Duben
ohodnotit

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

Before the Devil Knows You're Dead

Další název:
Než sa diabol dozvie, že si mŕtvy
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
21.2.2008
„I ty můžeš půl hodiny pobýt v nebi“

Obsah filmu Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

 
Bratři Andy a Hank mají hluboko do kapsy a přes noc vymyslí skvělý plán – vyloupit zlatnictví, které patří jejich rodině. Jenomže, ne všechny nepřipravené plány úplně vycházejí a oba muži se dostávají do nepříjemné situace zavánějící kriminálem. Postavy bratrů v tomto thrilleru hrají Ethan Hawke a držitel Oscara Philip Seymour Hoffman. V roli otce obou zmiňovaných sourozenců se představí Albert Finney, který se proslavil také rolí Hercula Poirota v Lumetově známém díle Vražda v Orient Expresu.

Autor: jarda53
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Než ďábel zjistí, že seš mrtvej >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.2.2019
Do svízelné finanční situace se mnohý dostane   ani nestačí mrknout. Někdo svou   nerozvážností někdo vlivem osudu. Otázkou pak   zůstává, jak to vyřešit. Snímek vypráví   příběh dvou bratrů, kteří se do takové   situace dostali, jak se to rozhodli řešit a jak   to nakonec celé dopadlo. Snímek si pohrává s   dvěma žánry. Thriller a rodinné drama. Máme   tu rodinu, kde se u každé postavy zvýrazňují   vztahy k ostatním. A kupodivu přesvědčivě.   Ale co je nejdůležitější, příběh je   vyprávěn pomocí toho, co se stává příliš   obecnou nelineární strukturou. Zde je zdánlivě   použito, aby se příběh mohl rozvinout z   pohledu různých postav. To znamená, že tu   máme určitou událost, která je vždy znovu   odvyprávěna, ale pokaždé z jiného pohledu   určité postavy. Něco takového použil třeba i   Quentin Tarantino u svého snímku v roce 1997   ´Jackie Brown´. Takže je to jako v životě.   Každý ví jen to, co viděl a nám to dohromady   jako u policejního výslechu dává celek. V   rámci snímku to však ale znamená jediné.   příběh je krátký a v podstatě jednoduchý.   Tímto vypravěčským stylem se může někomu   zdát děj roztříštěný a krapet i zmatečný.   Ale to vznikne jen vlivem nezvykle odpadnutím   klasické plynulosti. Soundtrack je povzbudivý a   trefně akcelerující napínavou atmosféru a   skvělé herecké výkony po divácké stránce   zvyšují citovou stránku bolesti, zoufalství a   beznaděje. Jedná se o jednoduchý temný   rodinný thriller poukazující na špatnosti a   zákeřnosti života, v jakém všichni žijeme. O   vyloženě artový snímek se nejedná a je   škoda, že tomu tak není. Ale má k tomu hodně   blízko.
mat.ilda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.2.2013
Ó, jak malicherné se zdají všechny moje   problémy proti lapáliím rodiny Hansonových,   jak veselý můj pohled na svět proti   Fortunatově sinalé kameře, jak optimistické   moje vyhlídky do budoucna... a to jsem si dosud   myslela, že nejsem dítě štěstěny. Rodinná   tragédie jak má být a k tomu perfektně   naservírovaná, i když neustálé časové skoky   se mně zpočátku dost zajídaly, časem jsem   pochopila, že k zaznamenání všech souvislostí   byly nejlepší volbou. A to platí i o hercích   (snad vyjma M. Tomei, které tak nějak nevěřím   žádnou postavu, krom té její :-) a ani ta   nebývá ve filmech jistá), vždyť vtělená   poživačnost, bezcitnost a vypočítavost má   jméno P. S. Hoffman, zbabělost citlivého, ale   nevyzrálého životního loosera je vepsaná v   tváři E. Hawkea a tenkou hranici mezi   zoufalstvím a šílenstvím lehce překračuje   soudnost ztrácející A. Finney. Není co dodat.
Kanystr
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.3.2012
Scénář by podle mě sednul Guyovi Richiemu,   nicméně Lumetova verze je pomalá, ale detailně   propracovaná, časově bezchybná a výborně   citově zachycená. Donutí vás přemýšlet nad   pocity hrdinů a nad jejich smysly života, které   čím dál tím víc ztrácí.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.11.2011
Bejt tak trošku v hajzlu!
Plán bratrů, jak přijít k penězům a zlepšit   svůj život, se nepěkně zvrtne a rozjede se   spirála, která nemůže skončit dobře! Celý   film mě přišel hodně uvěřitelný, výkony   všech herců velmi dobré a celkově to na mou   osobu udělalo dojem!
Snape
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.2.2009
Uprime receno me to skoro vubec nebavilo, ale   vzhledem k tomu, ze dej byl hodne zajimave vracen   zpet a to porad dokola a k tomu, jak hral Hoffman,   musim film hodnotit pozitivne.
kali.4
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.2.2009
Z mé strany bude tento komentář spíše   souhrnem postřehů, tento film totiž považuji z   hlediska struktury vyprávění za velmi   zajímavý. Dalo by se říci „naprostá   shakespearovská tragédie“, ale pouze s ohledem   na stupňování napětí, osud hlavního hrdiny,   bezvýchodnost a zápletku, v níž se členové   jedné rodiny navzájem dostávají do zcela   extrémních situací, plus lidské omyly, které   jsou příčinou těchto situací. Dokonce   nechybí ani komické prvky, které zejména   zpočátku jakoby odlehčují děj. Trochu mi tu   vadila ta částečná retrospektiva, která   jakoby poukazovala na jednotu času, místa a   děje, mně spíš ale připadala jako trochu   samoúčelné a zbytečné blbnutí režiséra.   Totiž ony skoky v čase a neustálé „3 dny   před loupeží“ či „týden po loupeži“   člověku spíše motají hlavu, alespoň já jsem   se moc neorientoval, a drobné události, které   spojují osudy postav (např. rozbité zvonky či   telefonáty), na mne působily spíše úsměvně.   Co je originální a vymyká se klasickým   měřítkům, to je především hlavní postava,   u které jsem vlastně nepostřehl žádné   kladné vlastnosti (je to do sebe zahleděný   lakomec, feťák, chladný a vypočítavý   parchant bez svědomí, na čemž nic nezmění   ani fakt, že byl v dětství přehlížený), a   skutečnost, že tento antihrdina dostal, co si   zasloužil. Je to vlastně takový obraz morálně   upadlého člověka, který se postupem času   ocitá až na samotném dně a s sebou bere   všechny ve svém okolí. Jeho konec je navíc   takřka absurdní a pouze upomíná na to, kolik   pravidel ve svém životě porušil a jak moc   nepřirozeně se zachoval. Těžko říci, jakou   postavou je jeho bratr, každopádně jej všichni   považují za zbytečného a neschopného   člověka, někteří dokonce ještě za dítě,   čemuž odpovídá i jeho konec, který mně   osobně přišel neuvěřitelně zajímavý a   mnohoznačný, proto ho nebudu prozrazovat :-). Za   největší přednosti filmu pokládám úžasné   herecké výkony a nervózní hudbu, tedy faktory,   které spolehlivě zajišťují postupnou a k   závěru téměř neúnosnou (doslova jsem se   svíjel v křesle ;-)) gradaci příběhu. Škoda   některých rušivých prvků (hlavně ony   neustálé časové skoky dopředu dozadu a   drobné můstky, jež k sobě „jakoby“ na   těsno svazovaly jednotlivé postavy), které mi   především v první půli kazily dramatický   zážitek a narušovaly atmosféru (méně   cukrbliků kolem je někdy více).
Snura
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.11.2008
Vynikající obsazení, tragédie téměř   antická a Sydney Lumet, který dokázal, že i ve   svých třiaosmdesáti letech pořád dokáže   natočit svěží a napínavé snímky, které   dovedou přitáhnout diváky.
Johnny1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.11.2008
Ethan Hawke už dávno nemusí, alespoň mě ne,   dokazovat jak dobrým je hercem, ovšem   "losera" jakého zahrál v tomto filmu   jsem už dlouho v žádném filmu neviděl.   Naprosto fenomenální výkon! Co říci k filmu?   Hodil mě lehce do depky, ale podle toho už na   sobě za ta léta co se zajímám o film poznám,   že mi (cosi?)dal. Tady ne že bych chtěl udělat   klenotnictví svých rodičů, po tomto filmu už   vůbec ne, ale námět pro film je to zatraceně   dobrý a myslím, že režisér za vydatné pomoci   herecké extratřídy z tohoto námětu dostal   maximum.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.7.2008
Skvěle natočené a hodně depresivní drama kde   se od začátku do konce vůbec nic nedaří a   divák si na konci filmu uleví, že není jedním   z hrdinů a to co se před ním odehrálo se ho   netýká. Sidney Lumet ukázal, že i ve věku 83   let dokáže natočit působivé drama a svůj   film obsadil řadou výborných herců, kteří   předvádějí velice dobré výkony ale všichni   tak trochu zůstávají ve stínu Philipa Seymoura   Hoffmana, který poslední dobou neustále   dokazuje, že jeden Oskar je pro něj málo.   Rozhodně to není film, který si pustíte na   spravení nálady ale za vidění rozhodně stojí   a jen tak ho z hlavy nedostanete.
vorenus
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.7.2008
Určitě zajímavej námět,ale opravdu hodně   zdlouhavej film.Scéna kdy si jeden z hlavních   hrdinů nalévá whisky a prochází se po pokoji   trvá snad 5.minut.O půl hodiny zkrátit a mohl   to být nadprůměrný zážitek,ale takhle film   zůstal někde na půl cesty.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih169837minih169837Kulky spravedlnosti (2019) 
Bullets of Justice n
minih77875minih77875Odyseus: Cesta do temnoty (2008) 
Odysseus & the Isle of Mists n
minih21953minih21953V proudech (1957) 
V proudech n
minih72121minih72121Tady hlídám já (2012) 
Tady hlídám já n
minih42927minih42927Kletba zlatého květu (2006) 
Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia n
minih20186minih20186Šílená jízda (1999) 
Drive Me Crazy n
minih98522minih98522Zabijácké včely (2009) [TV film] 
Panique! n
minih42329minih42329Ghosts... of the Civil Dead (1988) 
n
minih48039minih48039Kdopak by se vlka bál? (2008) 
Kdopak by se vlka bál? n
minih7065minih7065Dva na koni, jeden na oslu (1986) 
Dva na koni, jeden na oslu n


Hodnocení:n12345678910
Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (2007)Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (2007)Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (2007)Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (2007)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178301

Poslední komentáře

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratta v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10