Jeden svět
ohodnotit

Protektor

Další název:
Protector
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
22.9.2009
„Co všechno jste ochotni zradit pro lásku?“

Obsah filmu Protektor




 
Ústředními hrdiny českého filmu „Protektor“ jsou manželský pár Emil a Hana Vrbatovi. Emil pracuje jako reportér v Československém rozhlase, Hana je oblíbenou herečkou milostných filmů tzv. první republiky. Jejich poklidné manželské soužití zcela naruší nová politická situace, která nastává na sklonku 30. let. Hana je totiž židovského původu. Její herecký kolega po tzv. mnichovské zradě naléhá na Hanu, aby s manželem emigrovala pod falešnými doklady, neboť s největší pravděpodobností to budou právě Židé, kterých se budoucí politická situace bude dotýkat nejvíce. Poněkud naivní žena, která navíc miluje svou slibně rozjetou filmovou kariéru,...
 
Související odkaz
 
RECENZE - Protektor: velké ambice, důvtipná stylizace, ale ohrané téma

Protektor dostal rekordních šestnáct milionů korun od státního fondu kinematografie. Chudě opravdu nevypadá. Ale jeho obsah za obalem zaostává.

číst dál

Hodnocení: 60 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Formát:
širokoúhlý
 
 
Jazykové verze:
česká, německá
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Protektor >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.3.2021
Znovu jsem se na to o víkendu podíval a můj   původní dojem z tohoto filmu zůstal stejný.   Dobře natočené, dobře obsazené a solidně   zahrané. Největší slabinou je podle mého   věrohodnost příběhu či spíš jeho podání.   Na naše poměry je to asi lehce nadprůměrný   snímek ale myslím si, že mohl být i lepší.   Možná je to ale tím, že já mám na vše co   zachycuje období 1938-1945 fakt hodně   vyhraněnou optiku.
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.3.2020
Když jsem film viděl v roce 2009 v kině, měl   jsem velkou radost, že Marek Najbrt natočil   výjimečně novátorský snímek. Dnes jsem o tom   přesvědčen a měním hodnocení na plný   počet. Za 11 let se žádný z režisérů   nepřiblížil kvalitou a stylem k Protektorovi   ani v nejmenším. Ten film má parádní   dynamické tempo, moderní střihy, které způsob   vyprávění zdokonalují a dramaticky stupňují.   Kolikrát jsem napětím a nervozitou ani   nedýchal, hutná a tíživá atmosféra   Protektorátu a situace v něm parádně gradují.   Jana Plodková co zahrála v hlavní roli, to je   samostatná kapitola. Její výrazy tváře,   pohyby a pocity vyjadřují všechno. Midi Lidi   svým soundtrackem dokázali téměř nemožné -   skloubit zvuk a obraz v celistvé tempo, bez   kterého by oba tvary samostatně fungovat   nemohly. Geniální práce ve všech směrech.   Protektor je film, který Českou republiku může   v zahraničí bez ostudy reprezentovat. Což je   bohužel výjimka mezi bahnem v novodobé české   kinematografii.
oreo
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.6.2016
Najbrtův "umělecký" vzor - Veit Harlan
Další z řady Najbrtových projektů s   antislavistickou tématikou. Terčem Najbrtové   nenávisti se již tradičně stávají Češi,   které vykresluje tradičně převážně v   negativních barvách a své židovské   soukmenovce přikrášluje kde může. Divákům   nevadí, že příběh z pera Najbrta, Tučka a   Geislera je zcela smyšlený a tudíž do   posledního písmene naprosto lživý? Divákům   nevadí, že film Protektor je plný cílené   nenávisti proti Čechům a tím autoři hrubě   porušují platný zákon České republiky o   Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné   skupiny osob? Divákům nevadí, že dle   vyjádření jednoho z herců - Budaře - na   jakémsi rautu, že až po klapku byli všichni   tvůrci Židé - to byli diskvalifikováni lidé   jiných etnických nebo náboženských skupin?   Zkrátka učebnicový novodobý kandidát na   České lva. Dle mého názoru by si výše   zmiňovaný trojlístek autorů zasloužil soud a   mnoholetý žalář.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.3.2014
Jinak zpracované období 1939- 1942 zachycuje   příběh židovské herečky a jejího manžela -   hlasatele rozhlasu. Místo emigrace zůstali a   prožívají období sílícího protižidovského   teroru. Na můj vkus dostal film mnoho cen - tak   vynikající dílo to podle mne není. Na film se   koukat sice dá, ale veledílo to není.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.5.2013
Velmi solidní válečné drama,bez bojů a   akce.Dobrý námět o tom jak se zachovat v   mezních situacích a prokousat se složitým   obdobím.Výborná kamera,dobové barvy a   kostými,herecké výkony a skvělá hudba MIDI   LIDI!
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.3.2013
:-OOOOOO!!! Konečně jsem zas jednou očarovaná   českým filmem! A to hned od počátečních   titulků - originální motiv míhajících se   byciklových drátů, provázející i popisné   info, je navýsost umělecký, stejně, jako   zběsile šlapající postavy jezdců před   pohybujícím se plátnem, dokonale dokreslující   úvodní citát a navozující naléhavost či   vážnost momentální situace. A artová fota,   pořízená v duchu humorné revolty, jsou jen   sametovou pěnou v šálku výborné kávy. Je s   podivem, kolik variací na jedno téma lze   natočit, z kolika pohledů se na něj můžeme   dívat, a přesto nás znovu donutí slzet přes   úsměv, otřást se odporem, nebo pochopit...   Film se úspěšně vyhýbá mnohému z tuzemské   tvorby, včetně provinčnosti, tragédských gest   a obsazení sázejícímu na jistou kartu lidové   oblíbenosti - mám jisté výhrady k obsazení   Hany - myslím, že typově příliš   neodpovídala a její slovní projev vzbuzoval   zdání, že snad ani není českou herečkou,   tyto rušivé prvky však vyrovnávala kamera,   citlivě pracující s nádechem dobového oparu a   měkkého světla, velmi povedené masky a   celkově zajímavá stylizace, odrážející   prvorepublikové zlaté časy. Civilně pojatý   snímek nedrásá nervy mučivými výslechy ani   bezdechými uprchlíky schoulenými v úkrytech   plných strachu z prozrazení, a přesto, jedna   jediná věta, zcela zásadní, vyjádří   neuvěřitelnou noční můru doby - skvěle   předneseno, tak pěkně "počesku",   Janem Budařem :"Prosím tě, říká se, že   když nikoho nechytěj, tak že budou popravovat   každýho desátýho Čecha. Myslíš, že je to   vůbec možný?"
LucyStar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.4.2012
Pro mě absolutně nejlepší český film, který   jsem kdy viděla a naprosto nechápu některé   negativní komentáře. Velmi zajímavá doba,   výborná zápletka, skvělé herecké výkony,   odlehčující komické momenty v jinak tragickém   příběhu, působivý závěr a k tomu všemu   vynikající hudba od mé oblíbené skupiny Midi   Lidi... Deset hvězdiček jak vyšitých!
Ondrus21
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 11.11.2011
???
Když jsem si film pouštěl, čekal jsem, že to   bude přinejmenším něco ve stylu "Operace   Silver A", což sice taky nebyla žádná   sláva, ale bylo to mnohem lepší než tohle.   Musím říct, že film mě strašlivě zklamal.   Horší film o heydrichiádě už snad ani nikdo   nemohl natočit. Nejsem zas až tak náročný   divák, ale tohle bylo příliš.
aurora45
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.6.2011
Proč zrovna název Protektor,
když nadčasový příběh se vlastně může   odehrávat v jakékoli kruté totalitě. A i proto   mých 6*, dále kvůli přece jen příliš tmavé   kameře (asi to mělo evokovat dobové filmy, ale   tam bylo foto suprové!) a i kvůli trochu   nezvládnutému konci - náznak ano, sentiment ne.   Jinak dobrej biják, ale přece jen jsem od deseti   musela odpočítat...
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.5.2011
Filmařsky i herecky kvalitní snímek, přesto mi   tam chybělo něco, co by mě donutilo mít obavy   o osud hrdinů v tak nezáviděníhodné situaci.   Takhle mi připadali jako normální žárlivá   dvojice, která si neví rady sama se sebou a   někde v pozadí je válka, kterou stejně moc   nevnímali, spíš si dělali schválnosti   navzájem.
Jediný rozumný člověk byl   herecký kolega, který vyzýval Hanu k emigraci.   Přitom Plodková i Daniel, především on, jsou   herecky dobří a neokoukaní na to, aby mohli   vytvořit opravdu strhující drama milenecké   dvojice v krušném období války. Je pravda, že   naše vnímání snímku je ovlivněno tím, že   víme jak tato historická doba dopadla, ale   takhle mi bylo postavy, kterou hrál Daniel spíš   líto, protože dominantní v tomto vztahu byla   především Hana a Emil na svůj vztah k ní   doplatil.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih15245minih15245Oznamuje se láskám vašim (1988) 
Oznamuje se láskám vašim n
minih5107minih5107Cikán (1975) 
Le Gitan n
minih56792minih56792Zatím spolu, zatím živí (2010) 
Knight & Day n
minih94817minih94817Ecce Constantia (1992) [TV inscenace] 
Ecce Constantia n
minih49996minih49996Kořist (1971) 
Le Casse n
minih49872minih49872Poslední dopis (1973) [TV inscenace] 
Poslední dopis n
minih8115minih8115Hauři (1987) 
Hauři n
minih24676minih24676Skřivánčí píseň (1933) 
Skřivánčí píseň n
minih68102minih68102Micimutr (2011) 
Micimutr n
minih42612minih42612Letní romance (1975) [TV film] 
Letní romance n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Protektor (2009)Protektor (2009)Protektor (2009)Protektor (2009)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10