   Hlavní hrdina, spořádaný   občan, který má mnoho   kamarádů, se ze dne na den   stane nepřítelem číslo   jedna. Zdánlivě nevinná   poznámka se změní v   nekontrolovatelnou psychozu a   agresivitu. Zločiny na   dětech patří ve   společnosti k těm   označovaných jako   nejodpornějším. Ale co   když se ve skutečnosi nic   nestalo? A společnost se   rozhodne jednat a trestat?   Může to potkat každého.   Křivda, křivé obvinění a   minimální přítomnost   zdravého uvažování snadno   mohou vést k justičním   omylům nebo dokonce i k   vraždě.
Ze   severských končin k nám   přišlo drama Hon, které o   něčem takovém vypráví. Od   první do poslední minuty   budete napjatí.
Tato   další poznámka se ne   úplně vztahuje k tomuto   filmu. Prý malé děti   nelžou. Tak jak je mnohokrát   ve snímku zmiňováno. No,   jeden dokumentární film BBC,   u nás už několikrát   promítaný, dokazuje, že   malé dítě už ve dvou   letech je schopno pochopit   účinek lži. Že někdy je   možné díky lži získat   výhody.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.4.2013
JAGTEN
Silné a depresivní drama,   které je také velmi   věrohodné a reálné,   bohužel:-(( Jak malé   nepravdivé obvinění může   rozpoutat HON na člověka je   zde ukázáno tak civilně a   reálně, že se chce   člověkoj zvracet nad tím,   jak nevinný muž rázem   přichází o vše. Výborné   herecké výkony, hlavně   Madse Mikkelsena! A také   téma které je aktuální a   asi dlouho bude!
Duri86
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.12.2015
Jeden z těch filmů který   zanechá hluboký dojem,   nespravedlivý, výtečná   atmosféra, a chladné   severské počasí dodá   správné grády. A ......   Výborný Mads Mikkelsen. I   když, jediný kdo se choval   logicky a udělal krok který   měl udělat už Lucas, byl   Lucasův syn, tudíž šel se   zeptat proč to ta malá   řekla. Jinak byli všichni   jak hňupy.
wolvie95
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.6.2014
Viacerí tu už popísali   približne čo som mal na   srdci, už len dodám, že som   bol od začiatku   priklincovaný do sedadla, od   pokľudnejšieho úvodu film   postupne graduje a postupne   ukazuje, ako sa Lucasov život   razom zmení na nočnú moru.   Veľmi atmosfericky pôsobivý   film, znekľudňujúci a   drsný, herecky veľmi   pôsobivý a Mads Mikkelsen   podal bravúrny herecký   výkon.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.2.2021
O jednom výstrele
SPOILERY!!! Ak niekto nevidel,   nečítať. Čo tomuto filmu   dalo silu, je jednoznačne   posledná scéna. Sú dve   možnosti. Buď nevieme, kto   je strelec a jasne sa dáva   hlavnej postave najavo, že aj   keď je možno už všetko v   poriadku, stále je tu niekto   kto mu neverí. Alebo ešte   desivejší je variant dva,   strelca poznáme. Žhaví   kandidáti sú dvaja. Nejdem   špekulovať, ale podľa   siluety v tom odraze slnka ide   o chudšiu a skôr mladú   postavu. Ten hromotlk, čo ho   nemal rád to nebude. Samotný   film bol dosť silný. Išlo o   tému, že ako jednoducho sa   dá zničiť život. Keď   dáte decku všetko, môže   byť z neho slušný   manipulátor. Napriek tomu,   že film je famózny, je tu   zopár zvláštnych správaní   ľudí. V prvom rade tá   vyšinutá Gréta,   predpokladám riaditeľka. Asi   nikdy nepočula o prezumpcii   neviny. Obvinenému nechce   nič povedať, ale samotné   obvinenie vytrúbi snáď   celému Dánsku. Po očistení   mena si ju mal Lucas   vychutnávať na súdoch,   také doživotie by to   spravilo. Ďalej ten   manipulátor psychológ,   ktorý vlastne podsunul   odpovede. Po očistení mena   si ho mal Lucas vychutnávať   na súdoch, také doživotie   by to spravilo. Ďalej v   priebehu chvíľky sa proti   nemu postavila celá dedina   bez akejkoľvek kritiky,   dokonca aj tí najbližší.   Ďalej nechápem jeho pasivitu   spočiatku a na konci, keď sa   očistil by som sa na nikoho z   dediny ani nepozrel,   najlepšie by bolo   odsťahovať sa. Zvláštne   vzťahy majú v tom dánskom   kráľovstve. No a posledná   výtka, scéna v kostole bola   už robená nasilu. Na druhej   strane film bol perfektný,   niet o čom a hlavne to jeho   posolstvo, že ako stačí   málo a v priebehu dňa je z   vás zrúda
vojtam
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.3.2013
Lež má krátké nohy? Jak Kdy!
Další výborný tip od   jednoho mého oblíbeného   uživatele. Přiznám se, že   kdyby mě na něj neupozornil,   tak by mi tenhle výbornej   snímek utekl ,a to by byla   velká škoda. Skvěle   propracované psychologické   drama, které se Vám dostane   do hlavy a musíte o něm   přemýšlet, pač tahle věc   se může stát komukoliv z   nás, a to je děsivé. Já   jen doufám, že bych kolem   sebe neměl stejné lidi jako   náš hrdina Lucas, kterého   bravůrně zahrál drsnej   sympoš Mads Mikkelsen.   Několika slovy bych film   vyjádřil jako-manipulace s   buranskou myslí, a tý malý   holce co zpusobila všechno to   zlo bych s prominutím rozbil   hubu (i když jí bylo asi   pět, ale jak píše kolega   hvezdyn, "i málé díťe   si je lži vědomo") a to   jsem jinak velmi pohodovej a   citlivej člověk. Kdo má   rád náročnou a dramaticky   propracovanou podívanou, tomu   film doporučuju. Za mě 80%.   Díky K.:-D
karlosphonic
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.3.2013
Dominový efekt
Na duo herec Mikkelsen -   režisér Vinterberg jsem byl   hodně zvědavý.Oba se mi   hodně líbí ve své   profesi.
Když jde o   pedofílii,která je navíc   údajně páchaná na vašem   dítěti,zdravý rozum jde   stranou a nastupují čisté   emoce a základní mateřské   pudy.Tak to prostě   je.Najednou si myslíte,že   kamarádění mezi dítětem a   cizím dospělým znamenalo   něco úplně jiného.Pokuď   stejně reaguje   okolí,nastává dominový   efekt a davová psychóza.A o   tom je podle mě Hon.Ikdyž   údajný pachatel nic   neprovedl,tato nálepka se   hodně špatně sundavá.
Malá holčička si   vymyslela lež a netušila,co   tím spustí,ikdyž se   později přiznala,že si vše   vymyslela,následný davový   veletoč už nešel   zastavit.Pro mě spíš byla   hlavní iniciátor   Grethe,ředitelka   školky,která dala volný   průchod jedné straně.
Hon je povedené drama ze   života (za ty peníze taková   dramata můžou točit i naši   tvůrci,ale netočí,protože   i "normální"   všední drama se musí dobře   udělat.Ale ze srdce přeji   české kinematografii,aby   konečně tvořila poutavá   dramata ze   současnosti).Vinterberg   natočil ďábelskou jízdu na   vyvrhele společnosti.Jenomže   když se takhle rozbije   talíř mezi plno   lidmi,člověk tou strhující   dějovou jízdou čeká,jak se   ty pošramocené vztahy dají   vůbec dohromady,pokuď to   ještě lze.Ale o tom tento   příběh nebyl.Což je trochu   škoda.A tak mě Vinterberg   namlsal,aby to rázem ke konci   vše zkrátil.
Také   jsem si všimnul,že jsem   ještě neměl problém s   herectvím dětí u dánské   kinematografie.Nevím,jak to   dělají.Hon je velmi dobré   drama,ale Rodinná oslava je   pro mě zatím od Vinterberga   jeho top filmem.
P.S.   vojtam dík za upozornění na   titulky.
olgab
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.3.2013
Jak se člověk může   bránit, když si dítě   vymyslí takovou zdánlivě   nevinnou lež, jako je   sexuální obtěžování.   Nejspíš to nejde, protože   je dost těžké zjistit   pravdu. Klára jen slyšela   bratra a jeho kamaráda   pronést nějakou větu a   vzala si to za své, aniž by   věděla co vlastně   způsobí. Průběh filmu   vypadal dobře a to   především díky   vynikajícímu a   přesvědčivému Madsovi   Mikkelsenovi. Film měl spád.   Konec byl ale méně   věrohodný. Myslím, že komu   bylo tak hrozným způsobem   ublíženo (myslím tím   Lucase), byl neprávem okolím   a přáteli obviněn a byl na   něj doslova pořádán HON,   nemohl by při následném   uvedení věcí na pravou   míru-přiznání děvčátka,   že se nic nestalo, šmahem   všem odpustit a dělat jakoby   nic. To prostě nejde. Chce to   čas, dlouhý čas (někdo se   s tím vůbec nesrovná),   protože po projevu takové   nedůvěry opravdové   přátelství tak rychle   vzkřísit nejde. Zůstává,   vákuum nedůvěry. To je   skutečnost. Šokující je,   jak rychle Lucase všichni   včetně přátel obvinili,   aniž by došlo k důkladnému   vyšetření. Přínosem   tohoto snímku je to, že se o   takové věci mluví a točí   filmy.
matne
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.12.2013
"100.lidí = 100.názorů..."
Drama které mě oslovilo.   Vynikající film,   netradiční kamera, muzika a   drsný děj. Herecké výkony   špičkové, ba přímo   unikátní. Téma aktuální:   "Děti nelžou !"   Jistě. Tak tomu jejich   rodiče věří "musí to   tak být." V žádném   případě nepovažuji za   ztracený čas - doporučuji!   8 z 10.možných.
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.11.2015
Asi nemá smysl si plácat   játra o tom, jak brilantně   Mads Mikkelssen odehrál svůj   part nebo jak je Vám ouzko,   když to sledujete a kolik   dalších emocí k   jednotlivým postavám ve Vás   snímek vyvolává. Spíše   bych poslal do éteru můj   pocit, že se tím film   uspokojil a že jsem   postrádal ambici nabídnout   něco víc. Něco, co by mi   umožnilo být více spojen se   svými emocemi, než s těmi,   které měl číst v očích   herců. Ať už bližší   seznámení s postavami nebo   větší pozornost věnovaná   postavám mimo přímou   interakci s druhými. Jako   bych sledoval Prostřeno a   nedostal šanci prošmejdit   byt.
Petantino
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.7.2013
Skandinávská dramata se   obvykle vyznačují   syrovostí, realističností a   filmařskou kvalitou, ale v   tomto případě mne ani jedna   z těchto ingrediencí naplno   neoslovila. Nejhorší to bylo   s realističností, neboť   zkrátka nevěřím tomu, že   jedno lidské mládě cosi   plácne a přátelé   okamžitě nevinnému učiteli   ukážou záda a pěsti.   Takže vzkazuji severu, že u   nás děti lžou takřka   neustále a u nich to nebude o   moc lepší, takže by je   neměli brát až tak   vážně.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.4.2013
Taky jste měli nutkání   sevřít ten tenký krček a   škubnout?? Neuvěřitelné,   jak už takhle malé děti   dokáží být zhrzené a   jaký nástroj dovedou   použít ke mstě, otázkou   je, kdo jim takové možnosti   nabízí - není to náhodou   náš svět, ve kterém si   vytváříme podmínky   koupěchtivosti obyvatel   zahlcováním všeho kolem   nás sexem a erotikou,   fenoménem dosahujícím   pozice modly, a pak s   pokrytectvím maloměšťáků   ve fotoshopu překrýváme   pohlaví vlastních nemluvňat   u vzpomínek na první   koupání? Něco je špatně,   a i proto se může stát, že   všudypřítomný sexuální   odér dětskou fantazii velmi   lehce přiživí ... A z toho   plyne i paranoia dospělých,   figurujících v příběhu -   skandální neprofesionalita a   neetičnost odborníků a   vyrojení všech těch   spravedlivých, hojících si   svoje ubohosti na oficiálně   označené oběti, po které   je dovoleno hodit kamenem.   Snímku samotnému nelze mnoho   vytknout, čemu ubral   televizní vzhled, to nahradil   výkon Madse Mikkelsena,   avšak z nerozdýchatelného   závěru, kdy místo   očekáváné katarze   nastoupila hnusná pachuť, z   níž nelze než vyvodit test   lidství, jenž jsem   podstoupila a ve kterém jsem   neobstála, uspokojená   nejsem...
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 14.10.2017
Obrovské zklamání. Já jsem   čekal pecku stylu „Fri os   fra det onde“ a dostalo se   mi konverzačky, při které   jsem se notně nudil.   Zpočátku to šlo, říkal   jsem si, že na dvě hodiny   bude delší rozjezd, ale ono   se stále nic a nic nedělo.   Takže za mohutného zívání   a nadávání jsem to   dokoukal, ale že bych byl z   toho na větvi, jako všichni   zde hodnotící, to tedy   vůbec ne. A tak marně   bádám, za co dát nějaké   větší plus. Že by za tu   výstavní hlavičku   řezníkovi? Ano. Ale to je   jen pět procent. Hm. Ne, fakt   jiné plusy nevidím. Takže   tak. A za ten stupid konec si   to stejně nic nezaslouží

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih164283minih164283Trojitá hrozba (2019) 
Triple Threat n
minih137768minih137768Ave, Caesar! (2016) 
Hail, Caesar! n
minih52207minih5220735 panáků rumu (2008) 
35 rhums n
minih42135minih42135Nepříjemná pravda (2006) 
An Inconvenient Truth n
minih21347minih21347Třetí princ (1982) 
Třetí princ n
minih15978minih15978Po stopách krve (1969) 
Po stopách krve n
minih96729minih96729Ant-Man (2015) [DCP] 
Ant-Man n
minih51422minih51422Tři muži v Bretani (2001) 
15 août n
minih54283minih54283Muž v divočině (1971) 
Man in the Wilderness n
minih28264minih28264Exkurze smrti (1999) [Video] 
Demolition University n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

08:50 - 09:40

44 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie.cs (2007) [TV cyklus]

09:15 - 10:10

19 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - My, chalupáři

09:30 - 10:25

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Prima Svět (1995) [TV pořad]

09:15 - 09:50

19 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Allen Covert

Covert Allen

Naposled navštívené:
Allen Covert

Covert Allen