Jeden svět
ohodnotit

Rambo

First Blood

Další název:
Rambo: První krev
Žánr:
Rok:
1982
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1991
„Boj o život pokračující po návratu z vietnamského pekla.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rambo
Vysloužilý veterán a zelený baret John Rambo se vrací z války ve Vietnamu a chce navštívit svého posledního přítele. Když se dozví, že i ten se stal obětí války, zhroutí se Rambovi svět a nemá se na koho obrátit. Dorazí do malého městečka Hope, kde paradoxně právě ztrácí poslední naději začlenit se zpátky do normálního života. Zde se totiž stává obětí policejní šikany, je zatčen za potulku a na policejní stanici mu hlavou problesknou jeho válečná traumata. Od této chvíle ztrácí jakkýkoliv respekt k ostatním a stává se z něj zuřivá bojující mašina, která se ale celou dobu pouze brání útokům policistů. Když se probojuje z policejní stanice, uteče do lesů, kde na něj tamní strážci zákona pořádají hony. Ačkoliv je Rambo sám a jeho jedinou výbavou je nůž, nemají jeho nepřátelé žádnou šanci. Na pomoc proto přichází plukovník Trautman, který Ramba vycvičil a velel mu ve Vietnamu.
Film byl natočen podle knihy Davida Morella "First Blood", ale některé scény byly poupraveny ve prospěch hlavního hrdiny.


Autor: callaghan

Popis / Obsah / Info k filmu Rambo
Válečný veterán John Rambo hledá přítele Delmara, se kterým bojoval ve Vietnamu. Od jeho matky se však dozví, že Delmar zemřel na rakovinu. V jednom z malých městeček ho zastaví šerif Teasle a bezdůvodně ho jako vandráka vykáže z města. Když veterán neuposlechne, šerif ho odveze na policejní stanici, kde ho se svými muži začne týrat. Kruté zacházení připomene Rambovi mučení ve vietnamském zajetí, což v něm probudí instinkty cvičeného bojovníka. Než si policisté uvědomí s kým mají tu čest, Rambo se zmocní svého nože, zneškodní posádku policejní stanice a po divoké honičce na ukradené motorce se policistům ztratí v lesích za městem. Zuřící šerif zorganizuje jeho pronásledování s pomocí psů, vrtulníku a dobrovolníků. Rozpoutá štvanici, aniž by tušil, že si nabral větší sousto, než jaké je schopen zvládnout. Rambo byl totiž příslušníkem elitních Zelených baretů a parta provinčních policistů, ani narychlo zburcovaná Národní garda mu rozhodně nemohou být rovnocennými soupeři.


Popis / Obsah / Info k filmu Rambo
John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Rambo
Americký film Rambo (překlad původního názvu je První krev) režiséra Teda Kotcheffa je počátkem série o profesionálním zabijákovi Johnu Rambovi, která v průběhu 80. let vzbudila obrovský divácký zájem, ale i vlnu pobouření jak ve Spojených státech, tak v zemích „socialistického bloku", kde se stala z vůle stranických kádrů synonymem pro oslavu násilí, šovinismu, militarismu a antikomunismu. - Autoři filmu se ubírají jinou cestou než jejich umělecky i myšlenkově schopnější kolegové, kteří se ve svých filmech pokoušejí vyrovnat s traumatem z Vietnamu. Psychologický otřes z prohrané války a pocit křivdy se stávají záminkou k drsné podívané, jejíž titulní hrdina je vyprovokován k rozpoutání „obranného" boje nadutým jednáním provinčního šerifa a jeho mužů. Rambo v něm přemaže desítky po zuby ozbrojených mužů a odzbrojí ho teprve domluva jeho bývalého velitele Trautmana, který ho ostatně jako dokonalý vraždící stroj zase uvádí do chodu v dalších dvou pokračováních. Ve filmu Rambo II (1985, režie George P. Cosmatos) ho posílá zpět do Vietnamu osvobodit skupinu amerických zajatců; v Rambo III (1988, režie Peter MacDonald) musí podpořit americké zájmy v Afghánistánu. - Rambo se jeví jako schematické, dějově naivní a myšlenkově nepřesvědčivá podí-vaná, ačkoliv románová předloha Davida Morella je kvalitní. Účinkování Sylvestra Stalloneho (spjatého s obdobnou „sériovou" postavou, boxerem Rockym) se dá stěží nazvat hereckým výkonem. Na rozdíl od „ušlechtileji" motivovaných, ovšem neméně naivních a neméně profesionálně odvedených amerických pohádek však úsměv poněkud tuhne na rtech, protože příčinu světového úspěchu Rambů lze zřejmě hledat právě ve fascinaci jejich siláctvím a primitivismem.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Film Rambo je jedním z nejznámějších filmů, zabývajících se následky vietnamské války. Poprvé se v něm objevuje navrátilec z Vietnamu John Rambo, člověk vyškolený zabíjet, pro nějž je zmařit lidský život stejně snadné jako sfouknout svíčku. V hluboké depresi, způsobené zážitky z války, se toulá Spojenými státy, neschopen přizpůsobit se normálnímu životu a vytržen z rámce jakýchkoli hodnot a cílů. Jediným jeho konkrétním záměrem je najít svého přítele, s nímž sloužil ve zvláštní jednotce Zelených baretů, a který jako jediný kromě něj přežil vietnamské peklo. Najde však pouze jeho v bídě žijící matku, která mu oznámí, že syn zemřel na rakovinu, jako následek válečných útrap.
0 podivného tuláka brzy projeví zájem policie - xenofobní šerif Teasle a jeho muži. Rambo je obviněn z potulky, zadržen, při výslechu ponižován a bit. Chování policistů mu připomene mučení, které ve Vietnamu zažil a „roznětka je odpálena". Po fyzické likvidaci několika věznitelů a zničení téměř veškerého zařízení policejní budovy následuje Rambův útěk do blízkých hor, kde se chce ukrýt. Brzy je však pronásledován policisty, které vede Teasle za pomoci psů a vrtulníku. Začal hon na člověka, jehož cíl je jasný... Ale v divočině se role záhy vymění a z lovců se postupně stávají oběti. Lavina se dala pohybu.
Na scénáři podle románu Davida Morrella se spolupodílel i představitel hlavní role Sylvester Stallone. Není to jeho první scenáristická práce a rukopis je jasně patrný. Oproti románu přibylo akčnosti, ubylo charakteristiky i psychologie postav a původně tragický závěr byl změněn v relativní happy end. Hlavní myšlenka příběhu však zůstala zachována. Voják bojující za svoji vlast byl po změně politického ovzduší odhozen jako nepotřebná použitá věc, ponechán sám sobě a svým traumatům.
Dnes se již Američané poučili. Po válce v Perském zálivu byla většina navrátilců z bojů podrobena psychiatrické péči, která jim měla navrátit ztracenou duševní rovnováhu. Podmínky, za nichž se děj filmu odehrává, sice již pominuly, ale i přesto Rambo stále ještě dokáže upoutat. Především strhující atmosférou zoufalství dravce zahnaného do kouta, který musí znovu rozsévat smrt (to jediné ostatně umí, a v téměř mystickém sepětí s přírodou likviduje své protivníky. Ozbrojen pouze nožem a polonahý vyrábí pasti a smrtící nástrahy, dokáže si opatřit potravu (oštěpem skolí kance), v přírodě se orientuje a skrývá nesrovnatelně lépe než jeho pronásledovatelé. To vše mu umožnil bojový výcvik, který před nasazením do války prodělal. Je otázkou, zda a nakolik se tvůrci v líčení jeho schopností odchýlili od reality.
Zkušený režisér Ted Kotcheff se nijak nesnažil oživit Stalloneho kožený obličej, zřejmě by tato snaha vyšla naprázdno, zato se zaměřil na dokonalé využití jeho tělesných možností, na dynamické scény bojů a zabíjení.
Tímto filmem Stallone důstojně převzal štafetu od Johna Wayna, který svými Zelenými barety jako jeden z prvních oslavil prosté americké bojovníky z Vietnamu. Pokračování příběhů Ramba vznikala v tříletých intervalech: RAMBO - First Blood II (1985) se odehrává přímo ve Vietnamu a RAMBO III (1988) je situován do Afganistánu. V zástupu akčních filmů patří RAMBO do předních řad.
mos Cinema 1992/10/65

Autor/Zdroj: mos/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Rambo: Poslední krev (2019)

 Rambo: Poslední krev (2019)
Rambo: Poslední krev n
Rambo 5: Last Blood
Žánr: akční / dobrodružný / thriller
Země: Spojené státy americké / Španělsko / Bulharsko
Režie: Adrian Grunberg

(pokračování)

Rambo: Do pekla a zpět (2008)

 Rambo: Do pekla a zpět (2008)
Rambo: Do pekla a zpět n
Rambo
Žánr: akční / drama / thriller / válečný
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Sylvester Stallone

(pokračování)

Rambo 3 (1988)

 Rambo 3 (1988)
Rambo 3 n
Rambo III
Žánr: akční
Země: Spojené státy americké
Režie: Peter MacDonald

(pokračování)

Rambo 2 (1985)

 Rambo 2 (1985)
Rambo 2 n
Rambo: First Blood Part II
Žánr: akční
Země: Spojené státy americké
Režie: George P. Cosmatos

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10