Zari
ohodnotit

Marie Terezie [TV minisérie]

Další název:
Maria Theresia; Mária Terézia
Rok:
2017
Délka:
100 minut, 5 dílů (5x 100 minut)

Komentáře k filmu Marie Terezie

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
argenson
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.1.2018
Vizuální stránka, kamera,   výprava, kostýmy, tady je   všechno v pořádku. Trochu   to pokulhává v celkovém   historickém pojetí,   zásadní události jsou lehce   upozaděny na úkor   bulvárních scén, i když je   fakt, že při frekvenci   šestnácti porodů během   dvaceti let to bez sexu   evidentně nejde. Zamrzel   všeobecný nešvar   současných historických   filmů, co se týče   verbálního projevu.   Naprostá ignorace květnaté   barokní mluvy a naopak snaha   o moderní slovník, aby to   bylo in. Stejně tak mě   osobně zamrzela i úloha   mého oblíbence prince   Evžena Savojského smrsknutá   zde do zkratky zapšklého   vrtošivého staříka. Jinak   překvapivě dobrý Vojta   Kotek, naopak dost nevýrazná   a mdlá představitelka   titulní role. Jako celek ale   obstojný příspěvek k 300.   výročí narození jediné   ženy na českém trůně.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2018
Marie Terezie může klidně   odpočívat, dvoudílný   projekt se povedl, diváci   jsou spokojení, je to něco,   co se již dávno nepovedlo a   peníze do filmu vložené,   nejsou vyhozené.   Představitelka Terezie a   Kotek mě mile překvapili,   příjemné koukání, z   dějepisu známe, že Marie   nejen rodila o 106, válčila   s každým, přišla o velkou   část, dnes české země,   promineme jí to?
clara.bow
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.1.2018
Shlédla jsem oba díly ve   stejný den a musím   zkonstatovat, že to byl   docela zajímavý počin.   Výkon Zuzany Stivínové,   herců Dvořáka, Javorského   a Vojty Kotka mě pobavil a   skutečně utvrdil, že na tom   s hereckou generací nejsme   až tak špatně.
MHCB
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2018
Film možná není historicky   úplně přesný, ale díky   nádherné výpravě určitě   stojí za shlédnutí.   Zpočátku zde Marii Terezii   poznáváme jako ještě ne   jako onu monumentální   osobnost ze stránek učebnice   dějepisu, ale jako mladou a   nezkušenou, leč postupem   času dozrávající   panovnici, ženu i matku.   Závěrečná část pak   sleduje poslední roky jejího   života, už coby korpulentní   "tchyni Evropy", jak   byla díky sňatkové politice   okolo svých dětí   přezdívána. Po celou dobu   můžeme sledovat vysokou   kvalitu krásných kostýmů i   jedinečných hereckých   kreací.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.1.2018
Pokud mne televizní film dle   historické postavy donutí si   najít a osvěžit informace o   dotyčné, tak je to dobře. A   to prostě očekávám od   mainstreamu, protože když   budu chtít reálný   životopis, pustím si   dokument. Takže toleruji i   historické nepřesnosti,   samozřejmě v rozumné   normě, očekávám   filmařskou invenci a kdo nám   dnes potvrdí, že to prostě   takhle nějak fakt nebylo.   Představitelku Marie Terezie   neznám, ale nijak zvlášť   mi nevadila, ani Kotek ne, s   třicítkou na krku nemůže   být snowboarďák doživotně   a proč by se do něj Marie   Terezie nemohla zamilovat.   Čeští herečtí zástupci   potěšili, zejména   Javorský, ze kterého šel   strach, jak kdyby chtěl   upalovat čarodějnice a   Budař v roli osvíceného   doktora. Souhlasím, že je to   trochu nakašírovaná   Angelika, ale zase taková   červená knihovna to nebyla a   pokud je jeden z účelů   trochu více obeznámit   běžného diváka s   historií, tak proč ne.
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.12.2019
Teda když si představím   některé životopisné   historické filmy, jejich nudu   a škrobené postavy, musím   ocenit, jak životné postavy   se tady povedlo vytvořit.   Možná za cenu historických   nepřesností a přílišného   přizpůsobení dnešnímu   chování, ale kdo ví, jak   přesně to tehdy chodilo.   Velkorysá výprava je v   podobných filmech povinností   a nutno říct, že zde je to   doslova pastva pro oči.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.1.2018
Marie Terezie jako novoroční   lahůdka televizního   vysílání se prostě povedla   se vším všudy. Navíc mne   potěšilo, že spousta   záběrů vznikla v krásné   Kroměříži a pro tu já   mám slabost.
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.1.2018
Přiznávám,
že jsem na tento snímek ani   původně dívat nechtěl,ale   vzhledem k tomu,že na něj   koukala žena a mě celkem   zaujal,dovolím si ho   zhodnotit.Na české   poměry,myslím,celkem fajn   počin,solidně   natočeno,dobré herecké   výkony,výborný exteriér i   interiér.Jen škoda,že tak   zajímavý život tak   zajímavé historické   osobnosti nahustili do dvou   dílů.Myslím,že další 2-3   by byly lepší a některé   události by se daly více   "rozebrat".Čímž   ovšem netvrdím,že to bylo   bez chyby a že bych si něco   nepředstavoval trochu   jinak:-)
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.1.2018
Milé překvapení !!!
Marie Terezie převzala moc po   svém otci, jehož vládu   popsal Alois Jirásek v   románu Temno a všichni   čekali, že to (promiňte ten   výraz) definitivně dojebe.   Leč nestalo se. Všichni   její sousedé si řekli,   hele, mladá dylynka, s tou   vydupeme... A nevydupali.
Všichni jsme tak nějak   z dějepisu věděli, že   Máňa Terka nebyla úplně   darebná, ale snímek   rumunsko-ameerického   režiséra Roberta Dornhelma   nám jí více přiblížil   jako lidskou bytost. Bytost,   která umí být milá,   laskavá, dobrosrdečná, ale   též rázná, přímá a   přísná.
Ani nevím,   kde mám začít chválit.   Scénář je výborný,   kostýmy, lokace prostě   neuvěřitelné a herecké   obsazení...
Vojtu   Kotka mám rád. Ale o jeho   obsazení do role Františka   Štěpána Lotrinského,   manžela Marie Terezie, jsem   dosti pochyboval. Bál jsem   se, že to bude takový   Snoewboarďák s parukou. Ale   hluboce jsem se zmýlil a mile   rád to přiznávám. Kotek   byl prostě skvělý,   dokonalý a aby mu nebylo   smutno, tak jeho rakouská   kolegyně, představitelka   hlavní role Marie-Luise   Stockinger, byla taktéž   famózní.
Pokud bych   měl na dvoudílném snímku   hledat chyby, našel bych   dvě. Za prvé mě mrzí, že   film neobsáhl delší dobu   panování, tedy i to, když   Marie Terezie počala   zavádět reformy.
Druhou Chybou je podle mne   obsazení Karla Markovicse do   role prince Evžena   Savojského. Tento rakouský   ksicht, který sprznil už   postavu Goebelse ve snímku   Lída Baarová a který se   hodí tak maximálně jako   poskok pro komisaře Sherlocka   Rexe, utvořil ze své role   tak přihlouplou karikaturu,   že i Jirka Umbabahu Krampol   by mu mohl závidět, jak se   dá vytvořit královský   rádce a šašek dohromady.
Naštěstí postava   ztvárněná tímto pánem   vcelku brzo zemřela a tak   jsem si mohl zbytek filmu už   doopravdy a bez jakéhokoliv   vyrušování vychutnat až do   konce.
Chystejte   České lvy pro Kotka a   Stockingeer.
Izzy8635
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.8.2018
Vizuální stránka, kostýmy,   prostředí to vše je podle   mne ok. Výběr postav v čele   s mdlou Marií Terezií trochu   pokulhává, ale určitě   méně než historická   stránka věci. Důležité   události jsou hodně   upozaděné, ve druhém díle   se řeší jen invaze Pruska a   všechna jednání okolo jako   by ani nebyla. Nemá to ani   nějaký konec nebo kdyby tam   alespoň bylo uzavření míru   s Pruskem nebo tak něco. Taky   to byla nuda.
mrejca
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2018
Super
Konečně pořádný počin   přímo se dotýkající   naší historie. Nejen pořád   ty anglické Alžběty a   Viktorie, od kterých se ale   máme ještě co učit.
snekousek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.12.2019
Docela jsem váhal jestli   koukat a nakonec jsem byl   docela mile překvapen. První   díl měl spád bez   zbytečných hluchých míst.   Koprodukce se určitě   vyplatila.
wodoo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2022
zajímavé zpracování,   podané místy i vtipnou   formou. Historická fakta   stravitelná i pro ty, co   nejsou extrémně založeni na   historické události.

Opravdu hodně   dobrý zážitek a skvěle   zpracované. Za mě, plný   počet hvězdieček a ještě   mnoho navíc, jsem opravdu   potěšena a mohu jedině   doporučit
Čaroděj_Mrakomor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.10.2020
První dva díly byly opravdu   zajímavé. Skvělé kostýmy,   herci i atmosféra. Bravo!
Co se ale proboha změnilo   ve třetím dílu? Najednou se   z historického dramatu stane   komedie. Přehrané herecké   výkony působí až   divadelně a legrační hudba   spíše podtrhuje atmosféru   moderní pohádky, kterou   nikdo nemá rád.
Čtvrtý díl jsem pro   jistotu vynechal. Škoda.
Mirek1007
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2018
Milé překvapení
čekal jsem nudu, ale byl   příjemně překvapen. Je to   koukatelné a nenudí to.   Tenhle filmový projekt se   povedl. Dávám 80%.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih7538minih7538Fanfán Tulipán (1951) 
Fanfan la Tulipe n
minih11315minih11315Leon (1994) 
Léon n
minih8564minih8564Hospoda (1996) [TV seriál] 
Hospoda n
minih42055minih42055Kočičí hra (1998) [TV divadelní představení] 
Kočičí hra n
minih24772minih24772Uloupená hranice (1947) 
Uloupená hranice n
minih42042minih42042Horákovi (2006) [TV seriál] 
Horákovi n
minih58211minih58211Než poznáš první úsměv (1989) [TV inscenace] 
Než poznáš první úsměv n
minih28333minih28333Návštěvníci (1983) [TV seriál] 
Návštěvníci n
minih11391minih11391Léto s kovbojem (1976) 
n
minih71079minih71079Fort Massacre (1958) 
Fort Massacre n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

61 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Osudné léto 1683: Turci před b...

12:50 - 13:35

41 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

71 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:25 - 14:25

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Reklama