Duben
ohodnotit

Tohle je náš svět

Captain Fantastic

Další název:
Toto je náš svet
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
14.7.2016

Obsah filmu Tohle je náš svět

 
V hloubi tichých a majestátních severozápadních lesů žijí zcela odpoutáni od civilizace Ben a jeho šest dětí. Zákony a pravidla každodenního života a výuky určuje Ben, který dětem věnuje veškerý čas a pozornost a snaží se je naučit soběstačnosti a opravdovému pochopení učiva namísto povrchního „biflování“. Když však rodinu, žijící v téměř dokonalé harmonii uměle vytvořeného ráje, postihne tragédie, rozhodne se vydat se zpět do města a konfrontovat se s vlastním zvoleným způsobem života i Benovou otcovskou rolí. Hereckého partu hlavy sympatického sedmičlenného klanu se s vervou ujal charismatický Viggo Mortensen, který se od počátku podílel...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Vychovává děti v lese, přesto Mortensen nehraje mramorového rytíře

Americký film Tohle je náš svět, jenž vyhrál hlasování diváků na karlovarském festivalu, působí jako hraná verze českého dokumentu Stále spolu. Oběma vládnou otcové, kteří děti vychovávají mimo civilizaci, bez školy i televize. číst dál

Hodnocení: 65 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Matt RossMatt Ross  
hraje:
Viggo MortensenViggo Mortensen.....Ben [57]   
George MackayGeorge Mackay.....Bodevan [24]   
Frank LangellaFrank Langella.....tchán Jack [78]   
Kathryn HahnKathryn Hahn.....Harper [41]   
Steve ZahnSteve Zahn.....Dave [48]   
Ann DowdAnn Dowd.....Abigail [60]   
Missi PyleMissi Pyle.....Ellen [43]   
Erin MoriartyErin Moriarty.....Claire [21]   
Samantha IslerSamantha Isler.....Kielyr [17]   
Annalise BassoAnnalise Basso.....Vespyr [17]   
Nicholas HamiltonNicholas Hamilton.....Rellian [15]   
Shree CrooksShree Crooks.....Zaja [10]   
Charlie ShotwellCharlie Shotwell.....Nai [8]   
Elijah StevensonElijah Stevenson.....Justin   
Teddy Van EeTeddy Van Ee.....Jackson   
Trin MillerTrin Miller.....Leslie   
scénář:
Matt RossMatt Ross  
hudba:
Alex SomersAlex Somers  
kamera:
Stéphane FontaineStéphane Fontaine  
střih:
Joseph KringsJoseph Krings  
trailer
Distributor v ČR:
Aerofilms s.r.o.
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Tohle je náš svět >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.12.2021
Rozhodně
mi to nepřišlo jako komediální snímek, jak je   někdy prezentován. Celkem slušné drama, ve   kterém mám do teď dilema, zda mám otci fandit,   nebo ho nenávidět...A myslím si, že to byl i   trochu záměr tvůrců. Jinak slušně natočeno,   dobře zahráno, a i přes delší stopáž to   bylo koukatelné.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.12.2021
Po sociální stránce se jedná o hodně   dráždivý film, neboť je morálně   nepřípustné, aby šest dětí žilo s otcem   mimo civilizaci někde v lesích. Nakonec, v   příběhu je to také dáno najevo, ale byť otec   vyznívá tímto stylem života jako podivín,   děti nijak zaostalé nejsou. Učí je nejen   přežít v nástrahách džungle, ale dává jim   také takové vzdělání, že jeho učitelskému   umu nesahají školy ani po podrážky. Ano, je to   příběh poněkud progresivního, avšak hlavně   svobodomyslného, otce, který se sám sobě   zavázal vychovat své děti v divočině, kde se   ráno coby lovci honí za potravou, odpoledne   šplhají v dešti po strmých útesech a večer   čtou filozofické romány a analyzují Marxe.   Ospravedlňuje ty, kteří se zaměřili na   jedinečnost jeho rozhodnutí a šokujícím   způsobem připomíná, že i laskaví rodiče   mohou být ke svým dětem krutí a násilničtí.   Každého jistě napadne, kde je matka dětí. Po   smrti, což taktéž, v jistém smyslu, vede k   určité dramatizaci děje. Takže o co tady jde   především? Jedná se o nejlepšího tátu na   světě a nebo ne? Sociální úřad samozřejmě   bude mít jasno okamžitě. A ostatní? Viggo   Mortensen v hlavní roli dělá co může, aby v   daném přesvědčení udržel rovnováhu mezi   dvěma protikladnými silami, aby se nenadržovalo   žádné straně. A dá se říct, že se mu to   daří. Jeho postava je svým způsobem   antikonformní hipík učící své děti doma a   hovořící s nimi přímočaře, což by žádný   jiný rodič neudělal. Každopádně u svých   dětí respektuje nejen inteligenci, ale hlavně   vnímání a posouzení stavu věci. Je velmi   kompromisní a má respekt k jiným názorům a   ideologiím, ale pro svůj prospěch s nimi   zároveň manipuluje. Hlavně svobodně rozhoduje   sám za sebe a to je pro něj to   nejdůležitější. Snaha prarodičů dětí   získat do osobní péče je už léta provařená   dějová šablona. Připomenout si můžeme třeba   snímek ´Do útoku´ (1987), kde tomu s   patřičným rázem čelil řidič kamionu   starající se o svého synka, taktéž po smrti   jeho matky. Originální název snímku ´Captain   Fantastic´, dle režiséra a scenáristy v jedné   osobě Matta Rosse, odkazuje na slavné   stejnojmenné album Eltona Johna a proč, musejí   znát především jeho fanoušci. Každopádně   prý stačí porovnat písně s událostmi v   příběhu tohoto snímku, který zajímavě   povznáší myšlenku o civilizovanosti lidského   pokolení. Ochrání člověka lidské zákony   nebo zákony přírody? Jaký život je   přínosnější? A to nejen pro člověka, ale   právě i k té přírodě. Přes hlavní dějovou   linku je tu motivů více než dost. jen se   snažit je vysledovat a zamyslet se nad nimi. Z   tohoto hlediska lze doporučit také snímek   vzniklý rok po tomto ´Beze stop´ (2018) v   podstatě na obdobné téma.
mat.ilda
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 2.1.2020
Rodinná adventura s leitmotivem KAM S NÍ... hm,   tak to jo. Škoda jen, že mi moje ohraničenost   nedovoluje porozumět srandě a užít si ji   stejně, jako natureman Viggo a jeho polodivoká   rukojmí s encyklopedickými znalostmi - a to jsem   se domnívala, že všechny zvrácenosti velkým   plátnem už prošly. Film o naprosté neúctě k   čemukoli, především pak k životu - rodinné   sounáležitosti, výchově, tradicím, morálce -   chcete-li k civilizaci - v tom správném slova   smyslu. To všechno spláchli do stoky spolu s   úchylným přáním osoby, kterou omlouvá   snížená příčetnost z přemíry rodinného   štěstí na samotě u lesa, odkud je hippie-busem   do KFC jen co by kamenem dohodil... Ovšem   neopomněli se přitom pokusit o výsměch   hodnotám, které se při veškeré námaze   ještě nepodařilo zadupat do země, jako již   obligátní snahou předvést nematrikové   katolíky coby zkostnatělé, bigotní karikatury.   Když už se zabývat alternativním způsobem   života, což takhle dosadit do filmových postav   jinší zálesáky, no ale to už jsem v docela v   jiném světě, jakož i žánru...
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.11.2019
Kapitán Fantastik
Fajn film o fotrovi, kterej nemá slámu v hlavě   ani v šourku. Na poměry USA odvážné dílo, z   kterého může bolševikům a fašistům   prasknout cévka.
MildaX
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.8.2019
Kdo by nechtěl mít dětství štastné i   dobrodružné?
Který otec nesní o tom, že bude   vychovávat děti tak, aby jejich dětsví bylo   štastné, dobrodružné a připravilo je na   život v dospělosti? A kdo by nechtěl předat   dětem i trochu nebo víc své vlastní životní   zkušenosti a filozofie?
Někdy se to daří,   většinou ne a někdy se to zkouší i tou   alternativní cestou.
Výborný film hlavně o   tom, že nic se nesmí přehánět, ani ty   sebevznešenější úmysly.
Krupe
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.4.2019
Taková normální rodinka. Jsou schopni rybičkou   skolit mamuta, vyšplhat na Čumulangmu, dostat se   na Harvard díky studiu mraveniště, ale neví,   co je Coca cola. Jak píše někdo již přede   mnou, pravda bude někde uprostřed. Nic na   světě není a nikdy nebude ideální. Místy   trochu humoru, místy trochu smutku, takový   pohodový filmík.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.4.2019
Kde je ta správná míra? Umět přeříkat   Listinu práv v osmi letech, ale když v pubertě   dostane člověk pusu, tak se chce hned ženit?   Ulovit si jídlo a neznat colu? Pravda je někde   uprostřed...Na tohle se zajímavě kouká, ale v   reálu je to prostě utopie. Být svobodomyslným   je hezká věc, ale benzín a nemocnice se taky   hodí, když jsou potřeba, takže trochu   pokrytectví. Zajímavé komentáře m6k a   petrusmev.
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.7.2017
Tak jako není dokonalý utopický život, není   dokonalý ani tento film. Na jednu stranu je   sympatické, jak se vysloveně snaží nepoučovat   a nevysvětlovat, na druhé straně je v něm   hodně nedotažeností, takže i při malém   zauvažovaní se dají objevit nesmysly, které by   v reálu nemohly nastat. Ale filmu jde víc o   poskytnutí příležitosti k divákovu   zamyšlení nad současným systémem, než o   vytvoření předobrazu jiného systému.
Kladem   jsou vynikající režie, která daleko přesahuje   scénaristickou složku, a herecké výkony,   zvláště Viggo Mortensena, ale v podstatě   všech zúčastněných herců a   dětí.
Úžasná je scéna z konce filmu, kdy   otec s dětmi sedí ráno u stolu, děti, čtouce   knížky, čekají na školní autobus, k tomu   pomalu přestává hrát hudba, film se uvolňuje   a divák má možnost vychutnat si spolu s nimi   přítomný okamžik.
Pecik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.6.2017
Uzasny snimek, spoustu situaci k zamysleni,   spoustu uvah o svete a konzumu a az na par scen   vybocujicich z konceptu(free food action) naprosto   skvele uchopeny dej i scenar. Po velmi dlouhe dobe   davam 10!
m6k
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.2.2017
Příroda vers. kapitalismus...
Po úvodních minutách filmu jsem si zalebedil,   pohodička – užiju si krásnou pohádku o tom,   jak je skvělý alternativní život mimo   civilizaci, uprostřed lesů. Kde sverázní,   hippiesáčtí rodiče učí své početné děti,   aby se uměli postarat samy o sebe. A ještě   navíc, v domácí školní výuce, jim místo   ideálů konzumu a měšťáckého pohodlí,   vštěpují Setonovské dovednosti a myšlenky   Noama Chomskyho.
Jenže idylka se poněkud   zadrhne, když matka, kterou museli, pro jejím   upadnutí do depresí, odvézt od nemocnice,   spáchá sebevraždu. Při „road-movie“   cestě, obytným autobusem, na její pohřeb,   najednou začínají vyskakovat nepříjemné   otázky. Je otec Ben, až takový přírodní   pohodář, a nebo tak trochu umanutý diktátor.   Film přestane být prvoplánovou pohádkou a   začne klást otázky k zamyšlení. Nakonec   tedy, tak trochu dojde, na tradiční   hollywoodský happyend, ale i tak, ten film není   přeslazená limonádička. Je dobrej a nedivil   bych se, kdyby po jeho shlédnutí, některý   divák podlehl touze prásknout za sebou dveřmi   svého bytu uprostřed velkoměsta a dostal chuť   žít třeba v maringotce na kraji lesa.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih53866minih53866Thor (2011) 
Thor n
minih44261minih44261Nejkrásnější hádanka (2008) 
Nejkrásnější hádanka n
minih153915minih153915Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 
Star Wars: The Rise of Skywalker n
minih102904minih102904Dva hrdinové (1974) 
Fang Shiyu yu Hong Xiguan n
minih3647minih3647Barva peněz (1986) 
The Color Of Money n
minih24388minih24388Žít a zemřít v L.A. (1985) 
To Live and Die in L.A. n
minih43699minih43699V jako vítězství (1984) [TV seriál] 
"V" n
minih126002minih126002Cell (2016) 
Cell n
minih39831minih39831Na skle malované (1980) [TV inscenace] 
Na skle maľované n
minih178174minih178174Spider-Man: Bez domova (2021) 
Spider-Man: No Way Home n


Hodnocení:n12345678910
Tohle je náš svět (2016)Tohle je náš svět (2016)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10