Zari
ohodnotit

Černá kniha

Zwartboek

Další název:
Black book / Čierna kniha (SK)
Rok:
2006
Délka:
145 minut
Premiéra v ČR:
31.5.2007
„O židovské dívce, pracující v odboji, o lásce, chamtivosti a zradě.“

Komentáře k filmu Černá kniha

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 32
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.7.2009
NAPROSTO SKVĚLÉ VÁLEČNÉ   DRAMA KTERÉ NEMÁ ŽÁDNOU   CHYBU JE TO SKVĚLE NA TOČENO   A HERECKÉ VÝKONY JSOU TAKÉ   SKVĚLÉ
kamicek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2008
Tak tenhle film musím říct,   že to bylo dost pěkně   zpracované a poukazovalo to   na tu část války... Jen   Ludvík Müntze se mi zdál   naproti ostatní německým   velitelům a kdoví koho   ještě dost hodný přece,   kdyby někdo zjistil, z   němců, že vedle něho je   židovka takby se snad tak   nezachovali, ale pokud je to   podle skutečné události   nezbývá než souhlsit...   Film byl tedy skvěle   zpracovaný a moc pěkný ke   konci tedy nemyslela jsem si,   že ten Doctor Hans Akkermans   je řekně me tomu   zrádce.... a ještě skvělé   obsazení Müntzeho Sebastiana   Kocha znám i z jiných   filmů, ale tenhle je   rozhodně s jeho podáním   výborný...
Gredor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.9.2009
Je to skutečně velmi dobrý   film, který si určitě   zaslouží maximální   hodnocení a to je 10. Je to   určitě nejlepší film roku   2006 alespoň pro mě.
martas_v
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.4.2008
Znova bravo Paul Verhoeven.   Podařilo se mu natočit velmi   poutavý příběh z 2sv,   který nepostrádá napětí,   zvraty. Velmi pěkné herecké   obsazení a ani na   exteriérech se nešetřilo.
asdf23
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.11.2009
Skvělé
Není tam ani chvilka nudy ,   člověk se od toho neodtrhne   až do konce.Prostě   doporučuji a dávám 10....
BlueBull
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.2.2008
Černí lidé...
V Černé knize je krásně   ukázáno, že všechno je   naopak. "Zlí"   nacisté mohou mít srdce,   "hodní" odbojáři   mohou být křiví jak   turecká šavle. Zajímavá   scénka, kdy si hlavní   hrdinka odbarvuje pubické   ochlupení na blond. Co by   dělala v dnešní době?
Radek71
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.8.2008
Tak to bylo něco.
Po   dlouhé době film z   války,který není   patetický,samoúčelný   zbytečně dojímavý.Je   prostě výborný.Dalo by se   říct detektivka z doby   okupace.Režisér po   zkušenostech z Hollyvoodu se   vrátil do Evropy a je v plné   formě.Židovka,která je   svědkem vyvraždění rodiny   se postupně během práce v   odboji dozvídá o zrádcích,   kteří zneužívají situace   židovských občanů   Holandska k vlastnímu   obohacení.Film ukazuje,že   žádný národ není lepší   ani horší.Zatímco   někteří Holanďané klidně   zmaří životy svých,najdou   se i Němci,kteří nechtějí   zbytečné   krveprolití.Doporučuji   všemi 10.....
mathew21530
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2009
WOW
Tento film bol perfektný a   naozaj ma dostal. Herečka v   hlavnej úlohe bola tiež   vynikajúca. Hodnotím na   100%!!!
mironov
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.8.2009
tak už som dlho nevidel tak   pútavý film ako bol tento,k   hercom sa vyjadrovať nebudem   ale dej je úplne   unikátny,,oplatí sa   vidieť,neni to zabitých 2:20   hodiny,vrele doporučujem
cicis
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.6.2008
Černá kniha (2006)
Perfektný film s perfektným   obsadením , kde nie všetci   Nemci sú vždy zlí.Nechýbal   ani večný nemecký vojak v   podaní Christiana Berkela ,   tentokrát v zápornej úlohe.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.11.2011
Paul Verhoeven opět po   delší době a ve výtečné   formě!Silný,napínavý,eroti   kou prosycený válečný   film,který mně do konce   nedal vydechnout!Je to   údajně,podle   pravdy-skutečnost by mě   zajímala.Ale i kdyby né,tak   hodně povedené+výběr   herců do svých rolí.
kali.4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.10.2007
No, tak to rozhodně nebyl   typický válečný film. A   pokud někdo tvrdí, že to   nebyl ani válečný film, s   přivřenýma očima s ním   lze souhlasit (neberte mě   úplně za slovo ;-)). Jak je   u požitkáře Verhoevena   obvyklé, ani tentokrát   nechybí několik   příjemných   naturalistických detailů   (nejlepší je asi hlavní   hrdinka válející se ve   výkalech), černočerný   humor, trocha té erotiky a   nelítostná akce, které ale   není tolik, abychom mohli   film označit za akční   (překvapivě) a spíš   slouží k podtržení   beznaděje. To vše je   namontováno do velmi   syrového a krutého a   zároveň obsahově bohatého   a vizuálně barevného   příběhu tak zručně a   bezprostředně, že se   nebudete ani chvíli nudit.   Občasná naivita silně   kontrastuje s tragikou a   opravdovostí. Zapravdu   režisérově extravaganci   dávají zajímavé postavy, v   jejichž čele samozřejmě   stojí vystupováním   rozporuplná, ale v hereckém   projevu vynikající Carice   van Houten, která mi naprosto   učarovala. Paul Verhoeven je   zkrátka muž mnoha   protikladů a výstřelků a   je moc dobře, že   nejdražší nizozemský film   v historii dostal na starosti   právě on.
Scéna, kdy   se hlavní hrdince doslova   zvedá žaludek při pohledu   na sadistického a krutého   nacistu sedícího za   klavírem, který je v tu   chvíli nadšený a vysmátý   jako malé děcko, snad   hovoří za vše.
Papaja73
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.11.2008
Film ukazuje,že nic není tak   černobílé,jak by se mohlo   na první pohled   zdát.Lidé,by se neměli   soudit podle své národnosti   ale podle skutků jež   vykonali.A o tom vlastně   tento snímek je.Skvělá   akční podívaná,plná   dějových zvratů,vás   udrží v napětí až do   konce.Vřele doporučuji.
Jiika
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.11.2007
Verhoevenova režie a   úchvatný výkon Carice van   Houten na mě velice   zapůsobil. I když nevím zda   je správné tento film nazvat   válečným, byť se jeho děj   odehrává v letech 1944-1945.   Zaujme syrovým vyjádřením   děje v těchto letech.
Více mě však zaujala   jiná věc. V tomto filmu,   zrovna jako ve filmu Krev   zmizelého, se ukázala v   plné nahotě nenávist a   slastný pocit moci těch,   kteří v období, kdy by se   jejich statečnost očekávala   byli nenápadní a skryti. U   všech těchto připosraných   lidí se mávnutím proutku   vítězství objeví   nadměrná síla vlastenectví   a spravedlnosti.
Ovšem   film Černá kniha je   zážitkem, který stojí za   mých devět bodů.
mikee
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.1.2009
Nic není jen černobílé.   Zřejmě nejlepší   Verhoevenův filmařský   kousek (byť jen o něco   malinko lepší než   Základní instinkt),   vyobrazující divákovi velmi   zajímavý a skutečnými   událostmi inspirovaný   příběh z konce druhé   světové války , ve kterém   je nádherně znázorněna   skutečnost , že zrůdností   a zrad se ve válkách   dopouštějí obě strany a   že válka je pro některé   lidi hlavně obrovský byznys   a pro peníze a majetek jsou   schopni udělat cokoli. Krom   vynikající režie a velmi   dobrého scénáře musím   velmi pochválit Carice van   Houtenovou za její perfektní   herecký výkon v hlavní   roli.
sobmaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.6.2007
Děj filmu je zasazený do let   1944–1945 a vypráví   příběh židovské dívky   Rachel, jež se ukrývá v   okupovaném Holandsku. Potom,   co je svědkem masakru celé   své rodiny, se připojí k   domácímu hnutí odboje.   Dostane za úkol napojit se na   velitelství gestapa tím, že   svede šarmantního   německého kapitána.   Verhoeven staví svůj film   jako velkolepou akční   podívanou, na kterou ale   zároveň pohlíží s   ironickým odstupem. Scénář   filmu vychází ze   skutečných událostí a   staví na hlavní ženské   hrdince, která ve filmu   představuje jediný   záchytný bod. Film totiž   dobu i hrdiny popisuje v   neustálé ambivalenci.   Pohrává si s tradičním   pohledem na odboj i nacisty,   jejichž zažité obrazy   často převrací.
simca.talpi
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.3.2008
Pohled na události 40. let v   Nizozemí. Odbojářská   skupina, odvážná hrdinka,   nechutní Němci. Výborné   výkony, překvapivé osudy,   šokující rozuzlení.   Líbilo se mi to, že i když   je poválce, nutně to   neznamená, že všichni   zrádci jsou potrestáni (jak   příznačné i pro   současnost). Další skvělý   film o holocautu, z jiného   úhlu pohledu.
lorranz
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.2.2008
Už dlouho jsem neviděla tak   skvělý film.To co hlavní   hrdinka zažila, během tak   krátké doby snad ani není   možné.
Při   sledovaní filmu jsem měla   mrazení v zádech.
panKaplan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Skvělý pohled na 2.   světovou válku pohledem   holandského   protinacistického odboje.   Líbila se mi otevřenost   režiséra, komplikovaný   příběh s (pro mě)   překvapivou pointou i celé   vyznění myšlenky filmu.   Skvělá Carica van Houten -   silná ve svém odhodlání a   zároveň tak křehká.   Několik nejasností mému   hnidopišskému já nedovolili   dát plné hodnocení, ale na   90% to je. Mimořádně   povedené.
alfa276
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.5.2009
9/10
Musím se   přiznat, že mě původně od   tohoto filmu trochu zrazoval   režisér, přece jen mám   Verhoevena zafixovaného jako   "načichlého   Hollywoodem" a taky   nemám rád, když ve   válečných filmech němci   mluví anglicky, přestože   přebal DVD vypadal skvěle.   jsem rád, že jsem se nechal   přesvědčit o omylu, film je   strhující napínavé drama   ze zákulisí 2.světové   války, originální zvuková   stopa holandsko/německy   potřebně autentická a   herecké výkony bezchybné -   o zcela vynikající a   přesvědčivé Carice van   Houten ani nemluvě. Trapných   nebo klišovitých momentů   velmi pomálu, naopak hodně   překvapivých a nečekaných   zvratů. Trochu jsem se sice   nakonec trochu ztrácel v tom,   kdo je hrdina a kdo zrádce -   přece jenom počet osob   vstupujících do příběhu   je hodně a holandská jména   splývají, ale přesto můj   dojem velice pozitivní... pro   mě určitě nejlepší   Verhoevenův film co jsem   zatím viděl.
PROCESOR
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.11.2020
PROCESOR!
Zajímavý pohled na odboj v   Holandsku za války. Pěkně   zamotaný, kde si nikdo   nemůže být jistý tím   druhým. Pohled, že se   většina snaží jen   přežít a kolaboruje a   naproti tomu je hrdinný   domácí odboj se trochu   rozostří poté co na scénu   vstupuje hlavní hrdinka. Za   mě spokojenost.
beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.11.2020
Tak trošku to připomíná   Záblesk s Melanií Griffith   (Shining Through)... Dobrý   film. Spousta erotiky. A sovy   nejsou, co se zdají   být...
Schválně, kdo   poznal Melisandru z Game of   Thrones? :) Vlasy a make-up   dělají ženu.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.1.2008
Povedený snímek s výbornou   hlavní hrdinkou a opravdu   skvělou závěrečnou   třetinou ve které se toho   semele tolik najednou, že   divák trochu nestíhá.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.4.2012
Černá kniha nezklamala mé   očekávání, ba právě   naopak. Když pominu   přirozené herectví hlavní   představitelky, musím   vyzdvihnout akčnost i spád   filmu a také jsem   nezaznamenala žádná   klišé. Milým překvapením   bylo, že všichni Němci   nejsou hnusní a Židé   hodní, což se mi zdá být   ve filmech z 2.světové   hlavní ideou. Ale úplně   nejvíc mě vzala krásná   barevnost snímku - vždyť i   ve válce byla tráva zelená,   nebe modré a ženy krásné!   Tak proč točit v odporných   šedých odstínech, kde jsou   navíc všichni špinaví,   neupravení a zubožení (tak,   jak tomu někdy bývá v   české produkci, např. Krev   zmizelého), vždyť právě   kontrasty zvýrazňují   nesmyslnost a zrůdnost   válečného běsnění.
Mlapiska
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.8.2010
Na evropskou produkci válka   ve značně odlehčeném   kabátku. Těžkopádnou   syrovost příběhu tak   nahrazuje líbivá   limonádková akce více v   hollywoodském stylu. Ale   kupodivu to perfektně sedí.   Hrdinka to má vážně   těžký, ale prakticky nic   nás nenutí s ní cítit –   psychologicky matné roviny je   docela škoda, hodila by se   vypracovanější.
Režisér se snaží   držet i příběh a nenechat   všechno podlehnout jen   efektu. To se mu daří, i   když náhlé zvraty, zrady,   intriky a náhody jsou   příšerně přehnané. Tohle   všechno však filmu klidně   odpustíte. Ne, že bych   nemohla odtrhnout oči od   začátku až do konce, ale   má to svoje napětí a grády   až do samého závěru a film   tak jednoduše baví – a to   docela solidně.
red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.12.2021
Válečný film zasazený do   okupovaného Holandska.   Zajímavý příběh, který   vůbec nenudí, i když se   jedná skoro víc o thriller   než válečné drama.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.7.2012
Příjemné překvapení. Šel   jsem do tohoto filmu dost   naslepo, u jména režiséra   jsem zpozorněl (i když   Verhoeven není tím typem   režiséra na něhož je   vždycky spoleh) a postupně   se nechal pohltit šikovně a   barvitě vyprávěným   příběhem. Ta erotická   stránka věci není zase   tolik akcentovaná jak tvrdí   promo, ale má tu své místo.   Na určitých místech   člověk skoro cítí   smyslnými parfémy ztěžklý   vzduch těch nacistických   trachtací. Množství opravdu   silných scén a   nepolevující napětí   vyvažují trochu té méně   uvěřitelné   melodramatičnosti. Důstojný   pomník holandským   odbojářům a přitažlivá   filmařina.
Warden
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2007
Verhoevene,Verhoevene,když   už po delší době   natočíš dobrý film s   výborným příběhem,proč   to musíš zabít délkou?Být   to o 30min kratší,tak je to   bomba.....
khrthek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.5.2010
protože miluji válečné   filmy.jsem už trochu   vybíravý, a jen tak něco   mě zejména v novém miléniu   nezaujme. Tohle je ovšem   vyjímka, výborné od   začátku do konce a když si   dáme trochu pozor nějaký   podpis naturalisty P.W. tu   taky najdeme/ už jsem si v   prúběhu filmu myslel ,že   ani ne/ není to sice ůplně   maso, krev by byla/ můj   veleoblíbený film Maso a   Krev ,který mimochodem   považuji za jeden z nejlépe   natočených historických   filmů bez příkras tak by to   nějak ve středověku opravdu   mohlo být/ každopádně pro   Holandský národ ne moc   příjemná retrospektiva do   doby nedávno   minulé....výborně natočeno   a zahráno . Dávám plný   počet.
Snura
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.5.2008
Silný válečný příběh s   typickými Verhoevenovskými   scénami a především s   vynikající představitelkou   hlavní role, Carice van   Houten. I když je film   dlouhý, ani na chvilku se   nenudíte díky skvělé   kombinaci válečného dramatu   a lidského příběhu.
jamesek
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.4.2012
slabá sedma
na to že psali scenář   dvacet let v tom lítá   hromada much. jestli takhle   fungoval odboj, tak ty němci   museli bejt úplně vylitý. v   pětačtyřicátým jim tam   běhaj roty židů s kapsama   narvanýma dolarama zlatý   cihly se jim sypou z nohavic,   šmuků že by se na nich   mohli věšet. v berlině se   mává rudou fanglí a voni,   že prej přes frontu. ráchel   s modrejma vočima si leje   peroxid do rozkroku a hlavu si   nedoodbarví, hlavně, že maj   všechny holky vyholený   podpaží. ve sklepě   připravený nářadí na   urvání mříže a zavře za   sebou pancéřovy vrata,   etc,etc...
hvězda za   muziku,hvězda za erotiku a   hlavní role za pět.   dozvěděli jsme se, že lidi   sou svině napříč rasy,   národy i barvy. od zvířat   se lišej hlavně tím, že   nebojujou z hladu, ale z   nenažranosti!
Nymeria
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.12.2011
na môj vkus je dĺžka filmu   prehnaná...nejedná sa o   typický vojnový film, kde sa   striela hlava nehlava, ide   skôr o príbehy ľudí počas   vojny :) a jedná sa o   zaujímavý film, s dobrou   zápletkou
len tá   strašná holandština je pre   mňa nezrozumiteľná :D ale   dalo sa to prežiť :)

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih42939minih42939Mezi námi zvířaty (2006) 
Barnyard n
minih30188minih30188Brutální Nikita (1997) [TV seriál] 
La Femme Nikita n
minih49102minih49102Únos vlaku 123 (2009) 
The Taking of Pelham 123 n
minih42042minih42042Horákovi (2006) [TV seriál] 
Horákovi n
minih46330minih46330Nezvratný osud 4 (2009) 
Final Destination 4 n
minih55691minih55691Prokletí domu Slunečnic 2 (2009) [Video] 
Messengers 2: The Scarecrow n
minih13281minih13281Mys hrůzy (1991) 
Cape Fear n
minih9162minih9162Invaze do USA (1985) 
Invasion U.S.A. n
minih49676minih49676Tajné akce StB (2008) [TV seriál] 
n
minih24562minih24562Tichý Američan v Praze (1977) 
Tichý Američan v Praze n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Gejzír (2014) [TV pořad]

21:10 - 21:40

21 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Nejkrásnější treky Evropy

21:20 - 21:50

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:45

71 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

76 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama