Duben
ohodnotit

Soukromá válka pana Wilsona

Charlie Wilson's War

Další název:
Der Krieg des Charlie Wilson
Rok:
2007
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
14.2.2008
„Podle skutečné události. Tohle by si přece nikdo nevymyslel.“

Obsah filmu Soukromá válka pana Wilsona

 
Film natočený podle skutečných událostí se odehrává v období studené války, kdy Sovětský svaz napadl Afghánistán a americký kongresman z podvýboru na financování obrany Charles Wilson se rozhodl situaci řešit. Stane se tak poté, co ho jeho známá Joanne Herringová přiměje jet do Pákistánu, navštívit tamní afghánský uprchlický tábor a na vlastní oči vidět neutěšený stav věcí. Charles Wilson se za tím účelem spojí se CIA, konkrétně s Gustem Avrakotosem, odborníkem na oblast Středního východu. Je potřeba navýšit rozpočet a sehnat Afgáncům zbraně, kterými budou schopni sestřelovat ruské vrtulníky. Všechny zbraně, které Američané Afgháncům...
 
Související odkazy
 
Recenze: Soukromá válka pana Wilsona

Od osmdesátých let Spojené státy tajně usilovaly o vyhnání sovětských vojsk z Afghánistánu, aby se tak nepřímo uspíšil konec vyčerpávající studené války.... číst dál

 
 
RECENZE Soukromá válka pana Wilsona: O muži, co vyhnal Rusy, a politice to jde i zábavně

Ve filmu Soukromá válka pana Wilsona se sešli tři skvělí herci: Tom Hanks, Julia Robertsová a Philip Seymour Hoffman. Jde o skutečný příběh ze zákulisí politiky. číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
Kdo všechno změnil svět

Pád sovětského impéria měl na svědomí sukničkář a kokain šňupající alkoholik v křesle kongresmana. Příběh tak šílený, že musí být pravdivý. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Mike NicholsMike Nichols  
hraje:
Tom HanksTom Hanks.....Charlie Wilson [50]   
Julia RobertsJulia Roberts.....Joanne Herring [39]   
Amy AdamsAmy Adams.....Bonnie Bach [32]   
Philip Seymour HoffmanPhilip Seymour Hoffman.....Gust Avrakotos [39]   
Hilary AngeloHilary Angelo.....Kelly [27]   
Brian MarkinsonBrian Markinson.....Paul Brown [45]   
Jud TylorJud Tylor.....Crystal Lee [28]   
Cyia BattenCyia Batten.....Stacey [32]   
P. J. ByrneP. J. Byrne.....Jim Van Wagenen [32]   
Denis O'HareDenis O'Hare.....Harold Holt [45]   
Ken StottKen Stott.....Zvi [52]   
Ned BeattyNed Beatty.....Doc Long [69]   
Emily BluntEmily Blunt.....Jane Liddle [24]   
Peter GeretyPeter Gerety.....Larry Liddle [66]   
Om PuriOm Puri.....prezident Zia [56]   
John SlatteryJohn Slattery.....Cravely [44]   
scénář:
Aaron SorkinAaron Sorkin  
námět:
George CrileGeorge Crile.....stejnojmenná kniha (2003)   
hudba:
James Newton HowardJames Newton Howard  
Deva AndersonDeva Anderson.....supervize   
kamera:
Stephen GoldblattStephen Goldblatt  
střih:
John BloomJohn Bloom  
Antonia Van DrimmelenAntonia Van Drimmelen  
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Soukromá válka pana Wilsona >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

beneva
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.4.2021
Když jsem si tento film pustila, měla jsem   pocit, že jsem ho už někdy viděla, ale skoro   nic jsem si z něj nepamatovala. Asi to bude tím,   že politika a vše, co s ní souvisí, mě moc   nebaví. Soustředění na všechny ty složité   konverzace se nedá udržet moc dlouho, myšlenky   se začnou toulat a smysl děje uniká...
Julia   Roberts dokonale odvádí pozornost svým zjevem   od toho, co říká a to mi k pochopení děje   taky moc nepomáhá. Spíš u toho řeším tu   přehnanou paruku. Ani skutečná Joanne Herring   neměla tak tuhý a objemný účes.
Líbí se   mi absolutní vynechání   "ocucávacích" a kopulačních scén.   Prosté "před" a "po" je   mnohem sugestivnější. Nádherné gesto   vypuštění vany ... Zábava skončila, vypadni.   :)
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.2.2016
Politická satira, drama, válečný, lehounce   špionážní? Tak nějak dohromady, zda to bylo   podle pravdy a jak moc nevím, ale humor a herci   ok, film má i vážnější momenty a scény.   Jenom né všemu člověk rozumí, tyhle   politické kšefty a kličkování mezi CIA a   dalšími to pochopí asi jen málokdo:-) a taky   chvilkama lehounce užvaněné:-)
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.8.2013
Zatracovanou i nezáviděníhodnou úlohu USA   jakožto světového četníka nahlíží film ze   dvou úhlů. Z prvního vidíme zemi, která   může, třeba i díky iniciativě jednoho   morálně pochybného, ale srdnatého antihrdiny,   vykonat někde záslužnou věc. Z druhého pak   stejnou zemi, která onu věc vykonává z čistě   zištných důvodů (v politice se prostě   altruismus nikdy nepěstoval) a na další   důsledky svého konání zvysoka kašle. Bohužel   ten druhý úhel pohledu podle mě není dost   zdůrazněný, prakticky jen v samém závěru v   podobě Gustova zenového příběhu a   odmítnutého miliónu na školy. Myslím, že   Mike Nichols kdysi dokázal podobné absurdity   pranýřovat s větším gustem (Hlava XXII).   Převládající frivolní tón mě ale baví a   hlavně slovní přestřelky Hanks-Hoffman jsou   lahůdkové.
cerfik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.6.2012
Kvalitní komediální pohled do zákulisí   americké politiky, nejen zahraniční. Ikdyž je   to trochu schematicky zpracováno, nedá se filmu   upřít hloubka a jistá míra poctivosti a   herecké obsazení celé dílo pozvedá.   Příjemnou zábavu.
dobes.pavel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.1.2012
Soukromá válka pana Wilsona
Ucházející drama, které bylo natočeno podle   skutečné události, což zajišťuje notnou   dávku věrohodnosti, ikdyž osobně si myslím,   že si američtí tvůrci lecos přimysleli k   dobru svého národa. Abych řekl pravdu, tak   bezvýznamné tlachání o politice a hlavně   názkaky takového toho úlisného amerického   vlastenectví mě moc nezaujaly. Za zmínku snad   stojí jen velice pestrý a místy docela   úsměvný osobní život kongresmana Wilsona.
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.11.2011
Převyprávět reálný příběh, který zaujal   není právě prubířským kamenem, tím je   přidat trochu přidané hodnoty, šťávičky.   Ačkoliv je Julie mou platonickou láskou a Tom   mým nejoblíbenějším hercem, v tomto snmku mi   nesedli. Víc jsem roli věřil Hoffmanovi.   Nichols natočil i lepší kousky.
kali.4
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.7.2009
Satiru aby v tom člověk hledal mikroskopem a   když už je tam, omezuje se na jednoho   kongresmana válejícího se s lehkým oběživem   ve vířivce či na rádoby provokativní   poznámky dvou „odborníků pákistánského   prezidenta na afghánskou otázku“. Naštěstí   jsem neočekával něco na způsob Obchodníka se   smrtí, takže ani nejsem moc zklamaný. Jsem   rád alespoň za to, že Tom Hanks a Philip   Seymour Hoffman dokážou být ve správných   chvílích slušnými srandisty a že obzvlášť   Hoffman byl vybaven vcelku vydatným arzenálem   vtipných hlášek, takže jeho výtečné   herecké umění nepřichází úplně nazmar.   Matná satirická rovina by se dala omluvit tím,   že se vlastně částečně jedná o   životopisný film. Kam se ale v tom případě   poděla rovina dramatická, to nevím, protože   záběry z uprchlického tábora jsou značně   neosobní (jsem možná cynik, ale rozhodně ne   až takový, abych se nepozastavil nad   zbídačelými dětmi, proto se divím, že jsem   zůstal absolutně mimo veškeré dění) a pouze   ilustrativní a víceméně žádný fragment z   Charlieho života se mě vůbec nedotknul.
Z toho   všeho vyplývá, že Soukromá válka je kupodivu   hodně povrchní a do hloubky nejde ani v jednom z   aspektů příběhu, což nevadí, když Hanks s   Hoffmanem mají co žertovného říci a snaží   se tím maskovat slabiny, vadí to bohužel v   okamžiku, když režisér střílí místo   ostrými pouze slepými náboji do řad   amerického kongresu. Jsem rád, že jsem se   dozvěděl přinejmenším to, jakým kalibrem lze   prorazit pancíř sovětského vrtulníku či že   Bůh je nejen v zámoří tím nejlepším   obchodním partnerem.
radlena
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.4.2009
Tento velmi dobrý film se zajímavým tématem   osobně vřele doporučuji. Jedná se o politický   film, avšak americký (mainstreamový), takže   není nutné znát historické souvislosti, vše   je srozumitelně vysvětleno. Nejsem zrovna fanda   filmů s politickou zápletkou, ale tento je   vtipně, zručně a srozumitelně napsán a   zrežírován, navíc obsazen charismatickým   T.Hanksem a P.S.Hoffmanem. Dávám 7/10.
davidek
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 9.2.2009
Nemůžu si pomoct, ale tenhle film mě ale vůbec   nevtáhl do děje. Nevím čím to je. Možná   jsem zrovna nebyl naladěnej na tuhle strunu. Asi   se budu muset podívat ještě jednou. Zatím   slabý průměr.
mudr.pavlik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.10.2008
Na to jak je film velmi dobře herecky obsazen,   tak mě film zklamal.
Příliš proamerické   zpracování.
Zajímavé autentické   záběry.
Pokud neznáte historii, tak si tenhle   film užijete více.
S USA na věčné časy !!!
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih23650minih23650Zatímco jsi spal (1995) 
While You Were Sleeping n
minih9782minih9782Jsou mezi námi (1988) 
They Live n
minih65007minih65007Šarlatová sůl (2008) 
Bajo la sal n
minih145757minih145757Smrt ve tmě (2016) 
Don't Breathe n
minih157075minih157075Ghostland (2018) 
Ghostland n
minih24038minih24038Zodiac (2007) 
Zodiac n
minih107034minih107034Jupiter vychází (2015) 
Jupiter Ascending n
minih40523minih40523Zabijáci osamělých srdcí (2006) 
Lonely Hearts n
minih44179minih44179Paříži, miluji tě (2006) 
Paris, je t'aime n
minih22100minih22100Vánoční prázdniny (1989) 
Christmas Vacation n


Hodnocení:n12345678910
Soukromá válka pana Wilsona (2007)Soukromá válka pana Wilsona (2007)dopisovateldopisovatel
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10