ohodnotit

Paralelní světy

Upside Down

Další název:
Paralelné svety
Žánr:
Země:
Rok:
2011
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
31.1.2013
„Příběh mladíka, který v alternativním světě hledá svoji lásku.“

Komentáře k filmu Paralelní světy

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
Langley
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.11.2012
Film Upside Down přilákal   mou pozornost už zajímavě   vypadajícím trailerem.   Příběhů o zamilovaných   dvojicích, které musejí   překonat mnoho překážek a   nástrah už bylo natočeno po   tuctech. Tento snímek na to   však šel jiným a dovoluji   si i říci velmi   originálním způsobem. Děj   se totiž odehrává ve zcela   zvláštní realitě, kde   existují dva světy, ale v   každém z nich působí   opačná gravitace. Jednoho   obyčejného dne se mladík   Adam z Dolního světa a   dívka Eden z Horního světa   do sebe zamilují. Ovšem   jejich láska bohužel nemá   dlouhého trvání a než   dorazí onen šťastný konec,   čeká nás diváky i filmové   postavy vskutku zajímavá   podívaná. Snímek jsi mne   naprosto podmanil a pohltil   zároveň, čímž musím   vyzdvihnout hned několik   faktorů. Za 1. vhodné   obsazení rolí - Eden s   tváří Kirsten Dunst a Adam   v podobě sympatického Jima   Sturgesse, který na sebe   strhává zaslouženou   pozornost a v jeho cestě za   svou vyvolenou jsem mu fandil.   Za 2. tempo titulu, jelikož   to má nějakých 100 minut,   tak já jsem prostě neměl   čas se nudit a spolu s   hudebním doprovodem a   výbornou vizualizací, což   považuji za faktory 3 a 4, mi   sledování ubíhalo vážně   příjemně. Ještě menší   prostor chci věnovat té   vizuální stránce, ihned po   hercích je to jedna z   dalších klíčových úloh a   při pohledu na kouzelně   stylizovaná panoramata, se   určitě musí divák   přistihnout s výrazem   otevřených úst,   vypovídají úžas. Je to   prostě pohádka, okořeněna   prvkem sci-fi, z velké   části romantikou, troškou   vtipu a občas i napětím.   Zkrátka příběh nepohne   jedině s člověkem, který   má srdce z kamene. Filmem   jsem byl opravdu mile rád   překvapen, (asi Upside Down   vychvaluji až příliš,   uvidí se, co na to řeknou   časem ostatní), ale za mě   tedy jasných 10.
arocket
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.2.2013
Krasny dystopicko-romanticky   film se zajimavou myslenkou,   ktera nezanikla ve zpracovani.   Hlavni herci naprosto skvele   vybrani, Kirsten Dunst je   proste talent na emocionalni   momenty. Dojemne, k zamysleni,   rozhodne stoji za (nejedno)   zhlednuti.
vojtam
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.12.2012
Nahoře a dole...
Sci-fi a romantický film,   jde to dohromady? Ano jde,   Upside down je toho důkazem.   Zvláštní a svým námětem   originální příběh.   Vizuál snímku je na   jedničku, dva světy naproti   sobě, jeden chudý, druhý   bohatý. Oba dělí zákon   gravitace, každý svět má   tu svoji. Pak tu máme taky   zamilovanou dvojici, jak jinak   káždý je z jiného světa.   Jak jejich láska asi   dopadne....?
Mě se to   moc líbilo, do děje jsem byl   vtažen už výborným   úvodem, herecké duo Jim   Sturgess a Kirsten Dunst bylo   dle mě skvělou volbou,   dobře se na ně dívalo. Jak   napsal kolega Langley, nenudil   jsem se ani chviličku, a do   ucha mi ladila výborná   doprovodná hudba. Potěšil   mě i režisér Solanas, jako   nováček nám naservíroval   neokoukanou filmovou lahůdku.   Za mě 80%:-D
blackjack31
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.12.2014
.
Jelikož jsem fanoušek sci-fi   a filmy tohoto žánru mám   velice rád, myslím, že dle   mého názoru velmi podařený   film. Důležité bylo sdělit   na počátku pravidla, jakými   se řídí zákony   paralelních světů.   Každopádně jsem vděčný,   za každou novou myšlenku,   či příběh v oblasti sci-fi   a fantasy.Zamilovaný,   romantický film, částečně   i napínavý a navíc s   dobrým koncem. Doporučuji   skouknout.Hodnocení 80%
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.11.2014
Velmi zajímavá myšlenka   paralelních světů,   vizuálně nadstandardně   zpracováno, tvůrci si hodně   vyhráli s detaily. Že se v   tomto vizuálně slibném   prostředí odehrál zrovna   romantický příběh, bych   tvůrcům přímo   nezazlívala, přesto se však   nemohu zbavit dojmu, že z tak   zajímavé myšlenky šlo   vytěžit víc. Dvojice   Sturgess-Dunst na ti   potenciál určitě měla, v   záloze jištěna Timothy   Spallem.
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.3.2018
Vždycky mě fascinuje, jak   tvůrci sci - fi filmů   dokážou vytvořit ty města   budoucnosti nebo i celou   planetu. Tady se jim to opět   podařilo dokonale. A k tomu   navíc zajímavý   příběh.
Mně se to   líbilo.
Dobrý byl T.   Spall. Nikdy z něj sice asi   nebude herec velkých rolí,   ale na ty vedlejší je   expert.
Jo a jako bonus   - je zde krásná Kirsten :-).
prvosenka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.1.2013
PARALELNÍ SVĚTY

Paralelní světy jsou   především romantickým   filmem, odehrávajícím se v   originálně vymyšleném   fantastickém prostředí.   Proti sobě stojí dvě   území s odlišnou   gravitací, kde funguje vše   obráceně. Velmi nápadité   řešení. To tady, myslím,   ještě nebylo. Lidé   žijící na obou světech se   nemohou navzájem stýkat.   Mimo gravitace je rozděluje i   to, že Horní svět je   bohatý a Dolní svět je jen   chudou kolonií. Snímek   nabízí překrásné pohledy   na zalesněné stráně a   zasněžené vrcholky hor,   které se málem dotýkají   navzájem. Stejně úchvatným   dojmem působí i pohledy   uvnitř města, kde namísto   oblohy vidíme jakoby   zrcadlový odraz městské   aglomerace, s hustou sítí   ulic a křižovatek. Díky   krásné vizuální stránce   je určitě na co koukat.

Samotný příběh   je o dvou dětech, kterým se   přes všechny zákazy   podaří najít způsob, jak   se vídat. Čas běží, děti   dospějí. Jenže stejně je   nakonec hlídky objeví a oba   hrdinové jsou rozděleni.   Mladý Adam na svou lásku   nikdy nezapomněl a o to   větší je jeho překvapení,   když ji jednoho krásného   dne uvidí v televizním   vysílání. Tak zjistí, kde   ji hledat. Jeho touha ji   spatřit se stane posedlostí.   Společně se svými kamarády   hledají způsob jak vzdorovat   gravitačním zákonům a   proniknout do Horního světa,   aby se s Eden mohl setkat.   Jenže jedno setkání jim   stejně nestačí…

Tvůrci filmu hned   v úvodu seznámili diváky s   pravidly a zákonitostmi   tohoto fantastického světa.   Ta pravidla jsou jasná a   pochopitelná. A v tom je   možná ta hlavní slabina   celého příběhu. Pro   diváka je totiž někdy dost   problém zorientovat se v tom,   kde se právě jednotlivé   postavy nacházejí a jak by   na ně vlastně měla opačná   gravitace působit. Tím, že   ve filmu jde především o   to, jak porušit ona   nastavená pravidla, jak   obejít důsledky oné   obrácené gravitace, tak je   divák neustálen nucen   přemýšlet nad tím, jestli   je všechno v pořádku. Ve   snaze porozumět těmto, pro   nás nepřirozeným   zákonitostem, diváka jistě   napadají různé otázky.   Třeba proč Adamovi v Horním   světě nevstávají vlasy   nahoru, proč se mu při   minulé návštěvě spálilo   břicho a teď nohy a   podobně. To všechno odvádí   pozornost a koncentraci od   průběhu děje a působí to   strašně rušivým dojmem.  

Pokud by byl   snímek předložen jako   fantasy pohádka, člověk by   nad tím mávl rukou a ani by   to nijak zásadně neřešil.   Jenže tento film se tváří   úplně vážně a seriózně   jako sci-fi, se všemi jeho   zákonitostmi a pravidly. Sám   pro sebe si vytvořil tato   pravidla, která mu dovolí   předvádět velmi nezvyklé   pokusy s gravitací, jenže   potom s těmi zákony pracuje   tak strašně lehkomyslně,   že divák jistě časem   objeví spoustu logických   chyb. Ve sci-fi je něco   takového zkrátka   nepřípustné. Když už jsou   nějaká vědecká pravidla   nastavena, měla by se   dodržovat. Jinak to prostě   nedává smysl. Zjednodušení   a schematičnost sice možná   vede ke snadnějšímu   pochopení, jenže pokud se   nepodaří odhadnout tu   správnou míru, vznikne   povrchní snímek, kterému   sice nechybí velmi dobré   nápady, ale schází mu   propracovanost, kterou by   divák mohl obdivovat.
 
Dále mi příliš   nesedělo striktně   černobílé rozdělení na   dva světy s odlišnou   ekonomickou prosperitou. Kdyby   měla hlavní dějová linie   pouze politický podtext   vzpoury proti   vykořisťování, hledání   účinné metody odboje v   rámci daných gravitačních   pravidel, asi bych to chápala   víc. Jenže předložený   příběh zapomenuté lásky   mi připadal příliš slabým   motivačním článkem v boji   s globální korporací. Když   se s těmito výhradami   smíříte a užíváte si   film jen jako velmi   příjemnou báchorku, tak to   ještě jde. Potom přijde   závěr, který výsledný   dojem ještě více pokazí.  

V každém   případě mně trochu mrzí,   že z filmu nakonec vznikla   jen pohádka o bohatých a   chudých, vsazená do   originálně vykonstruovaného   prostředí, ve kterém   zákony nepracují podle   našich měřítek. Ale   nezbylo mi nic jiného než   toto pojetí tak úžasně   fantastického světa   přijmout. Logika byla   obětována, aby mohl být   vyprávěn příběh jedné   lásky v trošku děravém   sci-fi kabátku. Na druhé   straně vizuální stránka   snímku je úchvatná a   původní nápad je velmi   originální, což si   nesmírně cením. Přesto   jsem po zhlédnutí mírně   rozčarovaná. Hodně jsem se   na ten film těšila a moje   očekávání nebyla zcela   naplněna.
Sanchez
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.6.2013
Působivý film, především   svým konceptem a odvahou   ztvárnit na plátně něco   tak monstrózního. Nápad   dvou paralelních světů je   opravdu originální,   konečně něco neokoukaného.   Kvalita filmového   zpracování je ucházející,   dobře se na to hledí .. jen   první půl hodinku člověk   trochu tápe, kteří jsou ti   horní/spodní. Bohužel, na   čem celý snímek staví, tam   i upadá. Něco tak   rozsáhlého by zasloužilo   širší rozpětí, více   vysvětlení a pochopitelně   delší stopáž. Takhle na   konci zůstává řada   nevysvěltených   záležitostí, některé   momenty postrádají logiku a   i když se v hloubi jedná o   jeden z lepších příběhů   o síle lásky, celé to   působí moc stroze a   přímočaře. Ale určitě   jeden z lepších filmů -   silnější tři hvězdy.   SCIFI 9/10 * DĚJ 7/10 *   ROZSÁHLOST 5/10 * ROMANTIKA   7/10
fanik94
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.3.2013
Asi jeden z nejepičtějších   filmů roku kterému bohužel   dochází ke konci síla a   dokonce i mírně nudí. Ale   celkově je to velice   příjemná podívaná.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.10.2013
Nápadité a dobře udělané   sci-fi kulisy pro bohužel   průměrný a nenápaditý   romantický film s tendencí   spíše nudit. Škoda.
wolvie95
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.6.2014
Vizuálne nádherne   spracované, dizajnérsky je   architektúra mesta tam   "nahore" úchvatná   , zaujímavo inovátorska a   zároveň pôsobí aj   futuristicky. Z technickej   stránky ide rozhodne o   nádheru, kde sa rozhodne   každý dolár z rozpočtu   využil naplno. Veľmi   zaujímavý námet s dvomi   svetmi oproti sebe so svojou   vlastnou gravitáciou otvára   velmi široké možnosti, ako   tento super nápad využiť a   zrealizovať. Tak ako to   dopadlo? No byť   schopnejšieho scenáristu,   tak by to bola pecka. Pretože   film dopláca najmä na ten   nie príliš podarený   scenár, v ktorom je značne   veľa vecí načnutých ale   nakoniec nie dotiahnutých do   úspešného konca. Niektoré   línie jednoducho počas   stopáže sa prestanú   riešiť a vyšumia do   prázdna navyše celý vzťah   hlavnej dvojice napriek tomu,   že sa k sebe hodia, je dosť   uponáhlaný. Záver je tak   strašne skratkovitý a   narýchlo "must happy   ending", že ma sklamal.   Plus za nápad, vizuál a   hercov, mínus za celkovú   nedotiahnutost príbehu, za   nejaké logické lapsy a za   odfláknutý záver.
Buckmister
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.11.2014
čekal jsem víc
Popravdě trochu mne   překvapilo to co z toho   vzniklo . Myšlenka se mi moc   líbila a následné efekty   byli také dobré , ale děj   slabota a v jádru nic co by   se přehouplo přes úroveň .   Napětí nebylo až takové   jakého se dalo dosáhnout .   Nedomyšlené sekce když   odhazuje závaží a přitom   je jak kdyby se nic nestalo   hořící boty už bylo fakt   za hranicí když si   uvědomím jak k tomu došlo .   Beru v úvahu i to , že je to   fantasy a přesto se   domnívám , že se z toho   dalo vymáčknout o mnoho víc
geojezek
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 22.9.2015
Romantika nevadi
Myslenka zajimava, ALE...jsou   tam chyby, ktere pribeh   narusuji. Treba kdyz Mezisvet   spojuje v nejuzsim bode obe   planety, tak jak to, ze jsou   stejne blizko hory a more a   trosky vzducholodi a...vznika   pocit, ze planety nejsou   kulate. Dale, kdyz inverzni   hmotu pouzivaji dole jako   palivo a platidlo zaroven,   proc tem nahore neshori ropa   (cerpaji ji prece levne z   Dolniho sveta). Prece ji   neskladuji v mrazaku :-). No a   taky ta romantika borici   zazita pravidla je dost   plocha, spatne vykreslena,   tezko uveritelna. Film je   vizualne pekne udelany, ale   takovy nedotazeny.
uodevr
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.2.2014
"What if our love was   stronger than gravity?"   Talk about wasted potential.   Audiovizuálně i   konceptuálně božský svět,   a oni se v něm nezmůžou na   víc než jen tupou, kurevsky   prázdnou romanťiku, v níž   mezi dvěma hlavními aktéry   neexistuje žádná chemie.   Další věc, která tu   neexistuje, je logika. Na   logiku by sral pes, kdyby si   ten film sám dramaticky   nestanovil vlastní pravidla   JEŠTĚ PŘED ZAČÁTKEM   DĚNÍ! Což by nevadilo,   kdyby tato pravidla pak   dodržel. A proč je   nedodržuje? No protože   láska je kurva silnější,   než gravitace, logicky.   Třebaže je to láska   přesvědčivá zhruba stejně   moc, jako Vlasta Plamínek   coby seriózní médium. A ten   závratně přeslazený   hepyend, ty vole...
bobo336
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.7.2014
Upside Down aneb bez akcie
Na tento film som sa   tešil,pretože som si myslel   že ide o akčné scifi.Ide   ale o romantickú zlátaninu.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih47629minih47629Oni (2008) 
The Strangers n
minih77330minih77330Shank (2009) 
Shank n
minih102693minih102693Rozkoš v oblacích (2012) [2k digital] 
Los amantes pasajeros n
minih122582minih122582Zátah 2 (2013) 
Berandal n
minih67895minih67895Bláznivá, zatracená láska (2011) 
Crazy, Stupid, Love n
minih97020minih97020Útok na Bílý dům (2013) 
White House Down n
minih65423minih65423Kimyô na sâkasu (2005) 
Kimyô na sâkasu n
minih62533minih62533Mother and Child (2009) 
Mother and Child n
minih116087minih116087Babadook (2014) 
The Babadook n
minih76249minih76249Needle (2010) 
Needle n

Hodnocení:n12345678910

Hodnocení filmu

69.4 % (126)
6   - curil
7   - Frolíček
7   - M.A.G.
7   - prvosenka
7   - petrusmev
10 - Langley
7   - RM
8   - vojtam
8   - emons
6   - Snura
6   - CyberMageF
7   - Xanthe
4   - bobo336
6   - stanko
7   - Sanchez
7   - johnny-rk
7   - terka69
5   - K3
8   - Ferry76
7   - tomast

TV Program

ČT1 - Doktor Martin (2004) [TV seriá...

15:10 - 16:00

36 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - České stopy: Karai Pukú

15:45 - 16:45

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

NOVA - Odložené případy (2003) [TV se...

15:00 - 15:55

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Námořní vyšetřovací služba (20...

15:30 - 16:30

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 159276
Osobností: 652119
Fotografií: 610716
Plakátů: 291989
Obsahů a biografií: 146450

Poslední komentáře

Zašlapané projekty (2008) [TV se...

Popis dilu 01, 03, 24, 30

Zašlapané projekty
#01: Pražské metro
Nové   odlehčené české vozy   musely ustoupit zastaralým   ruským.
S vládním   rozhodnutím o výstavbě   metra zadala více >

Autor: Addams | Hodnocení: 9 / 10

Nenávist (2004)

Nenávist
Dobře vystavěný horor.   Osobně tuhle duchařinu moc   nemusím, není to pro mě ten   správný šálek kávy co se   hororů týká. Milovníci   duchů si to však užijí   jistě nejméně na 80%.

Autor: red.mann | Hodnocení: 5 / 10

Skokan (2018)

Skokan
"Eto maja komnata, eto maja   komnata!"; vykřikuje   adolescentní moula, když ho   matka (nejprve ho šoupla do   baby boxu) vyzvedne po   více >

Autor: curil | Hodnocení: 3 / 10

Closer: Nové případy (2012) [TV ...

Closer: Nové případy
Od doby co tam začal hrat ten   mlady ,,teplomet,, tak už to   neni krimiserial ,zlata Brenda   ????:.......:.................   ......................

Autor: Murphy01 | Hodnocení: 3 / 10

Hory mají oči (2006)

Hory mají oči
V porovnání se skoro   stejnými průběhy u   ostatních stovek filmů s   tématem vyvražďovaček se   jedná o dost zdařilý   počin. Hlavně první více >

Autor: red.mann | Hodnocení: 6 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.076/0.061