Jeden svět
ohodnotit

Prolomit vlny

Breaking the Waves

Rok:
1996
Délka:
159 minut
Premiéra v ČR:
11.9.1997
„Netradiční milostný příběh ohlubokých a opravdových lidských citech“

Obsah filmu Prolomit vlny

 
Příběh o síle a moci lásky se odehrává v zapadlé vesničce v severním Skotsku v 70. letech, a pojednává o víře, sebeobětování a zázracích. Hluboce věřící protestantská dívka, mladičká a naivní Bess, se provdá za světem protřelého těžaře Jana, který pracuje na naftařské plošině v Severním moři. Jan je silně přitahován nevinností a čistotou dívky, která pravidelně rozmlouvá s Bohem.
Brzy po sňatku ale Jan utrpí při explozi úraz a ochrne na celém těle. Bess se obviňuje, protože se předtím vroucně modlila k Bohu, aby jí ho vrátil domů. Jan nesnese pomyšlení, že se již nikdy nebudou moci milovat a přesvědčí Bess, aby spala s jinými muži. Její...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Lars von TrierLars von Trier  
hraje:
Emily WatsonEmily Watson.....Bess [29]   
Stellan SkarsgårdStellan Skarsgård.....Jan [44]   
Katrin CartlidgeKatrin Cartlidge.....Dodo [34]   
Jean-Marc BarrJean-Marc Barr.....Terry [35]   
Adrian RawlinsAdrian Rawlins.....dr. Richardson [37]   
Jonathan HackettJonathan Hackett.....pastor   
Sandra VoeSandra Voe.....Bessina matka [59]   
Udo KierUdo Kier.....sadista na lodi [51]   
Mikkel GaupMikkel Gaup.....Pits [28]   
Finlay WelshFinlay Welsh.....koroner   
Roef RagasRoef Ragas.....Pim [30]   
Phil McCallPhil McCall.....dědeček [70]   
Robert RobertsonRobert Robertson.....předseda obce [65]   
Desmond ReillyDesmond Reilly.....starší   
Sarah GudgeonSarah Gudgeon.....Sybilla   
David GallacherDavid Gallacher.....doktor v Glasgově   
scénář:
Lars von TrierLars von Trier  
Peter AsmussenPeter Asmussen.....spolupráce [38]   
hudba:
Joachim HolbekJoachim Holbek.....aranžmá a orchestrace [38]   
kamera:
Robby MüllerRobby Müller  
střih:
Anders RefnAnders Refn  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
CinemArt
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
24.11.2022
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Prolomit vlny >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

MambaX
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.1.2023
Prolomit vlny (a obětovat se pro lásku)
U nás, když zemře sebevětší padouch, při   smutečním proslovu se z něj stává šlechetný   a cnostný člověk. Na severu Skotska to měli v   sedmdesátých letech minulého století trochu   jinak. Při smuteční řeči se presbytariánský   pastor neupejpá poslat duši zesnulého do   horoucích pekel.
Mladičká Bess je vychovaná v   ortodoxní víře, mluví s Bohem a chodí často   dobrovolně uklízet místní kostelík. Její   srdce je zasvěcené Bohu. Pak však potká Jana,   světem protřelého těžaře, pracujícího na   vrtné plošině v moři a její srdce začne   patřit i jemu. Po svatbě by zamilovaná Bess   chtěla mít Jana neustále vedle sebe a jeho   odloučení snáší velmi těžce. Modlí se k   Bohu, aby se jí Jan vrátil dřív, než za   přislíbených deset dnů. Přání se jí   splní, ale Jan se jí vrací po úrazu při   havárii na plošině téměř celý   ochrnutý...
Bess to bere jako zkoušku její   lásky a je ochotná udělat cokoliv, aby se Jan   uzdravil. Dokonce i plnit jeho zvrácená a   zvrhlá přání, aby spala s jinými muži a   potom mu o tom vyprávěla - prý je to jediný   způsob, jak se může uzdravit.

Víc než   zdařilý výběr herců, nádherné a působivé   herecké výkony včele s filmově debutující   úžasnou Emily Watson v roli Bess, zvláštní   vizuální ztvárnění, citlivě vybraná hudba   ze sedmdesátých let,
místy až hypnotická   atmosféra, skvěle napsaný scénář,   mistrovská režie, to vše dělá z tohoto   snímku filmový klenot, který přes poněkud   místy depresivní vybroušení bude dlouho   zářit na filmovém nebi jako hvězda první   velikosti.
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.2.2019
Nebyl by to Lars von Trier, aby nervní kamerou   nenatočil nervní příběh, a nebyl by to Lars   von Trier, aby nevymačkal maximum slzí z   diváků a maximum emocí z herečky, zde z Emily   Watson. Nádherný filmový zážitek. (A ty   předěly!)
GeorgeB
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.4.2016
Divadlo nebo film ?
Před pár lety jsem navštívil divadelní   představení Prolomit vlny, v němž hlavní roli   Bess sehrála Dana Batulková   (http://www.fdb.cz/lidi/17966-dana-batulkova.html)   . O existenci filmu jsem věděl, ale nechával   jsem si ho až na později. Včera jsem shlédl i   film a musím říct, že i přes odstup mezi   jednotlivými verzemi, musím dát lepší známku   divadelní verzi. Přestože filmová Bess (Emily   Watson) je zahrána perfektně a roli jsem jí   věřil a přestože nejsem ve fanklubu divadelní   Bess Dany Batulkové, musím uznat, že na divadle   jsem si tento příběh užil více. Vliv určitě   měla i zajímavá scénografie včetně moře.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.12.2014
Milého z ciziny mi vrať - aneb život můj   náhle zkrať... není vždy dobré žádat Boha o   zázrak, a to ani když si s vámi povídá. Teď   už vím, proč se bojíme být naplno šťastni,   je to právě pro takový případ náhlé   ztráty, která postihla Bess - i když ona se   toho paradoxně nebála. A podívejme, všechno se   dá obelstít nebo uplatit, i smrt, záleží, co   nabídneme... I když mně ledacos přišlo dost   přes čáru, stejně mohu hovořit o nevšedním   zážitku s nepříjemně vlezlou ruční kamerou,   do atmosféry totálně nezapadajícími,   nicméně okouzlujícími hudebními intermezzy a   naprosto vynikající Emily Watson.
Petantino
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.9.2013
Von Trierova snaha mne dojmout opět nevyšla.   Severská dramata jsou známá svou dramatickou   silou, ale na mne nějak nepůsobí a v podstatě   mne nudí. Kromě toho považuji za ztrátu času   sledovat snímek plný utrpení, když pro mne   film představuje útěk z životní reality do   světa, kde je život o něco zábavnější. Mezi   pomatenými figurkami tohoto filmu mi však   rozhodně příjemně nebylo.
Worech
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.7.2010
Čtouce si komentáře předešlé, napadá   mě-víte co je to "Dogma 95"? Trier je   kouzelný především v tom, že je dodržuje ad   absurdum.
Prolomit vlny je emocionálně velice   silný zážitek o tom, kterak "láska   dokáže hory přenášet", ovšem silný   žaludek jest vskutku potřeba, druhá část   filmu jej vyžaduje bezezbytku.
Rozhodně stojí   za to vidět a možná i chvílemi přemýšlet.
MARi0
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.3.2010
Prolomit vlny
Bůh je mi svědkem, že tvorba Lars von Triera je   pro mě téměř posvátnou. Bohužel dílo   Prolomit vlny považuji za jedno z jeho   nejslabších. Příběh je ohromující, jako   vždy, jen mi vadila ta rozvláčnost. Setkávám   se s ní u všech jeho počinů, ale zde mi   přišli nějaká místa úplně hluchá, nudná,   prostě bez života... Skoro bych se ani nezlobil   za poloviční délku.
Jinak jsem snad ještě   nezažil Trierův počin, kde by se nám hlavní   hrdinka neukázala nahatá, ale ne od pasu nahoru   jako jsme zvyklí z Hollywoodu, tento režisér   nám ukazuje tu druhou polovinu:D (samozřejmě   až na film Dogville, s Nicole Kidman by tohle   prostě nešlo...)
Pardal
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2008
Naprostá nádhera, smutné prostředí a   digitální kamera dodáva pocit že jste opravdu   účastníky děje a navíc ten příběh, hrozně   silnej a to nejen díky úžasnému výkonu   hlavní protagonistky... Navíc pro mě taková   ostrá kritika fanatizmu a óda na lásku plus   údiv ze sebeobětování, to je to co jsem z   tohoto filmu vycítil. Měl jsem co dělat abych   neurojil slzu...
ELEONORA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2008
Film, ke kterému se vracím,
když se chci zcela odpoutat od reality všedního   dne. Pamatuji si dodnes, kdy a kde jsem film   viděla poprvé. Kdyby v kině spadl vlas na zem,   byla by to strašná rána. Cestou z kina jsme s   manželem nepromluvili ani slovo. Doma jsem ulehla   a nemohla spát. Ráno hned myšlenky na film. Tak   to trvalo snad týden. Někde jsem četla, že   Lars von Trier je citový vyděrač. Fakt nemá   konkurenci. V žádném svém filmu, tento však   vévodí všem.
insomniac
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.11.2007
Príliš dlhé na rozpovedanie jednoduchého   príbehu, miestami nudné - za zmienku z hercov   stojí asi len hlavná hrdinka, zbytočne dlhé   pasáže medzi jednotlivými časťami. Ale aj   napriek tomu sa mi to celkom páčilo a v celku to   na mňa pôsobí ako nadpriemerný film. No na   ďalšie pozretie už som chuť nemal...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41723minih41723Za plotem (2006) 
Over the Hedge n
minih54167minih54167Erekce, Ejakulace, exhibice a další příběhy obyčejného šílenství (1981) 
Storie di ordinaria folia n
minih43069minih43069Prázdniny pana Beana (2007) 
Mr. Bean's Holiday n
minih135209minih135209Vesmírná loď Ascension (2014) [TV minisérie] 
Ascension n
minih41862minih41862Hledejte Anthonyho (2005) 
Anthony Zimmer n
minih22036minih22036Valentin Dobrotivý (1942) 
Valentin Dobrotivý n
minih35760minih35760Vůně ženy (1974) 
Profumo di donna n
minih49112minih49112Vánoční koleda (2009) 
A Christmas Carol n
minih77749minih77749Cesta do lesa (2012) 
n
minih45728minih45728Tudorovci (2007) [TV seriál] 
The Tudors n


Hodnocení:n12345678910
Prolomit vlny (1996)Prolomit vlny (1996)Prolomit vlny (1996)Prolomit vlny (1996)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10