Jeden svět
ohodnotit

Muž bez tváře

The Man Without a Face

Rok:
1993
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
9.7.1994
„LH Partner Film uvádí Mel Gibsona v americkém filmu.“

Obsah filmu Muž bez tváře

 
Dvanáctiletá Charlie má velkou touhu uniknout z rodiny bez otce, kde matka neustále shání nové a nové partnery, a se sestrami si také příliž nerozumí. Snaží se dostat na vojenskou akademii, ale neuspěje u zkoušek. Osud mu přihraje do cesty dalšího člověka, který se pokládá za outsidera- znetvořeného učitele McLeoda, který v Chuckovi nalézá novou naději k životu. Chuck si McLeoda velmi oblíbí a naučí se od něj mnohé. Bohužel okolí jim nepřeje, a tak je křehké přátelství narušeno. Přesto se Chuck dostane na Akademii a na svého učitele nikdy nezapomene.

Autor: tuwanakha
 
Související odkaz
 
Recenze: Muž bez tváře

Z filmů režírovaných Melem Gibsonem jsme si dosud nenapsali pouze o tomto jeho debutu. A tak to napravujeme … číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Mel GibsonMel Gibson  
hraje:
Mel GibsonMel Gibson.....McLeod [37]   
Nick StahlNick Stahl.....Chuck [13]   
Margaret WhittonMargaret Whitton.....Catherine [43]   
Fay MastersonFay Masterson.....Gloria [18]   
Gaby HoffmannGaby Hoffmann.....Meg [11]   
Geoffrey LewisGeoffrey Lewis.....šerif Wayne Stark [57]   
Richard MasurRichard Masur.....Carl [44]   
Michael DeLuiseMichael DeLuise.....Douglas Hall [23]   
Ethan PhillipsEthan Phillips.....Lansing [38]   
Jean De BaerJean De Baer.....paní Lansingová   
Jack De MaveJack De Mave.....Cooper   
 Viva Viva.....Cooperová   
Justin KanewJustin Kanew.....Rob   
Sean KellmanSean Kellman.....David [12]   
Chris LineburgChris Lineburg.....Scott   
scénář:
Malcolm MacRuryMalcolm MacRury  
námět:
Isabelle HollandIsabelle Holland.....stejnojmenný román [72]   
hudba:
James HornerJames Horner  
kamera:
Donald McAlpineDonald McAlpine  
střih:
Antony GibbsAntony Gibbs  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Lucernafilm - Alfa
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Muž bez tváře >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Naki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Mel Gibson má neskutečný cit pro natočení   filmu. Tento debut nasvedčuje tomu, že to není   jen velice výborný herec, ale že je velice   všestranný i v jiných směrech. Natáčí   filmy, které jsou věrohodné a jsou v nich   emoce, emoce a zase emoce. Ví co na lidi platí a   ví co lidé mají rádi. Mel Gibson má   nakročeno k dalším úspěchům i mimo hereckou   kariéru a my mu to můžeme jenom přát.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.9.2012
Už nějakou dobu mi není jasná moje někdejší   averze k Melu Gibsonovi. Tenhle chlápek nejen že   umí hrát, ale dokáže točit i opravdu dobré   filmy. Jeho debut je třetí moje setkání s   touhle osobností v pozici režiséra a třetí   výbornej zážitek. Gibson díky skvělému   scénáři rozehrál za pár set tisíc dolarů   herecký koncert, v němž byl nakonec   poražen…dvanáctiletým chlapcem. Gibson   samozřejmě nezklamal a jeho podání Justina   McLeoda nelze vyčíst absolutně nic a to nejen   díky působivému make-upu (nejvíce   zneklidňujícím dojmem na mě účinkovala   kupodivu absence pravého obočí) ale   samozřejmě také díky Melovu prověřenému   herectví a dobře napsané postavě. Nick Stahl   přesto dokáže některé scény dostat pod svou   kontrolu i za přítomnosti režiséra před   kamerou. V rozhovoru po letech mladík podotýká,   že ve scénách kdy „vypnul“ hrozně   přehrával. Myslím, že se mýlí a právě v   těchto momentech jsem mu to žral možná   nejvíc. Mezi hlavní vojkou navíc existuje   jistá chemie – zkrátka se zdá, že si tito   dva herci i přes generační rozdíl rozuměli.   Ostatní herci dostávají o poznání méně   prostoru ale i tak určitě zaujme Margaret   Whitton v roli Chuckovi matky a pánské   osazenstvo se slabostí pro zrzky určitě i   zajímavá Fay Masterson. Zasazení snímku do 60.   let (mě asi nejsympatičtější doba, co se   týká oblékání a stylu života vůbec) mu   dodává jakýsi optimismus, náboj a díky   několika odlehčeným scénám (moje oblíbená   „voda“, „řeknete mi to nebo vás mám   zabít?!“ či Kupec Benátský), jsem se opravdu   zasmál. Jenže je tu převážná většina   věcí vážných a tak jak snímek spěje k   závěru, je stále více očividné, že to   neskončí dobře – optimismus se vytrácí a   zůstává pocit zmaru, nespravedlnosti a po   závěrečných titulcích i téma k zamyšlení   (ač to je vlastně pevně dané už od prvních   minut filmu). Samozřejmě se takto zaměřený   snímek neobejde bez některých klišé a patosu.   Už jenom myšlenka snímku není nijak   převratná a pokud si myslíte, že už podle ní   odhalíte celou kostru příběhu, klidně až po   závěrečné titulky, vůbec mě to nepřekvapí.   Překvapení je totiž něco co od tohoto snímku   nemá cenu čekat (co se týče vývoje   příběhu), přesto mi to ani trošku nevadilo,   protože film je dobrá zábava od začátku až   do konce – i když trochu moc zkratkovitý   závěr už mě nějak moc neoslovil, naproti tomu   scéna ze slavnosti je docela působivá a   celkový dojem je tudíž více než jenom   slušný. Hornerova posmutnělá hudba na to má   určitě také nějaký vliv, stejně jako   krásné exteriéry.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 14.12.2011
Vážný film "o něčem", až se   divím, že nezískal žádné ocenění. Bohužel   já nejsem ta pravá cílová skupina, takže   vzdor nesporným kvalitám mu moc nedám.
Jimm1
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.7.2010
Doporučuji k shlédnutí. Film, který je jasný   svým dějem, ale dává hodně podmětů k   přemýšlení. Nejde zde o závratnou zápletku,   ale o psychologii a náhled na život dvou   generací. Nevychovaného kluka a zklamaného   muže.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.2.2010
Jeden z dalších skvělých filmů kam až zajde   lidská zlost a nenávist.Proč jsme zlý k lidem   kteří jsou nějak odlišní.Tento film nám to   skvěle ukaže.
MARi0
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.3.2009
Muž bez tváře
Po prvních pěti minutách bylo úplně jasné, o   čem film bude. O dalších pět minut později se   už ani nedalo pochybovat o tom, jak film dopadne.   Přesto že vše bylo jasné hned od začátku,   stále jsem doufal v nějakou hlubší zápletku   či pointu a nic. A ještě ke všemu herci   strašně přehrávali. Ale musíme to   režisérovi Melu Gibsonovi odpustit, vždyť to   byl jeho první film...
Sparta33
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2009
Luke
Tak tenhle film je podle mě naprosto dokonalý!!!   Skvělý Mel Gibson!!! A perfektní příběh!!!   parádní psychologický film!!!!!!
intoska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.8.2008
Výborný psychologický film se skvěle   propracovanými postavami a hvězdným   obsazením(Mel Gibson,Nick Stahl,Fay Masterson)   podle románu Isabelle Holland.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.5.2008
Vrcholné režijní dílo Mela Gibsona.
Nepatřím ke Gibsonovým obdivovatelům,   nezaujala mne výrazně ani režie, ani herecké   výkony. Avšak u tohoto filmu jsem byla sama   překvapená, že ač jsem si nic neslibovala,   nakonec jsem prožila zajímavý příběh s   psychologickým podtextem s nutkáním na   přemýšlení. Rozhodně to není špatný film.   Ač o přátelstvích malých chlapců a   osamělých mužů bylo natočeno již více   filmů, tento skutečně zaujme. Největší   sondou pro diváka je v průběhu příběhu cesta   do duše "muže bez tváře", učitele,   který skrývá velké tajemství a jehož život   je poznamenán osobní tragédií. Z   nesympatického a protivného samotáře se   vyvíjí citově raněná osobnost s rozpolcenou   duší. Taktéž role malého Chucka je zahraná   výborně. Je to díky tomu, že chlapec není   prezentován jako dítě ideálního chování,   ale zlobí, vzdoruje, odsekává, je drzý až   zlý, přesto pozitivní vliv učitele stále   více na povrch vyvolává jeho dobré jádro.   Postavy nejsou ani kladné, ani záporné, jsou   to raněné duše toužící po pochopení a   uznání, jsou to prostě reálné bytosti.
vorenus
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.4.2008
Melova příprava na Statečné srdce mu vyšla na   jedničku.Ve svém režijním debutu dokazuje,že   není jen skvělý herec,ale i režisér.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41991minih41991Gympl (2007) 
Gympl n
minih16661minih16661Poslední zůstává (1996) 
Last Man Standing n
minih28323minih283236. den (2000) 
The 6th Day n
minih72436minih72436To nejlepší z televizního humoru (2006) [DVD] 
To nejlepší z televizního humoru n
minih87155minih87155Vůně kávy (2011) [TV film] 
n
minih44529minih44529Želvy Ninja (1987) [TV seriál] 
Teenage Mutant Ninja Turtles n
minih21411minih21411Tři přání (1958) 
Tři přání n
minih2930minih2930Amerika (1994/1) 
Amerika n
minih49644minih49644Bouře (2005) 
Storm n
minih154291minih154291No není to romantika? (2018) 
Isn’t It Romantic n


Hodnocení:n12345678910
Muž bez tváře (1993)Muž bez tváře (1993)Muž bez tváře (1993)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10