Jeden svět
ohodnotit

Černá labuť

Black Swan

Další název:
Czarny łabędź
Rok:
2010
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
10.2.2011
„Co všechno byste obětovali pro sen?“

Obsah filmu Černá labuť

 
V psychologickém thrilleru Černá labuť, zasazeném do prostředí newyorské baletní scény, zavádí vizionářský režisér Darren Aronofsky (Wrestler, Fontána, Requiem za sen) diváky na fascinující a mrazivou cestu do nitra mladé baleríny, která se kvůli své vytoužené roli v Labutím jezeře stane až děsivě dokonalou.

Snímek sleduje příběh Niny (Natalie Portman), baleríny newyorského baletu, jejíž život je, podobně jako život všech v této profesi, plně pohlcen tancem. Žije s matkou Ericou, bývalou balerínou (Barbara Hershey), která své profesní ambice nikdy zcela nenaplnila podle svých představ a tak teď alespoň nadšeně podporuje kariéru své...
 
Související odkazy
 
Recenze: Černá labuť

Natalie Portman tančící, transformující. číst dál

 
 
RECENZE: Černá labuť není výjimečná. Výjimečná je jen Natalie Portmanová

Černá labuť je jednoznačně filmem Natalie Portmanové. Natočil ho sice Darren Aronofsky, ale kraluje mu ona. Logicky se tak vnucuje otázka, co zůstane, když si Nataliin dokonalý výkon odmyslíme. Respektive jestli vůbec něco zůstane.
číst dál

Hodnocení: 80 %

 
 
Ukaž svoji temnou stránku

Balet, to jsou něžné, křehce působící dívky, které na jevišti s nesmírnou lehkostí předvádějí náročné choreografie. Za vším se však skrývá spousta tvrdé dřiny, kruté disciplíny a odříkání. Balet je holčičí princeznovský sen, kdy chvilky na výsluní splácejí slzami a potem. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Darren AronofskyDarren Aronofsky  
hraje:
Natalie PortmanNatalie Portman.....Nina Sayersová/Labutí princezna [28]   
Winona RyderWinona Ryder.....Beth Macintyreová/Umírající labuť [38]   
Benjamin MillepiedBenjamin Millepied.....David/Princ   
Ksenia SoloKsenia Solo.....Veronika/Malá labuť [22]   
Kristina AnapauKristina Anapau.....Galina [30]   
Janet MontgomeryJanet Montgomery.....Madeline [20]   
Sebastian StanSebastian Stan.....Andrew [26]   
Toby HemingwayToby Hemingway.....Tom [26]   
Sergio TorradoSergio Torrado.....Sergio/Rudovous   
Mark MargolisMark Margolis.....p. Fithian [70]   
Darren AronofskyDarren Aronofsky.....p. Stein [41]   
Mila KunisMila Kunis.....Lily/Černá labuť [26]   
Vincent CasselVincent Cassel.....Thomas Leroy/Pán [43]   
Barbara HersheyBarbara Hershey.....Erica Sayersová/Královna [62]   
Sarah HaySarah Hay.....baletka [22]   
Tina SloanTina Sloan.....Fithianová [67]   
scénář:
John J. McLaughlinJohn J. McLaughlin  
Mark HeymanMark Heyman  
Andrés HeinzAndrés Heinz  
námět:
Andrés HeinzAndrés Heinz  
hudba:
Clint MansellClint Mansell  
Petr Iljič ČajkovskijPetr Iljič Čajkovskij.....hudba z baletu Labutí jezero; adaptace a aranžmá: C. Mansell, Matt Dunkley   
Jim BlackJim Black.....supervize   
Gabe HilferGabe Hilfer.....supervize   
kamera:
Matthew LibatiqueMatthew Libatique  
střih:
Andrew WeisblumAndrew Weisblum  
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.foxsearchlight.com...
 
 
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Černá labuť >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.6.2021
do morku kostí mrazící krása
Jedinečný herecký koncert Natalie Portman, bez   něhož by Aronofskyho Černá labuť byla jen   jedním z mnoha dalších dobře natočených   psychothrillerů. V podstatě jednoduchý   příběh o touze po dokonalosti a z ní   pramenící proměně osobnosti mladé   primabaleríny je podán tak dokonalým způsobem   ve kterém splývá fantazie s realitou že   divák, naplno vtažený do děje, je proti své   vůli otřesen i fascinován zároveň. Naprosto   zasloužený OSCAR za nejlepší herečku v   hlavní roli.
Hodnocení:
Přidáno: 6.8.2018
Musím sa priznať, že na tento film som čakal   dlho. Dôvodov bolo hneď niekoľko: opäť   režíruje jeden z mojich obľúbených   režisérov súčasnosti, „balet –   psychologický thriller“ a neposlednom rade   mená skvelých herečiek resp. herca: N. Portman,   W. Ryder, M. Kunis, V. Cassel. Po dlhej dobe som   dostal príležitosť a podíval som sa na   spomínaný film. Potom, ako sa spomínaný film   skončil, som zostal v šoku! Len po niekoľko   dní som pochopil, že to, čo som videl, je asi   niečo z iného sveta. Takú dokonalosť a   harmóniu som už dávno nevidel. Réžia, kamera,   hudba a „divadelné“ predstavenie hercov je   počas 108 minút 100% vyrovnaná a dokonalá. Z   dovolením nebudem už komentovať herecký výkon   N. Portmanovej – asi len toľko, že sošku, o   ktorom sníva každý herec resp. herečka,   získala celkom (a jednoznačne) zaslúžene. Jej   herecký výkon je čistý a bezchybný.   Príjemným prekvapením, aspoň pre mňa, bolo   účinkovanie M. Kunisovej. Dúfam, že to, čo v   tomto filme predviedla, mu dá potom veľký plus   a sebavedomie v budúcnosti. Na záver by som len   konštatoval 2 veci: 1) Vďaka takýmto filmom sa   môže v budúcnosti zachrániť svet   kinematografii. 2) Dostal som chuť podívať sa   na balet – ale len na Labutie jazero od P.I.   Čajkovskijho. :) Osobné hodnotenie: 100%
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2018
To, jak na mne silně a přitom negativně film   zapůsobil, nemění nic na tom, že jde o   nevšední a skvěle zpracovaný snímek.V   podstatě není co vytknout a kdyby postavu Leroye   hrál někdo sympatičtější, možná bych dala   10/10.
mikee007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.4.2017
Větší psycho, než Psycho
Na rovinu, kdybych věděl, v jak temné   atmosféře se CELÝ !!! film odehrává, tak bych   do jeho sledování nešel. Ale věděl jsem o   dobrých recenzích a 80% na Fdb také jistě   není náhoda.
Nicméně já nejsem jedním z   těch, kteří jsou s tohoto dílka nadšení.  
Jistě, Natalie Portman je prostě dokonalá.   Ale i její protihráčka Mila Kunis a herec v   hlavní mužské roli Vincent Cassel byli   výteční. Chválit Petra Iljiče Čajkovského   za geniální hudbu by bylo nošením Becherovky   na Pražský hrad.
Pro mě se stal tento film   dalším potvrzením faktu, že lidé dělající   klasický balet jsou blázni, obětující své   fyzické, i psychické zdraví, ve prospěch   umění, které ocení jen hrstka nadšenců a   odborníků. Nic víc.
Atmosféra snímku je pro   mne až zbytečně temná, často divák jen   odhaduje co je snem a co je skutečností,   celkové vyznění jde poněkud do ztracena a ani   tak trochu otevřený konec dílu příliš   neprospívá.
Zkrátka pro mě jen poloviční   hodnocení a to za dokonale zvládnutou řemeslnou   stránku.
veverka-zrzka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.4.2017
husí kůže od začátku do konce
Mám z tohoto filmu velmi smíšené pocity.   Velký problém mi dělaly přechody mezi realitou   a fantazií. Prostě jsem skoro nikdy   nepostřehla, kdy se to Nině jen zdá a kdy je to   skutečnost. A ten konec? Realita nebo fantazie?   Že by se pan režisér připravoval na   pokračování?
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.6.2016
Sebevražedná bývá touha po dokonalosti, a   přesto ji v mnoha oborech vyžadujeme a   oceňujeme. Scény ze samotného Labutího jezera   mi přišly nepřesvědčivé, ale základní   myšlenka a forma jejího zpracování byly   podmanivé.
janka29
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.4.2015
Skvely film, zaujimavy pribeh, dokonale zahrate   hlavnou hrdinkou, ako keby to všetko v   skutočnosti prežila, skvely vykon...
xxlch
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 28.6.2014
Nevím co jsem čekala.Určitě však ne jakousi   sondu do psychologie baletních hvězd a   lidí,pohybujících se okolo baletní   scény.Tento filmík bych určitě nedoporučila   nikomu,kdo nikdy neviděl jakýkoliv balet.Prostě   by nechápal a docela se nudil v očekávání   věcí příštích.Pro mé já je to filmík o   narušené osobnosti mladé slávychtivé   baletky,její nemožně starostlivé,narušené   matce a divadelním zákulisí,protkaným   intrikami a závistí.Jediné co je dokonalé a   nesmrtelné je hudba Čajkovského.Nic jiného   mně na tomto filmíku neoslovilo.
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.4.2014
Ideální film na pošmournou deštivou neděli,   když tušíte, že za několik málo hodin   musíte vstávat do děsný práce, zatím   netuše, že vás do týdne vyhodí, okolo sebe   vidíte plno nesympatických xychtů z nichž   jeden či více patří vaší v blízké době   další ex-manželce, jež vás o všechno   oškube, chcete si šlehnout ale prachy na fet   došli, zálohu v práci nechtějí dát, doma je   k pití už jenom okena a i ta má poněkud   starší datum spotřeby začínající ještě   číslovkami 199_. Zkrátka život je v pr…. A   vy hledáte nějakou poslední kapku, skutečně   solidní důvod, proč si votevřít žíly.   Černá labuť díky svým kvalitám může být   opravdu tím posledním hřebíčkem do rakve. To   je samozřejmě nadsázka, ale…Život umí bejt   pěkná svině, třeba i ve chvíli, kdy se zdá   všechno „perfection“…
Aronofskému jsem   dal první šanci s jeho prvotinou Pí. Vydeptal   mě chlapec, řádně. Vzhledem k jeho dalším   filmům (jež znám pouze z doslechu, trailerů,   obrázků, ohlasů) jsem neměl jediný důvod   myslet si, že se to s jeho zráním mělo nějak   výrazně měnit. Měl jsem pravdu. Labuť je jako   shledání po letech s někým, koho v jádru   velmi dobře znáte, jenom ho nepoznáte na první   pohled. Ač tematicky, prostředím, vizuálem,   hudebně či herecky je to někde úplně jinde,   podstata (či snad otisk Aronofského duše?),   zůstává – deprese.
V životě jsem žádný   balet neviděl. Asi nebudu první, koho po   shlédnutí tohoto snímku napadlo, že na tom   třeba něco opravdu je a vidět to naživo   nemusí být tak špatný nápad (nebo „Bože,   viděli jste to? Měli by balet zakázat!“ :-D   ). A to tam ani nemusí baletit Portmanka (Čert   vem, že podle slov její upovídané dublérky je   jenom asi 5% jejích baletních scén skutečně   jejích). Přestože na první pohled je to   právě ona, kdo dělá film Černou labutí, bez   „nenápadné“ pomoci pana režiséra by   neměla šanci (dokážete si představit, že by   jí řídil třeba Boll?!). Ano, hraje bezpochyby   svou životní roli, dává zapomenout na   zprofanovanou Amidalu z Hvězdných válek i   třeba na výbornou, leč drobnou roličku v   Návratu do Cold Mountain. Natálka téměř   nesleze z plátna a já jenom zíral. Psychicky   labilní, neúmyslně matkou terorizovaná Nina s   duší malého děvčátka, svírána strachem,   zodpovědností a velkými ambicemi mi vyrazila   dech. Přestože nevidím tak výraznou změnu   jejího charakteru k horšímu napříč snímkem   (čistě v tom, co se odehrává doopravdy), či   chcete-li onu skutečnou proměnu bílé labutě   na černou. Otázka k zamyšlení – může po   své transformaci na labuť černou ještě   dokázat být přesvědčivě i tou bílou? Na   plátně rozhodně ano.
Největší síla je   ovšem bezpochyby v morálním rozkladu osobnosti   baletky díky její nepotlačitelné touze po   dokonalosti, která je neustále narušována   strachem, rychle se měnícím v paranoiu a   zoufalství. To vše díky způsobu vyprávění,   kdy všechny situace sledujeme očima nebohé Niny   a přesto jako „nezúčastněný“ divák (do   té míry, že děj nevidíme z pohledu první,   ale třetí osoby). To dává režisérovi nad   divákem ohromnou moc. Může nám ukázat cokoliv   a nám nezbývá než čekat, jak to bude   pokračovat. Nemá cenu moc přemýšlet nad tím,   co a proč se vlastně stalo protože…je klidně   možné, že se to vůbec nestalo… Tohle   neustálé nahlížení do baletčina nitra má   sice za následek jistou mou zmatenost ale   výborně napomáhá vskutku hutné atmosféře.   Místy doopravdy hororové. A tady následuje   jediná má výtka – mám dojem, že režisér   Aronofského kvalit nemá zapotřebí používat   laciných, leckdy dokonce i předvídatelných   lekaček, ač musím uznat, že jsou opravdu   děsivě působivé...i když - na scénu v   nemocnici s nožem to nemá. Běhal mi mráz po   zádech.
Ale není to celé jenom o Nině (asi   jenom z 80% :-) ) Vincent Cassel má bezesporu   velké charisma i když mu trochu škodí, že   jsem ho od první scény naprosto přesně odhadl,   Mila Kunis je krásná baba (promiň Natálko, ale   v tomhle směru a v tomhle filmu tě poráží)   Winonu Ryder jsem viděl naposled…ehm, v   Přátelích?! :-D a Barbara Hershey je zcela a   totálně na pěst (to je poklona).   Audiovizuální stránka je úchvatná. Vůbec   nevadí, že celý snímek stál jenom pár   milionů dolarů. Na depresivně šedivé (nebo   černo - bílé?) prostředí není potřeba   utrácet statisíce za triky. A Clint Mansell se,   díky hudební složce v tomto filmu (nebo za to   může Čajkovskij? nepřímo určitě ano),   posouvá mezi mé oblíbené skladatele filmové   hudby. Předposlední zmínku si zaslouží   erotická scéna mezi Lily a Ninou. Věřím, že   po uvedení musela být na internetu velkým hitem   a za sebe říkám, má něco do sebe (nejen z   prasácko-šmíráckého, ale i uměleckého   pohledu)…Poslední je finále. Pokud jsem si   celou dobu říkal: „Ten film je vážně   dobrý.“ Po velkolepém, mrazivém finále   končím podobně jako Nina. Perfect. Téměř.
Naomi21
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.8.2013
Kam až může zajít touha po dokonalosti? Co   byste pro ni obětovali? Přátele? Rodinu?   Zdravý rozum? Svůj život?
Nina je baletka -   ač dospělá, stále spíše panenka či   šachová figurka, se kterou ovládá tu matka, tu   umělecký ředitel Thomas. Tahle drobná bytost   hnaná touhou po dokonalosti je kvůli ústřední   roli v Labutímu jezeru ochotna cvičit hodiny, je   dokonalou Bílou labutí, křehká, nevinná. Ale   postrádá onu lehkost a dravost Černé labutě.   Při zkoušení role se čím dál tím hlouběji   noří do nebezpečných zákoutí své duše, ze   kterých již není úniku. Stává se dokonalou a   přesto lidskou troskou.
Darren Aronofski přímo   miluje prozkoumávání lidské duše,   odhalování nejniternějších představ,   přeludů, chtíčů a nebojí se ukázat temné   stránky lidské existence. Což samozřejmě   není pro každého diváka. Zároveň každý   jeho film zaručuje herecký koncert   zúčastněného ansámblu hvězd větší i   menší zářivosti. Black Swan je od začátku do   konce psaná pro Natalii Portman, která se   dokázala proměnit v "dokonalou"   baletku. Ani ostatní herci ale nezůstávají se   svými postavami pozadu - zaujme Vincent Cassel   coby Thomas, pro kterého je každá primabalerina   "princeznou". Pro mužské oko je   příjemné podívání na Milu Kunis, jejíž   Lily představuje opak Niny. V každém svém   záběru také zaujme Barbara Hershey coby matka   hlavní hrdinky i Winona Ryder alias bývalá   hvězda souboru Beth.
Samozřejmě by film byl   poloviční bez skvělé kamery a hudby, která   vyzdvihuje film o příčku výš.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih132039minih132039Ledová zkáza (2014) [TV film] 
Icetastrophe n
minih28157minih28157D-Tox (2002) 
D-Tox n
minih45044minih45044Addamsova rodina (1964) [TV seriál] 
The Addams Family n
minih10020minih10020Kašpárek (1980) 
Le Guignolo n
minih55647minih55647Syn pluku (1946) 
Syn polka n
minih45727minih45727Občan Havel (2008) 
Občan Havel n
minih25036minih25036Hon na myš (1997) 
Mousehunt n
minih15134minih15134Osud člověka (1959) 
Suďba čeloveka n
minih38929minih38929Pes fotbalista: Evropský pohár (2004) 
Soccer Dog: European Cup n
minih103636minih103636Záhada Hory mrtvých (2012) [2k digital] 
The Dyatlov Pass Incident n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Černá labuť (2010)Černá labuť (2010)Černá labuť (2010)Černá labuť (2010)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190278
Osobností: 697376
Fotografií: 762979
Plakátů: 375680
Obsahů a biografií: 177918

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10