Jeden svět
ohodnotit

Hraběnka

La comtesse

Další název:
Čachtická paní; Báthory; Die Gräfin; The Countess; Bátoryčka: Krvavá grófka (SK)
Rok:
2009
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
25.6.2009
„Elisabeth Bathory se stala obětí lásky, intrik a své vlastní vražedné touhy...“

Obsah filmu Hraběnka

 
Európa, začiatok 17. storočia. Grófka Erzsebet Bathory je považovaná za najmocnejšiu ženu v krajine. Je krásna, inteligentná a nechce akceptovať, že vláda vo svete je výsadou mužov. Pri jednej slávnosti sa zoznámi s mladým šľachticom Istvánom Thurzom. Obaja podľahnú vášnivej láske. Ich šťastie má však krátke trvanie. Gróf Thurzo, Istvánov otec, vymyslí konšpiračný plán, aby syn odmietol Erzsebet kvôli značnému vekovému rozdielu. Kvôli tomu si grófka vsugeruje bizarnú myšlienku, že panenská krv jej pomôže zachovať večnú mladosť. Nanešťastie, stále viac mladých žien prichádza o život...

Známa francúzska herečka a režisérka Julie Delpy sa...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Julie DelpyJulie Delpy  
hraje:
Julie DelpyJulie Delpy.....Erzsébet Báthory [39]   
William HurtWilliam Hurt.....György Thurzó [58]   
Daniel BrühlDaniel Brühl.....István Thurzó [30]   
Anamaria MarincaAnamaria Marinca.....Anna Darvulia [30]   
Andy GatjenAndy Gatjen.....Miklós [35]   
Sebastian BlombergSebastian Blomberg.....Dominic Vizakna [36]   
Adriana AltarasAdriana Altaras.....Teta Klára [49]   
Maria SimonMaria Simon.....Helena [33]   
Frederick LauFrederick Lau.....János [19]   
Katrin PollittKatrin Pollitt..... Dorothea [42]   
Anna Maria MüheAnna Maria Mühe..... Bertha [23]   
Christine MayerChristine Mayer.....Kaija [19]   
Henriette ConfuriusHenriette Confurius.....Kayla [18]   
Helen WoigkHelen Woigk..... Nadia [17]   
Jesse InmanJesse Inman.....Kráľ Mátyás   
André HennickeAndré Hennicke..... Andreas Berthoni [50]   
scénář:
Julie DelpyJulie Delpy  
hudba:
Julie DelpyJulie Delpy  
kamera:
Martin RuheMartin Ruhe  
střih:
Andrew BirdAndrew Bird  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Hraběnka >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Petr.c17
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.8.2018
Hezká podívaná
Na rozdíl od většiny zde komentujících musím   říct, že tohle zpracování od Julie Delpy mi   připadlo nesrovnatelně lepší než Jakubiskovo,   přestože na jeho filmu jsem byl dokonce v kině,   ale pokud bych neseděl uprostřed, raději bych v   půlce odešel. Tento film jsem viděl bohužel   jen v televizi a navíc s dabingem, který   každopádně kazil dojem. Jakubiskovo   zpracování působilo spíš jako parodie, které   jsem ale neměl náladu se smát, protože od   tématu jakým je Čachtická paní bych určitě   nečekal všechny ty legrácky v podobě   létajicích mnichů zpodobněných šaškem   Polívkou a dalšími postavičkami.
Naopak   zpracování od Julie Delpy bylo určitě   temnější, obrazově i hudebně zajímavější.   To, že se tam fabulovalo o tajné lásce, která   není historicky ověřená, mi připadlo určitě   divácky přijatelnější než parodie   Jakubiskova – a to nemluvím o logičnosti   příběhu – Jakubisko, to byly v podstatě   videoklipy na téma Jakubisko a jeho představa   Bathory – ovšem bez logické návaznosti, zato   xkrát opakovaní některých záběrů, ze   kterých byl evidentně narcisticky fascinován, a   tak je musel vrazit do filmu ne jednou, ale   tucetkrát – směšné: např. zakrvavená ruka   hraběnky.
Zatímco „výklad“ možné   příčiny hraběnčiny krutosti jak to podává   tento film byl pro mě přijatelnější. Knížku   jsem taky četl, ale vizuální stránku jsem si v   tomto filmu určitě užil víc než při čtení   knihy. Lituji jen, že jsem film nemohl vidět v   originálním zvuku. Nicméně znovu upozorňuji,   že i hudební doprovod k filmu se mi velmi   líbil.
hvezdyn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.4.2018
Love story o hodné holce, která se později   věnobala hygieně a údajně na to zařvalo   několik holek. Koupelová pěna se z takové   každé holky vyždímala a možná tak se   přišlo na to, že v každé z nich té krve je   tak cca 5 litrů.
A nebo to všechno byly ve   své době Fake news a paní hraběnka za to byla   ztrestána doživotním uzavřeném v místnosti   bez oken a zrcadel.
Tenhle film je spíše   milostným cajdáčkem, než hostorickým   thrillerem.
curil
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.10.2017
Člověk se neubrání srovnání s filmem Juraje   Jakubiska Bathory. A u mně vítězí slovenský   režisér na celé čáře. Jeho film je   naplněný více napínavým dějem a také   humorem. Delpy pojala svůj příběh o   krvelačné hraběnce komorně a soustředí se na   milostný vztah Bathory a mladého grófa Štefana   Thurzy. Ten tvoří polovinu filmu a druhou snaha   hraběnky omládnout. S historickými fakty Delpy   nakládá ještě volněji než Jakubisko, což mi   ale vadí nejméně. William Hurt, opravdová   filmová star, se ve své roli ztrácí. Připadá   mi, že roli přijal pouze z kolegiality k známé   herečce.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 14.2.2015
Červená knihovna hadr. Dialogy přesně na této   úrovni. Ale zase musím uznat, že se mezi nimi   občas objeví i skvostná myšlenka. Tempo   vyprávění je dobré k usnutí. Vizuálně je to   totálně mrtvé, scénář prachbídný. Těžko   posoudit, ale já to podruhé vidět nemusím a   nechci. Pro mne film k ničemu. 201501259059/9523
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.9.2013
Ani Jakubisko ani tento film
Ani verze Jakubiska ani tento film mne tak   nezaujal jako Nižnánského román. Když   slyším spojení Čachtická paní, představuji   si opravdu krvavou hraběnku a to nejlépe   vystihuje právě kniha a ani jeden film to   nevystihuje zrovna přesně.
Nasudr
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.9.2013
Len zo zvedavosti a kvôli porovnaniu som si   pozrel tento film. Veril som, že francúzi to   spracujú oveľa lepšie, keďže takmer všetky   historické filmy sa im vydarili veľmi dobre.   Avšak bol som rovnako sklamaný ako pri filme   Báthory.
Ani jeden z filmov sa mi nepáčil.   Môžem opäť len potvrdiť, že knižné   spracovanie "Čachtická pani" je o   niekoľko levelov vyššie.
matushome
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 5.1.2012
Na Jakubiskov film nesiaha..ani z ďaleka......   Všedné spracovanie, ktoré nemá šťavu. Do   kina by som na to nešiel.
Alix
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 24.10.2010
Hraběnka
Z historického hlediska možná trochu   přesnější, než Bathory, ale taky je tam   spousta nesmyslů. Palatin Thurzo byl o sedm let   mladší, než hraběnka, tedy žádný stařec.   Jeho syn, jediný syn, se jmenoval Imrich, ne   Štefan a v roce 1610, kdy hraběnku odsoudili k   domácímu vězení, mu bylo 12 let, takže   žádný milenecký vztah se nekonal. Thurzo   netoužil po hraběnčině majetku a taky z něj   nic nedostal, naopak, tím, že ji odsoudil k   vězení a ne k popravě, její majetek zachoval   rodině a zabránil obrovskému skandálu. Nemám   ani pocit, že ji zradili zeťové, protože   napsala závěť a s majetkem se naložilo tak,   jak si to přála. Většinu zdědil syn Pavel,   zbytek obě dcery. Nikdy taky nebyla obviněna,   že se koupala v krvi, nebo tu krev pila. Všichni   svědkové při výslechu mluvili   "pouze" o mučení a vraždění   mladých dívek a žen.
hledaseniki
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 28.2.2010
Tak tenhle film mě celkem zklamal, očekávála   sem úplně něco jiného. Úplně rozdílný film   od Bathory od Jakubiska, ale ten mě taky nějak   nezaujal. Nevím proč film nebyl zpracován podle   knižní předlohy, to bysme se měli na co koukat
gabikazavacka
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.2.2010
Porovnávala som tieto filmy. Ten a Bathory od   Jakubiska. Jednoznačne bol lepšie spracovaný od   Jakubiska / i ked postava hlavná bola skreslená   /.
Tento film bol nudný.
V tomto filme bola   Bathoryová i lesbička. Darvulia tu bola mladá a   tiež lesbička. Darvulia tak ako v Jakubiskovom   filme bola liečiteľka a nie zlá. Tu Darvulia   zomrela na chorobu, kým v Jakubiskovom filme vo   väzení.
Postava Juraja Thurzu tu bola   škaredá a stará, kým v Jakubiskovom filme ho   hral priťažlivý Karel Roden. V tomto filme má   Juraj Thurzo i syna ŠTefana, ktorý sa zamiluje   do Bathoryovej. On ju tu zradí. Kým v   Jakubiskovom filme to urobia Alžbetiny zaťovia.   V tejto veci zrade, mal Jakubisko pravdu. Alžbetu   Bathoryovú zradili jej zaťovia, nie jej milenec.  
V tomto filme Bathoryová trávi drvivú   väčšinu svojho života v Cachticiach. Ale ona   žila striedavo na svojich panstvách po celom   Uhorsku, kde vraždila dievčatá.
A palatín   Juraj Thurzo nebol vdovec. Mal manželku a   najmenej 5 detí.
V tomto filme bol Bathoryovej   milenec nejaký Dominic Visacna? V Jakubiskovom   filme to bol nadaný taliansky umelec, jej   životná láska. V skutočnosti mala Bathorička   milenca, či milencov / kto vie koho /.
V tomto   filme na konci Bathorička hovorí, že ona   spáchala v porovnaní s mužmi menšie zločiny   než ona. Akoby bola vražda desiatok dievčat v   poriadku. Bathorička zabúda na skutočnosť, že   je masová sadistická vrahyna.
Film je podľa   môjho názoru zmätočný. Na začiatku rozpráva   Stefan Thurzo, že ženu ktorú miloval,   ohovorili. Stefan Thurzo ju vykresľuje ako ženu   citlivú, dobrú a zamilovanú, neschopnú niekomu   ublížiť. Potom sa Stefan Thurzo vráti domov a   počúva chýry o tom, že Bathoryová zabíja   dievčatá pre krv, ktorú pije. Otec Thurzo ho   pošle do Čachtic, aby vpustil vojakov dnu. A   predtým než to Stefan urobí, presvedčí sa o   jej zločinoch. Je to čestný muž. Potom mne nie   je jasné, či si ten Stefan Thurzo / rozprávač   o Bathoryovej / neodporuje.
Z historického   hľadiska bol tento film pravdivý, než   Jakubiskov. V tomto filme Bathoryová je zo   začiatku cítlivá dáma, o nič krutešjia než   iní šľachtici. Jej rodičia nechajú popraviť   sedliaka, len preto že ju miloval.
V tomto filme   je dobre spracovaný prechod od normálnej   ľudskej Alžbety do jej zvrhlej podoby. Alžbeta   je vdova, má tri deti, ktoré vychovavajú vo   Viedni. Po manželovej smrti sa zamiluje do   Stefana. Jej neopätovaná láska jej naruší jej   psychickú rovnováhu. Zo začiatku je z toho   chorá. Potom stretne individum Visacnu, ktorý ju   zasvätí do tajov sadomaso a pomalinky v nej   prebúdza zvrhlé a satanské chuťky. Ked je   Alžbeta takto premenená, predsa čosi cíti.   Dievča, ktoré jej doviedli, vyženie preč.   Nechce ho zabiť. Zo strachu o svoju mladosť   začína dievčaťu nechať púšťať žilu, až   nakoniec vykrváca. Potom už necháva chytať   dievčatá a zabíjať ich. To sa deje postupne.  
Dokonca i jej zločiny v tomto filme sú zhodné   so skutočnosťou: nezabíja len dievčatá, ale   dokonca ich mäso trhala svojími ústami.  
Francúzsky reziser tu zrejme skopíroval i   lásku Thurzu k Bathoryovejl. Jakubisko do   scenára zahrnul Juraja Thurzu do Bathoryovej. A   preto všetky tie intrigy a zločiny páchal proti   nej. lebo ju nevedel dostať. Z pomsty a lásky.   Francúzsky reziser to prevzal od Jakubiska. No do   scenára zahrnul mladého Stefana Thurzu. Lenže   ten nezačal robiť ingtrigy z nenaplnenej lásky.  
V skutočnosti sa Alžbeta ku krutosti naučila   najmä od čarodejnice Darvulie. A ani jej manžel   František Nadaždy nebol žiadne neviniatko. Ak   bola Alžbeta krutá od detstva. Tak sa tej   krutosti, lepšie povedané sadickosti podučila   od manžela Nadaždyho. Ten ako trest na slúžky   použil, zobrať nožík a prerezať im miesto   medzi prstami. A aj mučiť nepriateľov.  
Historická Bathoryová bola   "dôveryhodná"osoba. Bola praktická v   spravovaní majetku. Zriadovala nejaké nemocnice.  
Zo začiatku zmizlo jedno dievča, potom druhé.   A počet nezvestných dievčat narástal. Najmä   sa to prevalilo, ked začali miznúť   šľachitcké dcéry. To ani Alžbetina   "dobrá"povesť nič nezmohla. Lebo kto   ju poznal bližšie, vedel aké je to monštrum.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28221minih28221Divoké včely (2001) 
n
minih163959minih163959Greta - osamělá žena (2018) 
Greta n
minih39755minih39755Klíč (2005) 
The Skeleton Key n
minih48489minih48489Strážci - Watchmen (2009) 
Watchmen n
minih33995minih33995Johnny English (2003) 
Johnny English n
minih100837minih100837Jako nikdy (2013) 
Jako nikdy n
minih25219minih25219Letný strom radosti (1983) 
n
minih15461minih15461Parta hic (1976) 
Parta hic n
minih150862minih150862Uteč (2017) [2k digital] 
Get Out n
minih43404minih43404Edith Piaf (2007) 
La Môme n


Hodnocení:n12345678910
Hraběnka (2009)Hraběnka (2009)Hraběnka (2009)Hraběnka (2009)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697372
Fotografií: 762965
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10