Duben
ohodnotit

Černá kniha

Zwartboek

Další název:
Black book / Čierna kniha (SK)
Rok:
2006
Délka:
145 minut
Premiéra v ČR:
31.5.2007
„O židovské dívce, pracující v odboji, o lásce, chamtivosti a zradě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Černá kniha
Válka dělá z lidí bestie. Film je natočen podle skutečných událostí Holandska za druhé světové války. Vypráví příběh dívky Rachel, která se při pokusu o útěk do svobodné zóny stane světkem masakru celé své rodiny. Připojí se k domácímu odbojovému hnutí a je pověřena úkolem napojit se na velení gestapa tím, že svede šarmantního německého kapitána.
Film je natočen v evropské koprodukci.Režisér Paul Verhoeven staví svůj film jako velkolepou akční podívanou.


Autor: emons

Popis / Obsah / Info k filmu Černá kniha
Židovská zpěvačka Rachel se při pokusu o útěk stane svědkyní masakru své rodiny i dalších uprchlíků. Vidí také nacisty, jak mrtvé olupují. S pomocí holandských odbojářů získá nové doklady a zapojí se do místního hnutí odporu, vedeného zkušeným Hansem. Podaří se jí proniknout mezi nacisty, naváže vztah s vysoce postaveným důstojníkem Müntzem a získá práci na velitelství. Narazí tu nejen na nacistu, který stál za masakrem její rodiny, ale také na stopu zrádce mezi odbojáři, jenž s nacistickými komplici láká do pasti bohaté židy, vraždí je a okrádá. Když se ho však pokusí odhalit, padne do pasti.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Černá kniha
Děj filmu je zasazený do let 1944–1945 a vypráví příběh židovské dívky Rachel, jež se ukrývá v okupovaném Holandsku. Potom, co je svědkem masakru celé své rodiny, se připojí k domácímu hnutí odboje. Dostane za úkol napojit se na velitelství gestapa tím, že svede šarmantního německého kapitána. Verhoeven staví svůj film jako velkolepou akční podívanou, na kterou ale zároveň pohlíží s ironickým odstupem. Scénář filmu vychází ze skutečných událostí a staví na hlavní ženské hrdince, která ve filmu představuje jediný záchytný bod. Film totiž dobu i hrdiny popisuje v neustálé ambivalenci. Pohrává si s tradičním pohledem na odboj i nacisty, jejichž zažité obrazy často převrací.

20. dny evropského filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Černá kniha
Režisér Paul Verhoeven se po dvaceti letech vrátil z Hollywoodu do rodného Nizozemska a natočil zde ve velké evropské koprodukci film Černá kniha, odehrávající se na konci druhé světové války v Holandsku. S autorem námětu a spoluscenáristou Gerardem Soetemanem na látce pracovali téměř dvacet let, přičemž navazují na své první filmy. Příběh židovské zpěvačky Rachel, která ztratí za války celou rodinu, zapojí se do odboje a zamiluje se do německého důstojníka, je inspirovaný skutečnými událostmi. Většina postav má své předobrazy a osudná černá kniha existovala jako poměrně útlý diář jistého právníka, který byl prostředníkem mezi Němci a odbojem a který byl po válce zastřelen. Snímek se v duchu linie současných filmů z druhé světové války pokouší o neschematický obraz událostí. Dotýká se tehdejšího rozporuplného vztahu Holanďanů k Židům a také otevřeně ukazuje zápory poválečného zúčtování. Přes tyto vážné motivy tu nescházejí odlehčující a ironické okamžiky a nezbytná dávka erotiky. Navzdory téměř dvou a půl hodinové délce má spád, vynikající herecké výkony a inteligentní příběh s napětím až do konce.

-kat-, Filmový přehled 2007/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

133 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Dědictví Anny Kománkové

04:20 - 04:45

8 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:50 - 04:45

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

03:40 - 04:35

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10