Jeden svět
ohodnotit

Rambo

First Blood

Další název:
Rambo: První krev
Žánr:
Rok:
1982
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1991
„Boj o život pokračující po návratu z vietnamského pekla.“

Komentáře k filmu Rambo

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 71
SvoKar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.8.2010
"Bojovali za vlast"
Film je vlastně o něčem, co   nikdy nepochopím, ale   naštěstí to divákovi   netlučou do hlavy, jen v   závěrečném monologu.   Považuju se "skoro"   za pacifistu, nikdy bych   dobrovolně nešel do války -   podle mě nic nemá větší   hodnotu než život, nejen   lidský. On to asi viděl   jinak, a právě tam, bohužel   pro něj jen tam, měl pro   "vlast" nějakou   hodnotu, ovládal milionové   vybavení, uměl zabíjet   mnoha způsoby, naučil se   přežít - i za cenu toho,   že by jedl něco, po čem by   se "zblilo i prase"   - nebo jak to bylo řečeno -   to z něj "udělala"   armáda, i když evidentně ne   proti jeho vůli. Nevím, co   vlastně USA ve Vietnamu   chtěly, za jaké   "zájmy" vlasti se   tam bojovalo. Dobře, kryl   záda parťákům a oni jemu.  
Po návratu ho   nazývali vrahem dětí,   "nenašel si práci ani   na parkovišti" - jedna z   dřívějších dabingových   verzí. Zjistil, že všichni   časem umřeli, mimo jiné na   následky války. A nakonec mu   šerif malého města ani   nedovolil se někde najíst.   Čímž ho totálně naštval   - velmi mírný výraz - a   tím to začalo. Proto chápu,   jak začal "řádit"   - ale vlastně zabil   "jen" ČTYŘI lidi,   i když mohl víc.
A   že přežil - jeden proti   stovkám? Každý akční film   je nadsazený, o tom to je.   Jasně, nikdo není   nesmrtelný, ale kolik lidí   bylo členy elitních   jednotek? Kolik z obyvatel   toho města? Konec konců, nic   z děje filmu (podle mě)   není zcela nereálné - ani   ten pád ze skály.
Výrazným kladem pro mě   je vynikající hudba Jerryho   Goldsmithe, která k filmu   neodmyslitelně patří, a   myslím, že byla   napodobována i v jiných   filmech podobného žánru.  
Za jeden z mála   záporů filmu, za nějž ale   tvůrci nemůžou, považuji   dabing z r. 2004 (už nejmíň   třetí - nechápu proč) -   Aleš Procházka, Zdeněk   Mahdal. Když pominu svoji   osobní averzi vůči   Procházkovi (jistou dobu ho   bylo všude plno), vztah Rambo   - Trautman je něco jako syn a   otec, i ten věkový rozdíl   mezi postavami i herci. Ale   dabéři - rozdíl asi 5 let,   navíc Mahdal má mladistvý   hlas. A výslovnost jmen -   "Trautman"; ve   dvojce "Murdok"!   Dřívější dabingy -   "Trotmen",   "Merdock".   Koneckonců nemělo by se   říkat "Rembo"? Ale   "Rambo" je tak   zažité, že to beru.
Přes všechny zápory a   nějakou tu chybku film jako   celek hodnotím tak, jak ho   hodnotím.
PROCESOR
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.8.2020
PROCESOR!
1982? Tak to by se spousta   filmů-akčních měla teda   stydět…Je vidět, že se   podílel i na scénáři a to   ho nasměrovalo k další   hvězdné kariéře…
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.9.2009
John Rambo......
.......valecny veteran se na   svych toulkach po statech chce   zastavit za svym pritelem z   vietnamske valky.
Dozvida se vsak,ze umrel a   tak jde dal.Nebo spis chtel   jit.....jenomze se nepohodne s   mistnim serifem a pro dosud   poklidne male venkovske   mestecko zacina peklo.
Dost dobry akcni   film,ktery me provazel cele   detstvi.Kdyz jsme se hrali   jako deti na vojaky,tak jsem   chtel byt Rambo)))
Sylvestr Stallone zustane   pro znalce filmu vzdycky   spjaty s rolemi Ramba a   Rockyho.Tyto dve role uz mu   nikdy nikdo neodpare.
Prasoid
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.5.2008
Sly a Goldsmith
U mne jasně jeden z vrcholů   akčně dramatického žánru.   Sly předvádí perfektní   herecký zápal, scénář   nemá snad jedinou   výraznější chybu. Konec je   trochu moc heroický a méně   uvěřitelný, ale co na tom?   Když k tomu připočítám   Goldsmithův bezchybný   soundtrack, vychází mi z   toho zase jen slovo   "klasika".
Duri86
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.1.2010
Rambo : První krev
Veterán z Vietnamu John Rambo   se vydá hledat své kamarády   z války a když zjistí že   už je ze své jednotky   jediný naživu toulá se po   malém Americkém   městečku,to se nelíbí   místnímu šerifovi a   začíná tuhý boj jediného   muže proti celému   policejnímu okrsku.

klasika akcnich   filmu 80 let. ted uz se   akcnaky toci jen jako zmet   ruznych ptakovin kde se ve   ctvrtce ztracim a konec nikdy   neni tak dobry jako byvali   drive. vsecny dily ramba byli   pekne.i kdyz tenhle byl pro me   asi nejslabsi, tak to zase   nebylo tak blaznivy a nebyl   tolik nesmrtelny :-D   ...........Ja neprisel   zachranit jeho pred   vami....ale vas pred   nim...........pokud tam chcete   poslat tolik lidi tak   nezapomente......CO?????   .........spoustu vaku na   mrtvoly...... Nejlepsi hlasky   z filmu
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.2.2013
Výborný akční snímek o   vietnamském   veteránovi.Napínavý snímek   plný výborných akčních   scén a nebylo zapotřebí ani   nějak zvláštních   efektů.Dobře obsazené   vedlejší role B.Dennehy a   ještě mladý D.Caruso.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.7.2009
naprosto skvělá pecka   která jasně ukázala jak   se kašle na veterány   vietnamu a nejen vietnamu i   jiních válek ale spět k   RAMBOVI je to unikatní film   výborně obsazen.
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.3.2011
Rambo je nejlepší: je sám   proti přesile   nepřátelského světa, moc   toho nenamluví, bolest mu   nevadí, vlast ho zradila... -   a přesto je silný, vítězí   a dál se drží svých   názorů. Vlast ho zradila...   - připomíná to osudy   Shakespearova Koriolana a   antickou tragédii vůbec. Jen   škoda, že si v lese neulovil   nějakého policajta a neopekl   si ho nad ohněm, místo   chudáka divokého prasete.
Faustka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.8.2014
Určité období používal   časopis „Sport“ ke svým   DVD chytlavý slogan… FILMY   PRO NÁS CHLAPY…, který se   přesně hodí na tenhle   kultovní akčňák, bohužel   zapomněli na drsňačku   Faustku, nicméně to   neznamená, že si veterána   Johna Ramba(…a že se k mé   neutuchající radosti   vyvinula série) … nechám   někdy ujít.
Koimisto
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.11.2006
Každý malí kluk, který   viděl tento film, musel   žasnout a milovat JOHNYho   RAMBA a vzhlížet k němu.Já   jsem to tak měl a mám to tak   stále :@)!!!Obdivuji tento   film, tak jak jen je to   možné.Je velmi emotivní,   plný akce, perfektních   herců (RICHARD CRENNA, BRIAN   DENNEHY) a obzvláště   opravdu napěchovaný   SYLVESTERem STALLONEm, který   je perfektní a prostě   perfektní ... :@)
artcrime
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.9.2005
valecnej veteran na kteryho se   dik zbytecnymu   nedorozumeni,nepochopeni   usporadej serifove stejne tak   nesmyslnej hon.vzdyt on chtel   jen projit mestem..a na rozdil   od dvojky a trojky se tam   hloupe nestrili slepe hlava   nehlava ale johnny rambo   pouziva mazany pasti,chvaty   vlastne proti   civilistim(policajtum) a to je   lepsi nez cviceny vojaci ve   vietnamsky dzungli
callaghan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.2.2008
To je prostě klasika. Jeden z   mých nejoblíbenějších   filmů vůbec a dost možná i   nejlepší hlavní role S.   Staloneho, který zde hraje ve   špičkové formě. Dobrá je   i volba prostředí, kde se   hlavní hrdina skrývá. Co je   na filmu ale vůbec nejlepší   je neskutečně silný   příběh vojáka, proti   kterému se postavil svět.   Zapomenout se nedá ani na   bezchybnou hudbu z dílny   soundtrackového velikána   Jerryho Goldsmitha.
Sparta33
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.2.2009
Luke
Výbornej film!! Silvestr   Stallone jako John Rambo je   perfektní,výborný herecký   výkon...film má   akci,napětí...a také spád.   Stará dobrá klasika ! mě   osobně se moc líbí tato   série.
Paul36
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.3.2011
Rambo: První krev je podle   mě nejlepší a také   nejrealističtější film z   celé Rambovy série. Tento   film jsem viděl už   mnohokrát, ale ani po letech   neztrácí své kouzlo. Má   perfektní originální   příběh, který je   věrohodný a dá se mu snadno   uvěřit. Slyovi role   válečného veterána z   Vietnamu vyloženě sedla.   Mezi další velká pozitiva   patří samozřejmě hudba,   která umocňuje můj   zážitek z filmu a nemůžu   také opomenout výborné   akční scény. Ramba by si   něměl nechat ujít žádný   fanoušek akčního žánru.
frankleone
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.9.2010
klasika
Tenhle snímek nepotřebuje   žádné dlouhosáhlé   komentáře - prostě klasika   akčního filmu!!!Výborný   Stallone, skvělá hudba,   nápaditý příběh.
saimon.1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.12.2007
V tomto filmu se mi Sylvester   Stallone líbil nejvíc   dokázal víc než dobře   zahrát vysloužilého   veterána kterého nechce   společnost přijmout a tak si   to prosadí po svém.
blondataXena
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.10.2010
Kromě toho, že Sly Stallone   patří k mým oblíbencům se   mi moc líbí ten krvavě   pohádkový příběh s   jasným dějem, kdy jeden   osamělý bojovník poráží   celou armádu. Samožřejmě   jsou některé scény   přehnané (zatímco ostatní   se netrefí...), ale ráda se   znova podívám, protože to   není tupá střílečka a   honičky s auty jako dnešní   akční filmy, ale jsou tam i   různé léčky a osobní   souboje. Palec nahoru
wlki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.3.2010
...
kult vsech kultu, ( Rocky )a   RAMBO jsou filmy, na ktere   urcite spousta mladych   generaci kouka skrz prsty a   smeje se "nerealnym"   trikum, ale pro pametniky jsou   a budou tyto filmy bohuzel a   nebo bohudik neprekonatelne!
filmšmekr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.5.2012
Fajn film
Tento film patří podle mě   mezi nejlepší akční   vůbec. A obecně mám rád   všechny filmy se   Stalllonem...takže   stoprocentně všech deset   hvězd.
fandaaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.11.2012
Pro mě 100%ní srdeční   záležitost. Závěrečný   Rambův monolog mi vždycky   vleje aspoň jednu slzu do   oka, ale ze tří českých   dabingů, které znám, se ten   poslední představiteli Ramba   moc nepovedl - hlas se vůbec   k Rambovi nehodí, takže   spíš vlastně chyba režie   českého znění. To dabing   Pavlovského a Rímského byla   dočista jiná káva. :-)   Nejnovější hlas šerifa mi   naopak docela ,,sedí",   tak si snad někdy pustím   tuto verzi jen kvůli tomu.
osir
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.4.2012
Rambo
Jeden z mých oblíbených   filmů, akční, napínavý,   prostě dost dobrý. Sám   proti všem, je to sice   prototyp univerzálního   vojáka, který necouvne před   ničím a je vlastně   nezničitelný, ale i tak   tento film žeru. takže čas   od času na něj kouknu a mám   hned dobrou náladu.
Rocky
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.5.2006
Je to super film z   80.let,tahle role Silvesterovi   přímo sekla.Rambo přemůže   stovku policajtů díky svému   skvělému výcviku z   Vietnamu, a nakonec ho   zastaví až jeho bývalí   velitel,který mu pomůže.A   navíc je tam supr scénka kdy   Rambo,po kterém střílí z   vrtulníku chytne kámen a ten   vrtulník sejme-to stojí za   to vidět. ....super:-)
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2017
Když Rambo vtrhlo do   českých kin, bylo to něco,   na co jsme nebyli zvyklí, a   tu se diváci dělí, který   díl, co Stallone natočil, je   lepší. Rambo I. je jistě,   ze série nejlepší, v   plných kinech s titulky,   další a další   pokračování, ještě bylo   potřeba z toho fenoménu   obchodní značky Rambo, něco   vytřískat. Kvalita filmů   šla dolů, dnes již sem tam   se Rambo objeví v televizi,   ale já již na něj   nečučím...
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.1.2009
Rambo v podání Silvestra   Steloneho. Tak tenhle film   mám ráda. Nejen že   svalovec, vysloužilý voják   podává výtečné výkony,   ale hlavně to hraje   přesvědčivě. A to neumí   úplně každý herec.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.2.2022
Literární autor knižní   předlohy, tohoto dodnes   fenomenálního snímku, David   Morrell pojal postavou   válečného veterána z   vietnamské války Johna Ramba   především silnou kritiku   americké společnosti v   přístupu k těmto lidem,   kteří si prošli takovým   válečným peklem, jaký si   nikdo nedokázal představit.   Tato válka žádné   válečné hrdiny nestvořila.   Buď je pohltil napalmový   chaos, nebo z nich vytvořila   mrzáky, těžké narkomany   nebo naprosté psychopaty   schopné všeho. Filmů na   tuto problematiku samozřejmě   vzniklo více, ale nikdy ne   tak s ohromným důrazem.   Postavou Ramba Morrell   zdůraznil holý fakt, že   tito veteráni se nevraceli z   pekla do klidu k rodinám a   přátelům. Většinou rodinu   neměli a přátelé zemřeli.   Neměli kam jít, neměli kde   a jak znovu začít. Nevedli   spravedlivou válku, nemohli   být tedy za hrdiny a podle   toho se s nimi také jednalo.   Sylvestr Stallone Morrellovu   myšlenku plné pochopil a tak   pojal charakterizaci Johna   Ramba takovým způsobem,   jaké nemělo do této doby   obdoby. John Rambo se z jedné   štvavé války dostal do   druhé a o to víc je to   horší, že ve své vlasti.   Ohledně vietnamské války   dle námětů prostě nikdo   nemohl zůstat živý. Buď   padl na frontě, nebo zemřel   doma na válečné následky.   Jako Rambův přítel z   války, jak se dozvíme hned   na začátku příběhu. A   nyní chtějí zabít jeho a   to jenom proto, že se chtěl   pouze najíst v jednom   nejmenovaném horském   městečku. Čtenář knižní   předlohy samozřejmě ví,   jak to nakonec s ním dopadlo.   Tady je to jiné, i když   scéna dle knihy byla   natočena také, byť v jiném   prostředí. Sylvestr se   rozhodl tak, jak se rozhodl a   při dnešním pohledu je na   každém divákovi aby   posoudil, udělal-li dobře   či ne. Scénář není nijak   složitý, obzvlášť pro   Sylvestra. Dohromady toho moc   nenamluví. Ono ani není   třeba. Za něj mluví činy.   A hlavně zbraně. Jdou po   něm a v něm se probudil   instinkt válečníka.   Přežít za každou cenu.   Akční scény jsou úžasné,   i když ne fenomenální. A to   ani nebyly použity všechny.   Jako třeba Rambem holýma   rukama zardoušení   krvelačných psů svých   pronásledovatelů.   Každopádně se Rambo zapsal   do filmových dějin jako   nikdo. Pomineme-li   samozřejmě Rockyho Balbou.   Jakmile se řekne Rambo,   každý okamžitě ví o koho   se jedná. Charakterově je   Rambo zdvořilý, plachý,   citlivý a inteligentní a z   druhé stránky svým   způsobem primitivní,   pudový, nevypočitatelný a   náležitě agresivní. A ze   snímku je to hodně cítit.   David Morrell navíc Ramba   ozvláštnil   indiánsko-německým původem   a vysvětlil to tak, že   indiánská část znamená   spjatost s přírodou a ta   německá teutonskou   bojovnost. Ve své době tomu   málokdo věřil, ale na to,   aby snímek diváky oslovil,   prostě měl. A i když jsou   dnes takovéto filmy někde   jinde, své kouzlo má stále.
Agostino
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.2.2009
Americký veterán z Vietnamu   John Rambo, ktorého postavu   stvárnil Známy Sylvester   Stallone, je policajtmi   vyprovokovaný do boja v malom   americkom mestečku. Ukrýje   sa v neďalekom lese, kde sa   začína na neho hon miestnymi   policajtmi.
LenC2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.4.2009
John Rambo veterán z   Vietnamu, který na cestě   domů má problém s policii a   tím rozjíždí akční   nářez honu na Ramba. Dnes   klasika akčního žánru.
Karius
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.3.2012
Co k téhle klasice napsat?No   určitě je to jeden z těch   lepších dílů,ale nechci   tvrdit,že   nejlepší...zajímavej   nápad,jak válečnýmu   veteránovi rupne v kouli po   tom,co si na něm američtí   policajti honí ego a pak si   je všechny pěkně povodí,   udrží u obrazovky asi   každýho :)Nějak se vrtat ve   scénáři nebo ve kvalitách   herců asi nemá smysl,ale   vždy se na Ramba rád   podívám ...9z10
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.3.2012
Rambo
Vynikající akční film   plný nemilosrdných soubojů   a skvělého napětí. Děj,   jenž staví na hodně   zajímavém příběhu   veterána z Wietnamské   války, má rychlý spád se   spoustou skvělých scén. Asi   nejlepší scénou, kde jsou   využity všechny klady tohoto   filmu, je ta v lese, když   Rambo díky rafinovaným   pastím a vojenskému výcviku   zabíjí jednoho poldu po   druhém.
hejtman
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.11.2006
Stará škola dobrého filmu a   dokonalého umění Stalloneho   , který se v roli vyloženě   našel.Skvěle vyvážený   snímek,kde není třeba   výrazného přehánění a   neprůstřelných vest.I   scénář a režie zaslouží   uznání.
karlosphonic
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.4.2009
Po dlouhé době jsem opět   viděl film Rambo.Snímek je   starý 27 let a až na   choreografii techniky   rvaček,film absolutně   nezestárnul.Proč to tak   je?Rambo nabízí   uvěřitelnost   postavy,uvěřitelnost   příběhu a uvěřitelnost   dialogů.Navíc se první   Rambo vyhýbá zaběhnutého   klišé,které já tak   bytostně nenávidím.Mám   tím na mysli to,že se na   scéně objeví atraktivní   žena a   vždy(!!!)nezadaná.
Před lety jsem četl i   knihu Rambo a musím uznat,že   filmové zpracování se   povedlo na výbornou.Byl jen   upraven konec filmu,kvůli   pokračování.V knize Rambo   zemře.
Xpojntman
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.10.2018
Byt má jednička Ramba svoje   kvality, tak mě zas tolik   nechytla jako další dva   díly. No Sylvester je ve své   roli dost dobréj.
Cash89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.2.2008
Slavný Sly v nejslavnější   roli svého života, která se   prokousává problémy stejně   dobře jako jeho Rocky   poráží americké a ruské   hrdiny. Nová myšlenka,   časově vystižná a   perfektně jednoduše   využitá. Hodně dobrý film,   který opravdu trochu   těžší z originality a   povahy amerického národa,   který automaticky   diskriminuje   "neoblíbené"   skupiny lidí. Hodně silně   formovaná myšlenka, kdy   lidé bojují pro národ a   národ se jim odvděčí   nenávistí a předsudky. Tato   myšlenka provází celý film   a jeho nosnou zbraní, v   které je nabita kulka se   svaly Sylvestra Stalloneho a   jeho neobyčejně povedenné   vystižení role vietnamského   vysloužilce. Určitě stojí   za podivání, ale milovat   toužit po tomhle filmu moc   nebudete.
Charlie35
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.3.2009
Jednoduchý děj a ne   příliš originální   námět. Na druhé straně   Rambo je dokonalou ukázkou   přímočarého akčního   filmu v té nejčistší   krystalické podobě.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.11.2007
Nejlepší film ze série   Ramba, sice trochu přehnaný,   ale né až tak tolik jako   ostatní filmy. Napínavý a   akční snímek.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.8.2018
Nejlepší Rambo
Kultovní film kde Sly   uplatnil svoje přednosti,   herectví to není:DDD Dnes   už legendární snímek o   veteránovi z vietnamské   války se skvělou muzikou a   řadou filmových vychytávek   které pak použila řada   jiných tvůrců. Johny se   vrací domů ...a válka   pokračuje.
johnny-rk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.8.2008
John Rambo... nejlepsi zabijak   Vietmanu... vraci se a hleda   aspon nekoho, kdo by mohl z   jeho tymu prezit. Narazi ale   na znudene policisty v malem   mestecku, kteri si chteji s   vojakem pohrat... Nevedeli ale   do ceho jdou...
Clockwork
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.2.2008
Neprisel sem zachranit jeho   pred vami,ale vas pred nim.Je   to expert na partizanskou   valku.Tak tahle veta nastinuje   dej celiho   filmu.Napinavi,akcni,drsny, no   proste Rambo...
scorpiontom
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.7.2009
Rambo byl jeden z mých   prvních filmů které jsem   viděl ještě za   komunistického režimu a byl   jsem unešen pro mne jako   16letého kluka to bylo něco   neuvěřitelného.Dnes je mě   40 a hrozně rád se k tomuto   filmu vracím je to akční   klasika.
Warrior7
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.4.2010
musím se přiznat, že   ačkoliv je toto   nejslavnější role   Stalloneho, já tento film   viděl teprve nedávno...a   bylo pěkné se trochu   odreagovat a podívat se, jak   se točily filmy v   minulosti...myslel jsem si,   že to je jen další akční   ptákovina, nicméně jsem byl   velmi mile překvapen...
Rendys
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2008
Po celý film výborná   podívaná, až na ten   závěr, kdy Sly se samopalem   v ruce napíná svoji   muskulaturu a dává tušit,   co přijde v následujících   dílech. Jinak je tu Stallone   hodně uvěřitelný a ve   chvílích, kdy vede svoji   nerovnou partyzánskou válku   ukrytý kdesi v lesích, mu   člověk musí fandit.
martas_v
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.11.2009
Nejlepší Staloneho film, kde   ukázal, že pro některé   vojáky válka neskončila,   ač by si to přáli. Válka   pokračuje a to doma, džungle   je vyměněna za lesy, nejsou   zde žlutí, ale Američani.
cynik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.2.2008
První film o Rambovi je brán   jako jeden z prvních   akčních filmů, ale podle   mě patří spíše do   kategorie drama, thriller a   dost možná i dobrodružný   film, ale rozhodně to není   AKČNÍ FILM v tom smyslu jak   se později toto označení   ujalo ! V současnosti se   hodně mluví o Rambovi 4 v   režii samotného Stallonea,   který je snad nejkrvavější   z celé série, ponechme   stranou jestli je to dobře   nebo ne, ale uvědomil si   někdo, že v prvním díle   nezabije Sylvester Stallone   alias John J. Rambo jediného   člověka ?!!! Někdo může   namítnout : A co ten polda,   co spadne z vtulníku ? Ten   ale spadl vinou pilota a   částečně také vlastní !   Už proto, že Rambo I není   klasickou   "sekyryádou" stojí   rozhodně za vidění i po   těch letech. A určitě na   DVD, kde je k dispozici i   alternativní konec, ve   kterém Ramba plukovník   Trautman zastřelí. TAK   TOTIŽ KONČÍ PŮVODNÍ   ROMÁNOVÁ PŘEDLOHA ! A i to   ten Sly zahrál pěkně :-)
aspect777
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.7.2010
Rambo
Rambo První krev ,měl být   podle knihy Davida Morrela i   posledním.
Bohudík   ,že se režisér Ted Kotcheff   nedržel námětu knihy ,kde   John zemře a my můžeme   sledovat život tohoto   Vietnamského veterána do   dnešních dnů,kdy se snad   má točit v pořadí už 5   díl.
PogoJoe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.6.2007
Ramba jsem shlédl po více   než deseti letech zvědav,   zda se mi bude líbit stejně   jako tehdy. A musím přiznat   - opět jsem se skvěle bavil.   Tenhle film má v sobě   jakési kouzlo - nejen, že   moji mysl při něm zaplavuje   série nostalgických   vzpomínek na dobu, kdy jsem   film viděl vůbec poprvé   jako malý kluk v   originálním znění v   otřesné kvalitě přehraný   z jakési západní televize a   simultánně dabovaný jedním   nevýrazným hlasem (tehdy   jsem to celé vnímal hodně   jinak - byl jsem hodně   malý), ale člověk musí   žasnout nad jeho   jednoduchostí a při tom   účelností. Rambo má spád,   žádná hluchá místa,   skvělou hudbu mistra J.   Goldsmithe, výborně vybrané   typy herců od nechutných   nebo naopak prostinkých   policajtů v čele s B.   Denehym až po samotného   Slye, kterému tahle role   prostě sedne jako žádnému   druhému, a má i svoji   hloubku. Je to o člověku,   který se ve válce, ve které   byl hrdinou, obětoval za   vlast, ztratil všechny své   kamarády, a po návratu do   "civilizovaného"   světa, kdy ho trápí tuny   tíživých vzpomínek, po   něm ani pes neštěkne.   Dokonce ani místo   "blbýho hlídače"   mu nechtějí dát. A taky o   jednom namyšleným   xenofobním poldovi, který   byl až doposud ve svém   světě králem. Skvělý   film.
jenda14
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.12.2008
velmi povedený akční film v   mém pořadí druhý rambo ze   série nejvíce jse mi líbil   třetí díl ale   nezapomenutelná scéna když   rambo skáče ze skály na   strom
pivnidoga
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.1.2008
Urcite kultovni snimek   mladi...., o to je vetsi   prekvapeni, ze funguje doted.   S. Stallone "hraje"   opravdu jen v tomhle filmu,   dukazem budiz ta posledni   scena. Ostatni dily uz nemaji   s timhle nic spolecneho, jsou   to totiz jen bezduche   strilecky....
chulittt
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.4.2009
Sylvester Stallone ve své   nejslavnější roli podavá   nezapomenutelný výkon.   Snímek first blood je   dokonalý co se tyče hudby,a   výborny výkon všech herců.
BudTerence
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.12.2012
Za celý film jsem napočítal   celých 26 vulgárních   výrazů . Snad nejvíce těch   slušných slov na k... ze   všech filmů ( hodně mu   konkuruje Skála).
Hídinka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.8.2009
nejlepsi dil ze vsech pac to   bylo neohrany a sceny   originalni a on byl mladej a   docela hezkej.......
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.11.2011
Líbil se mi tenkrát před   lety a líbí se mi i teď. To   že akce je spíš v druhé   půlce a není tam snad   jediný mrtvý i tak je to   klasika 80. let a pro mě   vždy bude.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Klasika. Film, který určitě   viděl každý kdo se zajímá   alespoň trochu o akční   filmy. A pokud ne tak je to   ostuda.
red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.7.2017
První Rambo. Klasika mezi   béčkovými filmy. Veterán   vietnamské války po   konfliktu s místní policií   v akci. Celkem uvěřitelný   příběh, slušná akce a   Sylvester Stallone. Film se   dá vidět i po těch letech a   má stále co říct   veteránech, kteří se vrací   z války domů.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.2.2008
Zabavna akcni ptakovinka s   hrdinou, ktery se uz stal   filmovou ikonou. Je to tvrdak,   drsnak a rozhodne chlap, ne   prilis hodny nasledovani. Ale   to neubira na kvalitach tohoto   filmu.
Rocky4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2008
Legenda mezi akčními filmy,   další klasika se Sylvestrem   v hlavní roli, já osobně   mám radši jeho Rockyho ale   Rambo je taky povinnost. Tento   díl je příběhově asi   nejpovedenější z celé   série. Smutná ale pěkná   hudba od mistra Goldsmithe,   akce zvládnutá na jedničku.   Válečný veterán se vrací   domů z Vietnamu,všichni jeho   přátelé jsou mrtvý až na   jednoho. Bývalý velitel z   války, který má v tomto   filmu na Ramba velký vliv.   Rambo chce jen najít klid ale   zatvrdlý polista ho   nesmyslně vyhodí z města a   pak na něj zbytečně   útočí. Na stanici jsou k   němu taky až přehnaně   tvrdí. Rambo ve kterém se   vyvolají vzpomínky na to,   kdy byl mučen ve Vietnamu,   vymlátí celou stanici a   schová se do hor. Policisté   až moc pozdě zjistí s kým   mají tu čest a Rambo si s   nima v horách dělá co chce.   Nakonec tento film nemá   vítěze ale jenom poražené.   A to je na tom nejlepší. Sly   tady moc nemluví a nepadají   z něj perly jako v Rockym ale   v emotivním konci to rozjede.   A je to skutečně herecký   koncert od Slyho.
wena
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.10.2019
Střet válečného veterána   z vietnamského střetu a   zamindrákovaného šerifa   odněkud z americké zadele.   Návštěva posledního   přeživšího ze své   řeznické party se zvrtne na   lov který od začatku není   tak jednoznačný a Rambo   ukazuje své kvality. Opravdu   přežívá ten nejlepší.   Film jsem viděl mnohokrát a   stále mě baví , skvělá   hudba a válečné dovednosti   Ramba spolu s buranství   šerifa a jeho nosledů nikdy   nenudí.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.8.2011
Tenkrát mě zaujal pro   akčnost filmu. Dnes na to   koukám trochu jinak. Film má   jemný nádech kritiky války   ve Vietnamu a trauma   obyčejných američanů.   Jinak je to dobrý akční   film 80tých let.
AshT
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.9.2009
Rambo 1 mě nepřišla   nejlepší naopak bych řekl   nejhorší nelíbylo se mi to   jak vlastně příšel voják   a začal vraždit.
Ziidgaa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.10.2004
Jak říká můj tatínek,   Rambo je Rambo. A opravdu mi   připadá, že na Rambovi jsou   odkojené všechny akční   filmy... Tohle je prostě   klasika ať už se to líbí   nebo ne.
Rambo se   vrátí hledat své kamarády,   se kterými ztratil kontakt od   války ve Vietnamu a ještě   se připlete k nevlídnému   policajtovi. To ovšem policie   netuší s kým má tu čest a   jediný, kdo Ramba dokáže   zchladit je jeho (bývalý?)   nadřízený...
moramp
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.4.2008
Moc hezká trilogie o válce   ve Větnamu,už se těším na   čtyřku..V té době Ramro 3   byl nejdražší film stál   100 mil.dolarů..
Jarda6
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.10.2009
První díl Ramba rozhodně   není tím   nejlepším-alespoň co se   akční stránky   týče.Rozhodně zde mohlo   být víc přestřelek nebo   jiných absurdností kterých   jsou další čtyři díly   plné.Na 9 to tentokráte   nebylo.
JohnCoestler09
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.1.2011
Akčná pecka
Druhá bombová postava ,   ktorú stvárnil Sylvester (   po Rockym).Prvý diel Ramba   bol dosť vydarený a príbeh   vojaka z Vietnamu nádherne   realistický,akčný a   dojemný .Jeden z najlepších   filmov,v ktorých si hlavnú   rolu zahral Sly .Krásny   príbeh,krásna   hudba,Sylvester z tohoto filmu   vytvorili aj filmovú legendu   menom RAMBO...
halounak
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.11.2008
Tenhle díl je takový   minimalistický, zaměřuje se   spíše na hrdinovu   psychologii. Při jeho   nerovném boji v lesích mu   člověk musí fandit...
kinonaj
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.1.2011
klasika
Není třeba ani   komentovat.Bude někdy v TV i   ten poslední?Rambo je super a   kdo neviděl tak neví co je   to film!
ULTRAMIX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.4.2007
Stará dobrá klasika   patřící mezi nejlepší   filmy Sylvestera Stalloneho
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.9.2020
Moc dobrá akční klasika   80.let. Docela originálně   pojatý příběh   vietmanského veterána se   spoustou akce a řadou   slavných hlášek v dost   propracovaných dialozích. K   tomu dobrá hudba a kvalitní   pyrotechnické efekty (na   počátek 80.let). Režisér   Ted Kotcheff i Sly, který se   podílel i na scénáři se   zkrátka vytáhli. Tento film   nestárne (na rozdíl od řady   jiných akčních snímku z   té doby) a dokáže zaujmout   a pobavit i dnes.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.3.2012
Jejda. Tak toto béčko je už   nostalgickou záležitostí.   To i akční filmy měly svoji   úroveň a logika nedostávala   tolik na frak. Jen vždy   žasnu na tím, jak asi ty   Spojené státy byly bohaté v   rámci veřejné správy.   Velikost policejní stanice a   počet zaměstnanců ve   středně velké prdeli je   překvapující. Oné   primitivnosti místních   zastánců zákona se dá   docela věřit. Vždy napřed   tasí a střílí a pak se   teprve ptají. Viz nedávný   případ, kdy skupina   policistů brutálně zbila   řidiče s epileptickým   záchvatem v domění, že na   ně útočí a brání se   zatčení.
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.2.2021
Rambo a PTSD ako prasa...
Klasika, ktorá   nehrdzavie.Možno len   trošičku.Akčné scény sú   skvelé a áno vážení-ide   to aj bez CGI efektov.Scenár   je už slabší a poplatný   akcii.Veľkým prekvapením   bol pre mňa herecký výkon   Stalloneho.Okrem grimás a   napínania bicepsov zvládol   aj dramatickú rolu.
Film jednoznačne   doporučujem.Je to akčná   klasika.
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.1.2011
Pokračuju v pozdním   dohánění své neznalosti   akčních klasik a v tomto   případě se ta činnost   nejeví nijak nepříjemnou.   První část slavné série   je překvapivě solidní,   střízlivá, má lehký   kritický podtón, který   zatím není masakrovaný   divácky vděčnou akční   řezničinou. Rambo ještě   není tak nadlidsky   nezničitelný, jeho boj o   přežití a čest má jistou   dávku uvěřitelnosti.
Rival
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.7.2014
Nezapomenutelné
Film jsem viděl v 8. letech a   hrozně se mi líbil.Stallone   se mi v dětsví hrozně   líbil (díky filmu
Rocky IV).Milovníci   kultovních a akčních filmů   by neměli propásnout ale   podle mě kdo čte tento   komentář už film   viděl.100%
riso.svec
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 4.8.2010
moc bruni a tjk trochu blbost   jeden muz proti tridsiatim po   zuby ozbrojenych chlapou a   vsetkych porazil troch   nerealne

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24388minih24388Žít a zemřít v L.A. (1985) 
To Live and Die in L.A. n
minih18998minih18998Sladký život (1960) 
La Dolce vita n
minih60882minih60882Stefanie (1995) [TV seriál] 
Für alle Fälle Stefanie n
minih30602minih30602Žena za pultem (1977) [TV seriál] 
Žena za pultem n
minih23457minih23457Záhada hlavolamu (1993) 
Záhada hlavolamu n
minih29628minih29628Dracula (1931) 
Dracula n
minih59286minih59286Jásón a argonauti / Iásón a argonauti (2000) [TV film] 
Jason and the Argonauts n
minih39792minih39792Rafťáci (2006) 
Rafťáci n
minih28393minih28393Vesmírní kovbojové (2000) 
Space Cowboys n
minih33334minih33334Zůstane to mezi námi (2003) 
Zostane to medzi nami n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Rambo: Poslední krev (2019)

 Rambo: Poslední krev (2019)
Rambo: Poslední krev n
Rambo 5: Last Blood
Žánr: akční / dobrodružný / thriller
Země: Spojené státy americké / Španělsko / Bulharsko
Režie: Adrian Grunberg

(pokračování)

Rambo: Do pekla a zpět (2008)

 Rambo: Do pekla a zpět (2008)
Rambo: Do pekla a zpět n
Rambo
Žánr: akční / drama / thriller / válečný
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Sylvester Stallone

(pokračování)

Rambo 3 (1988)

 Rambo 3 (1988)
Rambo 3 n
Rambo III
Žánr: akční
Země: Spojené státy americké
Režie: Peter MacDonald

(pokračování)

Rambo 2 (1985)

 Rambo 2 (1985)
Rambo 2 n
Rambo: First Blood Part II
Žánr: akční
Země: Spojené státy americké
Režie: George P. Cosmatos

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10