Zari
ohodnotit

Jan Žižka

Další název:
Medieval
Rok:
2022
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
8.9.2022

Komentáře k filmu Jan Žižka

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 9.1.2023
Myslím, že tady je zcela   zbytečné se nějak víc   rozepisovat, protože bez   ohledu na léta příprav, na   prvotřídní obsazení s   hvězdami jako jsou Michael   Caine nebo Til Schweiger a na   ty miliony dolarů, je tohle   prostě průšvih. I když   tahle podívaná možná   dokáže řadu diváků   (zejména těch mladších)   oklamat, tak výsledek tohoto   (z českého hlediska)   megalomanského projektu   postrádá skoro všechno, co   by měl mít. Z mého pohledu   je hlavní příčinou fakt,   že Petr Jákl junior si jako   režisér a scenárista ukousl   příliš velké sousto. Je   zcela zřejmé, že na práci   tohoto rozsahu ani zdaleka   nemá a nejspíš nikdy mít   nebude. Možná, že kdyby se   zaměřil jenom na produkci a   ostatní svěřil   povolanějším, dopadlo by to   jinak a lépe, ale to už se   bohužel nikdy nedozvíme.   Takto je tenhle film jen   promarněná šance a miliony   vyhozené oknem.
jarda53
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.6.2021
Zajímavá věc, film ještě   nebyl uveden, Jakl tvrdí, že   stále na něm pracuje a již   má jednoho diváka, který   dává 10 bodů. Zřejmě   půjde o propadák, po   sledování ohodnotím..
efCZa
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.11.2023
bylo nebylo... mohly být, ale nebylo :(
Žižkovi (jako tomu filmu)   jsem fandila. Moc takových   "akčních hrdinů"   v historii nemáme a toto byl   opravdu výborný kanditát,   super myšlenka... ALE... ale   vlastně nevím, co na to   říct. Kdybych nevěděla,   kdo byl Žižka, tak mám jen   2 možnosti - buď bych to   vůbec nepochopila, nebo bych   nepochopila, proč byl   inspirací pro tento film :/   takový promarněný   potenciál!!
Ke   castingu mám mírné   výhrady, ale budiž..problém   je, že ti herci nemají co   hrát, celý film je sled   jakýchsi bojůvek, o jejichž   motivaci podle mě neznalý   divák netuší a celý film   se nedozví... nosná   myšlenka křesťanských   hodnot (a Husova učení) je   trestuhodně nerozvinutá..   ani to politikaření vlastně   není dostatečně   vysvětlené... a nakonec ta   nejvíc fiktivní love-romance   linka Žižka-Kateřina to   sama nikam neutáhne.
Vlastně nejhorší je   posledních pár vteřin   filmu, kdy se na obrazovce   střídají   "poděkování"   hrdinovi, který inovoval   spoustu bojových strategií,   ale bohužel v celém   předchozím filmu jsou těmto   inovacím větnovány tak 3   věty.. proč byl nevětším   českým vojevůdcem, nikdy   neporaženým??? Chápu   filmovou zkratku, invenci i   nutnst určité   bombastičnsti... ale tady to   prostě nebylo
myslím,   že (i vzhledem ke kvalitě   triků) je moje hodnocení   vlídné
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.3.2023
Tak ono se u nás   "divně" dívá na   film s tímhle jménem.   Každý má nějaké   představy, nejčastěji ty,   které nám vtloukali   učitelé dějepisu a filmy   Otakara Vávry. Jako když se   amíci snažili zfilmovat Tři   mušketýry.
Nicméně   dle mne Jákl nepohořel.   Zvučná jména, úvodní   bitka v lomu Amerika velmi   dobrá, divné pro mně bylo,   když jsem slyšela Vetchýho   mluvit anglicky, můj   oblíbený upír Matthew Goode   za slizského ....scény v   jeskyních dost tmavé a   pletli se mi lidi. Za mne   nadpoloviční skóre.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.8.2023
Petr Jákl ml. klobouk dolů   má prostě KOULE, tohle není   sranda, natočit, zaplatit,   sehnat áčkové herce a X   dalších věcí. Velké   výpravné snímky se tu moc   netočí, popravdě téměř   vůbec a je to pochopitelné,   celé to je náročné,   složité a hlavně drahé!   Petroj skládám v tomto   poklonu a co film samotný? No   tam už jsou nedostatky,   spíš bych uvítal období   bitev Husité x Křižáci,   tento příběh ukazuje   jakési "zrození"   tohoto vůdce a bojovníka.   Jasný historicky to přesné   moc nebude, ačkoliv ta doba   je zde ukázaná špinavě a   drsně! Souboje a akce   slušné, krvavé, ale čekal   jsem lepší. Hezká kamera,   působivé lokace a pěkná   příroda a hrady atd. Celý   film je spíš nadprůměr a   škoda, že občas nudí,   nebaví. Dalo to jistě celé   velkou dřinu to natočit a   vůbec dotáhnout, nicméně   třeba bitvy jsem čekal   větší atd. Do jisté míry   malinko zklamání, ale zas je   potřeba taky ocenit vůbec tu   odvahu se do takového   spektáklu pustit a mám   tucha, že film asi úplně   nevydělal, což Petrovi J. a   lidem okolo rozhodně   nepřeji!
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.1.2023
Jaklovi se to docela povedlo   jak v čem ,herci vybral   dobře,v soubojích se nebál   dost ukázat,atmosféra   ponurá a temná po celou dobu   filmu jako kdyby slunce nikdy   nevyšlo ale žádný   velkofilm to není,souboje   nejsou moc vymakaný, spíše   jen jako mezi vesničany než   jako mezi vojáky, film se   tváří než jako Gladiátor   nebo Statečné srdce spíše   jako český Robin Hood.
New
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.11.2023
Robin Hood v Osadě havranů
Krvavá podivná pohádka   něco mezi českou Osadou   havranů a anglickým Robinem   Hoodem. Jenže na tyhle   citované se dá opakovaně   dívat a ví se o čem jsou.   Novodobý anglický Žižka je   na jednou vidět a dost.   Neustále se tu bojuje, nic   víc, není jasné, kdo jde   proti komu. Kladný Robin Hood   bojuje proti nějakýmu   neohroženýmu komusi ...   Otázka je jeho rodina. Měl   vážně bratra? Skutečně mu   zabili synovce, nebo to snad   byl syn?
Filmu chybí   český duch, má to anglickou   atmosféru.
Od   počátku není jasné kdo je   kdo. Nějak uniká téma, že   byl Jan Hus upálen. Je   divné, že by se Žižka znal   osobně se Ziknundem, že by   spolu byli v kostele, aniž by   byl jeden z těch dvou zabit.   Neznat českou historii z   Vávrových nebo   pozdnějších filmů, měl   bych v tom galimatyáš   ještě větší ...
Z   českých herců jedinou   jasnou roli měl Karel Roden,   další nevím, na koho   hráli. Poznal jsem je, teda   některý, na co si hráli   nevím. Musím uznat, že   Budař umí hrát i kladné   postavy, ale stejně nevím na   koho si hrál.
Rožmberkové zatím měli   v českých dějinách i těch   kulturních kladnou roli. Je   nutné jí otáčet a dělat z   nich padouchy?
Přijde   mi to jako film Dobrý král   Václav. Ten je taky cizí,   má taky v základním   námětu českou historii,   ale taky jí šílemě ohýbá   ... anglický John Zchizchka   jí zkroutil do spirály ...
charlie1612
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.10.2023
Vzhledem ke skutečnosti, že   ze Žižkova života je   poněkud lépe zdokumentováno   jeho posledních šest let,   nelze film považovat za   historicky akurátní   dokument, ale příběh   zasazený do středověku a   obohacený o historicky   známá jména. Film je   špičkově obsazený, ale   vlastní děj se mi zdá   poněkud zmatený. Nicméně   se jedná o zajímavý, drsný   příběh z historie a jako   takový zaujme.
Nehledal jsem v něm   nějaké hluboké historické   poučení, které jsem ani   nalézt nemohl – podle   mnohých indicií je z   historického hlediska   značně nepřesný, stejné   lze říci i o civilních či   vojenských reaáliích. Ale   pobavil jsem se zajímavým   příběhem jako každým   jiným z této doby a líbil   se mi.
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.2.2023
Čekal jsem historický   "nadupaný" film o   Žižkovi, dočkal jsem se   však historické akční love   story, která mohla být   úplně o komkoliv (a možná   by to i vzhledem k   historickým   "úpravám" bylo tak   lepší). Zároveň však   nemůžu tvrdit, že mě to   vůbec nebavilo a nebo nějak   urazilo...
Krupe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.9.2022
Petrovi Jáklovi se podařilo   natočit film, kdy v kině   panovalo divácké hrobové   ticho, jaké jsem snad   nezažil. Popcorn a cola se   odnášeli po projekci domů a   poďobaní nerdi dvě hodiny   nešáhli na své founy. Také   se mu povedlo vyvraždit   současnou českou hereckou   generaci, takže letos   silvestr opět s Menšíkem.   Ale také se mu podařil   natočit na naše poměry film   se skvělou středověkou   ponurou atmosférou, výbornou   hudbou a v nepslední řadě   řezničinou. To, že se   kritici drbou na hlavách a   historici v noci přetáčejí   na postelích mi vůbec   nevadí. Posledních 20   vteřin filmu pecka. Za mě   osobně spokojenost. Snad si   to na sebe vydělá, přál   bych mu to.
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 19.2.2023
Jákl v ofsajdu
Jáklova filmařská fikce o   událostech v zemích Koruny   české. Pokud někdo   očekával biják ve stylu   Otakara Vávry   https://www.csfd.cz/film/9454-   jan-zizka/recenze/ musel být   zklamán a oklamán, už od   začátku. Léta letoucí   očekávaný , po právu,   snímek o muži který   ovlivnil naší historii jako   nemnozí, shrnout do několika   potyček , intrik a blábolů   je naprosto nedůstojné a   zcela zavádějící. Film má   jistě své možnosti a nelze   formou obrazů obsáhnout v   tomto formátu vše co se v   těchto časech událo. Ovšem   takto plochý výsek   událostí, byť formou   hraného filmu, je   nedůstojný nejen Jana   Žižky ale hlavně autorů a   především diváků .Kolik   grošů nebo doláčů   přiteklo do kasy za naprosto   zkreslené události   tehdejších časů? Bylo to   30 stříbrných?? Vyprávět   lidem příběh z počátku   15. století současnou formou   o tom, že jsou obyvatelé   občané je naprosto mimo   mísu a silně účelově .K   tomu jsou ve stejném stylu   upraveny dialogy .Hlavně   když budou spokojeni   sponzoři za velkou louží.   Čest, láska , zrada,   vlastenectví vždy byly   nosnými tématy mnoha filmů.   Jan Žižka je však víc, je   to symbol , stejně jako   český lev. Obsah tohoto   "díla" je tedy   silně tendenční.   Nepochopení české mentality   , nejen15. století,   nespočívá pouze ve   zjednodušení všech   historických okolností ale   též v hodnotách které se   za tím nachází. Tuzemský   divák asi moc nečekal ale   forma je něco jiného než   obsah. Záběry naší stále   krásné vlasti , mohly být   tím, co bude nosné. HRAD   Zvíkov ovšem opravdu nebyl   lovecky ZÁMEK. Z filmu má   mnoho z nás špatný dojem   ale „Pecunia non olet“   .Příště natočte raději   nějaké porno , třeba bude   stříbrňákú víc. Howgh.
jager
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.12.2023
Vadou na kráse u tohoto filmu   je asi jeho název, Jan   Žižka.
Hodně   diváků čeká životopisný   film, on je to vlastně   běžný akční snímek. Jako   poučný film pro mládež se   opravdu nedá použít.
Buckmister
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 9.1.2023
Neuvěřitelná věc
Za mě to bylo utrpení .   Herci špičkové úrovně   odvedli svou práci a za mě   nemůžu říct , že u nich   by byla jediná chyba , ale to   ostatní . bitva , že bych   brečel , vyzvednutí Žižky   jako vojenského stratéga   bylo zřejmé jen z jedné   věty na konci filmu jinak zde   nebylo poukázáno jak nebo   kdo vymyslel vozovou hradbu a   ani místo . No děs .   Příběh , že se zamiloval   či co, tam bylo tak zmatené   , že nevím co tím chtěl   kdo říci . Váhal jsem mezi   4 až 5 , ale nakonec ty herci   a hlavně Tilman Valentin   Schweiger , který byl hodně   přirozený a věřil jsem mu   vše tak ten rozhodl , že   jsem dal za 5 bodů . Jinak za   ty prachy by takový Honzik   Svěrák udělal top film. Už   jen pro dokončení . Toto je   pohled našich dějin . Jinde   je brán Žižka jako člověk   , který drancoval kostely   Římskokatolické církve a   vykrádal města . Zikmund byl   člověk co chtěl vědu ,   školství a kulturu . No to   jen jako dodatek . U tohoto   filmu to je jedno jelikož tam   mohl být hlavní hrdina pan   Kozlík a záporák pan Vlk .   Nic by se neměnilo na situaci   . Pokud někdo chtěl   vyzvednout Žižku tak se měl   kouknout na film o Žižkovi z   roku 1955 ;)
Bennik
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.12.2022
Zklamání!
Nepamatuji si, že bych   nějaký film tak protrpěl.   Jsem zděšen a snad i   zhnusen. Dokoukal jsem jenom z   důvodu, abych nenapsal   komentář a neznal vše.   Jinak, kdo se trochu zajímá   o tuto etapu středověku,   musí být rozčarován   nepřesnostmi. Kdo se zajímá   o útržky (nic jiného není)   z života Jana Žižky je   zklamán také. A to -   výraznými nepřesnostmi.   Žižkovo neznámé angažmá   a protivenství vůči   Rožmberkům - to je jediná   věc, která se opírá o   pravdu. Žižkův věhlas   začal patrně až účastí   při defenestraci na   Novoměstské radnici (...a to   je kde?). Žižka byl v   podstatě náboženský   fundamentalista, který   (vlivem reformátorů)   věřil, že Češi přišli   na to, jak být spaseni. Vše   se opíralo o víru a kritiku   katolické církve (...a to je   kde?). Jestli to bylo točeno   pro Američany, kterým je   historie Evropy zcela   neznámá - natož tedy   historie Českého   království... budou ještě   víc zmateni. Je mi nesmírně   líto, že pokud jim něco z   tohoto filmu zůstane v   hlavě, budou to právě jen   "vypravěčské   licence" pana Jákla.   Tento film je promarněnou   příležitostí a   promrháním financí...
Čaroděj_Mrakomor
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.1.2023
Středověká tortura
Pokud chce člověk okusit   skutečné středověké   mučení, měl by se podívat   na tento film.

Myslím, že by bylo   moudřejší, ušetřit   peníze za hvězdné herce a   raději investovat do   propracovanějšího   scénáře. Výprava je totiž   naprosto tragická a děj je   extrémně zmatený. Pokud   bychom přejmenovali hlavního   hrdinu na pana XY, ubohý   výsledek by zůstal naprosto   stejný. Soudruha Žižku   dělá Žižkou pouze oko.   Třešničkou na dortu je   trapná love story. Finální   bitka mi připomínala Prince   Bajaju.

Škoda   naprosto promarněný   potenciál.
Brucebane
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.10.2022
Středověk
Na české poměry velmi   solidní film. Je vidět, že   Jáklova filmařina se co se   vizuální podoby týče   rovná hollywoodským filmům.   Herci vypadají ve svých   rolích dobře, ale nemají   moc co hrát…obzvlášť   záporné role mi přijdou   dost nevyužité. Škoda   příběhu, který mi přijde   ohraný a ničím zajímavý.   Vše směřuje k jednomu   finalovému střetu, který   rozhodně nepřekvapí. Do   hlavy mi skočila myšlenka,   jestli by nebylo   účelnější inspirovat se   filmem Otakara Vávry a   pokusit se alespoň o   částečný remake, který by   víc nastínil o v té době   šlo. Každopádně   příjemný počin na   ,,české” poměry. Líbila   se mi scéna se lvem! Skoro   nejlepší z celého filmu.
Portmanka209
Hodnocení:
Přidáno: 8.9.2022
Jan Žižka
Docela kvalitní obsazení,   těžko něco vymýšlet,   když je děj zpracován podle   skutečnosti. Myslím si, že   by si zasloužil další   pokračování. Za mě dávám   10/10.
Falco11
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.11.2023
U mě dobrý...
Mně se Jan Žižka líbil,   ač jsem byl připraven dle   prvotních negativních   reakcí na nejhorší. Dávám   75% za herecké výkony obou   hlavních postav a děj druhé   poloviny filmu. Režiséru   Jáklovi přeji, aby byl jeho   Žižka v zahraničí diváky   přijat o poznání lépe,   než u nás. Třeba tam   nebudou tak zaujatě řešit   finance...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih33372minih33372Underworld (2003) 
Underworld n
minih7770minih7770Freddyho smrt - poslední noční můra (1991) 
Freddy's Dead: The Final Nightmare n
minih110737minih110737Konečne bude mier (1984) [TV inscenace] 
Konečne bude mier n
minih25008minih25008G.I. Jane (1997) 
G.I. Jane n
minih34132minih34132Kurýr (2002) 
The Transporter n
minih28687minih28687Formule! (2001) 
Driven n
minih7045minih7045Hroši v Africe (1979) 
Io sto con gli ippopotami n
minih87231minih87231GEN (1993) [TV cyklus] 
GEN n
minih37526minih37526Vražda kočky domácí (2004) [TV hra] 
Vražda kočky domácí n
minih8539minih8539Horoucí srdce (1962) 
n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Jan Žižka (1955)

 Jan Žižka (1955)
Jan Žižka n
 
Žánr: historický / drama / válečný
Země: Československo
Režie: Otakar Vávra

(neoficiální pokračování)

TV Program

ČT1 - Všechny velké a malé bytosti (...

09:00 - 09:45

10 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Irsko, toulky po keltské zemi

08:30 - 09:20

40 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:50 - 09:20

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Vacík

Vacík Robert

Federal

Federal
Federal

Naposled navštívené:
Robert Vacík

Vacík Robert

Federal

Federal
Federal