Jeden svět
ohodnotit

Obsah filmu Lawrence z Arábie

 
Výpravný filmový epos, představující život britského důstojníka Lawrence, který během dvou let 1. světové války, které strávil v Arábii, dokázal sjednotit arabské kmeny proti Turkům a ještě za svého života se stal legendou. Nestárnoucí snímek byl oceněn sedmi Oskary včetně Oskara za nejlepší film roku 1964

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
David LeanDavid Lean  
hraje:
Peter O'ToolePeter O'Toole.....T.E. Lawrence [29]   
Alec GuinnessAlec Guinness.....princ Fajsal [47]   
Anthony QuinnAnthony Quinn.....Auda Abu Tayi [46]   
Jack HawkinsJack Hawkins.....generál Allenby [51]   
Omar SharifOmar Sharif.....Ali [29]   
José FerrerJosé Ferrer.....turecký bej [50]   
Anthony QuayleAnthony Quayle.....plukovník Brighton [48]   
Claude RainsClaude Rains.....Dryden [72]   
Arthur KennedyArthur Kennedy.....Jackson Bentley [48]   
Donald WolfitDonald Wolfit.....generál Murray [59]   
Basil DignamBasil Dignam.....generál kavalérie [56]   
Gamil RatibGamil Ratib.....Majid [35]   
Michel RayMichel Ray.....Farraj [17]   
Peter BurtonPeter Burton.....šejk [40]   
Zia MohyeddinZia Mohyeddin.....Tafas [28]   
I.S. JoharI.S. Johar.....Gasim [42]   
scénář:
Robert BoltRobert Bolt  
námět:
Thomas Edward LawrenceThomas Edward Lawrence.....Sedm pilířů moudrosti (román)   
hudba:
Maurice JarreMaurice Jarre  
kamera:
F.A. YoungF.A. Young  
střih:
Anne V. CoatesAnne V. Coates  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Lawrence z Arábie >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.1.2021
Tohle je opravdický VELKOFILM! Výborná   výprava, hodně podmanivě exteriéry, na   počátek 60.let skvěle vedená kamera a plno   fakt dobrých herců. Bezesporu životní role pro   Petera O'Toolea ale výteční byli i Omar Sharif,   Anthony Quinn nebo Jack Hawkins v roli generála   Allenbyho. Nejsem příliš kovaný v událostech   tohoto historického období a tak nevím do jaké   míry je film přesný v tomto ohledu ale jako   podívaná je to velmi působivé a do děje   vtahující. Není mnoho filmů u nichž by   člověku nevadila tak naprosto extrémní více   než tříhodinová stopáž. Je to jeden z   evergreenů, které opravdový filmový fanoušek   prostě musí vidět!!!
enejčel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.3.2015
Jeden z nejdelších filmů co jsem kdy viděl.   Snímek dlouhý přes tři hodiny mě velice   bavil. Přes mé né moc bohaté zkušenosti s   dlouhými filmy jsem měl zde pochyby, že to   nedopadne moc dobře, na druhou stranu jsem si   řek, že Titanic, který má také dlouhou   pasáž se mi hrozně líbí, tak proč to   nezkusit? Tento film má perfektní kameru, co   zachycuje krásnou krajinu. Skvělé kostýmy,   dějovou výpravu, která zde byla provedena   velice dobře. Výborně ztvárněné postavy,   hlavně hlavní hrdina Lawrence v podání na   pohled "nevinného" a sympatického dnes   již zesnulého Petera O´Toola. O snímek jsem se   zajímal díky tématu, které změnilo průběh   1. světové války proti Ottomanům v Arábii.   Snímek také krásně ukazuje nadutost   generálů. chamtivost a touhu po moci světových   politiků. Když jsem snímek dokoukal a   popřemýšlel nad tím vším, co se v něm   odehrálo, musel jsem Lawrence z Arábie nazvat   hrdinou a charismatickým člověkem, který měl   v sobě spoustu lidskosti a velké charisma. Filmu   vytýkám jen jedinou věc, kterou mohli filmaři   ještě zvážit. Dle mého názoru je pasáž   dlouhá přes tři hodiny moc velká. Našel jsem   zde spoustu záběrů, které ve filmu být   nemuseli a mohli být s klidem vystřižené, ale   i tak smekám, co se podařilo natočit v roce   1962. Byl jsem z filmu nadšen. V šedesátých   letech to musela být obrovská pecka.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.12.2014
Je to zvláštní, skoro 4 hodiny dlouhé a víc   jak 50 let staré dílo mě nenudilo, nepřipadalo   mi nijak omšelé a opravdu jsem obdivoval   nádheru záběrů pouště dosud neviděných,   postavy byly výborně propracované a já si   říkám, tak takový hollywood dámy a pánové   ano. To jak Peter O'Toole zarál hlavního hrdinu   je prostě bomba a celý film patří rozhodně ke   skvostům s velkolepou výpravou a i délkou, kdy   to jaksi nevadilo a dnes si stěžujeme, když má   něco málo pře 2 hodiny nebo zas vydržíme   koukat do zblbnutí několik hodin na úplně   pitomé seriály. Zkrátka tomu nějak nerozumím,   asi stárnu či co, ale Lawrence z Arábie opravdu   ano už jen kvůli té poušti a prostoru a   bezčasovosti, která z filmu dýchne.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.2.2014
Homosex dabing. Dobrá kamera a hudba, ale to je   asi tak vše. Jinak pro mne blbina bez pointy.   Prostě tři hodiny nudy.
2012092220858
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.8.2011
Lawrence z Arábie
Patří mezi 501 filmů, které musíte   vidět.
Jeden z hlavních tvůrců arabského   povstání za první světové války Thomas   Edward Lawrence rozhodně patří k lidem,   jejichž příběh je hodný zfilmování. Vznikli   nám z toho sice čtyři hodiny, ale když si to   teď celkově shrnu, nebylo to nijak zbytečně   zdlouhavé. Celou dobu si Lawrence of Arabia   držel takové střední tempo a vůbec nenudil.   Je to také díky skvělým hereckým výkonům,   to zajisté, ale už prostě jen ten samotný   příběh stojí za to.
Já osobně obdivuji to   velké množství komparzistů, kteří se zde   objevují. Arabové jsou zajímavý národ se   zajímavou minulostí, a vidět všechny ty   'herce' na koních a velbloudech jak tvoří   příběh o dobytí Akaby a Damašku, to bylo   prostě úžasné. Ano, možná tu trochu chyběla   nějaká žena, nějaká osudová láska, jsem na   to prostě z ostatních snímků zvyklí. Ovšem   pak by tu byla možnost nebezpečí, že se z   tohoto životopisného skvostu stane jen milostný   patos, takže i absenci něžného pohlaví   nakonec odpouštím (jinak jsem si všiml, že je   natočen i Lawrence z Arábie 2, zajímalo by mě,   o čem je, když tento byl jasně ukončen a   obsahoval všechny Lawrencovi důležité   životní mezníky)...
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.6.2011
prototyp zásadového politika
Lawrence z Arábie je film především dlouhý, v   žádném případě to však neznamená, že   nudný. Právě naopak. Ubíhá vám před očima   stejně poklidně jako běží čas na poušti.   Pokud by tomu bylo jinak, bylo by to špatně.   Život ve žhavé poušti nemůže být akční a   nemůže být ve znamení zběsilých scén. To by   pak nebyl pravdivý. S energií je zde třeba   šetřit jako se šafránem. Je to film plný   úžasných scén a s výpravou, která vám   prostě musí vzít dech. Zmiňovat se o hereckém   umění hlavních protagonistů (Peter O´Toole,   Omar Sharif nebo Antony Quinn) je zřejmě   nošením dříví do lesa a 7 Oscarů hovoří za   vše. Lawrence se tímto filmem stal nesmrtelným   a svou nesmrtelnost si režií vydobyl i David   Lean, přestože v jeho filmografii jsou i jiné   snímky, které se postaraly o totéž. Je to   jeden z mála filmů, který se vám dostane pod   kůži na celý život a budete se k němu v   určitých periodách rádi vracet. Alespoň u mne   to tak funguje spolehlivě. V tomto konkrétním   případě opravdu nemá smysl o filmu číst, je   nutné jej vidět. A to je právě to, co vřele   doporučuji všem.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.2.2010
Přidám něco k hlavní postavě filmu: Thomas   Edward Lawrence (15.8.1888, Tremadoe/Wales -   19.5.1935 Bovington Camp/Dorset) byl i ve svém   reálném životě vynikající osobností.   Spojoval v sobě několik profesí - archeologa,   básníka, překladatele, novináře, politika a   vojáka. Jako důstojník britské armády a   velitel arabského tažení (1915) měl nemalý   podíl na faktu, že Turecko jako velkoříše a   spojenec Německa a Rakousko-Uherska bylo   vytlačeno z Arábie. Po ukončení války se   zúčastnil mírových jednání, ale přes   veškerou snahu se mu nepovedlo prosadit arabské   zájmy při novém uspořádání Přední Asie.   Později se Lawrence věnoval vědecké práci a   psaní. Vytvořil prozaický překlad eposu   Odyssea (1933) a napsal svou autobiografii, která   po třiceti letech posloužila jako vynikající   předloha k filmu Davida Leana. Thomas Edward   Lawrence přišel o život při havárii   motocyklu.
rankinfitch
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.1.2009
Rozhodně jeden z nejlepších choreograficky a   výpravně zpracovaných filmů, kdy je jasné,   že parádní filmy jsou možné natočit i bez   počítačů. Fakt mazec, ale v dnešní době   záplavy akčních megahitů je to místy trochu   nuda. Takže film vlastně za 10, ale celkový   dojem za 6.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.7.2008
Nádhera. Neuvěřitelné, že takhle starý film   není rozvláčný. Tehdy byl asi pro diváky   hodně rychlý. Jsem možná puntičkář, ale   vzhledem k množství netočeného materiálu, se   dá pochopit, že velbloudi ráno budou vrhat   stíny pod sebe. Nic to ovšem neubírá na   hodnotě obsahu. Budu si muset udělat brzo   čas,abych si to prožil znova.
Cash89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.6.2008
Lawrence z Arábie
Uf, má to za sebou, delší film jsem opravdu   neviděl, a doufám že už neuvidim, nevím co se   mi to přihodilo že jsem se dokopal asi mi   přeskočilo ale musím přiznat že na druhou   stranu mi to celkem i uteklo,   zajímavý…Lawrence je jedním slovem velkofilm   s velkým V, kam se na něj hrabou „nějací“   Páni prstenu…Jsou filmy jenž jsou gigantické   pouze za dobu svého vniku, ale časem hodně ze   svého kouzla ztrácejí…Ovšem to není   případ Lawrence of Arabia i skoro po 50 letech   má šmrnc a elán něco dokázat, dokázat něco   budoucím lidem kteří už neví jak se má   žít…Navíc ta kouzla s kamerou a hlavně   obrovské scény nájezdů, to je něco   úchvatného a hlavně se nebáli použít takové   množství komparsistů, dnes vám tam hraje pár   herců a zbytek je digitální…Hodně podmanivý   byl i pohled Petera O´Toolea, stejně jako u   Omara Sharifa, nejen díky tomu jde tenhle film   dost pod kůži, čímž mě utvrzuje v myšlence   na kultovnost celého projektu…Jednou jsem ale   četl že Lawrence z Arábie je poslední   romantický hrdina, jestli byl doopravdy jako v   tomto filmu byl spíš šílenec, žádný   hrdina…Ale i přes nesnesitelnou délku se na to   dá vydržet dívat, musíte mít jen vytrvalost,   nicméně Lawrence za to rozhodně stojí…Je to   velkofilm, který zůstal a zůstane skutečně   pravým velkofilmem i v dnešní době která je   zaplavena trikově náročných spektáklů a v   oblasti příběhu je ještě dalekosáhle   předhání…
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih56929minih56929Rohy (1987) 
Rohy n
minih152735minih152735Sestra (2018) 
The Nun n
minih25110minih25110Dvanáct rozhněvaných mužů (1997) 
12 Angry Men n
minih49709minih49709Eden Log - jeskyně smrti (2007) 
Eden Log n
minih69396minih69396Monte Carlo (2011) 
Monte Carlo n
minih2654minih2654Aida (1953) 
Aida n
minih48615minih48615Milenci (2008) 
Two Lovers n
minih39865minih39865Elena a muži (1956) 
Elena et les hommes n
minih4571minih4571Brankář bydlí v naší ulici (1957) 
Brankář bydlí v naší ulici n
minih42863minih42863Ichi the Killer (2001) 
Koroshiya Ichi n


Hodnocení:n12345678910
Lawrence z Arábie (1962)Lawrence z Arábie (1962)Lawrence z Arábie (1962)Lawrence z Arábie (1962)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10