Jeden svět
ohodnotit

A.I.: Umělá inteligence

A.I.: Artificial Intelligence

Další název:
A.I. Umelá inteligencia (SK)
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
146 minut
Premiéra v ČR:
11.10.2001
„Výprava do světa, ve kterém roboti mají své sny a touhy.“

Obsah filmu A.I.: Umělá inteligence

 
Povídka britského autora sci-fi Briana Aldisse Superhračky vydrží přes celé léto (1969) zaujala Stanleyho Kubricka nedlouho po svém publikování (práva na zfilmování si zajistil už počátkem sedmdesátých let). Slavný režisér zpočátku pracoval na scénáři s autorem předlohy, ale po úspěchu Lucasových Hvězdných válek projekt odložil. Vrátil se k němu až počátkem devadesátých let, kdy začal spolupracovat na scénáři s jiným britským spisovatelem vědecko-fantastické literatury Ianem Watsonem. Jednou z hlavních překážek, která realizaci A. I. (anglická zkratka pro umělou inteligenci byla dlouho pracovním názvem projektu) komplikovala a neustále...
 
Související odkaz
 
A. I. Umělá inteligence

Čím dokonalejší stroje lidstvo vyvíjí, tím jednodušší je život. I když jednu věc žádný stroj nahradit neumí – lásku. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Steven SpielbergSteven Spielberg  
hraje:
Haley Joel OsmentHaley Joel Osment.....David Swinton [12]   
William HurtWilliam Hurt.....profesor Hobby [50]   
Jude LawJude Law.....gigolo Joe [28]   
Frances O'ConnorFrances O'Connor.....Monica Swintonová [33]   
Sam RobardsSam Robards.....Henry Swinton [39]   
Brendan GleesonBrendan Gleeson.....lord Johnson-Johnson [45]   
Jake ThomasJake Thomas.....Martin Swinton [11]   
Ken LeungKen Leung.....Syatyoo-Sama [31]   
Michael MantellMichael Mantell.....dr. Frazier   
Haley KingHaley King.....Amanda [7]   
Kathryn MorrisKathryn Morris.....steenagerka Honey [32]   
Claudia KatzClaudia Katz.....robot [29]   
Katie LohmannKatie Lohmann  
Alex MorissenAlex Morissen  
Michael BerresseMichael Berresse.....manažer roboshow   
scénář:
Steven SpielbergSteven Spielberg  
námět:
Brian AldissBrian Aldiss.....povídka [75]   
Ian WatsonIan Watson  
hudba:
John WilliamsJohn Williams  
kamera:
Janusz KamińskiJanusz Kamiński  
Pete RomanoPete Romano.....podvodní záběry   
střih:
Michael KahnMichael Kahn  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Warner Bros. ČR
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu A.I.: Umělá inteligence >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.3.2021
Velmi silný příběh, který je hodně   vizionářský vezme-li se v úvahu kdyz vznikl   původní scénář, od něhož se to vše   odvíjelo. Některé herecké výkony jsou opravdu   mimořádné a režisér Steven Spielberg   prokázal, že je velký puntičkář a detailista   (v tom nejlepším smyslu těchto slov). Jenom   mám takový pocit, že tento film je o dost jiný   než ten, který chtěl původně natočit klasik   Stanley Kubrick. I tak je to hodně nadprůměrná   a místy VELMI uhrančivá podívaná.
beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.10.2019
Strašně dlouho jsem tento film chtěla vidět a   pořád mě nějak míjel. Až dnes, konečně! A   sedím jako zaražená pecka. Takový nápor na   city jsem nečekala. Naprosto dokonalý herecký   výkon a s tím spojené myšlenky na pouto dítě   - matka. Jak křehké, jak zranitelné, jak   krásné a nebezpečné. Jsou to naše city,   které nám často přinášejí více bolesti   než radosti. A robotizace postupuje...
Barney94
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.8.2017
Zajímavý námět na film. Je to povedené drama   o robotovi s lidskými city. Co stojí za zmínku   je také výkon H. J. Osmenta. Akorát mi nějak   uniklo, co se vlastně s tím robotem na konci   přesně stalo.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 22.12.2016
Na mě přiliš patetické. Osment jako robot   vypadá, ale když se u toho stolu zasmál, tak   bych ho rozhodně neaktivoval. Čili by se   příběh nekonal.
Karius
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.3.2015
Vůbec se nedivím kolísavému hodnocení. Někdo   vysolí plnou, někdo dá sotva dvě hvězdičky.   Dá se to pochopit. Film je opravdu zvláštní a   buď zaujme nebo ne. Já mám taky smíšený   pocity. Především musí člověk ocenit   vynikající výkon hlavní postavy. Ve 13ti   letech zahrát takhle? Opravdu smekám. Na druhou   stranu příběh a zpracování už taková   paráda nebyla. Půlku filmu se potácíme v   životě dvou rodičů, kteří si místo   nefunkčního syna pořídí prototyp robo   chlapce. Když se konečně zabydlí, objeví se   vlastní syn s vytuněnejma vychtávkama alá   Forrest Gump a idylka je v trapu. Zoufalá matka   ho zaparkuje v lese a nechá ho tam. Druhá půlka   filmu zaměřená na hledání víly zvonilky s   robo gigolem zakončená rádoby dojemnou   desetiminutovkou, nad kterou mohly uronit slzu   snad jen rozvedený matky na antidepresivech.   Závěr? Na jméno Spielberg slabota, na jméno   Osment neskutečnej výkon, kterej by zkousnul i   Oscara, parádní medvídek Teddy a na rok 2001   takřka bezchybný speciální efekty vs   zmatečnej, zdlouhavej a chvílema příšerně   nudnej příběh, kterej byl jak na houpačce.   Nicméně průměrných 70% je adekvátních a já   nevybočim z řady
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 10.11.2014
No jo, dostal jsem co jsem čekal. Super   inteligentní robot jako devítiletý klučina s   IQ tykve. Nic pitomějšího už asi vymyslet snad   ani nejde. Už po patnácti minutách jsem   znechuceně začal dělat jinou práci a pokukoval   jen očkem. Těžké filosofické disputace mne   nudily a nedělat něco jiného, usnul jsem. Mou   pozornost upoutala až scéna setkání Davida s   ostatními roboty a pak už jsem se tedy díval s   přestávkami až do konce. Jak film hodnotit?? Za   naprostou debilitu první skoro hodiny   jednoznačně odpad. Pak neustále dokola   omílaná myšlenka, která vyústí v naprosto   přiblblý závěr, uměle a násilně   protahovaný a s kecáním jakéhosi vypravěče.   Nemohu dát svému oblíbenci odpad a tak   přihlédnu na kvalitní efekty a poměrně   slušnou hudbu mého dalšího oblíbence. Ale i   tak to hodnotím jako podprůměrný snímek.   2014101413257/13949
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.5.2014
Když smícháte Kubricka a Spielberga, nemůže   vzniknout slabý film a kdo si myslel, že ano,   tak se zmýlil. Když se pod nějaký film   podepíše jako režisér, vznikne každopádně   mimořádné dílo. (Čelisti, E.T. Jurský park,   Indiana Jones). Stejně je to i osud Davida,   který získal jako robot lidské city a chtěl se   stát člověkem. Proto Spielberga řadím na   první místo mezi režiséry i když by se našly   filmy, které vidět nemusím, většina filmů si   zaslouží to nejvyšší ocenění. Spielberg je   PAN REŽISÉR, to je fakt.
whack
Hodnocení:
Přidáno: 29.7.2013
Ten modrooký blonďatý chudáčik bol   NAPROGRAMOVANÝ na to, aby fňukal za maminkou.   Voči psychickému vydieraniu takýmito   pseudomorálnymi srdce drásajúcimi výlevmi   treba byť imúnny. Dávam dva body za vykreslenie   našej posratej budúcnosti, ak vývoj umelej   inteligencie nezastavíme.
MARi0
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.5.2013
A.I.: Umělá inteligence
Patří mezi 501 filmů, které musíte   vidět.
Nominace na Oscara v roce 2002 za   Nejlepší vizuální efekty a Nejlepší   hudbu.
Roboti a umělá inteligence je věčné   téma, kterého se prvně dotkl náš velikán   Karel Čapek v jeho divadelní hře R. U. R. Od   kdy přestává být robot strojem a začíná   být živou bytostí? Čapek to určil tím, kdy   tyto umělé bytosti začnou být schopni lásky.   A to je právě to, o co v A. I.: Artificial   Intelligence běží. Lidstvo vyvinulo první   stroj schopný milovat. Stroj, který dokáže   snít a který je v podstatě živý. Vše to po   Kubrickovi převzal Spielberg, který na co   sáhne, to se mu bravurně podaří. Zatím jsem   od něj neviděl jediný špatný film.
Jen   škoda té délky, dvě a půl hodiny je trochu   moc a navíc snímek není soudružný. Mohli by   to s přehledem být celkem tři filmy,   přinejmenším aspoň dva. Konec a začátek je   totiž od prostředku totálně odlišný. A   chvíle, kdy se objevil Jude Law jsou těmi   nejlepšími. Malý Haley Joel Osment nám   ukázal, že možná není dítko, ale nějaké   roboťátko, které bylo vytvořeno, aby   přesvědčivě hrálo ve filmech...
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.4.2013
Když jsem se na tento film podíval po prvé,   dokoukal jsem ho snad jenom díky skvělému   výkonu Haleyho Joela Osmenta a Radka Škvora,   jež mám oba ve velké oblibě a kteří   ztvárnili hlavní postavu. I přesto, snad pro   nějaké tušení, jsem se na něj podíval po   druhé. A najednou se mi docela líbil. Od té   doby jsem ho viděl ještě párkrát a pokaždé   ho mám ještě o něco raději. Velmi často si   na něj vzpomenu, občas na něj odkážu. V   žebříčku mých nejoblíbenějších filmů   vystoupal na 2. příčku, což by mě po prvním   zhlédnutí ani nenapadlo.
Film se zabývá   otázkou, kdo je člověk a kdy stroj přestává   být pouhou věcí; zamýšlí se nad povahou   citů. Provází jím postava Davida - robota   schopného lásky, který potom, co se ho rodiče,   jimž měl nahradit jejich syna, když se tento   syn - člověk - probudí z kómatu, vzdají,   touží po tom, aby se stal také člověkem.   Přitom prochází světem lidí a robotů, jejž   můžeme nazvat v mnoha ohledech   nemocným.
Ačkoliv hlavní myšlenku, kterou se   zabýval už Karel Čapek ve svém R.U.R.,   můžeme označit za klasickou, je tato podle mě   velmi zásadní a čím dál aktuálnější.   Spielbergova Umělé inteligence se na ni navíc   dívá skrze skvělý příběh, v němž lze   stále objevovat něco nového, a vynikající   zpracování podpořené excelentními hreckými   výkony.
Závěr připouští více pohledů a   doporučuji vám, abyste se nad ním zamysleli a   podívali se na něj z různých úhlů; podle mě   je naprosto fantastický.
Nakonec si dovolím   osobní přiznání. Ačkoliv jsem člověk   poměrně cynický a podobné věci se mi u filmů   nestávají skoro nikdy, závěr tohoto filmu mi   dokázal vehnat do očí několik slz, a to   zejména při opakovaných zhlédnutí.
Umělá   inteligence pro mě znamená jistotu úžasného   zážitku, kdykoliv se na ni znovu podívám, a to   je podle mě nejlepší způsob rozpoznání   výborného filmu.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih141170minih141170Triple 9 (2016) 
Triple 9 n
minih24543minih24543V každém pokoji žena (1974) 
n
minih24553minih24553Za volantem nepřítel (1974) 
Za volantem nepřítel n
minih104632minih104632Temné nebe (2013) [2k digital] 
Dark Skies n
minih24387minih24387Mafiánský synek (1994) 
Lookin' Italian n
minih24469minih24469Případ ještě nekončí (1957) 
Případ ještě nekončí n
minih126586minih126586Salem (2014) [TV seriál] 
Salem n
minih68581minih68581Fanynka (1987) [TV inscenace] 
Fanynka n
minih22424minih22424Veselé velikonoce (1984) 
Joyeuses Paques n
minih11659minih11659Lucie, postrach ulice (1983) 
Lucie, postrach ulice n


Hodnocení:n12345678910
A.I.: Umělá inteligence (2001)A.I.: Umělá inteligence (2001)A.I.: Umělá inteligence (2001)A.I.: Umělá inteligence (2001)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10