Jeden svět
ohodnotit

Jan Žižka

Další název:
Medieval
Rok:
2022
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
8.9.2022

Obsah filmu Jan Žižka

 
Byl nájemným žoldnéřem. Stal se legendárním válečníkem, kterého nikdo nedokázal porazit. Film Jan Žižka vypráví o zrodu nejslavnějšího vojevůdce českých zemí… Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na...
 
Související odkazy
 
Recenze: Jan Žižka

Film, na který jsme dlouho čekali.  číst dál

 
 
RECENZE: Silné bitvy, slabá romance. Americký Jan Žižka v dobrém i zlém

Vysoký rozpočet je vidět ve všech složkách; kromě scénáře. Tak se zpravidla mluví o hollywoodských velkofilmech, teď to potkalo českého národního hrdinu Jana Žižku. číst dál

Hodnocení: 50 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Petr JáklPetr Jákl  
hraje:
Ben FosterBen Foster.....Jan Žižka [41]   
Sophie LoweSophie Lowe.....Kateřina [31]   
Michael CaineMichael Caine.....lord Boroš [89]   
Til SchweigerTil Schweiger.....Rožmberk [58]   
William MoseleyWilliam Moseley.....Jaroslav [34]   
Karel RodenKarel Roden.....král Václav IV. [59]   
Roland MøllerRoland Møller.....Torak [49]   
Matthew GoodeMatthew Goode.....král Zikmund [43]   
Werner DaehnWerner Daehn.....Ulrich [56]   
Guy RobertsGuy Roberts.....Cyril   
Kevin BernhardtKevin Bernhardt.....Martin [60]   
Sean Connor RenwickSean Connor Renwick.....David [19]   
Martin KavanMartin Kavan.....Oldřich [42]   
Ondřej VetchýOndřej Vetchý.....Ondřej [59]   
Jan BudařJan Budař.....Matthew [44]   
Aneta KernováAneta Kernová.....Maria [26]   
scénář:
Petr JáklPetr Jákl  
Petr BokPetr Bok.....spolupráce na scénáři [49]   
námět:
Petr JáklPetr Jákl  
hudba:
Philip KleinPhilip Klein  
střih:
Steven RosenblumSteven Rosenblum  
trailer
Distributor v ČR:
Bioscop, Netflix
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Jan Žižka >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

jager
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.12.2023
Vadou na kráse u tohoto filmu je asi jeho název,   Jan Žižka.
Hodně diváků čeká životopisný   film, on je to vlastně běžný akční snímek.   Jako poučný film pro mládež se opravdu nedá   použít.
efCZa
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.11.2023
bylo nebylo... mohly být, ale nebylo :(
Žižkovi (jako tomu filmu) jsem fandila. Moc   takových "akčních hrdinů" v historii   nemáme a toto byl opravdu výborný kanditát,   super myšlenka... ALE... ale vlastně nevím, co   na to říct. Kdybych nevěděla, kdo byl Žižka,   tak mám jen 2 možnosti - buď bych to vůbec   nepochopila, nebo bych nepochopila, proč byl   inspirací pro tento film :/ takový promarněný   potenciál!!
Ke castingu mám mírné výhrady,   ale budiž..problém je, že ti herci nemají co   hrát, celý film je sled jakýchsi bojůvek, o   jejichž motivaci podle mě neznalý divák   netuší a celý film se nedozví... nosná   myšlenka křesťanských hodnot (a Husova   učení) je trestuhodně nerozvinutá.. ani to   politikaření vlastně není dostatečně   vysvětlené... a nakonec ta nejvíc fiktivní   love-romance linka Žižka-Kateřina to sama nikam   neutáhne.
Vlastně nejhorší je posledních   pár vteřin filmu, kdy se na obrazovce   střídají "poděkování" hrdinovi,   který inovoval spoustu bojových strategií, ale   bohužel v celém předchozím filmu jsou těmto   inovacím větnovány tak 3 věty.. proč byl   nevětším českým vojevůdcem, nikdy   neporaženým??? Chápu filmovou zkratku, invenci   i nutnst určité bombastičnsti... ale tady to   prostě nebylo
myslím, že (i vzhledem ke   kvalitě triků) je moje hodnocení vlídné
Falco11
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.11.2023
U mě dobrý...
Mně se Jan Žižka líbil, ač jsem byl   připraven dle prvotních negativních reakcí na   nejhorší. Dávám 75% za herecké výkony obou   hlavních postav a děj druhé poloviny filmu.   Režiséru Jáklovi přeji, aby byl jeho Žižka v   zahraničí diváky přijat o poznání lépe,   než u nás. Třeba tam nebudou tak zaujatě   řešit finance...
New
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.11.2023
Robin Hood v Osadě havranů
Krvavá podivná pohádka něco mezi českou   Osadou havranů a anglickým Robinem Hoodem.   Jenže na tyhle citované se dá opakovaně dívat   a ví se o čem jsou. Novodobý anglický Žižka   je na jednou vidět a dost. Neustále se tu   bojuje, nic víc, není jasné, kdo jde proti   komu. Kladný Robin Hood bojuje proti nějakýmu   neohroženýmu komusi ... Otázka je jeho rodina.   Měl vážně bratra? Skutečně mu zabili   synovce, nebo to snad byl syn?
Filmu chybí   český duch, má to anglickou atmosféru.
Od   počátku není jasné kdo je kdo. Nějak uniká   téma, že byl Jan Hus upálen. Je divné, že by   se Žižka znal osobně se Ziknundem, že by spolu   byli v kostele, aniž by byl jeden z těch dvou   zabit. Neznat českou historii z Vávrových nebo   pozdnějších filmů, měl bych v tom   galimatyáš ještě větší ...
Z českých   herců jedinou jasnou roli měl Karel Roden,   další nevím, na koho hráli. Poznal jsem je,   teda některý, na co si hráli nevím. Musím   uznat, že Budař umí hrát i kladné postavy,   ale stejně nevím na koho si hrál.  
Rožmberkové zatím měli v českých   dějinách i těch kulturních kladnou roli. Je   nutné jí otáčet a dělat z nich   padouchy?
Přijde mi to jako film Dobrý král   Václav. Ten je taky cizí, má taky v základním   námětu českou historii, ale taky jí šílemě   ohýbá ... anglický John Zchizchka jí zkroutil   do spirály ...
charlie1612
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.10.2023
Vzhledem ke skutečnosti, že ze Žižkova života   je poněkud lépe zdokumentováno jeho posledních   šest let, nelze film považovat za historicky   akurátní dokument, ale příběh zasazený do   středověku a obohacený o historicky známá   jména. Film je špičkově obsazený, ale   vlastní děj se mi zdá poněkud zmatený.   Nicméně se jedná o zajímavý, drsný příběh   z historie a jako takový zaujme.
Nehledal jsem v   něm nějaké hluboké historické poučení,   které jsem ani nalézt nemohl – podle mnohých   indicií je z historického hlediska značně   nepřesný, stejné lze říci i o civilních či   vojenských reaáliích. Ale pobavil jsem se   zajímavým příběhem jako každým jiným z   této doby a líbil se mi.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.8.2023
Petr Jákl ml. klobouk dolů má prostě KOULE,   tohle není sranda, natočit, zaplatit, sehnat   áčkové herce a X dalších věcí. Velké   výpravné snímky se tu moc netočí, popravdě   téměř vůbec a je to pochopitelné, celé to je   náročné, složité a hlavně drahé! Petroj   skládám v tomto poklonu a co film samotný? No   tam už jsou nedostatky, spíš bych uvítal   období bitev Husité x Křižáci, tento   příběh ukazuje jakési "zrození"   tohoto vůdce a bojovníka. Jasný historicky to   přesné moc nebude, ačkoliv ta doba je zde   ukázaná špinavě a drsně! Souboje a akce   slušné, krvavé, ale čekal jsem lepší. Hezká   kamera, působivé lokace a pěkná příroda a   hrady atd. Celý film je spíš nadprůměr a   škoda, že občas nudí, nebaví. Dalo to jistě   celé velkou dřinu to natočit a vůbec   dotáhnout, nicméně třeba bitvy jsem čekal   větší atd. Do jisté míry malinko zklamání,   ale zas je potřeba taky ocenit vůbec tu odvahu   se do takového spektáklu pustit a mám tucha,   že film asi úplně nevydělal, což Petrovi J. a   lidem okolo rozhodně nepřeji!
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.3.2023
Tak ono se u nás "divně" dívá na   film s tímhle jménem. Každý má nějaké   představy, nejčastěji ty, které nám vtloukali   učitelé dějepisu a filmy Otakara Vávry. Jako   když se amíci snažili zfilmovat Tři   mušketýry.
Nicméně dle mne Jákl nepohořel.   Zvučná jména, úvodní bitka v lomu Amerika   velmi dobrá, divné pro mně bylo, když jsem   slyšela Vetchýho mluvit anglicky, můj   oblíbený upír Matthew Goode za slizského   ....scény v jeskyních dost tmavé a pletli se mi   lidi. Za mne nadpoloviční skóre.
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 19.2.2023
Jákl v ofsajdu
Jáklova filmařská fikce o událostech v zemích   Koruny české. Pokud někdo očekával biják ve   stylu Otakara Vávry   https://www.csfd.cz/film/9454-jan-zizka/recenze/   musel být zklamán a oklamán, už od začátku.   Léta letoucí očekávaný , po právu, snímek o   muži který ovlivnil naší historii jako   nemnozí, shrnout do několika potyček , intrik a   blábolů je naprosto nedůstojné a zcela   zavádějící. Film má jistě své možnosti a   nelze formou obrazů obsáhnout v tomto formátu   vše co se v těchto časech událo. Ovšem takto   plochý výsek událostí, byť formou hraného   filmu, je nedůstojný nejen Jana Žižky ale   hlavně autorů a především diváků .Kolik   grošů nebo doláčů přiteklo do kasy za   naprosto zkreslené události tehdejších časů?   Bylo to 30 stříbrných?? Vyprávět lidem   příběh z počátku 15. století současnou   formou o tom, že jsou obyvatelé občané je   naprosto mimo mísu a silně účelově .K tomu   jsou ve stejném stylu upraveny dialogy .Hlavně   když budou spokojeni sponzoři za velkou louží.   Čest, láska , zrada, vlastenectví vždy byly   nosnými tématy mnoha filmů. Jan Žižka je   však víc, je to symbol , stejně jako český   lev. Obsah tohoto "díla" je tedy silně   tendenční. Nepochopení české mentality ,   nejen15. století, nespočívá pouze ve   zjednodušení všech historických okolností ale   též v hodnotách které se za tím nachází.   Tuzemský divák asi moc nečekal ale forma je   něco jiného než obsah. Záběry naší stále   krásné vlasti , mohly být tím, co bude nosné.   HRAD Zvíkov ovšem opravdu nebyl lovecky ZÁMEK.   Z filmu má mnoho z nás špatný dojem ale   „Pecunia non olet“ .Příště natočte   raději nějaké porno , třeba bude   stříbrňákú víc. Howgh.
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.2.2023
Čekal jsem historický "nadupaný" film   o Žižkovi, dočkal jsem se však historické   akční love story, která mohla být úplně o   komkoliv (a možná by to i vzhledem k   historickým "úpravám" bylo tak   lepší). Zároveň však nemůžu tvrdit, že mě   to vůbec nebavilo a nebo nějak urazilo...
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.1.2023
Jaklovi se to docela povedlo jak v čem ,herci   vybral dobře,v soubojích se nebál dost   ukázat,atmosféra ponurá a temná po celou dobu   filmu jako kdyby slunce nikdy nevyšlo ale   žádný velkofilm to není,souboje nejsou moc   vymakaný, spíše jen jako mezi vesničany než   jako mezi vojáky, film se tváří než jako   Gladiátor nebo Statečné srdce spíše jako   český Robin Hood.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih29650minih29650Přísaha (2001) 
The Pledge n
minih49005minih49005Hanebný pancharti (2009) 
Inglourious Basterds n
minih5624minih5624Čínská čtvrť (1974) 
Chinatown n
minih9305minih9305Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) 
Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách n
minih14597minih14597O zatoulané princezně (1988) 
n
minih17728minih17728Rašomon (1950) 
Rashōmon n
minih42500minih42500Kanóni (1941) 
Great Guns n
minih30490minih30490Moskva slzám nevěří (1979) 
Moskva slezam neverit n
minih41614minih41614Ať ten kůň mlčí! (1992) [TV inscenace] 
Ať ten kůň mlčí! n
minih45382minih45382Uvolněte se, prosím! (2004) [TV pořad] 
Uvolněte se prosím! aneb Co jste v televizi neviděli I. n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Jan Žižka (1955)

 Jan Žižka (1955)
Jan Žižka n
 
Žánr: historický / drama / válečný
Země: Československo
Režie: Otakar Vávra

(neoficiální pokračování)

Jan Žižka (2022)Jan Žižka (2022)Jan Žižka (2022)Jan Žižka (2022)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10