Zari
ohodnotit

Valmont

Rok:
1989
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1991
„Volná adaptace románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti. Spletitý příběh pomsty odvržené milenky. Francouzsko-britský film Miloše Formana vyznamenaný Césarem.“

Komentáře k filmu Valmont

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 17
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.3.2010
Vždy si udělám pohodu a se   zalíbením se podívám na   Formanova Amedea, jsko   ostatní jeho filmy. Ať jde o   Přelet, Hair, Muž na   Měsíci. Možná ještě   více filmy, které natočil   před emigrací v Čechách.   Nebýt okupujících Rusáků   a zasr.... komunistů, měli   jsme světového režiséra   doma.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.2.2016
Kéž by bylo víc takovýchto   historických dramat - kde   jsou skvělí herci, skvěle   to vypadá a díky scénáři   to má hlavu i patu. Viděla   jsem Valmonta poněkolikáté   a pokaždé mě dokáže   dostat - ten obraz nevinnosti   a naivity, zhýralosti a   přece touhy po záchraně   něčeho čistého, víra v   lásku... a smrt...ta nesmí   chybět.
Velkou   devízou filmu podle mě je,   že se nesnaží moralizovat a   napravovat, ale jen vypráví,   předkládá "jak to   bylo"...a v tom je mnohem   opravdovější a živější   než by se mohlo zdát.
Petra.Barbie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.7.2008
Povedené nebezpečné známosti:-))
Nijak se netajím, že nejsem   zrovna fanouškem   režisérskén tvorby pana   Formana, zkrátka mám ráda   trošku jiný filmařský   styl. Ale vždy se najdou   výjimky, které mohou   zaujmout. Z Formanových   filmů dávám ve svém   případě na první místo   jednoznačně Goyovy   přízraky, hned za nimi   následuje Valmont. Působí   na mne jako odpočinková   kostýmní záležitost s   lehtivými prvky, které   vzbuzují úsměv. Oblíbenou   scénou je ona scéna s   "psaním":-))   Zasvěcení jistě vědí, o   jaké "psaní" ve   filmu ve skutečnosti jde.   Valmont se vcelku povedl,   nenudí a jednou za čas   dobře pobaví.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.11.2012
Aj vy sa kúpete v šatách?
No jo no. Toto asi pre   bežného smrteľníka nebude.   Samé vysoké hodnotenia, ale   natočil to Forman, takže   chápem. To je podobné ako   pri Malickovi, Kubrickovi či   Tarantinovi, môže film byť   akýkoľvek, maximá sa sypú.   O čom bol vlastne film?   Vlastne o ničom. Milenci a   milenky preberajú milenecké   vzťahy a milenecké   myšlienky. Niečo ako čistá   láska neexistuje, nemať   milenca je zrejme zatratením.   I keď tých chlapov trocha   chápem, o čom pri večeri   mali hovoriť? Futbal ani   hokej neboli, ani autá či   poctivá muzika. Ústredná   zápletka je, že Valmont s   markýzou de Merteuil nemajú   čo na robote, tak sa   preháňajú kto spraví čo   zvrhlejšieho. To by ani tak   nevadilo, ale bolo to akési   také neúprimné. Obdivujem   tu vtedajšiu vyššiu vrstvu   ako sa dokázala nudiť a   baviť banalitami. Ale zas   vyložene zlé to nebolo, to   zas nie, kostýmy a   architektúra boli pekné, sem   tam som sa zasmial a pán de   Gercouri vyzeral celkom k   svetu (napriek veku a dokonca   si bral pätnástku). Inak mne   by sa moc nepáčilo keby mi   rodičia v 15tich dohadzovali   takmer o 20 rokov staršieho,   ale budiž, dobová romantika.   Čo tam potom, že ho dostane   zas dáky francúzsky pohon   či revolúcia alebo Prušák.   Inak fandil som paní de   Tourvel, ktorá bola zo   začiatku celkom sympatická,   aby odolala tomu prasákovi   Valmontovi, škoda, nestalo sa
PORTER
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 22.2.2016
Prostředí,kostýmy,herecké   výkony v pohodě i přesto   jsem se docela nudil až moc   milostné,romantické a nic   záživného.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.2.2018
Je to filmová lahůdka, jako   všechny snímky Miloše   Formana. Téma Valmonta bylo   zpracované mnohokrát, ale   troufám si tvrdit, že v   tomto případě je   nepřekonatelné a navíc   Colin Firth.Tohle byla hodně   dobrá volba.
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2011
Vždyť to všichni známe –   dva intrikáni zahrávající   si s city druhých a mařící   dívčí nebo manželskou   počestnost…
K   tomuhle Formanově dílku jsem   se dostal až po zkušenosti s   moderním ztvárněním onoho   románu Choderlose de Laclose   v podobě Velmi nebezpečných   známostí, tudíž moment   překvapení se nedostavil, na   druhé straně jsou tyhle   snímky podobné opravdu jenom   námětem a zbytek je   vlastní, i když jisté   paralely se tu samozřejmě   najdou. Předně Formanovo   dílo (se vší úctou k   mladým hercům Ryanu   Philippovi, Sarah Michelle   Gellar a dalším) se může   opřít o výborné herce a to   bez výjimky, přesto   pochopitelně více čnějí   hlavní postavy - Colin Firth   byl skvělý, přesto ho v   mých očích překonává   mladičká Fairuza Balk. A nad   nima oběma ční úžasná   Annette Bening, která i přes   svůj příšerný charakter a   z něho vyplívající   bezcitnost je prostě k   sežrání. Snad nikdy jsem   neviděl tak rozomilou a   přitom nenáviděníhodnou   záporačku, jako to dokázala   ona. Nádherné jsou také   kostýmy, výprava a hudba.   Potěšili také vtipné   momenty, s nimiž jsem zde   opravdu nepočítal. Dočkal   jsem se také několika   příjemných překvapení, z   nichž asi tím největším   je trochu jiný a rozhodně   uvěřitelnější vývoj   Valmontovi postavy, než   jakého jsem se dočkal v   modernější verzi a přeci   jenom vypečenější konec,   který mi dal vzpomenout v   jisté věci na Statečné   srdce (a vlastně nepřímo   vybízí k pokračování v   podobě Cruel Intentions:-).   Přesto ale rozhodně oba   filmy stojí za pozornost. Pro   Velmi nebezpečné známosti   hraje třeba fakt, že se   odehrává v moderní době,   větší plastičnost   charakterů, předvídatelnost   (a tím tedy taková ta   všeobecná přístupnost) a   samozřejmě Bittersweet   Symphony:-), pro Valmonta zase   skvěle vykreslené   charaktery, dokonalí herci,   nádherná výprava a hlubší   zážitek. Upřímně musím   konstatovat, že u tohoto   filmu jsem se bavil lépe než   u protěžovaného (i když   dobrého) Přeletu nad   kukaččím hnízdem.
killy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.12.2007
Skvěle zahraný historický   film. Zajímavý příběh,   skvělé prostředí   středověké Francie a také   úžasné kostýmy. Na filmu   mě trochu vadil konec, ale   kdyby film měl hepiend tak by   byl určitě americký.
Kmotr95
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.1.2009
Tak tento film mám od Miloše   Formana nejraději hned po   filmu Muž na Měsíci (1999).   Má zajímavý příběh a   skvělé herecké výkony. Dva   intrikani Valmont a markýza   de Merteuil uzavřou   sázku....jakou a jak to   dopadne tak na to se musíte   podívat :-)
Manučao
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.4.2020
Slabšia verzia Vášnivých   známostí, síce len o   niečo, ale slabšia po takmer   všetkých stránkach. Firth   na Malkovicha a hlavne Benning   na Glenn Close ešte   nedorástli. Pomalšie tempo   ľubujúce si v snobskom   prostredí a rečníctve je   dosť aj na takúto stopáž.   Spracovanie ale celkom   kvalitné.
AcidBurn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.10.2005
Podle některých Formanových   kritiků jde o jeho   nejslabší film, ale až do   doby, než vznikly Cruel   Intentions, nebylo lepší   filmové zpracování   literární předlohy než   právě Formanovo.
(Nebezpečné známosti s   Malkovichem a Umou Thurman byl   brak)
Pokud dáváte   přednost větší   rafinovanosti a menšímu   spádu děje, rozhodně se   podívejte. Jiná možnost je   Cruel Intentions. Nebo obojí.
ing
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.2.2016
Filmy s tohoto období   nemusím a když to   režíroval Forman, taky jsem   se na to nijak nehrnul, ale   když jsem náhodou shlédnul   Valmonta změnil jsem názor,   skvělé obsazení - krásná   mrcha Annette Bening,   šarmantní Colin Firth,   sladká nevinnost Fairuza Balk   a půvabná Meg Tilly - a   příběh i když smutný, tak   nikoliv nudný, za mě deset z   deseti jednoznačně ... být   to s happyendem tak i   jedenáct ...
eragorn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2007
První film s mým oblíbeným   hercem, který jsem s ním   viděla. Vydařené   stvárnění ještě   vydařenější knihy.
Vlastovka89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2016
Nechat se zabít někým, kdo   o lásce neví ani nic, je   tragické. Škoda, že jsem se   s tímto Valmontem nemohla   nikdy seznámit.
adelkasprdelkas
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.7.2008
Miloš Forman stále dokazuje,   že je opravový   režisér..tento snímek   nevyjímaje. Valmont jako   film, je drzý, plný intrik a   to mě baví.
Ef
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.8.2010
Ma to cenu? Ma to cenu!
Navzdory mnohym komentarum   vychvalujicim Nebezpecne   znamosti a hanicim Valmont,   musim rict, ze Formanova   adaptace je mi mnohem blizsi.   Ackoliv jsem k filmu vzhledem   k vseobecnym nazorum   pristupovala dost skepticky,   rychle si me ziskal. Ve   srovnani s (Velmi)   Nebezpecnymi znamostmi mi   prijde vtipnejsi, zivejsi,   lidstejsi. Velmi nebezpecne   znamosti byly naprosto o   nicem, za neco stoji opravdu   jen ten soundtrack. Nebezpecne   znamosti maji sice demonickeho   Malkoviche, ale stejne na me   pusobi moc..umele, strojene..   Forman k vytvoreni kvalitniho   snimku nepotrebuje pro   dnesniho divaka proflaknute   obliceje Umy Thurman ci Keanu   Reevese, a stejne nedokazete   odtrhnout oci. Colin Firth mi   v hlavni roli vubec problem   nedelal, naopak, vnesl do   Valmontovy postavy zivot,   jakousi mladickou nevinnost,   dal sve postave novy rozmer.   Libi se mi i pocatecni   zapletka, kdy se markyza de   Merteuil (brilantne zahrana)   tepve v prubehu filmu dozvida   pravdu o spadech sveho   milence, kdezto v jinych   adaptacich Glenn Close ci M.   Gellar proste suse oznami, ze   se chteji pomstit. Zkratim to   a skoncim doporucenim: urcite   Valmonta nezavrhujte, at uz   jste predtim videli/cetli   cokoliv. Rozhodne stoji za   videni ;)
manduschka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.6.2008
Jak už tady někdo napsal,   právě ta rafinovanost je na   tom filmu   nejpřitažlivější.   Nejraději mám 2 scény - tu,   kde madame de Tourvel jede s   Valmontem na koni (je to   takové mile hravé:), a pak   tu, jak ona za ním sama   příjde, čeká před domem v   dešti a jak jsou pak spolu:)   (na tom je nejhezčí ta hra   pohledů a doteků, a taky to,   že ani jeden z nich nic   nepotřebuje říkat...).

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih48529minih48529Mozek za miliardu dolarů (1967) 
Billion Dollar Brain n
minih6533minih6533Dobrodruh z Istanbulu (1965) 
Estambul 65 n
minih40513minih40513Tobruk (2008) 
Tobruk n
minih34291minih34291Rvačka mezi muži (1954) 
Du Rififi chez les hommes n
minih155863minih155863Totem (2017) 
Totem n
minih47192minih47192Strach Fay Grimové (2006) 
Fay Grim n
minih13923minih13923Někdo to rád horké (1959) 
Some Like It Hot n
minih149763minih149763Mrtvý úhel (2017) 
Dode Hoek n
minih48656minih48656Střepina (2006) 
Splinter n
minih61703minih61703Ajami (2009) 
Ajami n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

71 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Prvních 72 hodin druhé světové...

13:15 - 14:00

26 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

21 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama