Duben
ohodnotit

Birdman

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Další název:
Birdman (aneb nečekané kouzlo lhostejnosti)
Rok:
2014
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
22.1.2015
„…aneb nečekané kouzlo lhostejnosti.“

Komentáře k filmu Birdman

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 13
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.10.2018
Bývalý herec vymyšleného   superhrdiny se snaží oživit   svou vybledlou kariéru tím,   že píše a režíruje hru,   ve které i hraje, a to na   slavné Broadwayi. Velice   temperamentní snímek o   vnitřních démonech a   sebeovládání přesahující   až artové vody. Jedná se o   příběh kdysi úspěšného   herce, který se snaží   dostat zase na výsluní, ale   jak už to tak bývá, v   životě je tolik překážek,   že by se jeden dostal až do   stavu zoufalství. Všude   samý podvodník, nepřející   kritikové, dokonce ani s   vlastní dcerou to není   jednoduché. Neustále tvrdí,   že to, co dělá, dělá   jenom proto, aby byla stále   relevantní. Všichni herci,   co tu mají co do činění,   podávají velice působivé   výkony. Nejzajímavějším   skutkem je, že je celý film   evokován do jednoho jediného   záběru. Kamera tak neustále   sleduje herce od jedné scény   ke druhé, čímž neustále   manévruje v místnostech a v   úzkých chodbách a herci tak   předříkávají nekonečný   proud různých dialogů   Vyniká tak ohromná   fascinující působivost   celého snímku jako   takového. Ano, jedná se   převážně o konverzační   počin, kde však herci   předvádějí to nejlepší   ze svého hereckého umění.   Mnozí diváci se však v   ději mohou ztrácet a budou   každou scénu považovat za   chaotickou, ale to je   způsobeno jen svojí   imaginární, náročnou a   vizuální působností,   zabývající se egem,   vášní, slabostí,   nejistotou a vykoupením.   Zkrátka a dobře, je to film   spíše pro filmové   fajnšmekry, kteří se   nebojí u filmu přemýšlet.   Byť Rigan kdysi hrál   superhrdinu, sám v žádném   případě nadpřirozený   není a tak, když ve scéně   např. skočí ze střechy a   letí do divadla, vidíme, jak   ho za peníze veze nějaký   člověk v autě. Rigan si   vzal ve skutečnosti taxík.   Kolika lidem se něco   takového vybaví? A právě   takto je posazený celý film.
PORTER
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 6.2.2015
Nějak jsem to nepochopil   ,jestli to měla být jako   divadelní hra ve filmu nebo   tak něco i přesto jsem se   naprosto nudil ,herci v   pohodě i zvučný jména   Keaton,Norton ale nějak mě   to nesedlo pro mě nuda .
enejčel
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.1.2015
Tak nevím. Herci mají divné   charaktery, kamera je   zvláštní, neříkám, že   je špatná, ale rozhodně je   netypická. Tím zřejmě   chtěli diváka vmísit do   světa divadla, kde přece   také nikdo neřekne střih a   stop, ale prostě se stále   jede. Ale že bych ji za to   chtěl ocenit, tak to teda   ne.
Nechápu účel   názvu Birdman. Myslel jsem,   že to o jistém Birdmanovi   také bude, ale místo toho se   jeho postava objeví ve filmu   jen jednou, jinak celý film   sledujeme divadelní kariéru   postavy Michaela Keatona.
Muzika ve filmu je tedy   špatná, složit muziku jenom   u bubnů nebyl opravdu dobrý   nápad.
Celkově mě   film nebavil. Hloupé postavy,   nudný děj bez momentů   překvapení, horší   zpracování filmu.
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.4.2017
Jako prvni zaujme skvela   kamera a vyborne herecke   vykony. Trochu mi pak   chvilkama kulha dej a zvlastni   schopnosti Birdmana. Celkove   ale zajimave a strhujici
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.7.2017
Bravo Michael Keaton...
Divacky narocny snimok oceneny   mnohymi cenami,v ktorom   exceluje Michael Keaton a   zdatne mu sekunduju dalsi   skveli herci /Norton,   Watts,Galifianakis/.Podobne   ako spickova rezia a   kamera.Naopak Emma Stone mi   nesadla a tiez fakt,ze herecky   sa mozno az prilis   "tlacilo na   pilu".Dalej nechapem,ze   tento film je zanrovo zaradeny   ako cierna komedia.Pre mna   osobne to bola drama.
Nebola to sice taka   lahodka ako Mulholland   Drive,ale jednoznacne   doporucujem.
karlosphonic
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.1.2015
Asi největší kandidát na   letošního   Oscara.Pěkná,vztahová,míst   ami úžasně   vtipná,sarkastická,psychlogi   cká podívaná,která se jen   tak nevidí.Bavil jsem se a   občas i hodně nařehtal.Nic   pro   "popcorňáky",co   chtějí jasný humor,jasné   drama,jasné charaktery a   jasný konec,prostě   potřebují vše nalinkovat a   popostrčit.
Jsem   jedním z mála,kdo Nortona   vůbec nemusí,ale zde se mi   strašně líbil (prostě   padesátikilový herec jako   drsňák v Kultu hákového   kříže nebo v Klubu rváčů   mně neseděl-filmy ale byly   výborné).
Jen ze   začátku jsem si nemohl   zvyknout na bubnový   soundtrack ,asi jsem se   namlsal Whiplashem.
MildaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.6.2015
Film mě nebavil od začátku   a přesto jsem vydržel až do   konce a nemohl se od toho   odtrhnout. Kamera provede   filmem v jediném záběru a   to působí velmi zvláštně.   Herci hrají výborně, humor   nechybí, jen mě tak nějak   nebavil.
Ostrovan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.1.2015
Mr. Iñárritu připravil   opravdovou filmovou baladu o   zašlé hvězdě, která   touží ukázat, že ještě   není odepsaná a že zvládne   víc, než jen navlíct na   sebe obleček z peří a   pořádný zobák.
Kombinace skvělé kamery,   rozhodných bubnů   udávajících rytmus, skryté   balancování mezi realitou a   fikcí, onen odér Broadwaye a   řada životních hereckých   výkonů, to vše pod jeho   taktovkou... Symfonie par   excellence!
wena
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 15.12.2016
Celé se to tváří jak   krocan s leukémií. Mnou   nepochopený film. Moc   charakterově komplikovaných   lidí mě unudilo ke konci.   Herec co už nechce být pták   a tak bojuje co to dá.
Naomi21
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.1.2015
Milovat nebo nenávidět   hollywoodské pozlátko.   Milovat nebo nenávidět   umění. Milovat nebo   nenávidět hvězdy, které si   chtějí dokázat, že   dokáží být více než jen   převlečeným chlápkem v   oblečku z peří. Milovat   nebo nenávidět vnitřní   hlas, který nám říká, co   všechno je na našem životě   špané. Milovat nebo   nenávidět dítě, které se   cítí ublížené a metá   kolem sebe slovy jako vrhač   noži ostrými čepelemi.   Milovat nebo nenávidět   člověka, kterého milují   davy i kritici, ale který si   bude hrát podle svého a na   ostatní nebude brát ohled.   Milovat nebo nenávidět ty,   kterým je jedno, jak Vám   zničí život pouhým slovem   napsaným na papír. Milovat   nebo nenávidět Michaela   Keatona, který po letech, kdy   se ukrýval někde v   béčkových vodách vyšel na   světlo a porozhlédl se po   plátnech kin ve světě.   Milovat nebo nenávidět hudbu   jejíž dominantní stránkou   je jednoduchý (a účinný)   motiv omezen na bubny. Milovat   nebo nenávitě kameru, která   sleduje herce i okolí.   Milovat nebo nenávidět   imaginaci, kterou vidí   hlavní hrdina a která   je/není opravdová. Milovat   nebo nenávitě Alejadra G.   Inárritu za to, že jde   vlastní cestou.
brizaa
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 3.2.2015
"Smrdí to tu jako   koule." Ano, tak tahle   věta ze začátku filmu mi   zněla v hlavě po celou dobu.   Teda jak při prvním pokusu o   shlédnutí (usnul jsem), tak   při druhém. Nespornou   výhodou je to, že můžete v   klidu usnout, pak pustit film   odkudkoliv a je to vlastně   jedno, protože je to pořád   o tom samém exkrementu.   Celkově to na mě působí   tak, jak kdyby to psal   tříletý, retardovaný   autista, notně posílený   lsd. Samozřejmě, pokud je   někdo přiteplený arťák,   přijde mu to naprosto   skvělé, jedinečné, s   přesahem a co já vím. Za   mě tupá slátanina.
P.S. Emma má ten zadek   fakt top.
Bruno27
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 25.1.2015
Když jsem se dověděl, že   hrají nový film mého   oblíbeného režiséra,   neváhal jsem ani minutu, ale   hořce se zklamal. Birdmana   jsem nepochopil. Teatrální   dialogy na mě působily   nesrozumitelně, vtipné mi to   nepřišlo, vsuvky na způsob   amerických akčňáků byly   trapné a několikrát   natahovaný konec to celé jen   potvrdil. Jako pozitivum   vidím pokus natočit film   jakoby na jeden záběr, to je   moc zajímavé a taky   výborné herecké výkony   všech (hlavně Stone a   Watts). Každopádně snaha   režiséra se tentokrát   minula s mým chápáním   kinematografie, ale   nepochybuju, že si své   fanoušky bezesporu najde.   Inarritu je totiž zcela   vyjímečný a budu se   těšit, že příště si z   jeho filmu sednu na zadek,   jako třeba v případě 21   gramů. Pro mě tentokrát   ztracený čas :-).
3DDI3
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.2.2015
Neuvěřitelně pohlcující   "bez-střihová"   forma a meditace nad   integritou osobnosti a   herectvím fungují na 100%.   Pokud nepočítám reklamu na   BMW jde o můj první střet s   Iñárrituem a totálně mě   smetl. I po humorné rovině   (přítelkyně se smála, já   se smál a zbylých 5   návštěvníků sálu se   smálo taky) a bicí   orchestrálkou narvanou   emocemi. Zahryzávání   kritiky, satira na divadlo,   film i komiksové bláboly je   míchaná s poctou všem   právě zmíněným věcem.   Obrovský návrat Keatona i   Nortona a i Galifianakis umí   hrát. Parádní podívaná   narvaná drobnostmi, které   nutí k dalšímu shlédnutí.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih116688minih116688Případy 1. oddělení (2014) [TV seriál] 
Případy 1. oddělení n
minih81364minih81364Luther (2010) [TV seriál] 
Luther n
minih62616minih62616Poslední dny války (2009) 
Brother's War n
minih86175minih86175Lesní duch (2013) 
The Evil Dead n
minih66464minih66464Westernstory (2011) 
Westernstory n
minih32243minih32243Pátek třináctého 3 (1982) 
Friday the 13th Part 3 n
minih25094minih25094Pravda zabíjí (1999) 
True Crime n
minih142176minih142176Théo a Hugo (2016) [DCP] 
Théo et Hugo dans le même bateau n
minih9876minih9876Kam se poděla sedmá rota (1973) 
Mais Ou Est Donc Passée La 7eme Compagnie? n
minih50095minih50095Zabijácké klany (1976) 
Liu xing hu die jian n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Rajské zahrady II (2009) [TV c...

05:10 - 05:30

3 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Evropa dnes (1999) [TV cyklus]

04:50 - 05:20

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

18 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

38 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10