Jeden svět
ohodnotit

Poslední mohykán

Žánr:
Rok:
1947
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
5.9.1947
„Úsměvný příběh o napravení rodinného tyrana“

Obsah filmu Poslední mohykán

 
Starožitník Kohout není zlý člověk. Má však ideál: Být doma neomezeným pánem. Nevidí proto přání své ženy, ani to, že dcera Helena si našla ženicha, že druhá dcera se zamilovala, a že syn je vášnivý plavec. Chtěl by řídit jejich život podle svých staromódních představ. Zdenčin nápadník inženýr Bečvář však léčkou pronikne do Kohoutovy přízně (prý chce o jeho výchovných metodách napsat knihu). Starožitník mu dokonce sám nabídne Zdenčinu ruku. Do děje navíc vstupuje Kohoutův bratr, lesník, který přijíždí do Prahy na návštěvu. Shodou okolností si oba bratři vymění role a tak rodina považuje otce za milého strýčka a stěžuje si mu na jeho chování.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Státní půjčovna filmů, skupina Nova
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Poslední mohykán >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.11.2022
Trochu ukřičené, vtipné dialogy, moc se mi   líbí scény v blázinci, které hlavního hrdinu   "vyškolí". V druhém plánu smutné,   kolik lidí musí lítat, jak tatínek píská   nebo spíš řve, přitom by si mohli v klidu   žít.
Karius
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2022
Viděl jsem to již několikrát a nikdy   nekomentoval. Nicméně musím říct, že mě   Poslední mohykán vždycky baví. Jaroslav Marvan   byl opravdu skvělý herec a zde exceloval. Jemu   ty role protivných pedantů a následných   proměn v lepšího člověka prostě sedí. Film   Nebe a dudy nebyl vyjímkou.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.4.2016
Klasika českého filmu, srovnávám s   „Posledním mužem“, ten je takový   veselejší. Odpočinkový filmík, který snad   každý zná.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.12.2013
Starožitník Kohout řídí domácnost podle   svého včetně manželky a života svých dětí.   Až přítel jeho dcery inženýr Bečvář   odhalí jeho komplex všechno řídit a změní   svého budoucího tchána, tak jak potřebuje.   Vynikající výkon J.Marvana, zvláště jeho   vystoupení ve lví kleci. Klasická záměna dvou   zcela rozdílných bratrů.
payo1555
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.11.2013
Předělávka celá ukřičená a rádoby   zmodernizovaná. Ani Marvan ve své dvojroli, kdy   jako jeden skončí v blázinci a jako druhý   ráčkující mu nabídne, aby v přestrojení   poznal pravou tvář své rodiny. Tato zábava je   tak křečovitá,že spíš než o komedii jde o   thriller, kdy má být potrestán tyran. Snad   jedna ze zajímavostí pro mě, vidět paní   Sonˇu Červenou.
Nasudr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.12.2010
Videl som aj film Poslední muž (1934) s Hugo   Haasom, ktoré sú obsahovo identické, musím   však povedať, že tento film sa mi páčil   oveľa viac. Je to jeden z najlepších filmov   Jaroslava Marvana a českej kinematografie vôbec.   Hugo Haas bol tiež výborný herec, avšak   Jaroslav Marvan má v tomto filme jednoznačne   navrch. Film naozaj, ako keby ušitý Marvanovi na   mieru. Zvláštny rodinný typ Napoleona, kde   jedine on má vo všetkom pravdu a všetci musia   na slovo poslúchať. Raz povedal Ing.   Bečvářovi, že veľmi rád by videl svoju   rodinu z pohľadu, keď nie je medzi nimi (ako   keby nejakou skrytou kamerou), aby ich mohol   pozorovať, ako všetci makajú, ako sa snažia,   ako všetko funguje a beží ako namazaný stroj.   Vtedy netušil, že taká možnosť sa mu neskôr   naskytne. Pravda však bola krutá. Otvorene sa   dozvedel, čo si o ňom jednotliví členovia   rodiny myslia. Nakoniec to však dobre dopadlo.   Uvedený film bol nielen výborná komédia z   množstvom rôznych zápletiek, komických   situácií, ale zároveň aj poučný, čo ešte   zvýraznilo jeho hodnotu. O celkový výborný   dojem z filmu sa okrem Jaroslava Marvana   zaslúžili aj členovia jeho rodiny Kohoutových,   ktorí ho výborne dopĺňali.
curil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.8.2010
Ať je výkon Jaroslava Marvana jakoliv   excelentí, jak se tu rozplývají všichni   kolezi, na Posledního muže Hugo Haase nemá. Pro   každého herce není snadné překonat takového   velikána jako byl Haas a samozřejmě ani   Marvanovi se to ani zdaleka nepodařilo. Proto   jsem rád, že se remaky v naší kinematografii   narozdíl třeba od amerecké, dnes už i   francouzské, neuplatnily. Byla by škoda   devalvovat umění jinak skvělých herců.
Angelika2808
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.7.2010
Škoda Bečvářova mladého života...
Nevím už pokolikáté jsem se opět pobavila u   staré dobré klasiky 40. let - cholerický   despota, žijící v mylné představě, že   "jeho slovo je zákonem a jeho přání   rozkazem" jak trefně poznamenal mazaný   nápadník mladší dcery Zdeňky. V této   báječné komedii velikán českého filmu   Jaroslav Marvan opravdu zazářil- nejvíc mě   vždycky pobaví scénka v blázinci, kdy   vyděšený starožitník pomáhá simulujícímu   Viktorovi s imaginárním šitím a stejně mu moc   nejde, vrtákovi jednomu... Přesto, že od   uvedení tohoto oddechového snímku uplynulo již   víc než 60 let, jeho oblíbenost u diváků ani   léty neztrácí, což se -bohužel- o mnohých   komediích, natočených nedávno říct nedá.
JanaOss
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2008
Jako milovník starých českých filmů s panem   Marvanem, Plachtou a Burianem nemohu jinak, než   říci - nádherný film. Je to krásná komická   parodie na podivínský názor o tom, jak má   vypadat správná rodina. Dvojrole pana Marvana je   okouzlující. Až despotický otec rodiny musí   jednou přijít na to, že není vše tak, jak si   myslí a jak to vidí. Dostane se mu   příležitosti uvidět své chyby a to, jak moc   trápí svou ženu i děti. Poučí se a to je   hlavní.
Je to jeden z opravdu povedených   filmů své doby a na podobné filmy se podívám   raději než na některé současné.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.5.2008
Báječný film se vším všudy
Ne vždy se povede remake nebo výraznější   předělávka literárního díla, ale v tomto   případě výjimka potrvrzuje pravidlo. Je   škoda, že se autor námětu a divadelní hry   Poslední muž - František Xaver Svoboda (rodák   z Mníšku pod Brdy) nedožil tohoto úžasného   zpracování svého díla. Jistě by byl nadšen z   hereckého koncertu mistrovského projevu   skvělého Jaroslava Marvana a jemu zdatně   sekunudujícího Františka Hanuse. Další z   filmů, kde stupnice 10ti bodů je málo, dala   bych daleko víc:-)) Zdalipak víte, že jádrem a   námětem příběhu byla skutečná událost? V   době svých studií v 2. polovině 19. století   působil F. X. Svoboda v jedné významné   pražské rodině, která velmi respektovala hlavu   rodiny a skutečně došlo k podobné situaci, kdy   se zde objevil nápadník dcery v době   nepřítomnosti otce. Místnosti bytu byly však   uspořádány do čtverce a vzájemně propojené,   takže se podařilo propašovat   "nevhodné" osoby bez úhony ven.   Později Svoboda tuto historku rozpracoval do   divadelní hry (dnes neprávem našimi   divadelními scénami zapomenuté) a nakonec se ve   30. letech (ještě za autorova života) dočkala   výborného zfilmování s Hugo Haasem. Byl   skvělý, ale Jaroslav Marvan ho ještě svým   výkonem překonal. Všimněte si krásné Dagamar   Frýbortové v roli Zdenky, jejíž herecká   kariéra byla nástupem komunismu zakázána.   Velká škoda - šlo o krásnou, nadanou herečku,   která bohužel pak velkou část svého života   strávila jako úřednice ve Strojexportu.   Všechny role jsou jinak výborné, neméně Soňa   Červená v roli Heleny nebo Meda Valentová jako   poslušná manželka pana starožitníka. Z filmu   i po více než 60ti letech dýchá pohoda,   uvolnění, dobrý humor a vůbec vše, co dělá   dobrou komedii nesmrtelnou!
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih29775minih29775Strážce pláže v zimní sezóně (1976) 
Čuvar plaže u zimskom periodu n
minih25949minih25949Koncert pre pozostalých (1976) 
n
minih39738minih39738Ztráta paměti (2004) 
The I Inside n
minih28015minih28015Chuck Berry: Ať žije Rock and Roll (1987) 
Chuck Berry Hail! Hail! Rock'n'Roll n
minih36304minih36304Když hraje klárinet (1985) [TV inscenace] 
Když hraje klárinet n
minih36068minih36068Ulejváci (2002) 
Slackers n
minih41891minih41891Nenávist (1995) 
La haine n
minih5022minih5022Cesta do Ameriky (1988) 
Coming to America n
minih28845minih28845Kagemuša (1980) 
Kagemusha n
minih40403minih40403Noc vlka (2002) [TV film] 
Night of the Wolf n


Hodnocení:n12345678910
Poslední mohykán (1947)Jaroslav Marvan Jaroslav MarvanPoslední mohykán (1947)Jaroslav Marvan Jaroslav Mareš
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10