Jeden svět
ohodnotit

Podivuhodný případ Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button

Další název:
Benjamin Button; Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (SK); Der seltsame Fall des Benjamin Button
Rok:
2008
Délka:
166 minut
Premiéra v ČR:
29.1.2009
„Narodil jsem se za velmi podivuhodných okolností...“

Obsah filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona

 
Syndrom předčasného stárnutí rozveden do absurdní myšlenky, co by bylo, kdyby…

Stará Daisy umírá a za okny nemocnice se nad New Orleans blíží ničivý hurikán Catrina. Daisina dcera matce předčítá z deníku nějakého muže…
Benjamin se narodí jako každé jiné dítě a hodiny života mu začínají odpočítávat jeho vyměřený čas na tomto světě. Jenže Benjamin nevypadá, jako každé jiné dítě. Vypadá jako 85 letý stařec. Zatímco jeho mentalita prochází zcela přirozeným vývojem, tělu běží čas pozpátku.
Matka porod nepřežije, otec jej v náhlém návalu vzteku odnese na schody penzionu pro přestárlé, kde jej najde laskavá černošská pečovatelka...
 
Související odkazy
 
Recenze: Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Brad Pitt mládnoucí a Cate Blanchett stárnoucí – tolik ve zkratce stačí k tomu, aby se snímek stal žhavým kandidátem na několik plešatých sošek. Ale abych... číst dál

 
 
RECENZE Podivuhodný případ Benjamina Buttona: Brad Pitt se blíží Forrestu Gumpovi

Režisér thrillerů Sedm či Klub rváčů David Fincher říká, že ho zajímají jen filmy strašidelné. Dramatem Podivuhodný případ Benjamina Buttona rázně přehodil výhybku, ale fanoušky může uklidnit, že ani v romanci muže mládnoucího proti času nezapomněl na mysteriózní nálady, díky nimž se téměř tříhodinový příběh dá vydržet. číst dál

Hodnocení: 80 %

 
 
Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Sympatický padesátník Benjamin Button je spokojený se svým životem, a ještě k tomu se zamiluje do třicátnice Daisy. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
David FincherDavid Fincher  
hraje:
Brad PittBrad Pitt.....Benjamin Button [44]   
Julia OrmondJulia Ormond.....Caroline [43]   
Tilda SwintonTilda Swinton.....Elizabeth Abbottová [47]   
Cate BlanchettCate Blanchett.....Daisy [38]   
Elle FanningElle Fanning.....Daisy - 6 let [9]   
Jason FlemyngJason Flemyng.....Thomas Button [41]   
Mahershala AliMahershala Ali.....Tizzy Weathers [34]   
Elias KoteasElias Koteas.....pan Gateau [47]   
Ted MansonTed Manson.....pan Daws [81]   
Taraji P. HensonTaraji P. Henson.....Queenie [37]   
Faune Chambers WatkinsFaune Chambers Watkins.....Dorothy Bakerová [31]   
Josh StewartJosh Stewart.....Pleasant Curtis [31]   
David JensenDavid Jensen.....doktor [55]   
Phyllis SomervillePhyllis Somerville.....babička Fullerová [64]   
Jared HarrisJared Harris.....kapitán Mike Clark [46]   
Lance E. NicholsLance E. Nichols.....kazatel [52]   
scénář:
Eric RothEric Roth  
námět:
F. Scott FitzgeraldF. Scott Fitzgerald.....povídka (1921)   
Eric RothEric Roth  
Robin SwicordRobin Swicord  
hudba:
Alexandre DesplatAlexandre Desplat  
kamera:
Claudio MirandaClaudio Miranda  
Pete RomanoPete Romano.....podvodní záběry   
střih:
Kirk BaxterKirk Baxter  
Angus WallAngus Wall  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Warner Bros. ČR
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

beneva
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.9.2022
Film působí smutně a laskavě zároveň. Smutek   z postižení, z trvalých a nezvratitelných   následků. Neúbližné chování Benjaminova   okolí je sice laskavé, ale velmi   nepravděpodobné. Pořád s obavou čekám, kdo   mu podrazí berle a on nikdo. Všichni se chovají   slušně.
Masky a triky perfektní, jen někdy   nesouhlasí ten opačný gard vzhledu a věku.   Zemře-li hlavní postava v 85 letech, měl by v   roce 1967, kdy je mu mentálně 49, vypadat na 36,   ale maskéři jej udělali spíše na těch 49.   Zaujal mě výběr hereček pro postavy žen,   které Benjamin miluje. Cate Blanchett a Tilda   Swinton jsou si typově velmi podobné.
Tíživé   a dlouhé, ale v podstatě zajímavé. Stačí   vidět jednou. Brad Pitt rozhodně zajímavý.
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.12.2021
Neotřelý námět filmu a jeho kvalitní,   dobrodružné zpracování, spolu se solidním   hereckým výkonem šarmantního Breda Pitta   určitě stojí za to vidět. ;)
Baronzo
Hodnocení:
Přidáno: 8.12.2018
Náhodou pokaždý se na to dívám,idea filmu je   hezky zpracovaná, je v zřejmá myšlenka   pomíjivosti času, Mám rád filmy o "běhu   času" .
POMOthy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.9.2018
Majstrovsky vysústružený, ale príliš rovno a   PRÍLIŠ DLHO do cieľa letiaci šíp, navyše   vyrobený z ingrediencií, ktoré už dávno   poznáme. Benjamin Button ma pohladil po srdci   kúzelnou prvou tretinou, plnou úprimnej   láskavosti a úchvatných trikov, ktoré tu z   digitálneho Brada Pitta robia lepšieho herca,   než akým je neskôr ten reálny. Ale zvyšok je   tak trochu naťahovaná vata, ktorá buď nemá   moc čo ponúknuť, alebo ponúka to, čo   Benjaminov príbeh nepotrebuje. Celkovo pekný   film, ale nie film roka. Na takýto   vlezdoprdelkový mainstream je Davida Finchera   škoda. Paradoxne jeho najmenej zaujímavé a   diskutovateľné dielo.
T2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.7.2018
║Rozpočet $150miliónov║Tržby USA   $127,509,326 ║Tržby Celosvetovo $333,932,083▐   Tržby za predaj DVD v USA $42,074,129 //počet   predaných kusov 2,607,901║ Devízou filmu sa v   prvom rade stáva technické prevedenie a až   potom príbeh a vykreslenie postáv. U postáv to   vyznie z celkového pohľadu najslabšie, za celý   ten dlhý čas čo zneje film si k nim   nedokážeme vytvoriť vzťah, lebo príbeh sa   skladá z mnohých zlomkových situácií, ktoré   vo svoje podstate nedozrejú tak aby ponúkli   vnútornú hĺbku postáv, cit, iskru,... všetko   to vyznie tak chladno odprezentované až je mi   ľúto, tej všetkej snahy čo sa venovala v   technických veciach tohto filmu ako masky, hudba   či kamera. A popri tom námet je absolutne   famózny, svojou vnútornou hĺbkou tak silný ale   v konečnom výsledku mi z toho ostala len nejaká   pekná kostra toho námetu ovešaná dosť   nesúrodo povyprávaného príbehu, kde ani na   samom závery nedokážu emócie preniknúť tak   ako by mali. U tohto filmu skôr lepšie vyznela   časť príbehu odohrávajúca sa pri nemocničnom   lôžku kde sa číta Benjaminov denník, tam na   tomto menšom priestore dokázali emócie a cit   lepšie preniknúť na povrch. __Bolo by pre mňa   prekvapeným pokiaľ by za toto Fincher dostal   Oscara, už mal omnoho lepšie režisérske   skvosty, hlavne keď ten predošlí(Zodiac) a   poviem že lepší od tohto filmu na Oscaroch   odignorovali. /videl v kine: 80%/
mikee007
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.3.2018
Nějak nevím
co si s tímhle scénáristicko-maskérským   experimentem počít.
Ano, řemeslně je to   výborně natočeno. David Fincher točit umí, to   se ví. Taky herecky v poho. Pitt i Blanchett si   odehráli svůj tradiční standard. Ale jinak   nevím co si s tím počít.
Vlastně jsem od   příběhu člověka, který se narodí starý a   zemře jako novorozeně nic nečekal. A taky jsem   nic moc nedostal.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.6.2017
Bezesporu je námět celého příběhu skvělý a   herecké obsazení naprosto podle mého gusta. Je   sice pravda, že jsou ve filmu trochu vleklá   místa, ale není kam pospíchat, když se   odehrává tak nevšední podívaná.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.2.2016
Zajímavý film hlavně příběhem ,opačný   způsob žití narodit se jako stařecké dítě a   mládnout,B.Pitt podal skvělý herecký   výkon,celkově to stálo za podívání občas   nudnější pasáž ale nechalo se to přečkat.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 20.9.2015
Nu, vážený diváku, chceš li skoro tři hodiny   poslouchat filosofické žvatlání, sem tam   promíseno s romantikou, tak film doporučuji. Pro   normálního člověka je to týž čas   koncentrované nudy a nic jiného. Nemá to ani   švih, ani spád. Celý film je jedno   hluchostatické místo u kterého nyjí Bradovy   fanynky a v kině se snad potichu oddávají   masturbačním technikám. Ano, profi práce na   filmu znát je, to je bezesporu. Ovšem to není   všechno. Povídku si již nepamatuji, ale   určitě se domnívám, že to nebylo takové   roztahané nic a o ničem. Prostě, pro mne je   tento film děsná konina. 2015090615246/15913
enejčel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.5.2015
Snímek skvěle hraje na city a na nostalgii. Na   konci filmu jsem snad neurojil tolik slz ani u   Titanicu. Skvělý výkon Brada Pitta (kterého   moc nemusím), i Kate Blanchett. David Fincher   jako režisér mě už mnohokrát přesvědčil o   svých kvalitách a scénář je dobře napsaný.   Snímek o životě člověka od jeho narození až   po jeho smrt, akorát u Benjamina jde život   obráceně, narodí se starý a tím pádem umře   jako kdo? To uvidíte sami. Tento film velice   chválím, patří do filmové Bible. Rozhodně si   ho nemůžete nechat ujít!
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih53966minih53966Voda čerstvosti (1966) 
Voda čerstvosti n
minih162059minih162059Já, knedlíček (2018) 
Dumplin’ n
minih40120minih40120Synové a dcery Jakuba Skláře (1985) [TV seriál] 
Synové a dcery Jakuba Skláře n
minih164446minih164446Klíčová dírka pro zvědavou princeznu (1970) [TV film] 
Klíčová dírka pro zvědavou princeznu n
minih43248minih43248Proč bychom se netopili (2008) [TV seriál] 
n
minih77721minih77721Stoic (2009) 
Stoic n
minih55690minih55690Predátoři (2010) 
Predators n
minih57447minih57447Krutý Řím (1975) 
Roma violenta n
minih41646minih41646Čeleď brouků finančníků (1989) [TV hra] 
Čeleď brouků finančníků n
minih8546minih8546Hoří, má panenko! (1967) 
Hoří, má panenko! n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Forrest Gump (1994)

 Forrest Gump (1994)
Forrest Gump n
 
Žánr: drama / romantický
Země: Spojené státy americké
Režie: Robert Zemeckis

(jiná verze filmu)

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008)Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008)Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008)Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190275
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10