Jeden svět
ohodnotit

Smrtonosná past

Die Hard

Další název:
Smrtonosná pasca; Stirb langsam
Rok:
1988
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
20.6.1991
„Akce policisty, který dokázal být tvrdší než gangsteři.“

Obsah filmu Smrtonosná past

 
Policista John McClane přilétá na Vánoce do Los Angeles za svou manželkou Holly a dětmi. Holly pracuje pro japonskou společnost Nakatomi, v jejímž mrakodrapu se právě koná vánoční večírek. Holly odešla z New Yorku za prací, zatímco John tam zůstal. Nyní zjišťuje, že Holly používá v práci své jméno za svobodna. Jde se do koupelny upravit a mezitím do budovy přijíždějí ozbrojení muži. Zabijí strážce, uzamknou výtahy, všechny vchody a odpojí telefony. Potom proniknou na večírek a John z koupelny zaslechne střelbu. Podaří se mu nepozorovaně utéct do vyššího patra, kam později útočníci odvedou ředitele společnosti Nakatomi. Chtějí po něm...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
John McTiernanJohn McTiernan  
hraje:
Bruce WillisBruce Willis.....John McClane [33]   
Bonnie BedeliaBonnie Bedelia.....Holly [41]   
Reginald VelJohnsonReginald VelJohnson.....Al Powell [35]   
Paul GleasonPaul Gleason.....Robinson [48]   
De'voreaux WhiteDe'voreaux White.....Argyle [22]   
William AthertonWilliam Atherton.....reportér [40]   
Hart BochnerHart Bochner.....Ellis [31]   
James ShigetaJames Shigeta.....Takagi [58]   
Alan RickmanAlan Rickman.....Gruber [42]   
Alexander GodunovAlexander Godunov.....Karl [38]   
Clarence GilyardClarence Gilyard.....Theo [32]   
Andreas WisniewskiAndreas Wisniewski.....Tony [28]   
Robert DaviRobert Davi.....Agent Johnson [34]   
Grand L. BushGrand L. Bush.....FBI Agent Johnson [32]   
Kym MalinKym Malin.....rukojmí [25]   
Charlie PicerniCharlie Picerni  
scénář:
Steven E. de SouzaSteven E. de Souza  
Jeb StuartJeb Stuart  
námět:
Roderick ThorpRoderick Thorp.....román Nothing Last Forever (Nic netrvá věčně) [51]   
hudba:
Ludwig van BeethovenLudwig van Beethoven.....úryvky z Ódy na radost   
Michael KamenMichael Kamen  
kamera:
Jan De BontJan De Bont  
střih:
Frank J. UriosteFrank J. Urioste  
John F. LinkJohn F. Link  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Lucernafilm - Beta
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Smrtonosná past >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.6.2022
Dost povedený začátek filmové série, který   se dnes už určitě dá počítat ke kultovním   dílům akčního žánru. Bruce Willis měl   ještě dosti daleko k pozici filmové hvězdy a   byl známý spíš televizním divákům z krimi   seriálu MOONLIGHTNIG. Právě tady se za pomoci   Alana Rickmana a dalších začala rodit jeho   budoucí sláva. Film má úplně všechno, co   měl správný osmdesátkový akčňák mít a   ještě něco maličko navíc. Z mého skromného   pohledu následovala skoro stejně dobrá dvojka,   ještě lepší trojka a jednoznačně nejslabší   čtyřka. Tenhle úvod je dobrá (i když už   trochu nostalgická) vzponínka
sokeres777
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.7.2019
Jeden z nejlepších akčních filmů vůbec
"Devět milionů teroristů a já zabil toho,   co má menší nohy než moje sestra."   Akční klasika s legendárním Brucem Willisem.   Kdo by tohle neznal, skvělý snímek plný akce a   neustálého napětí, které diváka jen tak   nenechá být. Rozhodně je to jeden z filmů,   který je povinnost vidět alespoň jednou.
T2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.9.2018
║Rozpočet $28miliónov║Tržby USA   $83,008,852║Tržby Celosvetovo $140,767,956║   "Yippee-ki-yay, John McClane sa stal filmovou   legendou!" __/100%/
mikee007
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.3.2018
To,
že tenhle snímek udělal z Willise hvězdu. To,   že boj hrdiny v uzavřeném prostoru později   kopírovala většina akčních hvězd. To, že   když se řekne "akční film", tak se   většině lidí vybaví Rambo, nebo Die Hard. To,   že tenhle film dostal čtyři další   pokračování. To prostě není   náhoda.
Smrtonosná past, jak zní český,   dementní, distribuční název, je film, který   dostal do kolíbky spoustu skvělých darů.   Výbornou výchozí situaci, sympatického (a   uvěřitelného) hlavního hrdinu, báječného   záporáka (Alan Rickman je ve své první   filmové roli prostě dokonalý), i vytrvalou   nekončící akci.
A víc už ani není třeba.   Dokonalý film.
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.2.2014
Když společnost Nakatomi pořádá vánoční   večírek pro své zaměstnance, netuší   policista McClane, který přijíždí za svou   ženou, že se zaplete do boje o holý život své   ženy i svůj. Teroristé zajmou účastníky   večírku a chtějí velké výkupné. McClane   však se postaví proti nim a postupně teroristy   likviduje jednoho po druhém. Nakonec je   úspěšný a zachrání svou ženu i většinu   účastníků. B. Willis ve své špičkové roli.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.11.2013
Jsou vánoce, ale zločincům je to jedno. Bruce   Willis ve své nejslavnější roli, která   poctivě zapadá do série snímků s motivem -   sám proti všem. Zvolené netypické prostředí   - mrakodrap. Děj si udržuje tempo a přísně se   drží tématu bez zbytečného odbočování.   John McTiernan věděl co chce a dokázal z   Willise vytáhnout vše co potřeboval. Ve své   době velké překvapení. Vše tu má logiku a   není hluchých míst. Ze snímku se stala   vyhledávaná akční klasika a zaslouženě.   Bruce Willis se stal uznávaným a   vyhledávaným.
Nikii
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.11.2013
Když Frank Sinatra zpívá Let it snow
Když jsem byla malá, kolikrát jsem jen tak   letmo viděla tento film. Nikdy se mi nelíbil.   Jenže čas člověka mění...
Tuto sérii jsem   začala sledovat čtvrtým dílém (tehdy   posledním) a to je kvůli Justinu Longovi, jenže   akce a hlášky v tomto filmu mě dohnali k   sledování dalších dílů. Šla jsem postupně   dolů až jsem nakonec přišla k jedničce. Podle   obrázků mi už byla celkem známá.
Musím   říct, že tento film je nanejvýš skvělý!   Celým filmem mě provázela taková napjatá   energie. Říkala jsem si, že tu bude akce a tak   jsem jen hádala, kdy už se něco odehraje, kdy   už třeba někoho zabijí... a už při příletu   do Kalifornie jsem cítila, že to nuda nebude.   Film doprovází originální hlášky, které mě   nikdy nepřestanou bavit. Dále jsem překvapena s   prostředím. Máme tu totiž jeden velký   mrakodrap, ve kterým se vše odehrává... John   pořád někam leze, buď do větrací šachty,   nebo až na střechu ... tady nuda   neexistuje.
Výkon tehdy začínajícího a skoro   neznámého Bruce Willise byl opravdu originální   ... a v pozadí nezůstavá ani Allan Rickman,   který roli záporáka zvládl na podtrženou   jedničku. Každou scénu si vychutnal.
Dále   tento film doprovází skvělá hudba, která do   filmu zcela zapadá a vůbec nevadí. Já ji   dokonce poslouchám i u hraní her.
Nojo...   Vánoce v roce 1988 byly opravdu náročné...   :-)

29/5/2014
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.2.2013
Dobrý akčňák, dnes už klasika, která uvedla   Bruce Willise mezi akční ikony. Původně měli   roli McClanea hrátArnold Shwarzenegger, Sylvester   Stallone nebo třeba Burt Reynolds ale odmítli a   kdoví jak by film dopadl, s jejich účastí :-)   a jak by se dál vyvíjela kariéra Bruce.   Můžeš jen poděkovat že ti to pustily :-D
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.4.2012
SMRTONOSNÁ PAST 1

Akční thriller   Smrtonosná past je jeden z nejlepších filmů v   tomto žánru. Poskytl mimořádnou hereckou   příležitost pro Bruce Willise, který ji beze   zbytku využil. Po jeho boku zazářil i Alan   Rickman. Tento úvodní film je podle mého   názoru nejlepší z celé série. Přestože   akčních filmů bylo natočeno již neskutečné   množství, dobrých i méně dobrých, některé   působí vyloženě trapně a nerealisticky, ve   Smrtonosné pasti tomu tak není. Film svou   atmosférou dokáže diváky dokonale vtáhnout do   děje a působí tak velmi přirozeně a   realisticky. Jde doslova o smršť akce, která   diváka pohltí natolik, že nemá čas ani   náladu příliš přemýšlet nad samotným   dějem. Jenže chyb je v tomto filmu opravdu   málo, i proto je tak dobrý. Čas je nejlepší   kritik a právě čas prokázal, že přestože   film byl mnohokrát reprizován, stále má své   diváky. Stal se kultem, který bude jen stěží   kdy překonán.
Karius
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.3.2012
Podle mě nejlepší akční film 80tých let a   nejspíš i nejlepší role Bruce Willise!!   Nejenom,že si tim velice dobře odstartoval   kariéru,ale na to,že byl na tuhle roli asi   pátej v pořadí,tak se svý životní nabídky   chytnul náramně...i teď s odstupem času, si   musim říct ,že si na jeho místě Arnieho nebo   Stalloneho,kteří byli favority na roli Johna   Mclanea ani představit nedokážu...Sice tam ty   některý husarský kousky zavání spíše   pohádkou,ale to je detail...naprosto dokonalej   akční film...super scénář,výborná režie a   naprosto dokonalej Alan Rickman,kterýho bych já   osobně za roli ve filmu,ocenil zlatou   soškou...skvost akčních filmů celé historie a   já si ho cením na plnej počet!!!
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih155781minih155781Kdo je vinen? (1973) [TV film] 
Kdo je vinen? n
minih72392minih72392Nepij ten džus (2010) 
Life's a Beach n
minih77459minih77459Chrám zatracených (2009) [TV film] 
Hellhounds n
minih28268minih28268Čert ví proč (2003) 
Čert ví proč n
minih58248minih58248Svůdnice na šest (1975) [TV inscenace] 
Svůdnice na šest n
minih44162minih44162Diagnóza vražda (1993) [TV seriál] 
Diagnosis Murder n
minih46774minih46774Zázračná planeta (2006) [TV seriál] 
Planet Earth n
minih131711minih131711Operator (2015) 
Operator n
minih16860minih16860Pravdivé lži (1994) 
True Lies n
minih41983minih41983Poslední prázdniny (2006) 
Last Holiday n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Die Hardest (2015)

 Die Hardest (2015)
Die Hardest n
 
Žánr: akční / dobrodružný / thriller
Země: Spojené státy americké / Japonsko


(pokračování)

Smrtonosná past: Opět v akci (2013)

 Smrtonosná past: Opět v akci (2013)
Smrtonosná past: Opět v akci n
A Good Day to Die Hard
Žánr: akční / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: John Moore

(pokračování)

Smrtonosná past 4.0 (2007)

 Smrtonosná past 4.0 (2007)
Smrtonosná past 4.0 n
Live Free or Die Hard
Žánr: akční / thriller / krimi
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Len Wiseman

(pokračování)

Smrtonosná past 3 (1995)

 Smrtonosná past 3 (1995)
Smrtonosná past 3 n
Die Hard: With a Vengeance
Žánr: akční / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: John McTiernan

(pokračování)

Smrtonosná past 2 (1990)

 Smrtonosná past 2 (1990)
Smrtonosná past 2 n
Die Hard 2
Žánr: akční / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Renny Harlin

(pokračování)

Smrtonosná past (1988)Smrtonosná past (1988)Smrtonosná past (1988)Smrtonosná past (1988)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10