Duben
ohodnotit

Tobruk

Žánr:
Rok:
2008
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
11.9.2008
„Jedna válka. Jedna bitva. Jeden osud. Válečné drama Václava Marhoula.“

Obsah filmu Tobruk




 
Válečné drama režiséra Václava Marhoula je výpovědí o bojích v oblasti Tobruk v severní Libyi v roce 1941. Jeden z klíčových momentů II. světové války je divákovi přiblížen s velmi realistickým pojetím. Hlavní postavy jsou sice smyšlené, nicméně jejich osobní příběh zde není rozveden do detailů, spíše je to jen nástin a to velmi mlhavý. Není však rozhodující, zda u Tobruku bojovali vojáci stejného jména či nikoliv, podstatný je fakt, že film zobrazuje v takřka naturalistickém pojetí neskutečnou hrůzu, jíž příslušníci 11. československého pěšího praporu v této oblasti tehdy prožívali.

DĚJOVÁ LINIE
Začátek filmu zavádí diváka do...
 
Související odkazy
 
Recenze: Tobruk

To by bylo, abychom se po přečtení Deníku tvrdohlavého režiséra nepodívali na Tobruk. Ačkoli nutno znovu podotknout,... číst dál

 
 
RECENZE: Tobruk očima Mirky Spáčilové: Epos? Ne, western pro vnímavé

Je doslova a do písmene pravda, co napsal na internetu o Václavu Marhoulovi v jediné větě jeden z prvních diváků Tobruku: "Co slíbil, to natočil." číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Václav MarhoulVáclav Marhoul  
hraje:
Kryštof RímskýKryštof Rímský.....Kutina [32]   
Michal NovotnýMichal Novotný.....Růžička [29]   
Matěj HádekMatěj Hádek.....Zrzek [32]   
Jan MedunaJan Meduna.....Jiří Pospíchal [26]   
Petr VaněkPetr Vaněk.....Jan Lieberman [28]   
Robert NebřenskýRobert Nebřenský.....des. Kohák [44]   
Martin NahálkaMartin Nahálka.....čet. Borný [27]   
Matúš KrátkyMatúš Krátky.....Janický [24]   
Petr LněničkaPetr Lněnička.....Sajda [28]   
Andrej PolákAndrej Polák.....Dunda [28]   
Petr StachPetr Stach.....Dubálek [33]   
Radim FialaRadim Fiala.....por. Halík [37]   
Petr HalberstadtPetr Halberstadt.....praporní lékař [37]   
Elaine Cristina WeissElaine Cristina Weiss.....nevěstka   
Jan MonczkaJan Monczka.....por. Swieżawski [51]   
Vojtěch KotekVojtěch Kotek.....italský voják [20]   
scénář:
Václav MarhoulVáclav Marhoul  
námět:
Stephen CraneStephen Crane.....motivy z románu Rudý odznak odvahy (1895, česky SNKHLU, Praha 1958)   
hudba:
Richard HorowitzRichard Horowitz  
Sussan DeyhimSussan Deyhim  
kamera:
Vladimír SmutnýVladimír Smutný  
střih:
Luděk HudecLuděk Hudec  
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.ceskatelevize.cz/s...
 
 
Distributor v ČR:
Bioscop
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Tobruk >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.4.2022
Aby tohle mohl být opravdu skvělý biják tak k   tomu byly potřeba nějaké milióny v rozpočtu   navíc, což je v našem malém filmovém   rybníčku věcí zbožného přání. I tak je to   však na naše poměry nadstandard a Václav   Marhoul zaslouží hodně bodů za odvahu se do   něčeho podobného vůbec pustit. Myslím, že za   daných podmínek (zejména finančních)   nejspíš dosáhl maxima možného. Ne, že by   nebylo co vytknout, ale z mého pohledu si tenhle   film zaslouží určitě palec nahoru.
PROCESOR
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.7.2018
PROCESOR!
Jsem hrdý vlastenec. Takže když jsem po delší   době narazil na snímek z naší domácí tvorby,   a ještě k tomu válečný pojednávající o 11.   Československém pěší praporu, který hájil   nejvíce ohrožený západní úsek v Tobruku,   říkal jsem si, to bude něco. Ale jsem spíše   zklamán. Je mi jasný, že se tady pracovalo s   nějakým rozpočtem a nečekal jsem velkolepou   bitvu, ale i na minimum prostoru se dá   vytřískat napětí, který mi tady bohužel   chybí. Když to srovnám s filmem The Wall,   který si vystačil s jedním zraněným vojákem   za zdí a imaginárním nepřítelem a jsou tam   scény, kdy se napětí dá krájet. Tady když je   útok, tak se vystačí s tím, že si vojáci   zacpávají uši a pak četař proletí zákop s   tím, kdo je zraněný. Když nejsou prachy na   bojový scény, tak se měli soustředit na ten   zákop a udělat z toho více psycho s důrazem na   vykreslení jednotlivých postav. Kdo nezná, jak   si tam naši vedli může nabít dojmu, že tam   byl jeden srabík co utekl. Chápu, prostě mu   jeblo nikdo neví, jak by se zachoval, ale pak je   tam další, co okrádá svého mrtvého   spoluvězně, tak nabyde dojmu, že se tam naši   moc nevyznamenali. Jestli to byl záměr tvůrců,   tak se jim poved. Hlavně mi tam chybí, jakýkoli   příběh.
Bruno27
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2017
TOBRUK 9/10
Na Tobruk jsem se chystal několik let a viděl   až včera na ČT. Já osobně před Marhoulem a   jeho týmem smekám, protože natočili film,   který je dokonalý pro oko, ucho a hlavně, není   trapný ani patetický, čemuž mělo pomoci(a   zřejmě i pomohlo) angažování neokoukaných   herců. Jejich výkony jsou podle mě skvělé,   nevadí mi ani občasná sprostota dialogů,   protože takhle to mezi chlapy ve skutečnosti je,   ani otevřený konec, který nutí přemýšlet.   Myslím, že můžeme být docela pyšní, že   češi a slováci natočili takovýto film, který   je navíc holdem těm, kteří si prošli   skutečností. Mým jediným malým problémem je   samozřejmě výborný Robert Nebřenský,   protože ho pořád vidím se srosteným obočím   v Mlýnech :-).
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 12.8.2015
Naši v Africe
Marhoul si vzal partu kamarádů a zahráli si na   vojáky. Místo nervydrásajícho válečného   dramatu se silným příběhem nám servíruje   komorní drama, jen vzdáleně připomínající   hrůzu válečného konfliktu, kde jsou postupně   vyzobávána snad všechna žánrová klišé.   Téměř poeticky zpracovaný Tobruk je prázdný,   bez emocí, bez výraznějších hereckých   výkonů, bez poutavého příběhu a tak není   divu, že jsem se většinu času nudil. Škoda,   další promarněná šance udělat velký   "národní" film.
Hugin
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.5.2015
Jediné co mne zaujalo, byla kamera. A jedině   zásluhou dlouhých a, dle mého názoru, dobře   koncipovaných, záběrů, se tento, dějově   krátkometrážní film stal celovečerním   snímkem. Snímkem bez začátku a bez konce. U   dobrých válečných filmů, nejenom   válečných, se většinou nechám emočně   vtáhnout do děje, soucítím s obětmi, fandím   hrdinům a pociťuji nenávist k těm špatným. V   tomto případě mně byly osudy jednotlivých   postav vcelku lhostejné. Celkově mám z filmu   dojem nedotaženosti se spoustou „zbytečné   vaty“ k vyplnění časového prostoru. Avšak   pojetím, absencí glorifikace, trapného patosu   atd., je film rozhodně lepší nežli spousta   západoevropských, amerických a polských   slátanin s válečnou tematikou.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.5.2014
O tom, co prožívali čeští vojáci a severní   Africe, nebyl to med, ale spíše okamžiky, kdy   šlo každou chvíli o život. Někteří to berou   s nadhledem, jiní ve válce ztrácejí všechny   zábrany a úplně se mění. A což až když   přichází boje o africký Tobruk, to teprve je   to pravé africké peklo. Film je spíše syrový   a ukazuje válku, jaká opravdu byla - bez   velkých příběhů, plnou krutosti a násilí -   samí mladí herci, žádné hvězdy.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.2.2014
V zajatí piesku
Získalo to ceny za kameru, zvuk a hudbu a musím   povedať, že oprávnene. Hlavne tá hudba je fakt   že geniálna. Myšlienka je pekná. Až tak ma   úplne nenadchol a chcel som dať taký priemer,   ale na to, že to je český film, je to fakt   dobre urobené. Možno mi chýbal hlbší dej, ale   to zas nevadí, pretože tie boje a čakanie v   zákope bolo fakt dobre spravené. Herci nič moc   aj tie dialógy, ale to je ok, predsa len menej   známi, ale páčili sa mi Lieberman (zo   slabšieho sa stal otrlý), a tí dvaja Slováci,   ten čatár (taký osamotený, ale mal charizmu) a   ten s fúzkom za jeho totálne elitné hlášky   (vid. rozhovor so spolubojovníkom, tá najlepšia   - do p..e! - to by si nemal! - čo? - no kliať   pred bitkou - čo? - to prináša smolu). Treba   povedať, že je to aj dosť naturalizované. A   vlastne dal by som ešte viac, ale strašne mi   vadila jedna vec a SPOILERIK: od jeho úteku,   vlastne dezercie to šlo s logikou aspoň pre mňa   akosi dole. Strašne začalo veľa vecí ísť   akosi divne. V tej púšti strašne vydržal,   naspäť trafil za deň bez problémov a hlavne   prečo tí zranení a šofér tých dvoch nechali   len tak kúsok od nich v púšti. Na české   pomery (myslím rozpočet a možnosti, nemyslím   schopnosti, tie sú) však dobrý film. Vrchol   však šach z nábojníc
Šmak
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.8.2013
Krajina hezká, efekty dobré, herecké výkony   celkem dobré, vše ostatní bez bodu...
Ve   zkratce řečeno - NUDA!
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.4.2013
Exotická krajina, písečné duny, měkké   filtry, dobrá kamera, neprofláklé tváře - to   ostatní provinčně české, ubohé a absolutně   bez nápadu.
enejčel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.2.2012
Pěkný český válečný film, který má už   jen pár kroků a Holywůdské dokonalosti. Vojin   Ryan nebo Černý jestřáb to sice není,   poněvadž akce tam zas moc není, už jen proto,   že naši filmaři nemají tolik peněz na   válečné akce.
Film získal Českého lva,   popravdě se také nedivím, nicméně musím   ještě jednou zdůraznit, že Američané by to   natočili vzkutku lépe.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih6104minih6104Desatero přikázání (1956) 
The Ten Commandments n
minih68592minih68592Historky z Ražické bašty (1979) [TV inscenace] 
Historky z Ražické bašty n
minih16246minih16246Poldové (1972) 
Fuzz n
minih42031minih42031Kobra 11 (1996) [TV seriál] 
Alarm für Cobra 11 - Die Autobahnpolizei n
minih14902minih14902Okno z ložnice (1987) 
The Bedroom Window n
minih97059minih97059Muž který se směje (2012) 
L'homme qui rit n
minih100789minih100789Pád Bílého domu (2013) 
Olympus Has Fallen n
minih17040minih17040Prohnilí (1984) 
Les Ripoux n
minih158795minih158795Žraločí tornádo 6 (2018) [TV film] 
The Last Sharknado: It's About Time n
minih158664minih158664Zběsilá pomsta (2017) 
Savage Dog n


Hodnocení:n12345678910
Tobruk (2008)Tobruk (2008)Tobruk (2008)Tobruk (2008)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190574
Osobností: 697867
Fotografií: 764014
Plakátů: 376652
Obsahů a biografií: 178300

Poslední komentáře

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratta v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10