Jeden svět
ohodnotit

Fakulta

The Faculty

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
104 minut
„Myslíte si, že vaši učitelé jsou mimozemšťané? Možná máte pravdu!“

Obsah filmu Fakulta

 
Je to zdánlivě obyčejná střední škola, ovšem jen do doby, kdy v ní začne řádit mimozemský parazit. Ten se napřed zmocní tělocvikáře Willise a postupně ovládne další členy profesorského sboru. Chování učitelů se tím zásadně změní. Studenti, mezi které nedávno přibyla i nesmělá Marybeth, se stanou svědky děsivých událostí: profesoři se zmocní školní zdravotnice a také několika studentů. Plánem neznámé mimozemské bytosti je ovládnout celou školu, pak celé městečko a nakonec možná celou Zemi. I když ve městě hlídkují vojáci, šest studentů se na vlastní pěst pokusí vetřelce zlikvidovat. Jenže nikdo nemá jistotu, zda nejsou nakaženi i někteří z...
 
Související odkazy
 
Recenze: Fakulta

Hodně se teď mluví a píše o producentovi Harveym Weinsteinovi, jehož ženy Hollywoodu obviňují ze sexuálního obtěžování.... číst dál

 
 
Fakulta

Co se stane, když učitelský sbor jedné střední ovládne mimozemský parazit?
číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Robert RodriguezRobert Rodriguez  
hraje:
Jordana BrewsterJordana Brewster.....Delilah Profitt [17]   
Clea DuVallClea DuVall.....Stokely [20]   
Josh HartnettJosh Hartnett.....Zeke [19]   
Shawn HatosyShawn Hatosy.....Stan [22]   
Salma HayekSalma Hayek.....Harperová [31]   
Famke JanssenFamke Janssen.....slečna Burkeová [32]   
Piper LauriePiper Laurie.....paní Olsonová [66]   
Christopher McDonaldChristopher McDonald.....Casseyův otec [43]   
Bebe NeuwirthBebe Neuwirth.....ředitelka Drakeová [39]   
Robert PatrickRobert Patrick.....trenér Willis [39]   
Usher RaymondUsher Raymond.....Gabe [19]   
Jon StewartJon Stewart.....pan Furlong [35]   
Daniel Von BargenDaniel Von Bargen.....pan Tate [47]   
Elijah WoodElijah Wood.....Casey Corner [17]   
Libby VillariLibby Villari.....Casseyova matka   
Susan WillisSusan Willis.....Brummelová [72]   
scénář:
Kevin WilliamsonKevin Williamson  
námět:
David WechterDavid Wechter.....příběh [41]   
Bruce KimmelBruce Kimmel  
hudba:
Marco BeltramiMarco Beltrami  
Alex SteyermarkAlex Steyermark.....supervize   
kamera:
Enrique ChediakEnrique Chediak  
střih:
Robert RodriguezRobert Rodriguez  
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby surround
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Fakulta >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.12.2022
Velice příjemnej teenagerovskej sci-fi horůrek,   taková nenáročná oddechovka. Čerpá z   podobného námětu jako třeba Věc, Mutant nebo   Invaze lupičů těl. Sympatické obsazení jak   žáků, tak i učitelů, dynamické tempo   vyprávění, klasické efekty tria   Berger/Kurtzman/Nicotero. Viděl jsem po hodně   dlouhé době a stále to funguje. Robert   Rodriguez byl v devadesátkách opravdu king a   rád se k jeho tvorbě občas vracím. Na jeho   nejlepší fláky Desperado a Od soumraku do   úsvitu Fakulta sice nemá, každopádně je za   nimi v těsném závěsu.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.7.2022
Mimozemšťani na střední
Povedený horor od Rodrigueze. A jeden z   posledních povedených hororů. Škoda že   takové filmy už dnes netočí. Příběh o   studentech jejiž školu napadne mimozemská rasa   odkazuje k starým sci-fi z 50 let a vzdává jim   holt. Herci se tu sešli na tu dobu známí a   populární. A triky se taky povedli. Nechybí ani   humor a dobrá muzika jak jsme u Rodrigueze   zvyklý.
klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.5.2020
Filmy Roberta Rodrigueze obecně moc nemusím. Jak   jsem se dočetl z titulku tak jde o scifi horor   ale mě to mnohem spíše přišlo jako nějaká   parodická komedie. Ale je to aspoň dobře   obsazené a také solidně zahrané i když moje   gusto to zrovna není. Mám-li ale být   spravedlivý tak už jsem viděl spoustu horších   filmů.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.12.2017
Snímek je pojat na stejném konceptu, jako byl   úspěšný ´Vřískot´, který se zaměřil na   téma -masový vrah v masce- a který ve své   zábavnosti neponechal nic náhodě. Robert   Rodriquez šel stejnou cestou jako Wes Craven,   avšak se pro změnu zaměřil na téma   neznámého organismu parazitujícího v těle   člověka. Co už takových filmů bylo. Jedno je   však jednoznačné a to použití námětové   šablony snímku ´Věc´. Například scéna, kde   se studentíci pomocí drogy testují, jestli   někdo z nich není napaden, rozhodně není   náhodná. Jistě si vzpomeneme na obdobnou scénu   právě v onom snímku ´Věc´. Jinak je tu mnoho   odkazů i na jiné klasické filmy a pozná je jen   skutečný znalec. S stejně jako ´Vřískot´je   snímek pojat zábavně, místy až parodicky a   žánrově zásadově. Potoky krve a useknuté   údy tu rozhodně nejsou a na hrůzu se také   nijak zvlášť nehraje. Takže co víc dodat?   Jedná se o ucelený teenagerovský popkornový   sci-fi horor a stejně tak by se měl brát.   Zkrátka se jedná o čistou hororovou zábavu a   nic víc.
roox
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.9.2015
Tohle je spíš komedie než horor, ale hlavně to   je výborná zábava. Rodriguezovi se taky povedlo   obsazení, nikdo sice nic extra nepředvádí, ale   fajn se na ně kouká, holky jsou pěkný (do   dneška si pamatuju úžasnou Famke Janssen) a   Wood dostane do koulí. Samozřejmě to nemá   žádný promakaný scénář, navíc to je   vykrádačka jinejch hororů, ale film se tím   netají, takže to je jedno. I když to už ke   konci trochu ztrácí dech, tak Rodriguez umí tak   svižně vyprávět, ze to je porad v pohodě.   Navíc do toho hraje příjemná hudba a triky   jsou taky na docela slušné úrovni. Nic extra to   není, ale dá se u toho docela dobře pobavit :-)
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.3.2015
Když si divák propočte věkový průměr   hlavních postav a režiséra, tak se nelze divit,   že vzniklo to, co vzniklo. A i když je námět   stokrát obehraná blbina, zpracování je vtipné   a ulítlé. Ne zas tak ulítlé jako pozdější   Rodriguezovy filmy, což je pozitivum. V   propadlišti filmových dějin neskončil nikdo z   účastníků a i když někteří měli slabší   období, za Fakultu se rozhodně stydět   nemusejí.
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.11.2011
Z dnešního pohledu hvězdné obsazení; ale   stupidita na entou. Že v tom hráli   začínající, chápu, ale proč zavedení jako   R. Patrick nebo S. Hayek atd, to mi hlava nebere.   Rodriguez je možná kultovní, ale to je další   věc, kterou nepochopím. Příběh je jak z 50. -   60. let.
Constantine_cz
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.7.2011
The Faculty
Myslím si, že Robert Rodriguez opět nezklamal.   Fakulta je opravdu klasika, která by neměla doma   nikomu chybět. Příběh je poutavý od začátku   do konce a to i kvůli mladým hercům, kterým   tento film odstartoval keriéru. Nejlepší výkon   podala nejspíš moje oblíbená Jordana Brewster,   která ve svých osmnácti letech vypadá   nádherně a její herecký výkon na kráse   ještě přidává. Všem tento film doporučuji
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.2.2011
Pilotní reklama Joshe Hartnetta
Rodriguez ze mne díky svým snímkům dokáže   udělat schizofrenika, plného rozporu nad   tím, co je kvalitní a co už ne, co je laciné   a co má nápad. A ať je tohle sebevíc   absurdnější scifi, rebelská, napínavá,   nemožná komedie, horor nebo co svých let, na   které si "vrzli" počínající   hvězdičky jako Josh Hartnett, mladičký a   nedotknutý Elijah Wood, raper Usher, Salma   Hayek nebo později potvora z Plastické   chirurgie - Famke Janssen... nebo tomu přidali   korunu herci jako Christopher McDonald a   dokonalý Robert Patrick - pro mne to bude   navždy tisíckrát přehrávaný a nazpaměť   naučený film z mých mladých let, pln na svou   dobu skvělými efekty, do kterého jsem se   dokázala vcítit. Ano, dnes s odstupem času a   novými vylepšováky ve světě tvorby filmu   by max počet hvězdiček neposbíral ani ode   mne, ale stejně mu už pro své mládí,   zůstanu věrna.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.10.2010
Fakulta
Jeden z prvních Rodriguezových snímků "Od   soumraku do úsvitu" byl takový úlet, že   nešlo nezírat celou dobu s otevřenou pusou a   pak ohodnotit bez zaváhání deseti hvězdami. A   Fakulta je na tom dost podobně (i když výše   zmiňovanému se v žádném případě   nevyrovná. The Faculty, volně přeloženo něco   jako učitelský sbor, sborovna, je prostě tak   odlišný od všeho ostatního, že si ho nejde   neoblíbit. Navíc se tu objeví taková jména   jako Salma Hayek, Elijah Wood a co víc, film byl   startovním polem pro Joshe Hartnetta - úžasná   role (s Hartnettem je to jako na houpačce, někdy   je jeho herectví samá bída, jindy zase   předvede brilantní výkon).
Filmaři vybrali i   správnou hudbu, The Offspring nebo Pink Floyd sem   sedli jako ulitý. Navíc i parodování   starších klasik, jako "Invaze zlodějů   těl", nebo tvrzení že Steven Spielberg je   ve skutečnosti mimozemšťan připravující Zemi   na invazi, to je opravdu bomba.
Takže chcete-li   vidět absurdní komedii, říznutou s akcí a   napětím, s prvky sci-fi a horroru, je Fakulta   pravou volbou...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25086minih25086Stopy ve sněhu (1997) 
Smila's Sense of Snow; Fräulein Smillas Gespür für Schnee n
minih17700minih17700Rambo 3 (1988) 
Rambo III n
minih34860minih34860Rakvičkárna (1966) 
n
minih29254minih29254Evoluce (2001) 
Evolution n
minih19762minih19762Strašná žena (1965) 
n
minih34323minih34323Taxi 3 (2003) 
Taxi 3 n
minih28687minih28687Formule! (2001) 
Driven n
minih155390minih155390Případ mrtvého nebožtíka (2020) 
Případ mrtvého nebožtíka n
minih154568minih154568Nádech pro lásku (2017) 
Breathe n
minih38022minih38022Italské prázdniny (2003) 
The Lizzie McGuire Movie n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10