Zari
ohodnotit

Valmont

Rok:
1989
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1991
„Volná adaptace románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti. Spletitý příběh pomsty odvržené milenky. Francouzsko-britský film Miloše Formana vyznamenaný Césarem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Valmont
Filmové zpracování slavného románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti. Film přináší v mírně komediální podobě obraz aristokratické společnosti 18. století krátce před revolucí ve Francii. Vikomt Valmont se vsadí s markýzou de Merteuil, že svede madame de Tourvel a tím získá vstup do markýziny ložnice. Vikomt se však do madame zamiluje a markýza podniká všechny kroky ke zmaření této lásky.


Autor: moldovan

Popis / Obsah / Info k filmu Valmont
Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti natočil v roce 1959 Roger Vadim s G. Philipem a J. Morreau v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears pojal svou verzi jako dobovou moralitu o lidské ješitnosti a pýše. Miloš Forman dal svému filmu název podle jedné z hlavních postav - Valmont. Ve zdánlivě lehkém duchu rokokových intrik se skrývá osudová tragédie, způsobená sobectvím a popřením hlubokého citového prožitku.


Popis / Obsah / Info k filmu Valmont
Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782) natočil v aktualizované podobě v roce 1959 Roger Vadim s Gérardem Philipem a Jeanne Moreauovou v hlavních rolích.

Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy.
Režisér Stephen Frears se přitom opíral o úspěšnou dramatizaci románu Christophera Hamptona a zůstal věrný originálnímu názvu.

Miloš Forman spolupracoval na původním scénáři s Jean-Claudem Carrierem a dal mu název podle jedné z hlavních postav – Valmont. Vznikl tak snímek, který se přidržuje základní osnovy románu (ta je ostatně připomínána i četným psaním dopisů) a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár let před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Hra obou cynických poživačníků nachází odezvu v samotné struktuře filmu, jež se tak vzdává důležité moralizátorské polohy. Miloš Forman přitom vychází ze zkušenosti z Amadea (1984) a příběh je plný malebných plenérů, vtipných epizod, bohaté výpravy a kostýmů. Opět spolupracoval s českými tvůrci, kameramanem Miroslavem Ondříčkem a kostýmním návrhářem Theodorem Pištěkem (ten získal prestižního Césara).

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Valmont
Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpeěné známosti (1782) natočil v aktualizované podobě v roce 1959 Roger Vadim s Gérardem Philipem a Jeanne Moreauovou_ v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých 1et vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears se přitom opíral o úspěšnou dramatizaci románu Christophera Hamptona a zůstal věrný originálnímu názvu. Miloš Forman spolupracoval na původním scénáři s Jeanem-Claudem Carriérem a da1 mu název podle jedné z hlavních postav Valmont. Vznikl tak snímek, který se přidržuje základní osnovy románu (ta je ostatně připomínána i četným psaním dopisů) a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár 1et před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Hra obou cynických poživačníků nachází odezvu v samotné struktuře filmu, jež se tak vzdává důležité moralizátorské polohy. Miloš Forman přitom vychází ze zkušeností z Amadea (1984), zůstává však tentokrát jen na povrchu: u malebných plenérů, vtipných epizod, bohaté výpravy a kostýmů. Opět spolupracoval s českými tvůrci, kameramanem Miroslavem Ondříčkem a kostýmním návrhářem Theodorem Pištěkem (ten získal prestižního Césara). Režisér u nás uvedl Valmonta na slavnostním představení 15. prosince 1989, tedy těsně po světové premiéře. - Frearsovy Nebezpečné známosti, jež nebyly zakoupeny do naší distribuce, měly ovšem větší ohlas.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

9 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

ČT2 - Archivní tajemství

17:05 - 17:35

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - 3Bobule (2019)

15:50 - 18:00

99 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

39 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

Reklama