Zari
ohodnotit

Muži, kteří nenávidí ženy

The Girl with the Dragon Tattoo

Další název:
Muži, ktorí nenávidia ženy (SK)
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
158 minut
Premiéra v ČR:
12.1.2012

Komentáře k filmu Muži, kteří nenávidí ženy

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 38
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.9.2016
Viděl jsem oba filmy a četl   i knihu. Nemám mnoho výtek,   snad jen kdybych se díval   jako neobeznámený divák a   nesoustředil se plně na   začátek, tak bych zprvu   tápal ve složitých   vztazích Vangerovy rodiny.   Původní film mi připadá   takový mrazivější, drží   si více odstup, ale zase   tahle verze u mě zapisuje   plusy obsazením Daniela   Craiga a zejména mého   oblíbence Stellana   Skarsgärda. Film nenudil,   dlouhá stopáž mi nevadila.   Naštěstí jsem film měl   stažený z Primy na hard   disc, normálně bych v   průběhu sledování pět   reklam po deseti minutách   stěží vydejchal.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.5.2012
Mám možnost vidět obě   zfilmování a ikdyž děj   trvá hodně přes dvě   hodiny, já se nenudil. V   tomto psychologickém   thrilleru příjde na ostrov   novinář, aby po čtyřiceti   letech se pokusil vypátrat,   kdo zavraždil   šestnáctiletou dívku.   Rodina je rozvětvená a jeden   s druhým téměř   nekomunikuje.
Mikailovi   se podaří hodně proniknout   do tajů rodiny, samozřejmě   s pomocí Lisbeth jde mu i o   život, kdy se po něm   stříli. Konec přináší   překvapivé rozuzlení.
A američani, než by film   zakoupili, tak si svojí verzi   natočí sami...
efCZa
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.2.2012
Nečekala jsem, že budu   nadšená, protože o prvotní   napětí, odhalení a všechno   už se postarala švédská   verze... ale..
ale   úplně mi vyrazilo dech, že   některé scény byly NAPROSTO   stejné, jako v originále...   a přes to všechno každá z   rolí vyzněla úplně jinak.   V americké verzi podle mě   jde o to, aby se ukázal Craig   a supluje mu jakási   úchylačka...jinak příběh   je podle mne, alespoň ze   začátku dost nevyrovnaný,   není jasné kdo je kdo a   proč jedná tak jak jedná   ...
Nakonec mám pocit,   že každá postava měla   jakýmsi zázrakem mnohem   méně prostoru, mnohem méně   jsme se tojho o ní   dozvěděli, než v pův.   verzi. Prostě slabý odvar   švédů, kteří prostě umí   vybrat herce, kteří   nepřehrávají a hlavně -   skandinávská filmografie je   pověstná svojí zvláštní   atmosférou, která zde   citelně chyběla. Z tohoto   filmu čiší řemeslná   zručnost a dobrá   předloha...normálně by to   stačilo, ale ne po tom, co tu   bylo v roce 2009!

Poslední poznámka   hercům: hrůza! Craiga nemám   ráda, ale ve srovnání s   Nyqvistem je to ještě   horší. Bohužel i Mara   působí proti Rapace   nesympaticky a v podstatě se   toho o ní moc nedovíme. A co   byla ta poslední scéna   filmu?!?!?
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.6.2013
Dokážu pochopit, že   filmaři udělají remake po   dvaceti letech, ale udělat   remake z filmu starého dva   roky, to už na tom musí být   Amíci se slušnými náměty   hodně špatně. A jak se mám   pak ubránit srovnávání.   když švédskou verzi mám   ještě v čerstvé   paměti?
Takže   srovnávat musím.   Nejslabším článkem je   Rooney Mara, Noomi nastavila   laťku hodně vysoko a Rooney   udělal z Lisbeth jen   ztracenou holčičku, žádnou   drsňačku, i když s eo to   snažila. Na Craiga se lépe   kouká, jeho hláška o tom,   jak je starej mne rozesmála.   Volba Christophera Plummera a   Stelana velmi dobrá, konec mi   vadil. Níže bylo zmíněno,   že poslední scéna v knize   je, ale tím se pro mne stala   Lisbeth ještě víc čitelnou   a to určitě nebylo cílem   filmařů. Šedivý Goran   Višnjič - on ještě   žije?:-)
hledaseniki
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 21.10.2012
The Girl with the Dragon Tattoo
Dlouhou dobu jsem se na tenhle   film chystala, ale nakonec se   mi do něj moc nechtělo,   před několika dny, jsem se k   tomu dokopala a dočkala jsem   se leda tak nevydařeného   deja vu.
Jak víme, my   co jsme viděla originál   Muži, kteří nenávidí   ženy, tenhle remake byl   zbytečný. Davida Finchera   mám velmi ráda, ale tohle   byl docela přešlap, kdyby se   jednalo o prvotinu, tak by   tenhle film mohl mít i   úspěch, ale bohužel to tak   docela nejde. Proti Craigovi   bych neměla námitky, je můj   oblíbený herec docela mi do   téhle role sedl oproti tomu   Rooney Mara byla volba   tragická. Nejen, že její   Lisbeth byla otřesná,   postrádala naprosto všechno   co Lisbeth v podání Noomie   Rapace měla, kouzlo Lisbeth   Salander bylo tatam. Další   výběr herců nebyl vůbec   špatný - Stellan Skarsgård,   Christopher Plummer dohromady   s Craigem byla tahle trojce   asi nejlépe vybrána.

Příběh je   vlastně přes kopírák, i   když veškerá atmosféra,   kterou jsme byli obohaceni ve   skandinávské verzi je pryč   stejně jako ono kouzlo   Lisbeth. Myslím, že se měli   spíš rozpracovat lepší   scénář, než ho totálně   okopírovat a přesto, že se   všechno okopírovalo vůbec   se to nepřiblížilo   originálu.
Jestli byl   nějaký film někdy   zbytečný tak je to právě   tenhle.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.7.2016
Viděl jsem originál a po   dlouhé době se mrknul i na   předělávku, která   následovala v celkém   rychlém sledu. Proč vlastně   je otázkou, ale k filmu.   Stejný problém jako u   originálu, na jednu stranu   solidní kamera, lokace,   hudba, technická stránka   všeobecně, zvolené téma   atd. to funguje dobře, ale   absolutně přepálená délka   filmu to u mně hází spíš   do lehkého nadprůměru.   Prostě řada režisérů si   asi myslí, že čím delší   tím lepší, přitom by zde   stačilo 110 - 120 min. a byl   by to výborný snímek.   Davida Finchera mám rád, ale   tento film se mojím kultem   nestane...
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.3.2019
Ve filmových počinech   režiséra Davida Finchera   bylo atmosfericky vždy temné   napětí na pomezí vážného   a uměleckého sklonu ke svým   vizionářským instinktům a   tak není divu, že mu byl   svěřen americký remake   prvního dílu úspěšné   evropské trilogie ze souboru   Milenium dle knižní série   autora Stiega Larssona.   Vyšetřování starého   kriminálního případu za   pomoci mladé, svéhlavé a   nepřekonatelné hackerky   vyvolalo světoznámý   úspěch jak v knižní, tak i   ve filmové podobě a tak by   byl vlastně div, kdyby po tom   Hollywood nesáhl také,   protože jak známo, americký   divák nerad čte titulky a   neuznává dabing. Takže se   to řeší takto. Snímek je   při porovnání s originálem   skutečně jak přes   kopírák. Jen ta temná   stránka věci není už tak   honosná. David Fincher to   kupodivu po této stránce   nějak nezvládl. Ale bez   znalosti původního snímku   to nijak nevadí. Film je   jinak stejně honosný v   rámci drsné detektivky,   který ve vyprávění   taktéž nikam nespěchá a   zbytečně neodbočuje do   ponuré absurdity. Rooney Mara   sice tolik nevyniká jako   Noomi Rapace, ale v zájmu   věci postačí. Originál je   prostě originál a tak   záleží jen na divákovi,   čemu dá přednost.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.4.2013
Kostlivci vo skrini
Tak americkú verziu som videl   skôr, paradox. Ale niekedy je   to celkom zaujímavý   experimentík, pozerať to   opačne. No jo no, Švédi.   Slovákom, Maďarom, Rumunom   či Talianom vyčítajú a   neustále predhadzujú   spojenectvo s Nemeckom, v   našom prípade i dve rýchle   divízie na Kaukaze, ale to   že neutrálne Švédsko   veselo dodávalo oceľ Nemcom   až do konca vojny, bez ktorej   by nebolo toľko tankov, či   neutrálne Švajčiarsko im s   radosťou spravovalo účty a   zlato, ktoré nebolo až také   ťažké si domyslieť odkiaľ   vlastne bolo, to už nevadí   nikomu. No tu sa to troška   ukazuje na pozadí bohatej   rodiny, ktorá bola tak   troška čudná. Novinár   Mikael to troška v časopise   prestrelil a prehral súd, tak   berie zákazku na zistenie   akejkoľvek správy o záhadne   zmiznutej Harriet. Dopadne to   tak, ako som aj trocha tušil.   Inak knihu som nečítal   vôbec. Lisbeth tu bolo   solídne strašidlo, ale nič   moc extra. To na Daniela   Craiga sa bolo radosť dívať   a hlavne kvôli nemu som to   pozeral. Dej a pátranie mi   neprišli nijak extra, ale tu   mi skôr sadla celkom dobrá   atmosféra zamrznutého   severu, zopár postáv bolo na   úrovni, ďalej sa čudujem,   že pečovateľ bol taký   prasák, by som myslel, že   takí ľudia musia prejsť   náročnými psychotestami,   aby sa nestalo práve toto. V   podstate som myslel, že filmu   dám tak odpad. Ale nakoniec,   bola to dobrá podívané, i   keď ničím výnimočná. Ako   hovorím dej priemer, sem tam   nuda, ale body sú hlavne za   Craiga, peknú atmosféru a   super hudbu, ktorú sa čuduj   svete robil Trent z NIN.   Krásna, nie typická, ale   fakt mi tu sadla. No som   zvedavý na švédsku verziu
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.6.2016
Povedený thriller,rozjezd   trochu pomalejší ale na tu   délku se to dalo čekat i   přesto tři čtvrtě filmu je   se na co dívat,hned na   začátek úvodní titulky   vizuálně a hudba   vynikající,výborné   herecké výkony jak D.Craig   tak hlavně R.Mara skvěle   nalíčená,tetování   atd.Příběh novináře   který hledá zmizelou dívku   a nakonec dopadne masového   vraha dobře propojený z   druhým příběhem drsné   dívky která je pod dohledem   poručníka který jí   zneužívá a znásilní a   nakonec se obě dvě hlavní   postavy spojí aby dopadly   vraha.
enejčel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.7.2012
Fincher - neporazitelný
Režisér David Fincher je v   současné době jeden z   nejlepších režisérů.   Spielberg klesá svými   nepovedenými filmy, jako je   "Tintin" a   "Válečný kůň".   Tento chlapík jménem Fincher   má každý svůj film   úspěšný.
Jeho   nejnovější film   "Muži, kteří   nenávidí ženy" je   opět na vynikající úrovni.   Zde se filmaři nebáli   ukázat nahé ženské tělo,   jinak řečeno nahou Rooney,   která by si za svůj výkon   zasloužila víc než jeden,   či dva oskary. Krimi podle   švédské knihy a ještě s   Danielem Craigem.
Čekal jsem, že se mi   snímek bude líbyt, protože   mít takového režiséra za   kamerou se vyplatí   pokaždé.
Verzi od   švédů jsem viděl a musím   říct, že sice Švédové   mají film více podle knihy,   ale Fincher má film   tajemnější a   propracovanější.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.5.2012
Předělávka, kterou nedělí   od původního projektu celá   desetiletí, by vůbec neměla   vzniknout, nekompromisně bych   stanovila dobu hájení,   čítající rozdíl alespoň   jedné herecké generace,   neboť vidět v rozmezí dvou   let dva téměř identické   filmy, nemohu nazvat jinak,   než nudou k uzoufání.   Následkem bylo dodatečné   snížení hodnocení u   originálu a přiotrávenost   vědoucností způsobila   stejnou známku i u   napodobeniny. Remaku nenahrál   ani fakt, že hlavní mužská   postava měla mnohem větší   šmrnc i sofistikovanější   konec, paradoxně se ovšem   tato skutečnost   spolupodílela i na ztrátě   hvězdiček u původního   snímku. Škodu tak utrpěly   obě strany :-(
RM
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.5.2012
Musím po pravdě říct, že   je to slušný film. Žel (pro   něj) jsem viděl (logicky)   dřív první variantu   (švédskou) a nemůže se jí   rovnat. Tak originální   Lisbeth v podání Noomi   Rapace se zkrátka nedá   nakopírovat - přestože   Rooney Mara je   "roztomilá" :-).   Mno, podívám se i na další   remaky, když vyjdou, ale tak   jako mnozí jiní ani já   nechápu, proč někdo   natočí remake hned po   uvedení originálu.
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.6.2014
Musím říct, že Švédská   verze se mi líbila více.   Byť kvituji, že americká   verze nebyla zbytečně   akční a stejně jako její   předchůdce se zaměřila   spíše na psychologii postav,   i tak to bylo málo a snaha   akčnosti byla trošku na   škodu. Celkově však ok
vojtam
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.1.2012
Oškliva s drakem na zádech...
Dávám jen pět hvězdiče a   to kvůli tomu, že to je na   chlup stejný jako   originál(chápu museli se   držet předlohy). A taky že   Lisbeth v podání Rooney Mary   mě vůbec nezaujala a   nezískala si mě jako v   origoši Noomi Rapace.   Přišla mi vyloženě   ošklivá, asexualní a   nesympatická. To už ani   Craig a ani Fincher   nezachrání. Jediné co bych   pochválil byly uvodní   titulky. Takže 50%
Mlapiska
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.7.2012
Remakům filmů, které od   uvedení v kinech ještě   nestačily ani vychládnout,   nefandím. Nedala mi ale   zvědavost a musím uznat, že   to není takový průšvih,   jak jsem čekala. Děj je o   dost plošší a mnohem méně   propracovaný, Fincher není   příliš inovativní (od   něho bych čekala pravý   opak) a sem tam si naopak   vypomáhá nepodstatnýma   hloupostma. Podobné je to i s   postavami, Craig sice docela   překvapil, ale do Nyqvistova   charismatu má hodně daleko,   Rooney Mara zde působí   spíše jako roztomilá   manekýnka, která zkouší,   jak vypadá v různých   drsných kostýmcích a její   postava postrádala jakoukoliv   věrohodnost mladé velice   inteligentní ženy, která si   prošla hodně těžkým   životem. Slabší charaktery   postav a plytký děj docela   kompenzuje slušně   vystavěné napětí, spád a   Fincherovy řemeslné   schopnosti. Co však chybí   nejcitelněji, je chladná   severská atmosféra (kterou   opravdu nevytvoří pár   záběrů na sníh a   drkotání zubama), což   směle utvrzuje i ne zrovna   vhodný hudební doprovod.   Švédský originál je   nevšední peckou a zůstal   jasně nepřekonán, no,   vždyť o to asi ani nešlo.   Vytvořila se obstojná   jednodušší verze s mnohem   slabším dopadem, vhodná pro   americké publikum, která má   u nás tu smůlu, že je   pořád jen replikou a bude   tak dál pouze srovnávána.
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.9.2016
The Girl with the Dragon Tattoo
Zaujimavy film s dobrym   hereckym obsadenim, ktory je   vsak pomerne komplikovany a   nestratit sa v nom vyzaduje   velke usilie.Za odmenu Vas   vsak caka dobry thriller v   zaujimavom severskom prostredi  
a necakany zaver.
Film doporucujem.
lucymat
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.11.2012
Tak se filmový svět   konečně dočkal. Američané   se Švédy dali hlavy do   hromady a pokračovali v kutí   železa (a ždímání   peněženek anglicky   mluvícího světa), co jen to   šlo. A tak vzniklo dílo,   které bude mít   pravděpodobně mnohem   větší návštěvnost než   jeho starší a kvalitnější   dvojče. Jen proto, že je v   angličtině... Ani zdaleka   však nedosahuje kvalit   evropského originálu.   Možná se na něj některým   jedincům lépe dívá, ale   facelift jasně přebíjí   obsahovou stránku. Souhlasím   s názorem, že existence   tohoto filmu je naprosto   neopodstatněná. Kam jen se   podělo napětí? Tohle je   limonáda pro školou povinné   prcky.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 7.10.2015
Smradlavá americká   parodie.......................   ..............................   .....................
karlosphonic
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.7.2012
Fincher prohrávající
Remake vznikl asi proto,že   někdo z amíků viděl   výbornou a úspěšnou   evropskou verzi.Protože   titulkovat nebo dabovat se v   USA nenosí,rozhodli se   udělat remake po pár   letech.Cestička je předem   vyšlapaná a režie se ujal   Fincher.Takže úspěch by   mohl být zaručený.Dopadlo   to stejně jako 99 procent   remaků.Severská atmosféra   je ta tam,hlavní hrdinka   ztrácí to   nejdůležitější a co   zdobilo původní   verzi-charizma.Fincher vyrobil   otrocky stejnou verzi s   plošším dějem.
Jsem   zvědavý na další   Fincherův počin.V 90.letech   patřil mezi mé   nejoblíbenější   režiséry.Od Zodiaca je to   jeden průměrný film za   druhým.Snad se to zlepší.
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.2.2012
Opravdu nechápu tak tvrdé   kritiky na tento film. Pro mě   to byl pefektní snímek s   lehce Bondovskými titulky na   začátku. Sice bych si místo   Craiga dokázal představit   někoho jiného, ale Fincher   jako režisér prostě umí.   Laskavě mi ukažte   režiséra, který by měl v   tolik úspěšných temných   filmů, které by nezapadaly   do stereotypu. Za mě 9 z 10.
mildaaxe
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.10.2012
Tohle je horký kandidát na   nejzbytečnější film,   který jsem kdy viděl.
Když jsem se doslechl,   že velmi povedená, tehdy   mnou ještě neviděná,   švédská adaptace románu   Stiega Larssona se má sotva   dva roky po originálu dočkat   remaku, byl jsem značně na   vážkách, zda se bát, nebo   těšit. Faktem totiž je, že   Oplevově verzi není moc co   vyčíst. Od mrazivé   severské atmosféry, přes   slušný scénář až po   skvělé herce se s touhle   látkou popral velmi dobře.   Ale amíkům to bylo málo.   Dabing je moc nákladný,   číst titulky příliš   obtížné. Tak si produkční   společnost Columbia Pictures   najala jednoho z nejlepších   režisérů současnosti a   vrazila mu 90 mega, aby   předvedl, co dokáže.   Právě osoba Finchera byl   důvod, proč jsem tenhle flm   očekával pouze s mírnými   obavami. Tenhle člověk mě   potěšil zatím pokaždé, a   i když jenom jeden z jeho   pěti filmů, co jsem dosud   viděl (tvorba z let 1995 –   2007), považuji za aspiranta   do své pomyslné filmové   TOPky (totiž Klub rváčů),   vždy se jednalo o vysoce   kvalitní snímky se   zajímavým námětem,   slušným scénářem a   většinou opravdu hutnou,   byť někdy trochu   decentnější (Zodiac)   atmosférou. Muži, kteří   nenávidí ženy si tedy,   alespoň na papíře, nemohli   přát vhodnějšího ani   lepšího režiséra. Jenže   něco se dosti záhadným   způsobem nepovedlo. Tedy   něco – hned několik   zásadních věcí.
Už   při prvním letmém   seznámení s Lisbeth   Salanderovou skrze trailer na   švédský film mi bylo   jasné, že Rooney Mara to   proti Noomi Rapace nebude mít   vůbec jednoduché. Obavy se   naplnily, ale jen do určité   míry. Americké herečce   totiž nelze upřít velkou   snahu, a pokud jste jí   viděli v některém jejím   starším filmu, opravdu   budete mít problém jí   poznat, jenže spíše než   jako sociálně vyčleněná   nespolečenská osůbka s   mnoha šrámy na duši a velmi   spontánním a nečekaným   chováním (Noomi Rapace)   působí Rooney Mara spíše   jako mladá holka, co trochu   ujíždí na punku...
  Takový pohled na její   postavu bych nebral jako   zápor, ale to by nesměla   existovat jistá knížka, kde   se postava jisté Salanderové   shodou náhod také objevuje,   tuším že je to od jistého   Larssona a dává zapravdu   švédské verzi. Nenechte se   mýlit, nechci tvrdit, že   Fincher, potažmo   scénáristé se nechali   příliš unést a úplně   překopali hlavní a zdaleka   nejzajímavější románový   charakter. Jenže kvůli   několika okolnostem, za   které Mara zjevně nemůže,   zkrátka nepůsobí vůbec   tak, jak by měla. I přes   pár náznaků a fakt, že   většina drsných scén z   originálu je i zde, se   zkrátka nezdá být tou   uzavřenou, nespolečenskou   holkou co si ráda hraje s   počítačem. Třeba obraz po   finálním zúčtování v   Hedestadu (Blomkvist a Lisbeth   ležící na posteli) –   „Stalo se ti něco, když ti   bylo dvanáct?“ Lisbeth po   pár sekundách odpoví. To   nepotěší ani čtenáře   předlohy, ani příznivce   onoho švédského filmu.   Stejně jako poslední   filmová scéna. Nepopírám,   že do tohoto příběhu   patří, knihu jsem četl   před rokem, první situaci si   nevybavuji. Ta druhá tam je.   Jenže vzhledem ke způsobu   jejich realizace a v kontextu   toho, co jsem napsal o Lisbeth   výše jenom přispívá k   tomu, že na celé čáře   vítězí Noomi Rapace a   Fincher se tím, jistojistě   nevědomky, připravuje o   největší možný trumf   svého filmu.
Tedy   druhý největší – Fincher   je pro mě synonymem ke slovu   atmosféra. Tedy přesněji   řečeno, až dodnes byl.   Jestli totiž tomuto snímku   něco chybí tolik jako   Bjurmanovi Diskrétní   společnost na odstranění   tetování s.r.o.,   (nevlastníme žádné PC), je   to právě tahle zásadní   věc. Smířím se s jistou   plochostí charakterů,   chápu, že Craig není   Nyqvist, rozumím i tomu, že   snímek je v některých   momentech zbytečně   rozvláčný. Ale toto?   Možná je to zčásti tím,   že americký režisér (či   vůbec režisér jiné   národnosti), nedokáže   vytvořit onu severskou   atmosféru (navzdory tomu, že   se natáčelo převážně ve   Švédsku), která je vlastní   většině vážně   myšlených skandinávských   snímků (moc jsem jich   neviděl, ale myslím, že i   černočerná komedie Kurs   negativního myšlení je   svým způsobem   atmosféričtější, než   tahle věc, která o to   přitom svou předlohou   vyloženě prosí!). A tohle   že režíroval ten odborník   na temné thrillery jo? Ani se   mi tomu nechce věřit, ale   stalo se.
Poté, co   jsem zkritizoval hlavní dva   taháky Fincherova filmu se   může zdát, že je tento   pouze ztrátou času. Neplatí   to tak úplně. Žádná   postava není obsazena lépe   než ve švédské verzi,   vyjma vhodnější volby   Stellana Skarsgårda do role   Martina Vangera, zajímavě   však je, že převážná   většina je typově velmi   blízká Oplevově filmu, snad   vyjma Nilse Bjurmana (to bych   viděl zase spíše jako krok   špatným směrem, nejsem sice   zastáncem škatulkování   typu: „Ty seš ošklivec,   budeš hrát záporáky, ty   slizoun, bude z tebe slizkej   právník.“, ale mám dojem,   že v předchozí verzi to   sedělo mnohem lépe). Ale   Blomkvist, Henrik Vanger,   Plague, Frode, Morell,   Armansky a koneckonců   vlastně i Martin Vanger musí   působit pro znalce   původního filmu jako staří   známí. V příběhu pak   potěší výskyt některých   scén, které původní film   ostentativně ignoroval (ale   jako tam nelze tvrdit, že to   byl špatný nápad, zde nelze   naopak tvrdit, že to byl   nápad dobrý, ale mě jako   čtenáře trilogie potěšil.   I když třeba absence té   scény závěrečné by   zdejší Salanderové jedině   prospěla).
Ještě se   musím zmínit o hudbě. Sama   o sobě není nijak zlá, ale   jako doplněk tohoto filmu mi   docela vadila. Jako doplněk   těch „ultramegasuper   namachrovaných“ (a hlavně   nekonečných) úvodních   titulků sedla nepochybně   lépe. A ještě si musím   trochu rýpnout (vím, už je   to tak trochu hnidopišství,   ale četl jsem o Fincherovi,   že je perfekcionista, takže   mi to nedá) – proč sakra   jsou některé texty ve filmu   ve švédštině a některé v   angličtině? Chápu to, když   Salanderová hledá   Wennerströma na anglické   Wikipedii (mimochodem –   proč ho nehledá na   švédské?!) ale ne, když   píše ŠVÉDSKÝ novinář   ŠVÉDOVI Blomkvistovi email   se žádostí o interview.
A kde že jsou tedy ty   zmiňované klady? Třeba   technická stránka filmu –   řemeslně totiž nelze   vytknout asi nic (ale   nenapadá mě ani co bych mohl   vyloženě vyzdvihnout). A pak   to hlavní - i když tak můj   text asi ani trošku   nepůsobí, fakta jsou jasná   – pokud jste neviděli, jak   se s tím poprali švéďáci   a nejlépe pokud vás minula i   kniha (a v tom úplně   nejlepším případě jste   vyžraný Američan   ládující se kýblem z KFC a   chlemtající dietní kolu),   potom můžete být relativně   spokojení, ba třeba i   nadšení (to vám nevadí,   že to nemá atmosféru?   Vzpamatujte se!:-D). Mohu   totiž filmu odpustit leccos,   ale chybějící atmosféru u   temné kriminálky?! Od   Finchera?! Právě se mi   zhroutil svět…:-)
radegaster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.8.2015
Dívka s dračím tetováním
Vynikající oscarová   Fincherova krimi. Děj   vyšetřování dávné   vraždy bohaté dívky se vine   ve dvou liniích, které   později splynou, a stavba   scénáře je logická a přes   složitost poměrů i   srozumitelná. Film má tempo,   chladnou temnou atmosféru a   napětí. Naopak to Fincher   přehání s brutalitou a   rovněž jsou zde hojné   sexuální scény, takže   milý filmík pro dětičky   rozhodně nečekejte.
olgab
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.5.2013
Ikdyž měl film výborné   herecké obsazení,hodně   pokulhával za   švédsko-dánsko-norskou   verzí.Tato americká se   bohužel moc nepovedla.Kdyby   neexistovalo srovnání, bylo   by moje hodnocení lepší.Asi   70%.Musím ale říct,že   filmy Davida Finchera patří   rozhodně k těm lepším.
kockak1
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.8.2013
Viděla jsem obě verze -   švédskou i americkou.   Těžko říct, která je   lepší. Švédská je   rozhodně syrovější a   temnější. Tohle je docela   koukatelná krimi, což   zaručuje už jméno   režiséra, jehož rukopis je   patrný, napínavá a plná   odhalování nechutných   úchyláren. Jako výkřik do   tmy mi připadala scéna   znásilňování Lisbeth,   mimochodem v obou verzích   totožná, která s   příběhem vlastně vůbec   nesouvisí, je tam jen aby   umocnila humus, který z   plátna kape. Pokud to snad   mělo být pro lepší   vykreslení postavy, bylo tomu   věnováno příliš prostoru   v porovnání se zbytkem   děje. Daniel Craig nezklamal,   bohužel Roooney Mara jako   asociál moc nepřesvědčila.   Souhlasím ovšem s názorem,   že nechápu, proč se tahle   verze vlastně točila.
GeorgeB
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.2.2016
Amerika vs Skandinávie
Nebýt hudby Trenta Reznora   (Nine Inch Nails) v úvodních   titulcích. tak by bylo moje   hodnocení ještě horší.   Skutečně nechápu proč   tento film přetáčet jako   coververzi s Craigem.   Americká verze téhož   pokulhává za Skandinávskou   skutečně ve všem.   Skandinávie má lepší   Lisbeth, lepšího Mikhaela,   lepšího Palmgrena.   Skandinávské verzi jsem   věřil, Americké herecké   výkony mě nepřesvědčili,   navíc bylo vidět, že   skandinávskou předlohu   viděli a že z ní mnohdy   dost čerpají. Logické chyby   se švédštinou a   angličtinou použité ve   filmu, jsem okomentoval v   chybách (zatím admin   nezveřejnil). Za mě   hodnotím jako špatně   odvedenou práci a veliké   zklamání. Závěrem musím   říci, že nejlepší verzí   byla čtená kniha (mluvené   slovo) namluvená panem   Stránským, na opačném   konci žebříčku se pohybuje   právě komentovaná americká   verze.
movie-freak
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.4.2015
Hodnotím stejným počtem   jako švédskou verzi. 8/10. K   mému velkému překvapení se   David Fincher nebál převést   na plátno mnoho detailů,   které ve švédské variantě   vynechali. Zpočátku jsem se   obával, že to nebude stát   za nic. Tak krátce po   originálu natočit remake.   Ale povedlo se.
Didinka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.9.2012
Remake
Tento remake u mě bohužel   moc neuspěl. Film se bude ale   asi líbit tomu, kdo nečetl   knihu a neviděl ani   švédský film. Někde se   drží předlohy lépe než   ten švédský, jinde hůř,   to je jasné, že všechno z   knihy se tam nevleze. Čekala   jsem ale od Finchera něco   drsného, ale bohužel je to   korektně učesané pro   američany. No, obsazení   Lisbeth, ups. Slečna Mara se   skutečně neumí tvářit   jako autistka.
naineko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.3.2019
Četl jsem knihu, takže mě   film dějově neměl čím   překvapit. Dlouho jsem to   odkládal. Nakonec z toho bylo   velmi milé překvapení.   Záběry, střih, gradace a   hlavně až neuvěřitelné   propojení obrazu se   hudbou/zvukem (Trent s   Atticusem odvedli úžasný   kus práce).
mischel251
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.3.2012
No ja som s toho filmu trošku   zmätená sem tam mi uníkala   pointa čo sa týka ten   čudnej holky..ale nakoniec to   všetko do seba zapadlo...až   na to sklamanie na konci...
AtemuLukas
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.8.2019
Tento film překvapil. Je to z   toho důvodu, že podtrhuje   ponurost příběhu, která   byla i v knize. Ovšem první   verze filmu byla možná v   tomhle ohledu lepší. Já   ovšem preferuji tuto verzi,   protože Daniel Craig tu byl   fakt skvělý. Film má   originální příběh a   dobrou zápletku. Film je   poutavý od začátku až do   konce. Herecké výkony jsou   skvěle a celkově se jedná o   velice povedený triller.
LookE
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.2.2013
Miluju Fincherovi filmy a mám   rád americké remaky cizích   filmů, protože častokrát   dopadnou i lépe než   originál (Volavka/Skrytá   Identita). Nicméně musím   říct, že originální verze   Mužů kteří nenávidí   ženy mě zaujala mnohem víc.
Roddney
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 4.1.2012
Velký trapas Finchera
Sorry, ale natočit remake   úspěšného filmu dva roky   po originálu je trapný.   Jediný rozdíl, který tam   vidím je, že postavy hrajou   filmové hvězdy jako Craig a   další. Nečekal jsem, že   kopie už bude vytvářet i   Fincher. Jinak doporučuji se   podívat tady na trailer,   protože v době kdy píšu   tento komentář, tak je tam   trailer originálního   švédského filmu "Män   som hatar kvinnor" -   Muži, kteří nenávidí   ženy.
minsc
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.2.2012
Osvěžující
Je pravdou, že jsem   švédskou verzi filmu   neviděl(a nemůžu tedy   posoudit, zda a do jaké míry   tento film kopíruje verzi   původní), ale musím říci,   že film na mě udělal dojem.   Kriminálky nepatřili nikdy k   mým oblíbeným žánrům,   ovšem u tohoto filmu to je   něco jiného... Už tak   nabitý děj je zde doplněn   skvělými herci(hlavně   Rooney Mara), kteří svými   výkony opravdu nezklamou(až   na sexy záběry, kdy Craig   cucá tužku, ladně   zavěšuje brejličky apod.).   Doufám, že se natočí celá   triolgie
hunt
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.1.2012
Atmosferické, dobře   vystavěné, výborně   obsazené, s prvky   nenásilného humoru,...Mnoho   scén je vytvořeno lépe   než-li její švédský   bratříček (a nejde o   finance, ale o styl   vyprávění), je   celistvější a   představitelka Lisbeth   (Ronney Mara) je v roli   prostě skvělá! (15.01.2011)
petrvy
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 12.4.2015
slabý odvar originálu
Vzhledem k tomu, že jsem   dříve shlédl severskou   trilogii než tento americký   pokus, bylo to pro mě   obrovské zklamání.Mám   pocit, že procento   koukatelných amerických   filmů se rapidně snižuje.
FilmFan24
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.2.2012
The Girl with the Dragon Tattoo
Temný thriller podle už   podruhé a v krátkém čase   zfilmované veleúspěšné   knižní Larssonovy předlohy.   Naznačené tajemství,   úžasné úvodní titulky a   už to jede celé podmalované   vypiplanou hudbou nebo   chceteli psychodelickými   zvuky pánů Reznora a Rosse.   Pečlivě budovaná atmosféra   jak to snad umí jen Fincher   provází celý tento   spletitý kriminální   příběh, kde stačí ukázat   "jen" pár fotek   zavražděných žen a   začíná se zvedat žaludek.   Takových poctivých   kriminálek se rodí velmi   málo. Kyž ještě režisér   má talentu na rozdávání a   k tomu herce, kteří vdechnou   svým postavám život, je   vyhráno. V žádném   případě se nejedná o   remake, ale o další možné   převedení knihy na filmové   plátno. Osobně se mi líbila   jak první švédská verze,   ale tahle přece o něco   víc...Už se těším na   další setkání s dívkou s   dračím tetováním Rooney   Marou a investigativní   novinářem Craigem...
netty.vanity
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.5.2012
Fincherovo veledílo
Bylo opravdu nutné pojmenovat   The Girl With The Dragon   Tattoo stejně, jako dalších   xx filmů? Vím, že film   vychází ze stejnojmenných   knih, ale právě proto   myslím, že si mohli dovolit   vyjet ze zajetých kolejí a   jen přeložit původní   název. Každopádně k věci;   nečetla jsem knihy a   neviděla jsem zpracování z   roku 2009 a důvod, proč mě   film lákal byl hlavně   výstřední hrdinka Lisbeth,   která je mi blízká nejen   vkusem. Rooney Mara zaslouží   tolik cen, kolik by jen   posbírala, protože mi   nepřipadala jako žádná   pozérka, svou postavu   zahrála velice   přesvědčivě.Vůbec bych se   nebránila nějakému   rozvinutí Lisbethina   životního příběhu,   každopádně dějová linie s   vraždou Harriet a Craigem mě   bavila zrovna tak. Po dlouhé   době
jsem viděla   výborný nepředvídatelný   film se skvělými hereckými   výkony, atmosférou a   kamerou. Plný počet   zaslouženě.
dasylva
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.1.2012
No,co na to říct? Ted jsem   to dokoukal a ač jsem se   snažil oprostit od   švédského originálu,mě   osobně tenhle film   nenadchnul.Režie a kamera   skvělý,úvodní titulky   fascinující,ale jak   Craig,tak Mara mě prostě   nepřesvědčili.Postava   Lisbeth místy upadá do   sentimentu,což by v podání   Noomi Rapace bylo   nemyslitelné a nejvíc mě   zdrblo,když se ptala,jestli   má Martina zabít.Švédská   Lisbeth se nikdy na nic   neptala,ale jednala. Takže   už se těším,až se zas   podívám na   starej,dobrej,švédskej   originál!!!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih66556minih66556Dubové čarování (1981) [TV inscenace] 
Dubové čarování n
minih10279minih10279Klíč (1971) 
Klíč n
minih43378minih43378Žluté nebe (1948) 
Yellow Sky n
minih22388minih22388Vera Cruz (1954) 
Vera Cruz n
minih100163minih100163Bezpečný přístav (2013) [2k digital] 
Safe Haven n
minih88019minih88019Velký Gatsby (2013) 
The Great Gatsby n
minih158836minih158836Trojská Odyssea (2017) 
Troy the Odyssey n
minih24654minih24654Růžové kombiné (1932) 
Růžové kombiné n
minih39803minih39803Odvážný Severino (1978) 
Severino n
minih3337minih3337Atrakce švédského zájezdu (1989) 
Atrakce švédského zájezdu/Švedski aranžman n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vlak dětství a naděje (1985) [...

17:20 - 18:25

6 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

17:00 - 17:55

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

221 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Divá Bára (1948)

17:05 - 18:52

21 minut již uběhlo
86 minut zbývá do konce

Reklama